De treinreis van 1916 in de Wadi Rum, Jordanië – Journey through 1916 – Het verhaal van de Arabische Opstand

Toen ik voor de eerste keer in de Wadi Rum was zag ik het Wadi Rum station en stopte hier ook om te kijken. Daar zag ik ook de trein staan en maakte er meerdere foto’s van. Ik kon mij er toen geen voorstelling bij maken dat de trein ook daadwerkelijk zou rijden. Hij zag eruit alsof hij er al jaren stil stond, wel zag ik dat de wagons er netjes uitzagen. De treinreis van 1916 in de Wadi Rum laat je zien hoe de Arabieren in opstand kwamen tegen het Ottomaanse rijk. In 1916 resulteerde dit in een gevecht vanaf de grond en vanuit de trein.

De Treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Ik kan dit alvast verklappen. Je moet dit tripje echt doen tijdens je bezoek aan de Wadi Rum. Een indrukwekkende show waarin de Arabische opstand wordt nagespeeld voor je als je de gratis treinreis van 1916 in de Wadi Rum boekt.

De treinreis van 1916 in de Wadi Rum
Journey through 1916

De Treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië
De trein toen ik hem een paar jaar eerder zag

Toen ik nu weer in de Wadi Rum kwam kreeg een medereisgenoot een mail vanuit de Jordan Pass aanvraag. Hierin stond dat je je kon melden om de journey through 1916 mee te maken. De treinreis van 1916 in de Wadi Rum zou een uurtje duren en daarbij zou je een voorstelling te zien krijgen. We hadden geen idee wat we er ons bij voor moesten stellen maar natuurlijk gingen we dat doen! De dag dat wij de wadi rum in gingen om in een tentenkamp te overnachten boekten wij de treinreis van 1916.

Wachten op de oude trein – treinreis van 1916

We kregen een locatie door en die bleek een paar km verder op te zijn, midden in de woestijn bij een spoorwegovergang. Vreemd…maar ja er stonden al wel meer mensen te wachten, schijnbaar in The Middle of Nowhere. Ik stond samen met reisgenoot Pauline buiten te wachten terwijl de rest in de airco van onze bus zat. We zagen dat de rails van het overbodige woestijnzand ontdaan werd door een man met een schep. Het spoor leek toch echt ongebruikt en totaal onder het zand te liggen. We bleven vol verwachting wachten totdat er ineens een wind ging waaien en we in een zandstorm terecht leken te komen. Toch maar even terug in de auto om te wachten.

Op de website word er ook op gewezen dat de trein afgelast kan worden door o.a. een zandstorm.

Het spoor schoonmaken voor de treinreis van 1916 door de wadi rum

Niet veel later ging de zandstorm gelukkig weer liggen en hoorden we in de verte de trein toeteren. Toen we weer uitstapten zagen we daadwerkelijk de oude trein aan komen rijden. Hij bleef nog een aantal keren stil staan maar uiteindelijk reed hij de overgang op en stopte voor ons. Wij klommen snel aan boord en zochten een plekje op 1 van de open wagons. Vol verwachting over het aanstaande avontuur keken we om ons heen, op deze oude trein in de magische Wadi Rum woestijn.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Het verhaal van de Arabische Opstand

Arabische opstand – Treinreis van 1916 door de Wadi Rum

Langzaam begon de trein weer te rijden, terug in de richting van het station. Er liepen mannen in groene legerkleding met lange vuurwapens op de trein. Ze poseerden maar al te graag voor onze camera’s om een mooie foto te maken. Ook stond er op de open wagon een automatisch wapen waar verschillende mensen mee op de foto gingen. Op de andere zijde dan waar wij zaten lagen zandzakken… ik scande de omgeving af om te zien of er ergens een tegenstander op de loer lag.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Ergens moest dat gevecht gaan plaatsvinden, toch?

Het duurde best lang, ik had echt het idee dat we bijna bij het Wadi Rum station moesten zijn. De mannen in groene legerkleding bleven maar heen en weer lopen en poseren voor de verschillende camera’s. Tot ik ineens in de verte een paar mensen zag zitten op de rotsen. Ik dacht eerst dat het toeristen waren die een mooi uitzichtpunt hadden gevonden. Tot we dichterbij kwamen en er ineens een harde knal klonk.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Terwijl ik de hele tijd het verwachtte schrok ik er toch nog van. In no-time werd er heen en weer geschoten maar al snel waren we er voorbij en keerde de rust terug. Kort daarna zag ik verderop een Jordaanse vlag wapperen op een berg… Toen ik beter keek zag ik ook een man achter zandzakken eronder zitten. Toen we dichterbij kwamen werd er weer gevochten, er klonken schoten aan beide zijden.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Het gevecht breekt los - Wadi Rum, Jordanië

En toen begon het pas echt. Toen we voorbij die berg kwamen begonnen er ineens paarden te rennen met bewapende mannen erop, in de verte zagen we zelfs nog twee dromedarissen mee rennen. Ik vond het een erg imposant gezicht zo langs de trein. De stof die opwaaide onder de hoeven van de Arabieren die voluit mee galoppeerden. Er werd geschoten en geschreeuwd … en ineens kwam de trein tot stilstand.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië
Zie de kamelen ook mee rennen op de achtergrond

Ik zag dat de mannen in legerkleding, de mannen van het Ottomaanse Rijk dus, zich overgaven en van de trein afstapten. Ondertussen was er bij het automatische wapen wat op de open wagon stond een toerist komen te staan die mooi meevocht…

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië
De toerist die mooi meespeelde met de Ottomanen en in het gevecht

De Arabieren kwamen vanaf het paard en liepen al snel de wagon op om de vechtende Ottomaanse mannen gevangen te nemen. De stoere toerist schrok zich een hoedje en gebaarde nog, ik hoor er niet bij… maar het mocht niet baten. Ook hij werd als krijgsgevangene van de trein gehaald en meegenomen in de jeep.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië
De toerist die als krijgsgevangen mee wordt genomen door de Arabieren

Treinreis van 1916 in de Wadi Rum – Jordanië
Het verhaal van de Arabische Opstand

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

De grote Jordaanse vlag zag je overal om je heen. Ook op de jeep waarin de krijgsgevangenen zaten wapperde fier de Jordaanse vlag. Ze reden weg…. maar voordat wij ook gingen rijden werd toch de geschrokken krijgsgevangene (toerist) weer vrijgelaten en hij kwam onder luid gejuich weer terug de trein opgewandeld.

Wat een super leuke show. En dat meen ik echt, wat was het een imposant gezicht!

Al die mooie paarden met die mannen erop, sommige schietend en anderen met een vlag, galopperend langs de trein.. Ik kan het echt aanbevelen. Neem als je de woestijn in gaat ook even hier de tijd voor. Super toeristisch maar je bent gelijk in de magische wadi rum sferen. En je krijgt een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Achtergrond Hijaz Railway Wadi Rum

Dit stuk spoorlijn is onderdeel van de lange Hijaz Railway. Die werd begin 1900 aangelegd om de pelgrimage van Damascus naar Medina in Saudi-Arabië te versoepelen. Dit spoor werd gebruikt door het Ottomaase rijk om de gefragmenteerde banden tussen de verschillende moslim landen te versterken. Lees meer over het Hijaz Railway wat ook een beschermde status heeft bij UNESCO.

Lees ook meer over de organisatie die deze voorstelling ten uitvoer brengt, de JHRC

Treinstation Wadi Rum

Het Wadi Rum station waar we eindigden staat een voorstelling met een collectie van oude overblijfselen / voorwerpen en de achtergrond van het treinspoor. Ook deze keer ben ik er helaas niet binnen geweest. Toen we voor de treinreis van 1916 door de Wadi Rum er waren was het gesloten en ik vermoed dat het open was toen we er terugkwamen na de treinreis. Toen stapten wij gelijk in onze bus omdat we graag naar ons kamp in de magische Wadi Rum woestijn wilden.

Binnenzijde trein station Wadi Rum 2019
Binnenzijde trein station Wadi Rum 2019

Ticket boeken treinreis van 1916 door de Wadi Rum

Zoals ik eerder schreef kreeg een reisgenoot van mij de mail over de treinreis van 1916. Anders had ik het niet geweten. Zij kreeg de mail omdat ze voor ons allemaal de Jordan Pass had besteld. Ga jij zonder Jordan Pass Jordanië bezoeken, wat ik niet kan adviseren, dan kun je je treinreis op deze site boeken.

Waarom adviseer ik wel om de Jordan Pass te nemen? In de prijs van de Jordan Pass zitten vele entrees voor archeologische sites, uitgezonderd de kerken in Madaba of Mt Nebo. Wel krijg je korting op een kaartje voor de Baptism Site en je kunt je entree ( 1, 2 of 3 dagen) voor Petra er alvast bij kopen. Alleen al voor je visum in combinatie met de entreekosten voor Petra haal je de kosten eruit.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Wat een geweldige plaatjes kun je schieten vanaf die trein zeg!
Alleen al daarom moet je deze treinreis van 1916 door de Wadi Rum maken.

De treinreis van 1916 door de Wadi Rum - Jordanië

Vind je dit ook een leuke treinreis om te maken?
Sla deze inspiratie dan op in je favorieten
Maar deel hem ook voor anderen

Wil je meer lezen over Jordanië?

Alles voor jouw bezoek aan de historische stad Madaba

Wandelen in het natuurgebied Dana Biosphere Reserve

Ga het avontuur aan in de Wadi Mujib

Petra (2dgn) mag niet missen tijdens een reis naar Jordanië

Jerash – Ooit een welvarende Romeinse stad

Hoe ziet jou Jordanië reis eruit?

Welke reisroute Jordanië leg jij af? – Inspiratie voor een 10 daagse rondreis Jordanië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *