Veilig fietsen in Zweden #Kattegattleden

Ja, ik bedoel echt veilig fietsen in Zweden! Je zou het misschien niet gelijk bedenken, Zweden voor een fietsvakantie. Nederland is natuurlijk een echt fietsland en dat zien we niet in die mate in andere (Europese) landen. Toch gaan er steeds meer landen zich richten op het fietsen en het zich gezond bewegen in de natuur. En dan hebben we het dus niet alleen over wandelen maar ook juist het fietsen en dus grotere afstanden afleggen.

De kust van West Zweden is uitermate geschikt voor fietsen en om die reden hebben ze een super mooie route uitgestippeld. Op deze manier kun je geweldig genieten van het landschap, het strand, de zee en de verschillende plaatsen en steden langs de kust.

Veilig fietsen in Zweden

De start van de Kattegattleden in Helsingborg – Zweden

De route die ik fietste is 372 km en heeft de naam Kattegattleden gekregen. Het is de eerste officiële fietsroute van Zweden en is op 6 juni 2015 officieel geopend. De route heeft zijn naam te danken aan het Kattegat, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken waar je de gehele route bijna zicht op zult hebben.

Veilig fietsen in Zweden #Kattegattleden

Veilig fietsen in Zweden

De route bestaat uit allerlei wegen. Helaas is het ze nog niet gelukt om de hele route te laten bestaan uit mooie bos- en kustpaden. Dat wil dus zeggen dat je ook op provinciale wegen fietst en bij uitzondering soms ook terecht komt op wegen waar 70 km per uur wordt gereden. Ik schat in dat 85% van de route wel op rustige wegen of echte fietspaden was en het dus echt wel veilig fietsen in Zweden is!!

Veilig fietsen in Zweden

Op de stukken wegen waren die eigenlijk niet geschikt waren voor fietsers is er deels toch wel rekening gehouden met de fietsers. Bij ons is er een klein stukje asfalt gelegd rechts naast de gele streep die aangeeft dat de weg stopt, in Zweden is die een stukje breder. Ik kon dus op het strookje fietsen wat niet meer bij de rijstrook hoort waar de auto’s op rijden.

Veilig fietsen in Zweden

Zelfs met een waarschuwingsbord voor fietsers van de Kattegattleden

Daarnaast heb ik gemerkt dat de automobilisten erg rekening met je houden. Ze rijden ruim om je heen of blijven echt wel achter je bij een tegenligger. Ik heb mij op deze 70 km wegen niet onveilig gevoeld.

Veilig fietsen in Zweden –  Altijd alert blijven

Ik heb wel veel achterom gekeken of auto’s mij opmerkten en dit was gelukkig altijd het geval 🙂 Weten dat je gezien bent is belangrijk en werkt uiteraard ook mee aan de veiligheid. Op deze manier zou je nog kunnen reageren als je aan ziet komen dat het niet goed gaat.

Ik schat in dat het langste deel dat ik op een 70km weg fietste 4-5 km was. Andere stukken waren korter of het waren korte doorsteekjes om op een andere provinciale weg te komen. Op die provinciale wegen is het merkbaar rustiger dan in Nederland hoor 🙂 Je komt haast geen verkeer tegen en grotendeels heb je dus de hele weg voor jezelf!

Super relaxed fietsen dus!!

Veilig fietsen in Zweden

Zijn er regels?

Veilig te fietsen in Zweden?

Er zijn niet zo veel regels maar als je je beweegt op de weg zijn er natuurlijk de regels zoals die ook gelden in Nederland het verkeer. Daarnaast is er de helmplicht voor kinderen, die kennen we in Nederland niet maar in Duitsland wel.

Voor kinderen is het verplicht om een fietshelm te dragen

Het wordt volwassenen ook aangeraden maar het is niet verplicht gesteld. Ik koos er dan ook voor om zonder helm te fietsen. Ik ging 8 dagen fietsen en om dan altijd die grote helm bij mij te dragen leek me niet handig.

Er zijn fietspaden en daar waar ze zijn moet je hier uiteraard gebruik van maken.

Er zijn toch wel veel fietspaden. Ook op de vele boulevards, langs de kust, waar ik fietste waren fietspaden. Veelal was dit fietspad langs de voetgangersgebieden maar dan ineens was deze weer samen gevoegd met de voetgangers. Dus zo nu en dan je pad delen met anderen moet geen probleem voor je zijn.

Veilig fietsen in Zweden

Daar waar de fietspaden ontbreken in de dorpen of steden is het mij niet duidelijk geworden waar ik geacht word te fietsen. De een gebruikt de weg en de automobilist accepteert het en wacht tot hij langs je kan. Maar ook op het wandelpad word je geaccepteerd. De ander fietst in het voetgangersgebied, op het trottoir en ook dat lijkt geen probleem te zijn.

Dit is denk ik wel het voordeel van dat er niet zo veel als in Nederland gefietst wordt.
Wij lijken in het verkeersgedrag soms elkaar niet meer te verdragen en dat gevoel heb ik niet een keer gehad in Zweden. De mensen gunnen elkaar de weg en de ruimte 🙂 en dat is toch heel fijn!

Veilig fietsen in Zweden

Vooral in de steden en dorpen is het wel eens vreemd fietsen. Fietspaden houden zo ineens op te bestaan en dan moet je naar de overzijde om op een stoep te fietsen. Vooral in de stad kan het lastig zijn waar ook trams lopen. Het is dan gewoon logisch nadenken en doen wat veilig lijkt.

Veilig fietsen in Zweden

binnen de bebouwde kom

Dit is wel iets wat in de stad lastig kan zijn. Ik ben 3 dagen in Goteborg geweest en als je dan op een gegeven moment je weg een beetje kent dan is het lastig als fietspaden ophouden en je over moet steken om verder te kunnen. Vooral als je weet dat iets verder weer een ander pad loopt en je misschien weer over moet steken.

Toch moet ik zeggen dat de automobilisten je alle tijd en ruimte geven en dit was buiten de stad zo maar veelal ook in het drukke stadsverkeer. Je hoeft er maar aan te komen met je fiets en de auto’s stoppen en met een klein gebaar, oogcontact, is duidelijk dat je door kan fietsen. Nou…dat zie je wel eens anders 🙂

Veilig fietsen in Zweden

Mijn ervaring is echt super. Ik vond het een super mooie route maar ook het fietsen is mij enorm mee gevallen. Ik had meer moeite in het verkeer verwacht op stukken waar ik niet op echte fietspaden zat. Misschien juist ook omdat ze minder fietsers tegen komen krijgen we meer de ruimte en vallen we meer op. Dit werkt dan in dit geval in het voordeel van de fietser.

Wat ik ook erg fijn vond aan Zweden?

Er waren overal best veel openbaar toiletten te vinden. Als je zo een hele dag aan het fietsen bent ben je afhankelijk van restaurants of andere gelegenheden langs de route waar je even naar het toilet kan. Die waren er meer dan voldoende!! Echt super!

Veilig fietsen in Zweden

Openbaar toiletten – Veilig fietsen in Zweden

Veilig fietsen in Zweden

Ook heb ik nogal wat regen gehad helaas… maar ik moet zeggen dat de bushokjes die eigenlijk overal staan op elk afgelegen weggetje mij beschutting boden. Ik ben daar best vaak heel blij mee geweest! Uit de wind en in zicht van de omgeving. Ook echt super!!

Veilig fietsen in Zweden

Schuilen in bushokjes – Veilig fietsen in Zweden

De route is opgedeeld in 8 etappes en de beste periode om de route te fietsen is mei tot en met augustus. Ik fietste begin september en de temperatuur was heel goed ik had alleen super pech met de hoeveelheid regen. Toch heb ik er een geweldige herinnering aan en vond ik het gaaf om te doen!!

Gelukkig heb ik nog wel droge stukjes gehad met geweldige uitzichten waar ik nog even van de fiets afgestapt hebt en genoten heb van de omgeving!!

Veilig fietsen in Zweden

Ik zal binnenkort meer van delen van deze geweldige route die Kattegattleden heet. Ik heb een geweldige 8 dagen gehad en het nodige meegemaakt 🙂 Dus lijk het je leuk om de route eens te fietsen kom binnenkort even terug om te checken wat je allemaal kan verwachten!

Wist je dat ik een tentje mee had genomen om te gaan wildkamperen? En … met die regen? Lees daar meer over in de volgende blog.

Veilig fietsen in Zweden

Ik heb deze geweldige route gefietst in samenwerking met Visit Sweden. Dat wil niet zeggen dat ik mijn mening heb aangepast of dat mijn ervaringen die ik hier deel niet oprecht zijn. Kijk voor meer informatie over het fietsen van de Kattegattleden op de site van Visit Sweden.

Veilig fietsen in Zweden

Wil je deze post bewaren, pin hem dan!!

Maak mij happy en deel deze op je sociale media 🙂

Meer over veiligheid?

Liften op de Shabbat in Israël

Wat te doen als je overvallen wordt?

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Benieuwd naar andere avonturen van mij?

In een oude dubbeldekker vliegen – Polen

Roadtrip in de Eifel – Duitsland

Tai Chi bij het Hoan Kiem meer in Hanoi – Vietnam

En wat als je onderweg moet plassen?

Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Ik hoop dat jij net als ik super blij van deze mooie wereld wordt!

21 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *