Wadi Rum Bezoeken? Wat je zeker moet doen in de Wadi Rum Woestijn – Mooiste plekken in de Wadi Rum – Jordanië

Tijdens een rondreis door Jordanië mag een bezoek aan de Wadi Rum natuurlijk niet ontbreken. In 2011 werd de Wadi Rum opgenomen als werelderfgoed op de lijst van UNESCO. Als je een dagtrip boekt zijn de mooiste plekken in de Wadi Rum altijd meegenomen. Ik was maar 1 nacht in de Wadi Rum wat ik achteraf wel een beetje jammer vind maar ja… Misschien ga ik nog een keer terug en breng ik er meer tijd door. Want.. de Jordan Trail loopt ook door de Wadi Rum!

Voor nu deel ik met jullie welke mooiste plekken in de Wadi Rum je zeker moet bezoeken!

Wist jij dat Wadi Rum ook wel Valley of the Moon wordt genoemd? Op sommige plekken lijkt deze woestijnvallei wel overeenkomsten te hebben met een maanlandschap en daarom heeft het deze bijnaam gekregen.

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Ik vind woestijnen iets hebben en kan er best wat tijd besteden … en toch reisde ik door. Soms doe je dingen die je achteraf niet helemaal begrijpt. Niets mis mee als je er maar bewust van bent…en ervan leert, toch? Ik was eerder dat jaar 10 weken in Namibië waar ik ook best veel tijd doorbracht in verschillende woestijnen…en aansluitend aan deze reis ging ik door naar Oman 🙂

Mooiste plekken in de Wadi Rum – Jordanië

Toen ik op weg was naar de parkeerplaats voor mijn auto kwam ik al langs het oude treinstel wat ooit gebruikt zou zijn in de film van Lawrence of Arabia. Ik begon al helemaal in de juiste sfeer te komen. Ik klom er op om naar binnen te kijken, in de wagons kon dat maar de stoomlocomotief kon ik niet in. Het was ook te hoog en ik kon net een beetje naar binnen gluren om te zien dat daar vroeger hard gewerkt werd en er maar 1 stoel was.

Lawrence of Arabia - Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Lawrence of Arabia - Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Mijn overnachting had ik al vastgelegd die dag ervoor toen ik nog in Aqaba was. Bij Desert Magic Camp had ik een tent geboekt en zij hadden mij instructies gestuurd waar naartoe te rijden. Toen ik er bijna was kreeg ik een appje dat als ik er was ik even moest appen. Ze waren in de buurt. Toen ik de afslag nam die mij verteld werd, halverwege het dorp rechts, reed ik net achter hen aan. Ik kon mijn auto in een beveiligd deel parkeren en klom bij hen achterop de jeep.

De trip in de Wadi Rum begon! We gingen de woestijn in, ik was zo nieuwsgierig! Uiteraard had ik al jaren dit beeld van deze betoverende woestijn op mijn netvlies, de mooiste plekken van de Wadi Rum… Nu ging ik er naartoe! Ik mocht bij hen in de auto zitten maar ook achterop de open 4 wd. Je kunt vast wel raden wat ik deed.

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Heerlijk met mijn gezicht in de warme Wadi Rum wind en even later ook in het Wadi Rum zand 🙂 Het waaide flink maar de uitzichten vond ik nu al geweldig. Langzaam lieten we de verharde wegen achter ons en het leven van het dorp en verdwenen we de grote vlakte van de Wadi Rum op.

Wat je zeker moet bezoeken in de Wadi Rum Woestijn – Jordanië

Voorbereiding voor jou bezoek aan de Wadi Rum

  • Waar parkeren?

In Wadi Rum Village zijn meerdere parkeerplaatsen. Ik had al een kamp geboekt en dus hadden zij ook daar een plekje voor mij. Ook vond ik het erg fijn dat de huur auto achter een omheining en dus beveiligd stond. Deze optie kan ik je wel aanraden. Natuurlijk weet ik niet of elke plek deze optie biedt maar boek je online je overnachtingen kun je er even naar vragen. Ik sliep bij Desert Magic Camp en zij hadden dit goed voor elkaar.

  • Contant geld of pinnen?

Er is geen pinautomaat in de Wadi Rum. De laatste mogelijkheid heb je op je vorige stop bijv Petra of Aqaba. In Wadi Rum Village is ook geen mogelijkheid hiertoe. Ik ga er vanuit dat dit in de toekomst echt wel gaat veranderen aangezien het wel een flink dorp was waar het meeste wel aanwezig leek te zijn. Zelf heb ik er niet naar gezocht omdat ik genoeg geld bij mij had en vooraf geboekt had en dus maar 10 minuutjes in Wadi Rum Village zelf heb doorgebracht.

  • Warm en koud in de Wadi Rum

Bereid je voor op hitte en op kou. Dat is voor ons haast onbegrijpelijk maar in de woestijn kan het in de nachten best koud worden terwijl je overdag naarstig op zoek gaat voor een stukje schaduw. Ik bezocht de Wadi Rum in september en had een warme zwoele nacht. Ik heb tot laat buiten gezeten op mijn terrasje om de sterren te bewonderen. Als je weinig haar op je hoofd hebt en snel verbrand neem dan zeker een pet of zonnehoed mee om jezelf te beschermen. En uiteraard is het altijd een goed idee om zonnebrandcrème op te smeren 🙂

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanie

Wadi Rum Bezoeken? Woestijn in Jordanië

Toen ik in het Desert Magic Camp aankwam was ik de enige gast. Ik kreeg een tent aangewezen en heb mezelf even opgefrist. Toen ik even later in de grote tent aankwam kreeg ik een fijne thee aangeboden. Genietend van de thee en het weidse zicht om mij heen hoorde ik dat er nog een gast aan zou komen. Super vond ik dat want dan kon ik mooi samen een trip boeken om de hoogtepunten van de Wadi Rum te gaan bezichtigen. Ondertussen sprak ik met de Duitse Leyla. Zij was hier op haar rondreis gekomen en uiteindelijk blijven hangen. Hier mocht ze wonen als zij hielp met de gasten en het onderhoud en dergelijke van het kamp. Ze had plannen om hier yoga en meditatie te gaan bieden en gaf me aan dat ze boven op de rots achter het kamp vaak zat te mediteren of gewoon van het uitzicht genoot.

Toen ik de thee op had leek het mij ook een goed plan om daar eens te gaan zitten. De omgeving wat verkennen en het hogerop te zoeken en een fijn uitzichtpunt te pakken. Ik moet eerlijk zeggen dat het best nog wel even een klim is. Het zand zakt natuurlijk goed weg onder je voeten, het wordt ook best steil op een gegeven moment en op het juiste moment de rotswand op gaan is ook even een dingetje. Je wil namelijk wel hoog genoeg. Het zijn een soort terrassen dus als je te vroeg naar rechts gaat kom je op de rotswand niet meer hoger.

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanie
Uitzicht bij Desert Magic Camp als je naar boven bent geklommen

Als je dan eenmaal op de juiste hoogte bent en een stuk naar rechts bent gegaan zodat je op de ronding komt te staan zodat je zicht nog breder over de Wadi Rum vlakte wordt.. PRACHTIG!

Volop genieten in de Wadi Rum

Toen ik later weer in het kamp was had de Duitse nieuwe gast hetzelfde idee en wilde natuurlijk ook graag met mij een 4 uur durende trip boeken om de mooiste plekken in de Wadi Rum te bezoeken. Niet veel later vertrokken we in de nieuwe 4WD van Mohammed, hij had er ook zin in. Daar kwamen we achter tijdens het rijden want de auto was nog erg nieuw en hij testte hem aardig uit met hoe hard hij kon maar ook hoe goed hij weer uit het zand kon komen. Super leuk!

Siq Umm Tawaqi

Onze eerste stop deze middag was een plek waar de meeste trips ook langs gaan. Een geweldig plekje om kennis te maken met de immense rotswanden van de Wadi Rum. Het deed me een beetje denken aan de Wadi Shab in Oman, tussen zulke hoge wanden te lopen.

Wadi Rum - Jordanië - Wandelen in de woestijn

Wadi Rum - Jordanië - Afbeeldingen in de woestijn

De buste van Lawrence of Arabia is hier aan het begin van de kloof in de muur gebeiteld. We kregen de tijd om de kloof in te lopen. Aan het eind kun je nog je best doen om wat te klimmen. Er nog iets verder in te gaan maar erg veel meer is er niet te zien dan een mooi uitzicht omhoog en die als je weer terug loopt. Daarna hebben we bij de ingang thee gedronken. Overal staan de bedoeïenentent en is het gezellig vertoeven. Je moet het niet altijd gelijk zien als souvenirs verkopen is mijn opinie. Ook een leuk gesprek vinden ze leuk en houden ze wel van.

Het levert vaak erg leuke foto’s op.

Wadi Rum - Jordanië - Bij de bedoeïenen

Wadi Rum - Portret van een Bedoeïen

Mooiste plekken in de Wadi Rum – Jordanië

Um Fruth Rock Brigde

Overal zie je die plaatjes van een mooie hoge natuurlijke brug. Deze mag natuurlijk niet missen op jou dag in de Wadi Rum. Ook wij gingen hier natuurlijk langs en klommen even naar boven om in de rij te gaan staan om een mooie foto te kunnen maken. Onze gids Mohammed nam onze camera’s en maakte de foto’s. Altijd lastig als je dan boven bent en dus geen aanwijzingen meer kan geven voor een foto… Je moet er dan maar op vertrouwen dat ze weten hoe ze het mooi in beeld moeten brengen 🙂

Um Fruth Rock - Wadi Rum Jordanië

Uiteraard klommen we er zelf ook op. Ga er maar vanuit dat je een tijdje op de rots staat te wachten in een rij om op de brug te komen. Ik vond het niet erg. Ik genoot van de uitzichten van de wijde omgeving maar ook van het gedrag van de mede-toeristen. De een is bang, de ander misschien ietwat overmoedig. Ik hou er wel van om te zien hoe mensen met nieuwe situaties omgaan.

Yoga pose op de natuurlijke Um Fruth brug in de Wadi Rum

Lawrence’s House

Daarna kwamen we aan bij een plek waar het huis van Lawrence zou hebben gestaan. Als we uit stappen zie ik een vierkant geheel van stenen wat ingestort is en waar alleen maar heel veel stenen liggen. Dat zou het huis zijn geweest…maar ook niemand kan met zekerheid zeggen dat dit echt zo was. Er wordt gewezen naar boven, daar is een mooi uitzichtpunt. Dus we beginnen aan de klim aan de achterzijde van de rotswand.

Lawrence house - Wadi Rum Jodanie

We klimmen naar boven en zien vele stapeltjes met stenen. Je komt hier volgens mij meer voor het mooie uitzichtpunt dan dat het huis van Lawrence een bezienswaardigheid is. Dat is de reden dat deze plek gekozen is maar dit is de echte reden waarom deze plek mooi is. Uiteindelijk brengen we hier een tijdje door, genietend van het uitzicht over de Wadi Rum. Ik vind het een mooie plek om dus even een fijne pose te doen en mijn Duitse medereiziger wil er wel een foto van maken.

Lawrence house - Wadi Rum Jodanie

Yoga op reis hoort erbij – Jordanië

Mushroom Rock

Na nog een heel stuk te hebben gereden en onderweg een leuke encounter te hebben gehad met wat kamelen, wat natuurlijk dromedarissen zijn, kwamen we aan bij Mushroom Rock. Nou, daar hoef je niet lang over na te denken waarom die rots zo heet 🙂 Erg fotogeniek is hij wel. Leuke stop ook even met natuurlijk weer een kopje thee bij de bedoeïenentent. Ook zeker wel een van de mooiste plekken in de Wadi Rum.

Wadi Rum Bezoeken? Wat je zeker moet doen in de Wadi Rum Woestijn - Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Kamelen blijven altijd leuk om even tijd aan te besteden. Het zijn zulke aandoenlijke dieren vind ik. Die ogen met lange wimpers maar ook die onhandige benen. Nu ik er zo over nadenk hebben ze wel wat gemeen met giraffen..  Na een leuke fotosessie reden we weer verder.

Wadi Rum Bezoeken? Wat je zeker moet doen in de Wadi Rum Woestijn - Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië

Alameleh inscriptions

Als laatste stoppen we bij een rotswand waar een aantal inscripties staan. Mohammed wijst in de verte op de muur, daar moeten we kijken. We lopen er naartoe en ondertussen horen we in de verte geluid. Als ik omhoog kijk zie ik dat er een groepje toeristen boven op de enorme rotswand zit. Ik bedenk me in welk immens uitzicht zij moeten hebben vanaf dat punt. De zonsondergang begint al in te zetten en ik denk dat het ook om die reden is dat zij daar zitten. Ik geef ze geen ongelijk.

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië - Highlights

De inscripties zijn te zien maar erg lastig op de foto te zetten. Ze zitten iets hoger op de wand en het begint al te schemeren. Ik beslis dat ik er geen moeite voor ga doen maar dat ik me omdraai en eens goed ga beseffen waar ik ben. Ik loop een beetje door het zachte rode zand en adem de warme woestijn lucht in. Dit soort momenten zijn toch heerlijk? Daarvoor leef je toch?

Intens genieten en beseffen hoe goed je het hebt?

Mooiste plekken in de Wadi Rum – Jordanië

Wadi Rum - Jordanië - Highlights

Even later zit ik weer aan een heerlijk kopje thee in een bedoeïenen tent. We krijgen allerlei toeristische kado’tjes aangeboden die we mogen kopen. De man die ze aan ons wil verkopen blijkt uit Tunesië te komen en het erg naar zijn zin te hebben in de woestijn. Even later komt hij nog een jong katje showen, heeft hij gevonden en hij heeft zich erover ontfermd 🙂

Wadi Rum - Jordanië - Highlights

Wat een heerlijke plek om de dag af te sluiten.

Hierna reden we via mooie lange wegen van de Wadi Rum weer terug naar Desert Magic Camp waar we in het duister weer aankwamen. Nog even opfrissen en daarna stond het eten voor ons klaar. Zoals bij de meeste kampen in de woestijn zit het eten bij de prijs inbegrepen, heel fijn.

Waar verblijven in de Wadi Rum?

Ik koos voor Desert Magic Camp. De prijs was erg goed en de tenten waren heel prima. Verwacht er geen luxe maar het bed was goed, er is een douche en toilet en in de tent zelf een wasbak met spiegel. Ik was er heel tevreden mee. Vooral met het feit dat ik een tent had met een terrasje wat mij uitzicht bood over de wijde omgeving. Als het druk is kun je het treffen dat je op de tweede rang komt te zitten.

Ik was erg aangenaam verrast over hoe het er uitzag en hoe leuk ze het er hadden. Het kamp wordt gerund door de Jordaanse Mohammed en de Duitse Lejla. Lejla vertelde me ook over plannen om er te mediteren en yogalessen te geven misschien. Nu ik de site zie lees ik dat er een nieuwe bewoner (Svenja) is die yogalessen verzorgd. Hoe leuk!

Kamelen in de woestijn van de Wadi Rum - Middagtoer Desert Magic Camp
Mohammed van Desert Magic Camp

Mohammed was ook degene die onze toer verzorgde door de woestijn. Hij liet ons de leukste plekjes zien en kon ons het een en ander vertellen. We, een Duitse man en ik, boekten de 4 uur durende middagtoer. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer weet wat ik ervoor betaald heb maar ik vond het niet duur.

Kijk voor jou mogelijkheden om Desert Magic Camp te boeken voor jou verblijf in de magische Wadi Rum

Mohammed laat ons kennis maken met de Wadi Rum kamelen

Wat je zeker moet doen in de Wadi Rum Woestijn – Jordanië

Komen & Gaan

  • Aqaba 70km

Ik kwam vanuit Aqaba en had de dag ervoor lekker in de Rode Zee gelegen. Heerlijke tegenstelling als je dan de volgende dag de woestijn in trekt en alleen nog maar zand om je heen zit. De weg ernaar toe is goed, je pakt de desert highway en binnen 1.5 uur kun je in Wadi Rum Village zijn.

  • PetraWadi Musa 100 km

Toen ik weer verder ging vertrok ik naar het geweldige Petra. Ik deed daar een kleine 2 uur over. In eerste instantie pak je de desert highway weer en niet veel later krijg je de afslag om naar de King’s Highway te gaan en ook naar Petra/Wadi Musa. Alles stond goed aangegeven en het was erg goed te vinden.

  • Amman / Madaba 300km

Uiteraard kun je ook vanuit de hoofdstad Amman of vanuit Madaba die er vlakbij ligt gelijk naar de Wadi Rum rijden. Als je dan de Desert Highway kiest is het gewoon 1 lange rechte weg naar beneden en ben je er in zo’n 3 uur. Pak je de King’s Highway dan ben je zeker een uur of anderhalf langer onderweg. Deze gaat door alle kleine plaatsjes en wat leuk is… je ziet er natuurlijk wel een stuk meer.

Mooiste plekken in de Wadi Rum - Jordanië - Highlights

Op Instagram deel ik tijdens de reis ook altijd mijn dagelijkse avonturen. Deze kun je terug kijken in de stories.
Ga je me ook volgen op mijn toekomstige reizen?

Wil je meer lezen over mijn reis in Jordanië?

De Mooiste Wadi van Jordanië – De Wadi Mujib

Ga wandelen in Dana Biosphere Reserve

Bezoek de Historische stad Petra – 2 dgn

De kerken van Madaba & Bethany Beyond the Jordan

Ruïnes van Jerash – Ooit een welvarende Romeinse stad

En sla de leuke stad Salt niet over!

Bezoek Salt de voormalige hoofdstad van Jordanië (As-Salt)

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *