Landgoederenroute Dalfsen 8,5km – Vechtdal Overijssel

Vandaag met mijn neef Bart de landgoederenroute Dalfsen gelopen. Hij vond deze op de site van Vechtdal Overijssel en vanaf Hellendoorn dus heel goed te doen! Dus gingen we vanmiddag samen met de hond Teddy er op uit!

Landgoederenroute Dalfsen

Er lopen twee landgoederenroutes rondom Dalfsen en deze beginnen beide vanaf het station. Daar is over nagedacht want we konden natuurlijk fijn de auto parkeren bij het station en dan zo de route starten. Op de site staat al dat de route begeleid wordt door de oranje of rode pijlen op de palen langs de route. Wij hebben vandaag de oranje route gekozen, deze is 8,5 km lang en dus heel makkelijk even te lopen. Voor de rode route moet je verschillende kleuren pijltjes volgen namelijk geel, blauw en groen. Deze begint en eindigt wel op dezelfde route en dus met de oranje pijlen.

Landgoederenroute Dalfsen

Zoals je ziet zijn er genoeg routes te kiezen in de omgeving van Dalfsen!

Het weer zat vandaag mee en terwijl de zon niet scheen en de lucht aardig wat vocht liet zien viel het mee en hebben we een heerlijke tocht kunnen lopen zonder regen en toch nog heel soms een klein zonnetje!

Landgoederenroute Dalfsen

Hier zie je nog Dalfsen op de achtergrond, we liepen net weg vanuit het station. Dit bord vertelde over oude bomen die hier stonden en die in de omgeving de bijnaam De 12 Apostelen had gekregen. Dit staat op het landgoed Huis Den Berg. Het landgoed wat we kort hierna al in zicht krijgen. Het eerste landgoed op deze landgoederenroute

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Kun jij je voorstellen dat jij hier je post elke dag uit haalt?

Landgoederenroute

Huis Den Berg

Landgoederenroute Dalfsen

En dat dan dit je oprit is!!

Geweldig toch?

Hierna liepen we verder het landgoed op. We hadden eerst een brede weg om daarna een bospad in te slaan.

Landgoederenroute Dalfsen

Op de site van Vechtdal Overijssel, waar Bart deze route op vond wordt geadviseerd om rekening te houden met je schoeisel. Ik loop altijd op mijn Lowa’s en Bart had deze keer fijne sportschoenen aan gedaan. Mijn Lowa’s zijn nog steeds waterdicht en lopen gewoon super. Maar omdat op de site werd gewaarschuwd voor het feit dat je op bospaden zou kunnen komen te lopen

zou het als het regenachtig weer is geweest natuurlijk nat en modderig worden. Dit hebben wij eigenlijk helemaal niet gehad. Over al was het netjes en droog, terwijl het weer nu nog niet echt lente-achtig en droog was.

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Vechtdal Overijssel

Mooi stukje door het bos, langs boerderijen waar de waakhonden je toeschreeuwen maar heel netjes achter het gespannen draadje blijven staan 🙂 Waar de trekkers je voorbij rijden en je snel toch weer het bos in mag duiken om verder te wandelen door het landgoed. Waar je dan vervolgens deze bebording tegen komt.

Landgoederenroute Dalfsen

Ik had het ‘opgegeten’ bord al eerder gezien bij iemand op instagram. Ik weet niet meer bij wie maar toen ik deze zag herkende ik hem.

Wat geweldig he?

Landgoederenroute Dalfsen

Niet veel later verlieten we het bos van dit landgoed en liepen we weer tussen de boerderijen.

In de weilanden zagen we de blije koeien staan 🙂

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Koeien op de landgoederenroute

Vechtdal – Dalfsen

En wat dacht je van de mooie oude boerderijen in dit landschap. Je kunt het niet heel goed zien maar de boerderij draagt de kleuren van het landgoed. Dit komt uiteraard tot uiting in de luiken bij het raam. Geweldig altijd om door de hele route dus ook deze kleuren terug te zien komen.

Landgoederenroute Dalfsen

Aandachtspunten

Veiligheid op de Landgoederenroute

Er zijn een tweetal punten op de route die aandacht behoeven. Er is nog een onbewaakte spoorwegovergang. Je ziet ze niet veel meer in Nederland, gelukkig! Wat zijn er veel ongevallen en doden gevallen door deze overgangen. Waarom deze onbewaakt blijft vraag ik me dan ook eigenlijk af. Als je het geluid niet wil in deze mooie natuuromgeving kun je altijd nog wel kiezen voor de lampen die alarmeren en de bomen die je beletten om de overgang over te gaan bij naderende treinen..

Wij namen hier Teddy, die grotendeels lekker los rond gerend heeft en een aantal andere honden heeft leren kennen op de route, even van de grond voor de zekerheid.

Landgoederenroute Dalfsen

Ook heb je het punt erna wat je over de provinciale weg brengt die van Dalfsen naar kasteel Rechteren leidt. Er staat een bomenrij langs de weg wat je zicht beperkt dus goed uitkijken na een rustige wandeling in de landerijen is wel even van belang!

Landgoederenroute Dalfsen

Hierna loop je een klein stukje over de dijk langs deze drukke weg.

De vecht en de dijken die daarbij horen zijn juist zo kenmerkend voor het landschap in het Vechtdal en dus is juist wel even leuk om ook dit te ervaren en zien.

Landgoederenroute Dalfsen

Aan de andere kant er weer af en dan zie je rechts, waar Bart naar wijst 🙂 het landgoed Rechteren liggen. Je ziet het goed staan tegen de bosrand aan. Het staat echt mooi en goed in beeld maar voor een foto met je telefoon toch eigenlijk net iets te veraf.

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Onderstaande foto maakte ik iets eerder deze middag toen we aankwamen rijden en gewoon er langs waren gegaan voor we het in de gaten hadden. Snel even stoppen en een fotootje schieten 🙂  Wat een geweldig kasteel he?

Landgoederenroute Dalfsen

Aan het eind van dit pad waar je dan loopt kun je rechtsaf en naar dit kasteel lopen. Als we meer tijd hadden en het weer misschien iets lekkerder was geweest hadden we dit zeker gedaan. Ik denk dat je dan zo’n 3km erbij maakt. Dit pad loopt recht op het kasteel af.

Mooie vergezichten tijdens de landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Als je goed kijkt zie je in de verte, stukje links naast de boom het kasteel liggen tegen de bosrand.

Toen we verder liepen kwam Dalfsen mooi in beeld met de rivier Vecht er voor langs. Om die reden kijk je geweldig mooi tegen de voorkant van de huizen aan. Meestal kijk je tegen de tuinen, schutting enz van de huizen aan. Nu geeft het een beetje beeld van een vestingstadje, super!!

Landgoederenroute Dalfsen

Niet veel later gaan we rechtsaf de grote weg op en de brug over om Dalfsen in te gaan. Als je linksaf gaat kom je gelijk weer terug bij het station en eventueel dus bij je auto. Eve het dorpje in is zeker de moeite waard!

Wij aten even een lekkere haring en bezochten de kerk.

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

Landgoederenroute Dalfsen

De ontdekte, en dus weer opengelegde grafkelder in de kerk. Deze is uiteraard afgesloten maar het glas biedt je een mooi inkijkje in de kelder. Door de spiegels die er geplaatst zijn kun je de gangen nog een beetje inkijken en zie je een paar beelden die ze er vonden.

Landgoederenroute Dalfsen

Het orgel wat toch altijd iets is waar ik op let…met orgelspelende familieleden . En wat vind jij van de overheersende kleuren in de kerk? Dit zijn goud/bruin, wit en groen. Aparte combinatie en geeft de kerk wel een hele lichte teint.

Hierna zijn wij weer terug gelopen naar het station en was onze wandeling die zo’n 2,5 uur duurde voorbij. Heerlijk genoten van de natuur, de omgeving en de historie van Dalfsen en landgoed Den Berg.

Landgoederenroute Dalfsen

Kunststuk naast het station van Dalfsen

Voor meer informatie van de wandeling landgoederenroute Dalfsen kun je de site van Vechtdal Overijssel bezoeken en wie weet vind je nog wel meer van dit soort mooie wandeling in de omgeving!!

Landgoederenroute Dalfsen

Ik heb nu al een aantal leuke wandelingen gemaakt in Nederland en daarbuiten!! Ik vind het steeds leuker worden ook.. Helemaal niet verkeerd zeg maar…met de vierdaagse van Nijmegen dit jaar nog in mijn vizier. Ik mag nog wel even trainen dus!

Landgoederenroute Dalfsen

Deel jij deze blog?

Landgoederenroute Dalfsen

Wil je meer wandelingen zien in Nederland die ik liep?

Wandelen in Twente – De Hakenberg bij De Lutte 9.5 km

LAW Het Marskramerpad

Kennemerduinen – NS Route

N70 wandelroute bij het Rijk van Nijmegen

Knapzak Route Hooghalen – K40

Of bekijk deze eens!

8 dagen wandelen op de LAW Alpe Adria Trail in Oostenrijk

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *