Bagan, een magische plek!! Een Must Visit in Myanmar

Ik was in Bagan, een magische plek in Myanmar…het leek ineens allemaal surreëel.  Honderden tempels en stupa’s verspreid in het landschap. Overal waar ik om mij heen keek zag ik ze verschijnen als kleine torentjes aan de horizon. Het is echt een magische plek en ik vind dat iedereen dit wonder eens aanschouwt moet hebben!!

Bagan, ook Pagan genoemd, is de voormalige hoofdstad van Myanmar en gaat terug naar het jaar 849.

Je kunt je voorstellen dat er dus ongelooflijk oude historische tempels te vinden zijn. Bagan heeft de meeste tempels, stupas en pagodes in de wereld. Je kunt er namelijk op een klein gebied zo’n 2000 vinden en velen daarvan dateren uit de 11de tot de 13de eeuw!!

Bagan: een magische plek!! Myanmar

Bagan - Myanmar Wat een magische plek!!

  • Hoe ging ik naar Bagan?

Ik kwam naar het magische Bagan met de bus vanuit Pyay. Midden in de nacht (01.30) arriveerde ik in Nieuw Bagan.  De buschauffeur liet me uitstappen en daar stond ik samen met twee Franse mede-toeristen aan de kant van een verlaten weg. Het voelde alsof ik in een oude western film binnen stapte. De weg was breed en helemaal leeg, de gebouwen aan de kant van de weg waren dicht met grote houten of ijzeren deuren. De maan liet ons genoeg zien die nacht maar ik zag nergens tekenen van leven.

Toch kwam er ineens een jongen naar mij toe lopen die me vroeg waar ik naartoe wilde. Ik had een hotel geboekt en dus gaf ik dat adres. Eigenlijk had ik verwacht dat ik ergens in de ochtend aan zou komen, tot  zover de goede voorbereiding 🙂 Het hotel wat ik geboekt had was in Oud Bagan en dus sprong ik bij deze jongen achterop de scooter. Ik had geen zin in afdingen en ik betaalde 8.000Kyat voor de rit.

Het duurde niet lang voor we het pikdonkere landschap van het magische Bagan in reden op weg naar Old Bagan

Bagan - Myanmar Wat een magische plek!!

Het duurde niet lang dat ik toch wat licht zag in het landschap waar we aan voorbij crosten. Toen ik besefte wat ik zag voelde ik me helemaal blij worden… Het waren gewoon de verlichte tempels langs de weg! De eerste oude tempels en stupas zag ik nu al! Ik voelde me zo blij op dat magische moment in het pikkedonker achter op die scooter met de grote backpack achter op mijn rug! Zo lang had ik naar dit moment uitgekeken en nu stonden ze daar, binnen handbereik, in het donkere landschap van Bagan, een magische plek om deze aarde!

Mijn bezoek was nu al geslaagd!!

Bagan - Myanmar Wat een magische plek!!

Aangekomen bij het hotel kon ik natuurlijk nog geen kamer in maar ze hadden wel een plekje voor me in de lobby op de bank. Ik lag al snel lekker te slapen totdat ik rond een uur of 5 mensen in de lobby hoorde. Zij gingen met een bus naar een mooie plek om de zonsopgang te gaan bewonderen. Sommigen gingen met een luchtballon!!

Ik was gelijk klaarwakker en bedacht me geen moment. Snel begon ik te lopen en keek zodra ik van het terrein van het hotel was om me heen.  Gelijk naast de weg zag ik al een tempel waar ik nog niet in kon en aantal stupas staan … deze waren niet hoog genoeg om een mooi uitzicht te krijgen. Ik liep verder en ik werd helemaal blij van dit landschap vol tempels! Wat een uniek gezicht zeg!

Uniek & Authentiek

Bagan – Een magische plek!!

  • Mijn 1e zonsopgang in Bagan

Ik klom op een tempel maar ik kon niet ver kijken en aangezien de zon nog niet opkwam besloot ik verder te lopen. Lopend over een stoffige weg in de  hoop ergens te komen.. tot twee keer toe liep deze dood. Toen besloot ik eerst maar een stuk over de verharde hoofdweg te lopen en eerst beter om me heen te kijken. Al snel werd ik door een man met paard en wagen aan gesproken waar ik naartoe wilde. Hij gaf me aanwijzingen om een grote tempel te vinden en snel liep ik verder.

Bagan - Myanmar Wat een magische plek!!

Bij de grote kruising ging ik link en ik begon de zon als een grote oranje bal aan de horizon al te zien. Ik begon wat sneller te lopen en ongeveer een km verder op zag ik een grote, hoge tempel staan. Ik zag ook al dat er vele mensen op stonden. Toen ik daar aankwam kon ik nog mooi aansluiten bij de rij mensen en zag ik de zon verschijnen aan de horizon.

Het was echt geweldig! Ik stond daar, met mijn slaperige hoofd, te genieten van die plek waar ik al maanden naar uitkeek. Het voelde echt magisch!! Ik begon foto’s te maken en voelde op een gegeven moment dat ik al een tijd met mijn mond open stond te kijken 🙂

Bagan Myanmar

Bagan, Een magische plek!! Myanmar

Bagan, een magische plek

Bagan, Een magische plek!! Myanmar

De rest van de dag besloot ik een fiets te huren en rond te fietsen. Ik zag geweldige mooie en oude tempels en stupas. Een aantal waren dicht en niet toegankelijk maar de meesten waren vrij in toegang en sommigen waren echt nog in perfecte staat!

Fietsen in Bagan Myanmar

Bagan, Een magische plek!! Myanmar

Bagan, Een magische plek!! Myanmar

De avond zocht ik natuurlijk weer een plekje om weer een magische zonsondergang te gaan bewonderen over dit landschap van tempels, stupas en pagodes.

Ik begon te lopen en zocht een tempel waar ik niet met de menigte zat. Op een gegeven moment kwam er een jongen naast me lopen die aangaf dat hij wel een mooie tempel wist waar we rustig konden zitten en konden genieten van de zonsondergang. Hij nam me mee naar een kleine stupa waar we op konden klimmen. We gingen naar binnen en via een smalle doorgang kwamen we bij een trap uit die ons naar boven leidde. Er zat nog niemand en ik vond het super!

Even later kwam er een Duitse toerist bij met een local 🙂 Maar daar bleef het ook bij. Samen genoten we van een geweldige zonsondergang!

Bagan, een magische plek!! Myanmar
Ik moest na de trap nog een klein stukje klimmen en toen..

Ik denk dat dit echt de meest geweldige plek was om mijn eerste dag in het magische Bagan af te sluiten!

Bagan Myanmar

We hadden de tempel helemaal voor onszelf en zaten heerlijk in de ondergaande zon van het uitzicht te genieten!!

Bagan, een magische plek!! Myanmar
Dit is het alternatief 🙂

Sinds een paar jaar is het niet meer toegestaan om op de eeuwenoude tempels te klimmen. Ik snap dat uiteraard helemaal want dat kan nooit goed zijn voor die gebouwen. En ik moet eerlijk zeggen dat het ook vreemd voelde om op die tempel te klimmen.

Toch ben ik stiekem wel blij met de ervaring die ik heb….

Bagan, een magische plek!! Myanmar
We hadden ook zicht op de Irriwaddy Rivier

De volgende dag ging ik natuurlijk wel weer voor de zonsondergang.  Deze keer zocht ik een andere plek uit en genoot uiteraard weer.. Maar die eerste keer kan nooit geëvenaard worden.

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Bagan, een magische plek!! Myanmar

  • Kosten om te bezoeken

Het enige ticket wat je moet kopen is een permit, deze kost zo’n 15 dollar. Ik kwam midden in de nacht aan en ik heb nergens zo’n bewijs kunnen kopen. Ik hoorde het ook pas later en tijdens mijn bezoek is er nergens om gevraagd. Wel is het goed om de permit te kopen natuurlijk want het geld wordt voor de renovatie en het onderhoud gebruikt van het gebied.

Tijdens mijn tweede dag huurde ik een elektrische fiets en kon ik mijn rondje wat groter maken in de omgeving. Ik was er ook nog een derde dag en die besteedde ik in een auto zodat ik zelfs de meest afgelegen tempels kon bezoeken.

Elektrische fiets in Bagan, Myanmar

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Waar toeristen komen kun je natuurlijk souvenirs kopen. Overal langs de kant van de weg bij de grotere tempels stonden vrouwen en mannen met hun koopwaar. Je hoeft er echt niet naar op zoek te gaan.

Bagan Myanmar

Bagan Myanmar

De meeste tempels zijn nog steeds tot op de dag van vandaag in gebruik. Ook de burgers van Bagan komen hier om te bidden en om offers te brengen. Alle geuren die voorbij komen zijn dan ook geweldig!!

De geur van wierook hangt overal en brengt je in heerlijke oosterse sferen!
Vind jij dat ook lekker ruiken?

Bagan, een magische plek!! Myanmar

Tempels in Bagan Myanmar

Er zijn een aantal pagodes die echt uniek en in bijzonder goede staat zijn. Deze zijn natuurlijk ook de bekendste en de meest bezochte. Als je in Bagan bent moet je deze dus zeker op je lijstje zetten.

  • De bekendste tempels van Bagan

De 4 bekendste zijn: Dhu = Dhammayan (The thickest), Nyan = Thabinnyu (The Omniscient), Anu = Ananda (The most sculptural ), Thakho = Shwezigon (The most powerful)

Tempels in Bagan Myanmar

Ik heb ze niet allemaal gezocht, ik heb het allemaal een beetje aan het lot over gelaten waar ik wel en waar ik niet kwam. Ik heb daardoor juist volop genoten van het gebied in zijn geheel.

Dhammayan Gyi = the thickest

 Dhammayan Gyi = the thickest - Bagan, Myanmar

Ananda = the Most Sculptural

Ananda = the Most Sculptural - Bagan, Myanmar

  Thabinnyu = The Omniscent

Thabinnyu = The Omniscent - Bagan, Myanmar

De laatste ik dat rijtje heb ik niet bezocht, deze is net buiten het magische Bagan en heet Shwezigon = the most powerful. Het is ook altijd goed om een reden te hebben om terug te keren toch?

  • Mt Popa en het dorp Minnanthu

Wat ik wel buiten Bagan bezocht was Mount Popa. Heerlijk vond ik het om even buitenaf te zijn, even weg bij de meeste toeristen en gewoon rondlopen in het leven van de Birmees. Ik kan je dit dagtrip aanbevelen.

Mt Popa Bagan, Myanmar

Uiteraard deed ik dit op de dag dat ik een auto had gehuurd 🙂 

We bezochten ook een dorp in de omgeving: Minnanthu. Het is daar dat ik de onderstaande vrouw met de dikke sigaar zag!! Is ze niet geweldig? We werden in het dorpje ook uitgenodigd om even te kijken in hun werkplaatsen waar ze stoffen maakten en waar deze natuurlijk ook verkocht werden.

Minnanthu - Bagan, Myanmar

Minnanthu - Bagan, Myanmar

Ben jij ook van plan om naar Bagan te gaan??
Deel deze blog of bewaar hem!

Wil je meer lezen over mijn reis door Myanmar?

De bekende U Bein Brug – Amapura

De bekende Beenroeiers van Inle Lake

2 dagen hiken nabij Hsipaw

Ik bezocht een lokale dokter in Myanmar

Of kan ik je inspireren om naar India te gaan? Naar bijvoorbeeld de Heilige Stad Pushkar!

Bezienswaardigheden Pushkar – India De volledige reisgids Pushkar

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *