Wandeling in het Springendal, Ootmarsum – 18km

Vandaag vond ik weer eens tijd om een langere wandeling te maken. Ik ben aan het voorbereiden op de .. Nee ik kan niet avondvierdaagse zeggen….we gaan toch echt overdag lopen! De Vierdaagse. Je weet wel, die in Nijmegen elk jaar gelopen word. Ik heb me opgegeven via mijn werkgever. Dat wil ook zeggen dat ik die 4 dagen in mijn uniform ga lopen en dus ook in een groep. In een detachement 🙂

Wandeling in het Springendal

En voor nu ben ik dus weer aan het oefenen. Net als vorig jaar, mijn lichaam in beweging krijgen. Zorgen dat het de km’s aan kan die ik zo af moet gaan leggen. Nu worden het er dus 4 x 40… Vorig jaar had ik eigenlijk geen idee waar ik me op voorbereidde. Toen liep ik gewoon 800 km in 35 dagen maar in die periode heb ik maar 2 x 40 km op een dag gelopen. Dus nog steeds weet ik niet waar ik naartoe ga 🙂

Springendal – Ootmarsum

In het boekje Twaalf Twentse Tochten staan zoals de naam al zegt 12 tochten die in het Twentse landschap zijn uitgezet. Ik zocht er laatst al 1 uit, ik had al een keer een tip gehad van een collega dat ik in  het Springendal moest gaan lopen en dus was het vandaag zo ver.

Het zou volgens het boekje een tocht van 18 km worden maar ik kan je nu al verklappen dat ik er ruim 21 gelopen heb. Ik ben ook wel iets verkeerd gelopen maar niet de volle 3km. Dus 20 km moet je wel op rekenen als je deze route gaat lopen.

Wandeling in het Springendal

Het beginpunt is heel mooi op de Kuiperberg. Dit ligt net buiten Ootmarsum en is 70 meter hoog. Als je het dan over een berg hebt…hmm.. Maar toch, hij gaf mooi uitzicht over de wijde omgeving aan de achterzijde. Er staat dan ook een oriënteertafel waar de plaatsen op staan waar je naartoe kijkt. Altijd leuk om je even te oriënteren in de omgeving van waar je bent 🙂

Wandeling in het Springendal

Het beginpunt is op de Kuiperberg

 

Wandeling in het Springendal

Met dit uitzicht begin je toch al lekker hè?

Eerst het stadje Ootmarsum door

Vanaf hier liep ik volgens de beschrijving naar beneden, het dorp in en ook gelijk het mooie dorp door. Ik zeg dorp, het is best klein maar het is toch echt een stad!! En wat een super leuk centrum!!

Wandeling in het Springendal

Wandeling in het Springendal

Wandeling in het Springendal

Het weer was perfect voor een wandeling maar ook voor terrasjes. Het stadje was druk en overal zaten mensen op de terrassen en de galerieën waren open en voor bezichtiging toegankelijk. Het was dan wel zondag maar het was echt druk in het stadje!

Ik liep zo de stad uit, de grote weg over en zo het glooiende landschap van Noord Oost Twente in.

Wandeling in het Springendal

Wat fijn om de kalfjes nog in de wei te zien bij de moeder. Ik word hier altijd wel blij van. Ze waren bang en even later waren ze dus wel verder van de kant verwijderd. Wel nieuwsgierig maar bang genoeg om niet dichtbij te komen!

Wandeling in het Springendal

Een stuk verder liep ik dan toch eindelijk het Springendal in. Ik kwam in een bos te lopen waar mooie paden waren aan gelegd en waar ook overal nog de paaltjes stonden die andere paden de weg wezen. Genoeg uitgezette tochten in deze omgeving. Toen ik de gemeente Tubbergen doorreed zag ik ook een bord dat het de gemeente was die zich uitriep tot wandelgemeente bij uitstek. Nu ik dat nazoek vind ik dat deze gemeente uitgeroepen was tot wandelgemeente van het jaar in 2011. Als buurgemeente Dinkelland kun je natuurlijk niet nablijven .. en dat blijkt wel!

Wandeling in het Springendal

Ik liep heerlijk om me heen te kijken en over verschillende bruggetjes en vlonders te lopen. Het wordt hier nog wel eens nat lijkt het me zo. En dat is dus super opgelost met deze houten constructies die ook nog een stukje gaas over zich hadden om uitglijden te voorkomen!!

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum

Toen ik verder liep kwam ik bij een heel mooi en speciaal stukje Overijssel!! Ik begon weer over vlonders te lopen en toen ik om een hoek liep kreeg ik ineens het geweldige zicht op dit stukje water!!

Hoe mooi is dat?

Wandeling in het Springendal

Er zwom heel snel nog een waterhoentje weg en toen ik bij het water was lag het er doodstil bij. Ik liep iets door en zag in mijn ooghoek een beeld staan. In het bos een beeld? Daar moet je dan natuurlijk even naartoe. Er stond een mooie bank bij en op die bank zag ik staan dat dit het donkerste plekje van Overijssel was!!

Nou,…daar moest ik dan op deze zonnige zomerdag maar even gaan zitten dan. Voor mij lag een mooie weideland waar je als het nacht is en volle maan echt wel wat op kan zien als je hier zit. Lijkt me een hele leuke uitdaging om eens te doen 🙂

Wandeling in het Springendal

Het donkerste plekje van Overijssel

Wandeling in het Springendal

Wandeling in het Springendal

Vanuit dit bos kwam ik weer door het glooiende landschap van Noord Oost Twente, tegen de grens van Duitsland aan te lopen. Ik zat onderhand op zo’n ruim 11 km en had het tempo er weer lekker in.

Wandeling in het Springendal

Ik zag in het wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig dat ik langs een watermolen zou komen. Die wilde ik zeker niet missen en dus keek ik goed naar bordjes in de omgeving. Dat is wel goed ook want het bordje staat aan de doorgaande weg en niet op het fietspad waar ik op dat moment liep. Ik ben uiteraard overgestoken en heb even rond de oude watermolen gelopen. Hij staat precies aan de weg en dus is het wel moeilijk om het rad er goed op te krijgen 🙂

Wandeling in het Springendal

Wandeling in het Springendal

Watermolen De Mast

Wandeling in het Springendal

Wandeling in het Springendal

Maar als het zo droog is dan het nu was kun je er wel vanaf een andere kant bij komen!! Er loopt een trap naar beneden en die is vrij toegankelijk. Ik kon dus even om het hoekje kijken! Uitkijken dat je niet uitglijdt hè? Het kan er wel glad worden!!

Wandeling in het Springendal

Vasserheide en Vasser Grafveld

Hierna kwam ik in een heel ander gebied te lopen. Ik kwam op heide gebied en tussen grafheuvels te lopen! Het is een oude gewoonte om mensen, families in een grafheuvel te begraven. In Drenthe bij de hunebedden heb je ook zulke heuvels en bij ons in de omgeving wordt ook verteld dat er van dit soort heuvels zijn.

Wandeling in het Springendal

Zie je dat licht beige stuk aan de linkerkant tussen het groen?

Dat lijkt mij zo’n grafheuvel.

Wandeling in het Springendal

Even later liep ik ook nog langs het Haarlergrafveld maar daar heb ik niets kunnen waarnemen van grafheuvels.

Wandeling in het Springendal

Maar sommige van de oude bomen die er staan kun je niet omheen natuurlijk.

Wat een knapperd of niet?

Kort hierna liep ik weer de grote weg over om met een kleine slinger door het landschap weer uit te komen bij het begin. De Kuiperberg! Zoals ik eerder zei, mijn teller gaf ruim 21 km aan. Ik was in het begin even kort verdwaald omdat ik een bladzijde te snel had omgedraaid en dus de aanwijzingen niet meer klopten.

Belangrijk om te weten voor onderweg

Wandeling in het Springendal

Hou er dus rekening mee dat het toch meer naar 20 km gaat ipv 18 km wat in het boekje vermeld staat.

Als je wat wil drinken dan heb je daar de mogelijkheid toe in het stadje Ootmarsum. Net voordat je het Springendal in loopt kom je bij een camping Bij de Bronnen over het terrein en daar kun je wat kopen. En daarna duurt het even want dan moet je voorbij de Watermolen, rest. De Witte Hoeve lopen en dan heb je een gelegenheid voor een hapje en een drankje en softijs.

Je loopt in een dal maar ik heb niet het idee gehad dat ik er ook uit ging, dus dat ik moest klimmen en dat ik vaak daalde. Wel kan het denk ik vrij nat worden in de herfst. Dus rekening houden met hoge schoenen die waterdicht zijn lijkt mij handig!

Wandeling in het Springendal

Uit het boekje Twaalf Twentse Tochten

Ben je nieuwsgierig en wil je dit boekje zelf ook graag om deze wandeling na te lezen en natuurlijk ook te lopen? Kijk dan op de site van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Ook ondernemen zij regelmatig wandelingen waarbij ze de lezer meenemen. Bij een nieuwe uitgave van een boekje moet de wandeling natuurlijk nagekeken worden of alles nog klopt en goed te snappen is. U mag dan meedenken! En als aandenken krijg je het boekje waar de wandeling instaat welke u hebt meegelopen, hoe leuk is dat!

Springendal

Vind je het leuk om deze wandeling te delen op de sociale media?

Ik word daar altijd wel erg blij van!!

Ik heb meer wandelingen gelopen in Nederland zoals:

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

Landgoederenroute Dalfsen – Vechtdal Overijssel

Kennemerduinen – NS Route

N70 wandelroute – Rijk van Nijmegen

Maar ik loop ook graag in het buitenland 🙂

Wandeling in Kleurrijk Trinidad – Cuba

First 200K of the Camino Frances – Spain

Ik heb deze nog niet vertaald maar dat ga ik ooit nog doen 🙂 Je kunt doorklikken naar de tweede 200 K en de derde en de vierde 200 K zodat je alle 800K kan lezen.. Ja…ik heb de hele route gelopen!!

Ik hoop dat jij ook zo kan genieten van deze geweldig mooie wereld!!

 

14 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *