Wandelen in Twente – De Lutte Hakenberg – 9.5 km

Aangezien ik op een huisje mag passen in De Lutte is het natuurlijk zo dat ik graag de omgeving wil verkennen, te voet. Het boekje Wandelen in Twente lag al een tijdje op tafel te wachten en nu was het zover! Ik koos de wandeling De Lutte Hakenberg omdat die ‘maar’ 9.5 km was en het weer zeer wisselvallig. Er zouden nog een paar kleine buitjes vallen en dus waagde ik het erop rond een uur 15.30 in de middag.

Wandelen in Twente – De Lutte Hakenberg

Wandelen in Twente van Truus Wijnen

Zoek jij ook nog wandel inspiratie in Nederland? De boekjes van Gegarandeerd Onregelmatig bieden op alle fronten leuke wandelingen, van 20 + km maar ook de iets kortere wandelingen zoals in dit boekje van Truus Wijnen.

Ik begon mijn wandeling op de P waar de beschrijving mij als eerste langs leidde, dus niet bij hotel ’t Kruisselt maar aan de overzijde van de straat in het bos. Vanuit daar loop je zo het bos in naar Erve Middelkamp. Een mooi voormalig boerenerf met een geweldig mooie hooischuur. Hij is super mooi bewerkt en in de stijl zoals hij er tientallen jaren geleden ook bij stond. Je kunt hier al een korte pauze nemen lees ik..,maar ik ben net op pad, en de dreiging van regen, maken dat ik doorloop en snel een foto schiet.

Erve Middelkamp - wandeling De Lutte Hakenberg

Ook de lange afstandswandeling De Stuwwalroute komt hier langs. Ik herken ook delen van deze route. Vorig jaar wandelde ik die met vriendin Chantal in 2 dagen. Als je een wat langere afstand wil wandelen is dit een hele mooie wandeling om te doen.

Dassen Hendrik pad - De Lutte Hakenberg - Zinvol Wandelen

Steentjes stapelen? Zinvol Wandelen
In plaats van steentjes stapelen ze hier houtblokken

De Lutte Hakenberg 9.5 km wandelen

Ik loop het Dassen Hendrik Pad op en ga het heuvelachtige gebied van De Lutte in. Het grensgebied met Duitsland. Dit loopt weer zo anders dan het gebied rondom de Sallandse Heuvelrug. Daar heb je die grote rug waar je over wandelt, hier zijn het echt uitgestrekte heuvels, het zicht wat je zo nu en dan door de bomen over het landschap krijgt vind ik super!

Ik waan me even in het buitenland!

Paasberg - 80 meter hoog - Wandelen in Twente
Boven op de Paasberg kun je tot in Duitsland kijken op heldere dagen

Vooral als ik dan ‘bovenop’ de Paasberg sta.. Ik lees in het boekje dat ik dan uitzicht heb op Duitsland. Ik sta op de hoogste berg van deze wandeling met een whopping 80 meter 🙂 Voor Nederland is dat al heel wat! En ik kan dat merken als ik het pad naar beneden neem, glibberend en een beetje glijdend red ik het om niet te vallen. Het heeft goed geregend vandaag en op sommige plekken ben ik erg blij met mijn schoenen die waterdicht zijn!

Een herfstig beeld in de lente van 2021

Zinvol Wandelen in Twente

De bomen rondom mij zijn metershoog, het frisse groene nieuwe blad begint het bos te kleuren en zo nu en dan een bloemetje in de zon aan de rand van het pad. Ik vind het heerlijk dat ik toch de beslissing nam om nu te gaan wandelen. Een paar druppels heb ik op mijn hoofd gehad maar meer dan een paar druppels werden het niet. Ik heb nog geluk!

Wandelen in Twente – De Lutte Hakenberg

Lentebloesem in Twente
Zo fijn dat het zichtbaar lente wordt!!

Onderhand heb ik het bos verlaten en loop ik door het glooiende boerenlandschap rondom Hakenberg. Ik lees in het boekje dat deze villa als bouwpakket met de trein vanuit Oostenrijk werd aangevoerd. In 1927 werd deze in elkaar gebouwd door textielfabrikant Blijdenstein. Het duurt even voordat ik zicht heb op de villa maar dan zie ik zeker de Oostenrijkse uitstraling. Onderaan de Hakenberg ligt een mooie vijver, deze is er voor de afwatering aangelegd omdat er op het terrein natuurlijke waterbronnen zijn.

Entree villa Hakenberg - De Lutte Hakenberg
Entree Villa Hakenberg

Ik vind het een geweldig mooi en veelzijdig gebied om doorheen te wandelen. Ook hier liep ik eerder met de Stuwwalroute maar telkens als je weer ergens komt zie je andere plekjes of vallen je andere stukjes op. Geen enkel probleem dus!!

Hierna kom ik weer door een mooi glooiend landschap te lopen, langs mooie boerderijen en kleine paden langs de weilanden. Ik vind dat altijd erg leuk, dit zijn echt paden die je alleen als wandelaar gebruikt. Geen fietsers of iets dergelijks om voor op te passen, iedereen is op de voetjes!

Toch pech onderweg
Stormachtig weer in De Lutte

Wandelen in Twente - De Lutte Hakenberg
Ik zag de spreekwoordelijke bui al hangen. Wat krijg je er altijd mooie foto’s van!

En dan op de Hoge Kaviksweg begon het te waaien en niet zo’n beetje ook. Ik bedacht me dat ik mijn cape aan moest doen en bij de boom met bankje, waar ik eerder al eens zat met Chantal een lekker broodje te eten in de zon. Net voordat ik daar was brak het los en was ik binnen een paar seconden doorweekt.

Het waaide enorm en met moeite kreeg ik mijn regencape aan…. Hahahaa!

Toen ik de cape aan had ben ik ook maar gelijk het laatste stukje omhoog gaan lopen…toen ik daarna het akker over moest toch nog maar even gewacht totdat de wind iets ging liggen. Hierna heb ik het laatste stuk over een mooi pad en een stuk asfaltweg gewandeld om uit te komen op bij het Mariakapelletje Middelkaamp.

Maria kapelletje Middelkaamp - De Lutte Hakenberg

Omdat ik mijn auto niet op het beschreven beginpunt van deze wandeling had geparkeerd besloot ik om de bordjes van de Stuwwalroute nog even te volgen. Zodoende ging ik dus via een bospad weer langs Erve Middelkamp, door het bos terug naar de P beschreven in het boekje. ik denk dat ik een km bij deze mooie wandeling op kan rekenen.

10.5 km op een dag waarvan ik eerst dacht dat ik niet meer naar buiten zou gaan.

Wandelen in Twente - De Lutte Hakenberg
Doorweekt zat ik weer in de auto…maar wel voldaan door een fijne 10km in glooiend Twents landschap

Wil jij deze wandeling ook lopen? Koop het boekje bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Uiteraard hebben zij ook veel andere inspiratie voor mooie wandelingen in Nederland.

Vond je deze wandeling ook leuk?
Deel hem dan!!

De Lutte Hakenberg 9.5 km

Meer wandelinspiratie lezen?

Mijn Mooiste Wandelingen in Overijssel

LAW 3 Het Marskramerpad – Bad Bentheim naar Scheveningen

Wandeling bij Strafkolonie Ommerschans 14 km

Om goed en fijn te kunnen wandelen …

Onderhoud je Lichaam – Voorkom Blessures

Paklijst Dagwandelingen binnen Nederland

En…wat als jij naar de wc moet onderweg?

Plassen in de natuur en poepen in de frisse buitenlucht!

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *