Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer – Stadse Tocht in het voormalige Watergraafsmeer gebied – 15 km

Normaliter wandel ik in de natuur… maar deze keer ging ik een wandeling Amsterdam Watergraafsmeer doen. Hoe leuk en verrassend was het dan ook om in de stad Amsterdam te wandelen en ook echt super leuke stukjes natuur en park mee te pakken. Erg verrassend vond ik het om langs begraafplaats Zorgvlied te komen en het graf van Annie MG Schmidt snel even te bezoeken.

Maar wat dacht je van door betondorp lopen? Om zo even in een echte volksbuurt van Amsterdam terecht te komen en kort langs het geboortehuis van Johan Cruijff te komen. Tussen deze stadse plekjes kwamen we ook over echt mooie natuurpaden. Dit alles maakte de wandeling Amsterdam Watergraafsmeer qua stadse en Amsterdamse sfeer echt compleet vond ik.

Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer
Stadse Tocht in het voormalige Watergraafsmeer

Het Watergraafsmeer is nu alleen nog een begrip en bevat geen water meer. Toen ik las over de wandeling Amsterdam Watergraafsmeer had ik nog een meer in mijn gedachten waar wij omheen zouden lopen. Mijn neef, die erg veel van historie weet vertelde mij dat dit meer niet meer bestond. Het was in de 19e eeuw steeds voller was gebouwd en op een gegeven moment dus de aansluiting maakte met de stad Amsterdam.

Mijn neef liet mij op Topotijdreis zien hoe vanaf eind 1800 tot aan de jaren 80 a 90 van de vorige eeuw deze plek helemaal volgebouwd is en dus vast aan Amsterdam kwam te liggen.

Super leuk om met die tijdslijn te spelen ook voor jou eigen woonomgeving natuurlijk.
Eens kijken hoe het in de loop van de tijd allemaal veranderd is.

Woningen aan de Transvaalkade - Wandelen Amsterdam Watergraafsmeer
Woningen aan de Transvaalkade

We wandelden niet vanaf het startpunt zoals omschreven in het boekje maar wij starten bij het winkelcentrum van Amsterdam Oost langs de Linnaeuskade met zicht op het winkelcentrum en even aan de andere zijde lopend van de Ringvaart. Ik vind het winkelcentrum mooi, de oude gebouwen die totaal geïntegreerd zijn in de nieuwbouw met de leuke nieuwe winkeltjes en restaurantjes.

Via de Ringvaart lopen we een heel stuk door naar Berlagebrug om daar de Amstel over te steken. We komen dan langs het Martin Luther Kingpark en ook langs begraafplaats Zorgvlied. Hier lopen we even op omdat mijn neef mij 2 mooie graven laat zien. In eerste instantie het mausoleum van Oscar Carré en daarna naar het graf vol met kleurrijke pennen van Annie M.G. Schmidt.

Wandelen Amsterdam Watergraafsmeer
Graf van Oscar Carré

Ik kom de wandelroute Zuidas Amsterdam tegen op de website van Bestemming Buitenlucht en kan je deze ook aanbevelen. Deze wandeling loopt aan de andere zijde van Zorgvlied als deze wandeling. Wandelroute Zuidas brengt je langs mooie plekjes van Amsterdam qua natuur en groen maar ook gave architectuur. Ik zet hem op mijn lijstje voor een volgend bezoek aan Amsterdam.

Gegarandeerd Onregelmatig – Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer

Hierna lopen we door langs het water om over de hoge wandelbrug langs de A10 te gaan, hierna komen we echt in een super leuk natuur gebied te lopen. Echt verrassend hoe je haast het gevoel hebt om in een uitgestrekt gebied toch te wandelen. Leuke en heerlijke paden leiden je door het groen langs de Amstel.

Met een kleine overstap over een grote weg en over een mooie brug speciaal voor wandelaars en fietsers komen we in een industrie-achtig gebiedje. Er zitten bedrijven en een mooi restaurant (George Marina) aan het water bij een haven. Hierna gaan we weer een weg over en pakken we een lange weg naast de Amstel op om daarna de stad weer in te duiken.

Wandelen langs de Amstel - Amsterdam

Het oeverbos in Amsterdam

Heel verrassend vond ik het stukje Betondorp. Het is een oud stukje stad wat echt een typisch volksbuurtje is en dus een heel eigen karakter heeft. Leuk is ook dat in het boekje beschreven is dat Johan Cruijff hier geboren is en dat als je even iets afwijkt van de route je langs zijn geboortehuis komt.

De kleuren van het beton, veelal wit geverfd of dus grijs, geven de wijk echt een soort van mediterraans uiterlijk naar mijn gevoel Als er dan ook nog bananenbomen in een tuin staan is het plaatje toch helemaal compleet?

Betondorp in het zonnetje
Betondorp in het zonnetje

Hierna lopen we langs de voetbalvelden en het water over een mooi afgelegen zandpad om uit te komen bij een leuke overstap over water en langs een speeltuin voor kids. Ik kan me voorstellen dat hier volop gebruik van gemaakt word …. wat zou ik het vroeger leuk gevonden hebben om zo’n apenkooi in de buurt te hebben. ( Ik groeide niet op in een wijk … en was altijd al een beetje jaloers op de kinderen die in een wijk woonden en een speeltuintje van de gemeente in hun straat hadden)

Maar de nieuwe speeltuinen, die vragen echt behendigheid van de kinderen en leren ze echt veel. Heel erg leuk om te zien!

Wandelen langs de voetbalvelden - Amsterdam

Wandelen langs de voetbalvelden - Amsterdam

Trage Tocht – Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer

Hierna kwamen we uit bij het station Science Park waar het eigenlijke start en eindpunt is van de wandeling Amsterdam Watergraafsmeer. Voordat we Anna’s Tuin en Ruigte indoken gingen we eerst een lekkere pannenkoek te eten bij restaurant Polder. Dit is daar gelijk aan het begin van het Science Park.

De pannenkoek was heerlijk en de pauze was voor de voeten ook super. Elke pauze trek ik altijd mijn schoenen (vaak de zooltjes ook even rechtop zetten in de schoen) en sokken uit. Dan kan alles even drogen, fris worden en dan is het net alsof ik daarna weer fris en fruitig in de schoenen stap.

Van welk kamp ben jij?

Never nooit de schoenen uit tijdens het wandelen of elke gelegenheid aangrijpen om even de voeten te laten drogen?

Lunch pauze - wandeling Amsterdam Watergraafsmeer
Lunchpauze Restaurant Polder

Hierna doken wij Anna’s Tuin en Ruigte in. Super leuke tuin om doorheen te lopen. Er wordt veel verbouwd maar ze proberen ook het op zo’n natuurlijk mogelijk wijze te doen. Er stonden prachtige bloemen en mooie kleine stukjes groentetuin hadden ze aan gelegd. Ook weer zo’n verrassend leuke natuurplek eigenlijk midden in een wijk, in Science Park – Amsterdam Oost.

Ik hou van de afwisseling die toch gecreëerd wordt in plekken waar de grond schaars is en waar men eigenlijk wil wonen en leven.
Super gedaan!

Anna's Tuin en Ruigte - Science Park Amsterdam
Anna’s Tuin en Ruigte – Science Park Amsterdam

We lopen hierna richting het Flevopark waar de wandeling maar een heel klein stukje van mee pakt. We hebben iets meer meegepakt van het park dan de wandeling aangeeft. Zo kreeg ik even zicht kreeg op het Nieuwe Diep, het meer waar dit park aan ligt.

Via de Valentijnkade, langs de Joodse Begraafplaats Zeeburg lopen we dan langzaam terug in de richting van wijkcentrum Oostpoort.

Joodse Begraafplaats

Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer
Flevopark – Oeverbos aan de Amstel – Betondorp

Winkelcentrum Oostpoort - Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer
Zicht op winkelcentrum Oostpoort

Ik vond de wandeling Amsterdam Watergraafsmeer echt een super leuke wandeling. Ik loop natuurlijk veelal in de natuur maar de afwisseling die deze wandeling meebracht van natuur, cultuur en architectuur vond ik echt fijn. We hadden er heerlijk weer bij en dat maakt ook altijd veel goed natuurlijk. We hebben kort een flinke bui gehad en toen stonden we gelukkig droog onder een brug.

Wat ook leuk is…mijn neef woont al vrij lang in Amsterdam. De laatste 10 jaar in Oost en de laatste jaren zelfs met hond. Hierdoor  verken je de buurt toch wel te voet en leer je je omgeving beter kennen. Toch heeft ook hij nieuwe paden en plekjes ontdekt tijdens deze wandeling!

Wandeling Amsterdam Watergraafsmeer - Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Wil jij deze wandeling ook graag wandelen? Kijk dan even bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig om het boekje met nog veel meer wandelinspiratie te bestellen.

Wil je deze inspiratie delen?

Wandelen in Amsterdam

Wil je gelijk even doorlezen in leuke, afwisselende en uitdagende wandelingen?

4 dagen wandelen op Texel

Stadswandeling in de Hanzestad Zutphen

Landgoedwandeling in Salland – De Sprengenberg

Wandel een stukje van het NL Kustpad

Marskramerpad – Van de Duitse grens tot aan de NL kust

Of zou jij wel graag in het buitenland een aantal dagen willen wandelen?

8 dagen wandelen op de LAW Alpe Adria Trail in Oostenrijk

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *