Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Canyoning in Snake Canyon – Oman

Het ultieme avontuur: Canyoning in Snake Canyon!  Ik had het een keer eerder gedaan (in Vietnam) en vond dat toen echt geweldig. Toen ik de kans kreeg om weer een canyoning trip te gaan doen pakte ik dit met beide handen aan. Want ja, ik zoek natuurlijk wel het ultieme avontuur op en waar kan dat beter dan in het veelzijdige Oman! Ik bezocht Oman in nov ’23 voor de vierde keer en de groep die ik nu bij mij had was jong & fit genoeg om deze geweldige avontuurlijke uitdaging aan te gaan.

De Snake Canyon heeft zijn naam gekregen door de slingerende loop van de kloof door het gebied. De lokale naam voor Snake Canyon is Seer Al Zamah (صير الزامة)

Canyoning in Snake Canyon – Oman

Snake Canyon - Oman. Hier wil jij toch ook spelen?
Snake Canyon – Oman. Hier wil jij toch ook spelen?

Op de een na laatste dag van onze 10 dagen trip reden we vanuit Nizwa naar de Snake Canyon. Onderweg kregen we al de mooiste uitzichten want de Western Hajar Mountains waar je doorheen rijdt is immens. Zulke bergen kunnen wij ons niet eens voorstellen in Nederland. Onderweg stopten we bij een plek waar ik al eerder was en ook een mooie foto maakte. Het is een kleine maar steile afdaling naar een plateau van waar af je kilometers ver kan kijken op een heldere dag.

Canyoning Oman - Wester Hajar Mountains Viewpoint
Viewpoint Western Hajar Mountains – Oman

Rest van de foto’s in Snake Canyon zijn gemaakt door reisgenoot Yvonne en Angelien. Yvonne heeft een camera die waterdicht is en dat ook aandurfde. Dat zijn foto’s zonder dat je iets van een waas ervoor hebt van het waterdichte tasje 🙂 Super fijn! Bedankt daarvoor!

Start Canyoning in Snake Canyon

Toen we beneden aan kwamen bij de afgesproken plek duurde het even voordat we onze gidsen troffen. Zij kwamen vanaf de andere kant aangereden. Na een korte uitleg over de middag en nadat we in ons harnas waren gehesen voor de avontuurlijke afdalingen waren we klaar en konden we gaan. Er werd een laatste foto genomen en Abdullah wenste ons succes!

Een laatste foto voordat we het ultieme avontuur aangaan in de Snake Canyon - Oman
Een laatste foto voordat we het ultieme avontuur aangaan in de Snake Canyon – Oman

Al snel liepen we de kloof in en stonden we met onze voeten in het water. Ik had mijn barefoot runner schoes aan en ik ben erg blij met die aankoop. Er zit een goede zool in en ze zijn licht en soepel. Door de zool heb je toch goed grip op de stenen in een kloof en wadi. Ik heb er in Jordanië en in Oman al veel profijt van gehad.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman

Vrij vlot na de start van de wandeling kwam de eerste flinke uitdaging al. We moesten van een rots afspringen het water in. Een paar dagen ervoor sprongen we ook van de 5 a 6 meter af in Wadi Tiwi maar ik had het idee dat deze sprong veel hoger was. Dat lijkt achteraf niet zo te zijn maar door dat de Wadi Tiwi breed en open is en dit stukje zich in een smallere kloof bevond leek dat zo.

Uiteindelijk sprong Angelien er van af en kon ik mij natuurlijk niet laten kennen en dus sprong ik ook. Gelukkig voor de rest van de groep was er ook een afdaling door middel van abseilen ernaast mogelijk. Wat uiteindelijk handiger en fijner was weet ik niet.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Canyoning in Snake Canyon - Oman

Hierna liepen we allemaal fris door het koude water met goede moed verder de kloof in. De eerste obstakel was genomen en overwonnen! Na wat klimmen en klauteren kwamen we bij de langste afdaling terecht. Deze zou ons 20 meter naar beneden brengen, door middel van abseilen. Hoe gaaf! Daarom hadden we natuurlijk dat tuigje om gekregen en nu gingen we die gebruiken. Ik hou er van!

Abseilen in de Snake Canyon - Oman
Leonie die haar grenzen aan het verleggen is!

Abseilen in de Snake Canyon - Oman - Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman
Als laatste komt de gids naar beneden, hij neemt behendig het touw ook weer mee.

Na deze afdaling komen we langs geweldige plekken waar we mogen klimmen, afdalen en waar we zwemmen in smallere doorgangen en naderhand weer geweldige uitzichten krijgen.

Het ultieme avontuur in de Snake Canyon - Oman
Zo nu en dan rusten we even wat, kijken we om ons heen en genieten we van het moment.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman
Om daarna het koude water weer door te gaan naar het volgende klim- en klautermoment

Waarschuwing:

Er was een plek waar je met je hoofd echt onder water moest om door de doorgang te komen. Dit kan natuurlijk erg eng zijn als je ooit een keer een situatie hebt meegemaakt dat je te lang onder water bent geweest of niet tegen kleine ruimtes kan.

Onze gids deed dit echt heel goed en ging als eerste eronderdoor en gaf ons een hand en trok ons er zo snel mogelijk onderdoor. Eigenlijk was er dus geen moment de mogelijkheid om naar boven te komen terwijl je nog onder de rots zat. Het was maar een hele kleine lengte, zo’n 20 a 30 cm… Ik wil dit toch wel echt even benoemen omdat het voor sommige mensen natuurlijk erg eng kan zijn en terug gaan is op dat moment geen optie.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman

Verder mag je gewoon constant genieten van de geweldige uitzichten in de kloof, de Snake Canyon. De hoogte van de wanden maar ook de smalle plekken met enorme rotsen. En natuurlijk opletten waar je je voeten neerzet omdat je op geen enkel moment zand onder je voeten hebt. Goede grip met je waterschoenen is dus echt van belang.

Duur Canyoning trip

Wij zijn in totaal zo’n 4 uur bezig geweest. Vanaf het startpunt bij de auto tot aan de lunch bij de boerderij aan het eind van Snake Canyon.

Het ultieme avontuur in de Snake Canyon - Oman

Welk tijdstip kun je het beste de canyoning doen?

Wij startten om 11.30 uur. Op het warmst van de dag hebben wij gelopen en dat kan ik je ook echt aanbevelen want… wij hebben het koud gehad. Het water in de canyon is gewoon koud, en met de temperaturen die we de rest van de week gewend waren voelde het gewoon ijskoud aan zeg maar. Op een gegeven moment krijg je het koud want ja, de zon komt niet op veel plekken zo laag in de canyon.

Toen we uiteindelijk in het bredere deel terecht kwamen, daar waar we de canyon uitliepen zochten we zo snel mogelijk de zonnige plekjes op om ons weer op te warmen.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman
Op het laatst wordt de kloof steeds breder en groener

Tips voor veilig canyoning in Snake Canyon

  • Goede waterschoenen of gewoon je sandalen of gymschoenen.. alleen zijn die erg zwaar als je zwemt. Je loopt alleen op stenen en rotsen etc dus goede grip is wel van belang. Slippers kunnen echt niet.

  • Zwemkleding met daarover heen een broekje en shirt. Zorg dat deze niet te los zitten. Het is niet handig met zwemmen maar met het abseilen wil je natuurlijk niet in het touw komen te zitten oid.

  • Waterdichte tas voor je spullen die je evt mee wil nemen. Bijv wat te drinken maar ook je camera en wat snacks eventueel als je bang bent dat je trek / hongerklop kan krijgen. Je bent actief bezig en verbruikt aardig wat energie. Onze tas heb ik een stukje bij mij gedragen en daarna werd deze overgenomen door een van de gidsen die met ons mee was.

  • Benodigdheden voor het abseilen zullen door de organisatie verstrekt worden, dwz de valbeveiliging, touwen, helm/vest etc.

Weer waarschuwing

  • Weet dat als het geregend heeft of als er kans is op regen je deze wandeling niet kan of niet moet doen. Je hebt dan een grote kans op overstromingen en die gaan snel en hard. Neem geen risico en plan gewoon een mooie andere wandeling. Er zijn legio mogelijkheden in de omgeving en er is vast wel een alternatief mogelijk.

Zoek je het Ultieme Avontuur in Oman? Ga Canyoning in Snake Canyon - Al Hamra, Oman
En na het poseren voor deze foto sprongen we natuurlijk het frisse water weer in

Er zijn twee wandelingen in Snake Canyon

In Oman is voor elk wat wils, voor elk niveau van fitheid en elke leeftijd. Want halverwege deze avontuurlijke wandeling kom je bij een soort driesprong. Wij hielden daar rechts aan en deden dus de Right Fork wandeling. Dit is zoals je zag een avontuurlijke wandeling met de nodige uitdagingen. Je kan ook een kortere en iets minder avontuurlijke wandeling kunnen doen in de Snake Canyon.

Left Fork wandeling in Snake Canyon

De Left Fork wandeling begint nabij Bait Bimah en komt na een tijd weer uit op dezelfde route ( de driesprong) zodat je wel bij hetzelfde eindpunt uitkomt. Op dat punt hadden we het meest avontuurlijke van de canyoning in Snake Canyon al gehad. Deze wandeling staat ook niet te boek als makkelijk omdat je wel moet klimmen en klauteren alleen zitten er geen hoge sprongen in of abseil stukken in. Deze wandeling duurt zo’n 3 uur. Deze kortere wandeling wordt ook Wadi Bima genoemd, vertaald naar Wadi the Lesser Snake is mij verteld.

Avontuurlijk reizen - Snake Canyon - Canyoning in Oman
Langs de weg bij de start van de canyoning in Snake Canyon

Rawahna Adventures

Wij hebben een perfecte begeleiding gehad van onze twee gidsen. Een van de twee was nog in opleiding en kreeg uitleg ondertussen. We zijn goed begeleid en Hamed was ook erg interactief door informatie te verstrekken en uitleg te geven daar waar nodig. Rawahna Adventures is actief op instagram en ze hebben een website. Kijk er eens naar de wandelingen en avonturen die zij bieden voor jouw reis door Oman.

GPS Canyoning in Snake Canyon

Wij begonnen langs de weg op dit punt – GPS Snake Canyon startpunt, nabij Balad Sayt village, en lunchten bij deze boerderij – GPS eindpunt Snake Canyon.

Verblijf in omgeving van de Snake Canyon?

Ik had mijn verblijf in Nizwa bij een super leuk hotel maar er zijn natuurlijk ook wat opties in de kleine dorpjes.

Nizwa Old Town Hotel

Super leuk en nieuw hotel. Midden in het centrum, hemelsbreed een paar honderd meter van de souks en geitenmarkt af. Perfecte plek dus om de vrijdagmarkt te bezoeken in Nizwa maar ook om de wijdere omgeving te verkennen.

Oude stad Nizwa - Souk Nizwa, Oman
Een van de prachtige doorkijkjes in de Souk van Nizwa

Een volgende keer als ik in Oman ben zou ik het ook geweldig vinden om een nacht in de omgeving van de Snake Canyon te verblijven. Nu ben ik telkens vanuit Nizwa, waar we dan meerdere nachten in hetzelfde hotel verblijven, de omgeving in getrokken. In de omgeving van Snake Canyon heb ik de volgende leuke opties gezien:

Balad Sayt Heritage Inn – Een mooi hotel langs de weg als je naar Snake Canyon. Bij de prijs zit het ontbijt en diner inbegrepen.

Bait Bima Travel Logde – Deze logde zit dichtbij de ingang van de Left Fork wandeling. De logde heeft een goede beoordeling en de tuin die erbij hoort ziet er prachtig uit.

 

Deel jij deze avontuurlijke inspiratie?

Wil je meer avontuurlijke reisinspiratie lezen?

Avontuurlijke wandelreis op Mallorca – Spanje

Wandelen op Karpathos – Grieks eiland

UNESCO – wandelen in Cappadocië – Turkije

Wandelen door de theeplantages van de Cameron Highlands – Maleisië

De Lycian Way – Etappe 1 langs de Lycische kust – Turkije

En lees ook eens over andere mooie wandelingen in de wadi’s van Jordaniëen Oman

Wandelen in een Wadi – Oman en Jordanië – Avontuurlijk wandelen in het Midden-Oosten

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *