Alleen wandelen en navigeren – Hoe lees ik de aanwijzingen? Hoe volg ik het pad juist? – Zinvol Reizen
|Hoe volg je het wandelpad goed? Hoe ga ik alleen wandelen en navigeren? Ik begrijp dat veel mensen het niet fijn vinden om verder te moeten lopen dan vooraf gepland. Als je 10 km ver genoeg vind en je moet er ineens 2 a 3 km bij wandelen omdat je de route niet goed kon volgen is dat niet fijn. Ook hoor ik nogal eens dat mensen, en met name vrouwen, het een beetje eng vinden om alleen op pad te gaan. De angst heerst dan dat de route misschien niet klopt en je de weg terug of verder niet (meer) kan vinden.
Er zijn in deze digitale tijd zoveel handige apps voor op je telefoon en andere trucs om je weg terug of verder te vinden dat het eigenlijk nergens voor nodig is. Ga lekker alleen wandelen en navigeren op de door jouw uitgezochte route in Nederland of elders op de wereld.
Ps. Ik wandel nooit met kompas of zet geen eigen wandelingen uit. Ik wandel alleen op de bonnefooi in het bos wat ik van binnen en buiten ken in Hellendoorn/Nijverdal. Daar mag ik verdwalen en vind dan mijn weg wel terug…
Weet dat alleen wandelen en navigeren niet lastig hoeft te zijn.
Weet wat je kan gebruiken om het pad goed te volgen of om je auto terug te vinden.
Hoe lees ik de aanwijzingen? Hoe volg ik het pad juist?
Zinvol Reizen
Ik geef je een aantal tips die mij geholpen hebben de laatste jaren. Ik wandel vaak alleen in binnen- en buitenland en uiteraard moet ik vaak navigeren om het pad goed te kunnen volgen.
Lees ook mijn tips eens voor het veilig alleen wandelen als vrouw
Tips om goed te navigeren tijdens jouw wandeling
Er zijn natuurlijk verschillende manier om een route te lopen. Wandel je op de paaltjes langs de route? Wandel je met een boekje waarin een route beschreven wordt?
De beschrijving goed lezen is toch een kunst. Iedere schrijver beschrijft weer net iets anders. Elk boekje heeft een andere auteur die een route op een andere manier beschrijft. In het begin is het dus altijd even goed lezen, goed indenken wat de ander bedoelt.
Het ene boekje werkt met meters en kilometers een ander benoemt weer een wandeltijd. Bijv na ongeveer 10 minuten vind je links een pad. De ander zegt gewoon de volgende weg links, zijpaden negeren. Als er dan geen afstand of tijd bij staat is dat soms lastig. Vaak is het dan na een paar kilometer dat je de schrijver beter begint te snappen en minder aan het zoeken bent.
Het leren lezen van beschrijvingen is een kwestie van tijd en ervaring.
Hoe vaker je het doet, hoe meer verschillende boekjes en auteurs je gebruikt hoe eerder je snapt wat ze bedoelen. Als je dan weer eens in een bospad staat en iets leest waarvan je denkt… Wat bedoelen ze nu? Kom je er vast uit met logisch nadenken en goed om je heen kijken.
Je komt van alles tegen: vlaggen / schuine vlaggen / vlag voor het pad, in het pad? Of staan er pijlen, stickers met afbeeldingen, of loop je via knooppunten?
Routes worden op verschillende manieren aangegeven. Soms zijn het vlaggetjes, zoals de bekende rood/witte vlaggen in Nederland die gebruikt worden voor de lange afstandswandeling zoals bijv het Pieterpad, Marskramerpad of het Kustpad. Daarnaast heb je de gekleurde pijlen natuurlijk maar er zijn ook wandelingen die afbeeldingen gebruiken.
Lees op wandelnet de uitleg over de verschillende markeringen eens.
Ben je lekker aan de wandel en ben je er niet zeker van wat ze bedoelen?
Kijk dan eens vanaf de andere kant. Meestal zijn wandelingen voor 2 richtingen aangegeven. Ga dan even omdenken. Je kunt even checken dat als je andersom zou lopen. Hoe kom je dan aanlopen en hoe zou je dan de vlag zien? Dan kun je zien vanuit welk pad of welke richting je zou moeten komen. Die kant moet je dan op.
Mijn laatste wandeling alleen was december 2022 op de Rota Vicentina in Portugal. Ik kon daar super goed de rood/witte en later groen blauwe vlaggen volgen. Ik liep alleen maar gebruikte ook de GPX bestanden van de website die per dag etappe te downloaden zijn om zo nu en dan even te kijken hoever ik al op de dagetappe was.
Wil jij mee wandelen op de Fishermen’s Trail?
GPX gebruiken op je telefoon
Van heel veel wandelingen staan de GPX bestanden online. Als je dan een app op je smartphone zet die deze kunnen lezen kun je zien waar jij je bevindt op de wandeling bent. Daarvoor moet je wel je locatie aan hebben staan, zodat jou telefoon kan zien waar op de wereldbol jij je bevind natuurlijk.
Er zijn verschillende appjes om dit te doen. Ik gebruikte dit nooit en nadat ik een stuk op de Alpe Adria Trail had gelopen bleek dat de app die ik daarvoor gedownload had ook andere GPX bestanden opende. Ik begon het toen toch wel makkelijk te vinden en heb uiteindelijk de app GPX viewer gedownload. Deze laadt de GPX bestanden makkelijk in, je kunt ze dan daarin opslaan en ten allen tijde weer openen.
Tip: werkt het niet? Check dan eerst even of je wel je locatie deelt zodat de app kan zien waar jij bent en je op of naast het wandelpad kan plaatsen. Het blauwe bolletje geeft dan aan waar jij bent.
In Nederland en Europa hebben we bijna allemaal wel internet maar hoe zit het als je geen internet hebt? Kun je dan nog gps gebruiken op je telefoon? Ja! Dat is juist zo handig aan Google Maps of Maps.me. Het blauwe bolletje, dus waar jij staat op de kaart is altijd zichtbaar. Je kunt dan in Google Maps geen extra informatie meer ophalen zoals restaurant gegevens. Een nieuwe route uitstippelen lukt dan ook niet in Google Maps maar wel in Maps.me. Deze kaart werkt offline, ik kom daar later nog op terug.
Je parkeerplek markeren in google maps
Ik hoor toch vaak dat er een angst is om de weg kwijt te raken, te verdwalen en om dan je auto niet meer terug te kunnen vinden. Als je de plek markeert waar jij je auto geparkeerd hebt kun je altijd makkelijk terug navigeren via google maps naar je auto. Ook andere leuke plekken kun je natuurlijk zo markeren in google maps. Bijvoorbeeld een leuk restaurant of een mooie plek tijdens je wandeling die je graag aan een ander laat zien.
Ben je offline en wil je terug naar je auto, het blauwe bolletje wat je gemarkeerd hebt op je map, dan zorg je gewoon dat je die wegen neemt die je dichterbij je blauwe bolletje brengen. Je blijft gewoon kijken naar je kaart of het bolletje de juiste kant op beweegt.
Hoe markeer ik een plek in google maps
Stel je hebt je auto geparkeerd bij de start van de wandeling en die plek wil je markeren in google maps. Blijf even bij je auto staan voordat je gaat wandelen en open google maps. Als je even wacht dan zul je zien dat google maps een blauw bolletje laat zien. Dit bolletje is jouw telefoon en laat dus zien waar jij staat op de wereldmap. Als je deze plek wat langer aanraakt zal google maps je een aantal opties geven. Deze zijn bijvoorbeeld route, start, opslaan of delen. Als je dan kiest voor opslaan dan kun je deze plek in je favorieten zetten.
Hiervoor moet je wel aangemeld zijn in google maps. Aanmelden in google maps wijst zichzelf als je een plek wil opslaan. Wil je dit vooraf doen dan klik je op het poppetje rechtsbovenin beeld als je maps geopent hebt, naast het microfoontje, in de zoekbalk.
Als je dan later terug op de kaart kijkt zul je zien dat er een ballonnetje zichtbaar is welke je aan kan klikken. Dit kan een hartje zijn als je er een favoriet van hebt gemaakt of een koffer, ster of vlaggetje. Als je het ballonnetje aan klikt kun je er weer naartoe navigeren. Ben je offline dan zorg je dat je globaal de richting in loopt van je opgeslagen punt. Zoals ik omschreef op de kaart van Dubai bij Atlantis, The Palm.
Ook in Maps.me kun je uiteraard een plek aan favorieten toevoegen om deze later makkelijk terug te vinden. Dit werkt op dezelfde manier als hierboven omschreven.
Maps.me
De app maps.me heb ik al een tijdje op mijn telefoon en begin ik steeds meer te waarderen. Hij werkt offline super goed en heeft veel paden en wegen in de map opgenomen. Bijvoorbeeld in Cappadocië gebruikte ik maps.me en kwam ik bij een super mooi uitzichtpunt terecht die ik anders niet gevonden had. Gebruikers kunnen zelf tips toevoegen namelijk.
Als je in een land of regio aankomt en je opent maps.me dan zal deze vragen of hij de kaart moet downloaden. Dit zijn geen grote bestanden maar bevatten wel ongelooflijk veel informatie. In India gebruikte ik de map ook en moest ik soms een stad downloaden en daarna, buiten de stad, de staat zelf. En dan heb je ook alles offline beschikbaar. Super handig om te navigeren in een vreemd land.
Ik hoop echt dat deze tips je mogen inspireren om wel alleen te gaan wandelen. Heb je dit nog niet eerder gedaan zorg dan dat je op bekend gebied ervaring gaat opdoen. Ga niet gelijk naar het buitenland maar begin in een naburig dorp met een uitgezette wandeling. Koop een boekje met leuke wildwandelingen op de Veluwe en trek erop uit!
Alleen wandelen en navigeren op jouw wandelpad
Deel jij deze tips voor anderen?
Wil je meer wandelinspiratie lezen?
Rondje Landgoed Vilsteren, Overijssel – 18km
Wandeling Watergraafsmeer – Amsterdam – 15km
Wandelen in Twente – De Stuwwalroute – 55km
Rondje Winterberg – Winterberger Hochtour – 4dgn
Of ga je verder van huis?
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik