Stadswandeling Hanzestad Zwolle & 7 Tips Wat te Doen in Zwolle – Overijssel

Hanzestad Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel. Tevens is Zwolle een van de hanzesteden die we in Overijssel rijk zijn. Ik vind de Hanzesteden echt super om te bezoeken, zo deed ik al eens een wandeling in de Hanzesteden Zutphen, Kampen en Deventer. Vandaag was de stadswandeling Hanzestad Zwolle aan de beurt! Ik ging naar de stad om wandelschoenen te kopen maar ik ben nu eenmaal een slechte winkelaar en mijn middag veranderde al snel in een stadswandeling Hanzestad Zwolle. Daar heb ik geen probleem mee…mijn voeten denken daar misschien anders over. Ik liep gewoon op mijn gympies en ik moet echt weer eens goede wandelschoenen kopen.

Hanzestad Zwolle - Tips wat te doen in Zwolle - Overijssel

Naast deze stadswandeling door de Hanzestad Zwolle is er natuurlijk nog veel meer te doen in Zwolle. Dit zal ik zeker later ook nog even aanstippen met een aantal tips over wat te doen in Zwolle.

Grote Markt - Zwolle - Stadswandeling Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle

Is de stadswandeling Hanzestad Zwolle goed te volgen?

De Stadswandeling Hanzestad Zwolle wordt redelijk goed aangegeven. Her en der zag ik de bordjes wel maar ik moet toch zeggen dat er volgens mij een paar bordjes missen.  Of ze zijn overgespoten met graffiti of de mooie kleurrijke bloemen hingen erover heen.

Is er een GPX voor de stadwandeling Hanzestad Zwolle?

Daarom is het des te fijner dat er op de website gewoon een GPX bestand te downloaden is. Ik kon deze in GPX viewer laden en telkens als ik het bordje niet snel kon vinden even checken. Op deze manier kon ik de wandeling heel goed volgen en afleggen. Kijk zelf even op de site van Zwolle om de Hanzestadswandeling Zwolle te bekijken en evt het GPX bestand te downloaden.

Stadwandeling Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle - Overijssel

Lengte & Duur stadswandeling Hanzestad Zwolle?

Ik startte ergens halverwege de Hanzestadswandeling Zwolle en toen ik over was later zag ik dat ik er een uurtje over had gedaan. Ik heb niet heel snel gelopen want ik maak natuurlijk her en der foto’s. Als ik wel de stad pas voor het eerst zou zien had ik wat vaker van de wandeling afgedwaald denk ik. Dus ga er vanuit dat je er wel een 1.5 uur over gaat doen. Je ziet zoveel moois langs de route voorbij komen qua historische panden maar ook het zicht over de rivier de IJssel.

  • De wandeling is 2.4 km lang en als je gewoon doorwandelt kun je er dus 45 minuten over doen.

Ik denk dat je het makkelijkst de stadswandeling Hanzestad Zwolle kan starten op het centrale plein.  Op de Grote Markt bij de Sint Michaelskerk. Wist je dat de meeste steden heiligen hebben die de stad beschermen? Hanzestad Zwolle is daar een uitzondering op want zij hebben een engel als beschermer, namelijk Engel Michael. Deze staat dan ook op vele panden afgebeeld en zul je op veel plekken zien.

Stadswandeling Hanzestad Zwolle - Beschermengel van de stad Michael

Zo ook voor de Sint Michaelskerk, dit is een moderne versie van glas. 

Ik loop een rondje om de kerk, bijna tenminste en daarna kom ik in kleinere straatje te wandelen. Fantastische oude historische panden om mij heen en ineens zie ik aan het eind van de straat een kerk, oh nee het is een synagoge. Het is in 1898-1899 gebouwd in eclectische stijl naar een ontwerp van architecht F.C. Koch lees ik op het pand. Het is de derde synagoge in Zwolle.

Even later zie ik ook ineens struikelstenen in het trottoir op verschillende plekken. Heel goed dat deze stenen overal toch even de aandacht vragen over het drama de Joden aangedaan is in de WWII. Opdat we dat niet vergeten!

Synagoge in Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle

Struikelstenen ter nagedachtenis aan de Joden die hier woonden - Wat te doen in Zwolle

Als ik dan verder wandel kom ik over een grote weg te wandelen en langzaam zie ik de toren van de Sassenpoort aan mijn rechterkant verschijnen. Links zie ik nog een mooi, versierde fontein in een mooi groen parkje. Ik loop via de Sassenpoort weer de stad in. Gelijk hierna mag ik linksaf een mooie straat in met gelijk daarna een super leuk klein straatje!

Een super fotogeniek straatje is het. En ook nog eens erg kleurrijk wat ik natuurlijk erg leuk vind. Voordat ik deze straat in wandel lees ik dat er in het hoekpand vroeger (1651 – 1752) een bierbrouwerij gevestigd was. Het hoekpand heet De Witte Klavier en dateert uit de 17e eeuw met een geweldige trapgevel.

Stadswandeling Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle

Waar je ook kijkt, overal zie je prachtige oude historische panden.
De stad ademt haast de rijke Hanzestad historie. Ik hou ervan!

Ik wandel een aantal straten door zonder al te veel foto’s te maken. Uiteraard had ik er nog veel meer kunnen maken maar gewoon even zonder telkens op die manier naar je omgeving te kijken is het ook fijn wandelen. Wegdromen bij wat ooit was en hoe wij hier nu wandelen is heerlijk. Vroeger liep men hier in heel andere kledij, heel ander doel.. Waarschijnlijk een zwaar en hard leven met handel via de IJssel naar Duitsland of het westen van het land.. Kun je het je voorstellen?

Stadswandeling Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle
Een kijkje naar binnen bij de voormalige fraterhuizen..

En dan ineens kom ik een straat uit en sta voor het museum de Fundatie. Het was ooit het Paleis van Justitie, nu heeft het gebouw een opbouw, een prachtige eye-catcher genaamd art-cloud. Het is natuurlijk een museum voor beeldende kunst.

Museum de Fundatie - Voormalig Paleis van Justitie - Stadswandeling Hanzestad Zwolle

Na een korte omzwerving kom ik aan op de Ossenmarkt waar de basiliek met de Onze lieve Vrouwetoren staat die in de volksmond de Peperbus genoemd wordt. Ik lees dat er het gebeente van de bekende Thomas a Kempis bewaard wordt als relikwie. Daarnaast wordt er het verhaal verteld over de kaak (met nog 3 tanden erin) van Thomas a Kempis wat lang verloren was maar nu teruggevonden is in een kerk in Frankrijk.

Basiliek met de Onze Lieve Vrouwentoren - Peperbus, Zwolle

Via een steegje loop ik verder en kom langs dit prachtige gebouw. 1738 lees ik op de gevel, er zit nu een bar & grill in. Schuin er tegen over zie ik allerlei leuke snuisterijen achter het raam staan. Altijd lastig om op de foto te krijgen maar ik probeer het toch.

Stadwandeling Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle - Overijssel

Snuisterijen in het venster - Hanzestad Zwolle

Na nog een paar straatjes kom ik uit bij de brede straat Melkmarkt tegenover het. Deze steek ik over en daar wandel ik langs het stadstrand en als ik de bordjes volg wandel ik achter het Hopmanshuis langs en kom via een zijstraatje er toch weer voor te staan zodat ik de foto kan maken. Hierna leidt de stadswandeling Hanzestad Zwolle mij de Waterstraat in. Deze straat loopt ook zals een meanderende rivier dat zou doen. Erg leuk!

Hanzestad Zwolle stadswandeling - Hopmanshuis

Waterstraat - Stadswandeling Hanzestad Zwolle - Overijssel

Hierna brengt de stadswandeling Hanzestad Zwolle mij weer terug naar het startpunt, de beschermengel Michael op de Grote Markt. Ik vind het eensuper leuke wandeling maar als je Zwolle kent mis je toch een heel aantal mooie plekjes. Je hebt eigenlijk nog niks van de IJssel gezien namelijk. De wandeling ging langs de Sassenpoort maar Zwolle heeft nog meer poorten.. Het zou jammer zijn om niet Zwolle verder te ontdekken. Daarom deel ik graag nog een aantal tips voor wat te doen in Zwolle nadat je deze mooie stadswandeling hebt gedaan.

Tips voor Wat te Doen in Zwolle

Ga de Sassenpoort op

Er waren vroeger 3 poorten om de Hanzestad Zwolle binnen te gaan. De Dieserpoort, Kamperpoort en de Sassenpoort. De enige poort die bewaard is gebleven is de Sassenpoort. Het is erg leuk om daar eens naar binnen te gaan. Hij is niet altijd geopend dus check dat vooraf aan je bezoek aan Hanzestad Zwolle even. Ik ben er een tijdje terug naar boven gegaan en heb even het zicht over de stad gepakt. Ook de achtergrond van de stad wordt er uitgelegd en er is een expositie te bezichtigen.

De Sassenpoort in Hanzestad Zwolle - Overijssel

Ga naar Museum de Fundatie

Ik ben hier nog niet geweest maar als je van beeldende kunst houdt is dit een must-visit in Zwolle. Het gebouw alleen al vind ik echt super, de art-cloud die boven op het Paleis van Justitie is gemaakt is toch geweldig?

Kajakken rondom de Hanzestad Zwolle

Een tijdje terug wilde mijn neefje voor zijn dag met mij gaan boulderen en kajakken. Super toch? Beiden kunnen in Zwolle dus wij hebben ons wel vermaakt die dag. Het rondje om de stad Zwolle kajakken was erg leuk. Je krijgt een goed beeld van de stervorm die de binnenstad van deze Hanzestad Zwolle heeft. Wist jij dat? Check google maps eens!

Of lekker zwemmen in de grachten - Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle

Kajakken in Zwolle - Wat te doen in Zwolle - Overijssel

Bezoek Museum het Vrouwenhuis

Onderaan de Peperbus vind je dit museum. Vroeger woonden hier alleenstaande en bejaarde vrouwen, zolang ze maar hervormd waren dan waren ze welkom. In 1987 is er een museum gevestigd waar ze je het laten kennis maken met het leven zoals dat was tussen 1680 tot 1980.  In het museum wandel je door tijd (17e, 18e en 19e eeuw) door middel van bijzondere interieurs.

Bekijk de oude muur Hanzestad Zwolle

Er staat nog een heel stuk van een oude muur, de wandeling hierboven omschreven gaat helemaal niet langs dit deel van de stad en dat vind ik dan wel weer jammer. De stadswandeling Hanzestad Zwolle was natuurlijk veel te lang geworden als alles aangedaan wordt wat leuk en interessant is. Dat snap ik ook wel.

Oude Stadsmuur in Hanzestad Zwolle - Wat te doen in Zwolle

Boekhandel Waanders in de Broerenkerk

Als je na het bekijken van de oude stadsmuur even verder loopt kom je bij dit bijzondere plekje. Een unieke boekenwinkel die in de oude Broerenkerk zit. Ben je niet echt een persoon die kerken bezoekt maar winkelen wel leuk vindt? Deze winkel mag je niet overslaan!

Bekijk hier waar je de bijzondere boekhandel kan vinden : GPS Broerenkerk

Beklim de Peperbus

Deze kerktoren, de Onze Lieve Vrouwentoren, is maar liefst 75 meter hoog. Als je naar boven gaat mag je 236 treden nemen om een fijn uitzicht over de stad te krijgen. Een goed, wijds uitzicht is nooit verkeerd toch? Als de basiliek geopend is kun je ook de peperbus beklimmen.

Basiliek met de Onze Lieve Vrouwentoren - Peperbus, Zwolle
Peperbus – De 75 meter hoge toren die je zicht over de stad geeft

En her en der kwam ik ook nog wel wat street art tegen! Wat vind je van deze mooie plaat van Thomas a Kempis? Je weet wel, die waarvan de beenderen in die basiliek onder de peperbus liggen.

Hanzestad Zwolle -Street art Thomas a Kempis

Bekijk ook deze mooie street art – GPS Thomas a Kempis

Heb jij nog extra tips voor een bezoek aan de geweldige hanzestad Zwolle?
Deel ze met me en wie weet voeg ik die ook toe aan dit lijstje – Wat te doen in Zwolle

Wil je meer over Hanzesteden lezen?

Stadswandeling Hanzestad Zutphen – 2 uur durende wandeling

Bezoek ook eens Hanzestad Kampen – Overijssel

Ga wandelen in hanzestad Deventer

Of ga het Hanzestedenpad eens wandelen, dan kom je door nog meer mooie Hanzesteden!

Hike het Hanzestedenpad – SP11 – Wandelen langs de IJssel

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *