Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang – Turkije

Uiteraard boekte ik een ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang tijdens mijn rondreisje Turkije in 2014. Die ochtend werd ik vroeg in de ochtend wakker gebeld door een medewerker van het hotel… Het was 05.20 uur in de ochtend. Mijn alarm had ik gezet op 5.30 en zou om 6 uur opgehaald worden in de lobby. Het was dus eerder bleek.. Ik kleedde me snel aan en haastte me naar beneden. Toen ik daar kwam was ik blij dat ik niet de enige bleek te zijn die het verkeerd begrepen had.

Toen iedereen er was werden we gebracht naar het kantoor van Urgup Balloons waar onze gids ons al opwachtte. We zouden een geweldige ballonvaart gaan maken over het betoverende landschap van Cappadocië tijdens de zonsopgang.

Cappadocië tijdens zonsopgang – Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije
Ochtend briefing bij Urgup Balloons

Elfenschoorstenen in de Monnikenvallei

De dag hiervoor kwam ik in dit gebied aan en ik vond de uitzichten echt geweldig. Het is een uniek gebied en nodigt uit tot een bezoek van meerdere dagen. De grotwoningen die we bezochten en alle andere geweldige plekjes met super uitzichten waren prachtig. Als je goed kijkt naar de foto dan zie je overal grotten en openingen in de rotswand.

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - TurkijeZo ver je kan zien zie je ook dat er gaten in de rotsen zitten, grotten

Cappadocië Feiten

De regio Cappadocië is gesitueerd in het midden van de provincie Anatolië van Turkije. Het is een uniek gebied met bergen, valleien en geweldige rotsformaties die ontstaan zijn door erosie van weer en wind in de eeuwen over de met lava bedekte landschap. De vulkanen genaamd Erciyes, Melendiz en Hasan hebben hun invloed op het uiterlijk van dit landschap gehad waardoor we nu een geweldig indrukwekkend spel van kleuren en vormen mogen aanschouwen. Wist jij dat er ondergrondse steden zijn in Cappadocië?

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Start van de dag

We kregen een lekkere kop koffie en ook nog wat te eten. Dat was wel erg fijn aangezien ik een beetje in de stress zat doordat ik te laat in de lobby was en onverhoopt zomaar weg moest. Hierna reden we weg in een aantal verschillende groepjes. We gingen in een mand met 20 mensen onder 1 ballon. In de mand waren 5 compartimenten en in het midden een vak voor de chauffeur of piloot.

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart – Cappadocië tijdens zonsopgang

Dus…aan beide zijden van de mand zaten 10 mensen. Ik zat in een compartiment met 3 anderen uit mijn rondreis en een Koreaan. Ik zorgde dat ik aan de wand van de mand stond zodat ik goed zicht had en mooie foto’s kon maken.

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

En daar gaan we!

Het was koud die dag. Het was begin december en een beetje een grijze dag. Gelukkig hadden we wel redelijk goed zicht toen we opstegen. We werden nog even door een aantal bosjes getrokken en toen gingen we de lucht in. Ik kon gelukkig goed het landschap zien en was super verrast door het wijde uitzicht wat we hadden.

Ik moest gelijk denken aan die keer dat ik met mijn familie in een luchtballon de lucht in ging. We hadden een geweldige vaart gehad en toen was het tijd om te landen. We gingen nog te snel en het weiland waar de gids ons toen in wilde laten landen ging net iets te snel onder ons door en dus moesten we weer de lucht in om over een rij bomen te varen. Helaas haalde hij de hoogte net niet en we werden door de boomtoppen heen getrokken. Er zaten nog een aantal flinke takken in die ons mandje bijna horizontaal trok…

Gelukkig ging het allemaal goed maar een avontuur was het zeker! Ook familie wat op de grond ons opwachtte waren nog al geschrokken van het boomtop-avontuur van onze luchtballon.

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Maar hier kwamen we door de bosjes toen we nog laag bij de grond waren en hierna gingen we al snel omhoog. Het zicht werd geweldig en de mede ballonnen gaven ook een mooi beeld natuurlijk! Wat een geweldig gevoel gaf dat, Cappadocië bij zonsopgang.

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Geweldige uitzichten over Cappadocië

Na een tijdje in de lucht te zijn zagen we in de verte de elfenschoorstenen verschijnen. Ik vond die echt super om te zien, wat een apart gezicht is het zeg! Iconisch voor Cappadocië! De gids ging er zo dicht mogelijk overheen zodat we ze goed konden zien. Ik ben plannen aan het maken om te gaan wandelen in Cappadocië en dit stukje staat heel hoog weer op het lijstje 🙂

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Waar is de zonsopgang?

Ja…waar is die zonsopgang?? Ik denk dat ik ondanks het slechte weer toch nog een heel mooi zicht heb gehad en nog redelijke foto’s heb kunnen schieten. Heel kort is de zon er even geweest. Ik kan voor mijn gevoel dit nog niet afstrepen, als ik de kans krijg om nog een keer met beter weer te gaan dan doe ik dat zeker.

Toen ik in Myanmar was besloot ik om niet in de luchtballon te gaan en daar heb ik nog steeds spijt van. Hoe mooi en uniek is het om een gebied van bovenaf te zien, laat staan een gebied als Bagan?

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Weer met beide voeten op aarde

Na ongeveer een uur moesten we weer landen. De gids moest een goed plekje vinden en toen zagen we al snel dat er meerdere ballonnen op die plek aan het landen waren. Toen we bijna op de grond waren werden we alsnog even door een paar bosjes gesleept en zo ineens stonden we weer stil. We stonden weer met beide voeten op aarde, het was een hele fijne, veilige en rustige vaart geweest.

Cappadocië tijdens zonsopgang

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Champagne en certificaat

Zoals altijd krijg je na een landing met een luchtballon wat champagne. We kregen een certificaat uitgereikt dat we met deze ballon over Cappadocië hadden gevlogen. We klonken onze glazen en genoten nog even na van een perfecte start van deze dag!

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - Turkije

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang - TurkijeCaroline, Herta, Henk en ik. Cheers!!

Later die dag hoorde ik dat de volgende dag, 17-12-2014, een luchtballon crashed. Een toerist is daarbij omgekomen en 8 anderen zijn daarbij gewond geraakt. Ik voel me gelukkig en gezegend dat ik die dag en al die andere dagen aan het rondreizen ben op deze mooie wereld nooit een ongeval of iets ernstigs heb gehad.

Trip feiten

De ballonvaart koste mij 150 euro. Ik boekte deze ballonvaart over Cappadocie tijdens een groepsreis en ik denk dat als je wat rondvraagt her en der dat je het misschien ook nog wel iets goedkoper kan krijgen. Wij waren rond 8.15 uur terug in het hotel om bij het ontbijt aan te sluiten.

Wil jij zeker zijn van een plekje in een luchtballon dan boek je die vooraf. Kijk eens naar de mogelijkheden voor een onvergetelijke ballonvaart

Ballonvaart over Cappadocië tijdens zonsopgang – Turkije

Zoals ik eerder in deze blog aan gaf heb ik plannen om in Cappadocië een aantal dagen te gaan wandelen. Lees over mijn wandelingen in de mooiste valleien van Cappadocië.

Ook de Lycische weg langs de kust staat al een aantal jaren ergens bovenaan mijn lijstje van plekken en ervaringen die ik graag zou willen doen of ervaren.

Deel je deze leuke trip?

Wil je meer lezen over het Midden-Oosten?

10 dagen avontuurlijke rondreis Oman

Drijven in de Dode Zee – Israël

Bezoek de historische stad Petra – 2 dagen – Jordanië

Reisgids Dubai & Abu Dhabi

Ruïnes van Jerash – Jordanië

En lees ook eens mijn redenen om dankbaar te zijn:

Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *