Hoe Reis je Veilig als Soloreiziger en je bent ook nog eens een vrouw!

Als je als soloreiziger alleen erop uit trekt zijn er natuurlijk 101 mensen die je 101 redenen vertellen waarom het niet veilig is om alleen te reizen. Waarom ze dat zelf ook nooit zouden doen: het is niet gezellig, je kunt je ervaringen niet delen en wat als je eens een dringende vraag hebt….die je dan vervolgens niet zou kunnen stellen.

Maar meer nog…
wat als er iets gebeurd en je niet veilig bent en in een situatie terecht komt waarbij er gevaar dreigt?

 Allemaal redenen die bij mij niet spelen.

Hoe reis je Veilig als Soloreiziger

Ik deel mijn ervaring met de mede toeristen die samen met mij de dagtrip doen of in de avond via de sociale media met de vele mensen die mij volgen en soms intens met mij meeleven. Als ik een vraag heb stel ik die aan degene waarvan ik weet dat die hem kan beantwoorden, dat kan een vreemde zijn maar ook een vriend of familielid. En die veiligheid? In al die tijd heb ik mij nog nooit onveilig gevoeld!

Veilig als SoloreizigerWillekeurige aardige man die mij een dag rondgereden heeft in Hanoi, Vietnam

Wat ik juist ervaar als een voordeel aan alleen reizen is dat je veel mensen leert kennen.

Als je samen reist ben je ook erg op elkaar gericht en sta je lang niet altijd open voor contact met een vreemde. Als soloreiziger ben je veel meer naar buiten gericht en wordt dus ook meer door mede toeristen aangesproken of juist door de lokale mensen. Dat geeft mijn reizen juist een extra dimensie.

Lopend door een stad of bij een tempel en de informatie die de lokale mensen zo graag met je willen delen is geweldig. Ook wat de mensen dan graag van jou willen weten geeft een beeld van hoe zij tegen de wereld aankijken en wat zij in hun leven missen of misschien juist teveel hebben.

Veilig als SoloreizigerBe Aye heeft me een dag in Yangoon, Myanmar rondgeleid!

Veilig als Soloreiziger reizen en je bent ook nog vrouw!

En ja natuurlijk, reizen kan gevaarlijk zijn.

Terwijl ik van mening ben dat ik hier in mijn eigen dorp of land ook een ongeval kan krijgen of mij iets naars kan overkomen en dus mij niet veiliger waan dan ergens anders op deze wereldbol. Daarnaast is het wel zo dat je in je eigen land natuurlijk de normen en waarden beter kent en de situaties soms beter in kan schatten op basis daarvan. Althans, dat is een gevoel wat de meeste mensen hebben.

Vanuit mijn werk, ik werk bij politie, heb ik natuurlijk ook wel een bepaald gevoel en inzicht ontwikkeld en kijk ik op een bepaalde manier naar de wereld. Daarnaast denk ik toch echt dat als een ieder met een nuchter verstand om zich heen kijkt kan aanvoelen waar of wanneer het niet meer verstandig is om ergens te zijn of te lopen.

En zoals iedereen weet (cijfers geven dit ook aan) gebeuren de meeste ongelukken in huis… Dat geldt ook voor de meeste mishandelingen, die gebeuren ook binnenshuis… Helaas… En ook de meeste andere nare feiten gebeuren toch binnen families of tussen vrienden / bekenden…

Veilig als SoloreizigerCentrum van Manila, De Fillipijnen.
Daar liep ik in het donker minder fijn op straat…
Dus was ik op tijd in het hostel en vermaakte ik me daar prima!

Ik heb in de laatste jaren een paar langere soloreizen gemaakt en wat korte solotrips en dit beviel mij super! Ook ben ik nog wel met andere mensen op reis geweest en ook dit is erg gezellig maar is gewoon niet te vergelijken met alleen reizen. Als soloreiziger ervaar die reizen intenser heb ik het gevoel, ik schrijf alles op …daardoor beleef ik het bijna dubbel en kan ik het heel goed verwerken in mijn systeem.

Veilig als Soloreiziger Reizen

Daarnaast deel ik het online, praat en vertel ik erover met de mensen thuis al op dezelfde dag en natuurlijk als ik weer thuis ben. Mijn reistempo ligt vrij hoog en dus zie en onderneem ik enorm veel wat ik niet zou hebben gedaan als ik niet alleen zou zijn geweest.

Veilig als SoloreizigerTijdens mijn eerste soloreis, Mui Ne – Vietnam

Er zijn natuurlijk een paar basis regels waar ik mij aan hou als ik onderweg ben. Dit om te voorkomen dat je in situaties beland waar je niet wil zijn en je misschien niet veilig kunt voelen. Tot nu toe heb ik weinig situaties gehad waar ik mij niet veilig voelde of twijfelde aan de oprechtheid van mijn medemens.

** Laat mensen weten waar je bent…wat je plannen zijn

Als soloreiziger zorg dat ik altijd dat ik op internet laat zien waar ik ben. Wat mijn plannen zijn voor de komende dagen of wat ik wil gaan ondernemen. Ook vertel ik mijn familie en vrienden in privé berichten veel over wat ik ga doen.

Mocht er dan toch iets gebeuren dan kan er vanuit het thuisfront verteld worden waar ik was…wat ik wilde gaan doen….of wat mijn plannen waren voor de volgende dagen.

** Geen alcohol…tenminste niet teveel

Als soloreiziger drink ik eigenlijk geen alcohol, heel soms een keer een likeurtje maar dan laat ik het zeker bij 1 of 2 drankjes. Als je gaat stappen of dus meer gaat drinken is de kans aanwezig dat je de controle kwijt raakt. Vaak is het dan laat in de avond….misschien ook juist wel op plekken waar je niet meer hoort te zijn als toerist en op straat komt te wandelen waar je niet weet wie je tegen komt.

  • Daarnaast is alcohol vaak een erg dure kwestie in het buitenland dus als je langer wil reizen is dat 1 van de kostenposten waar je erg op kan bezuinigen 🙂
Afscheidsdrankje bij het TBEX feest in Jeruzalem – Israël

Ik vind alleen reizen fijn en voel me Super Veilig als Soloreiziger

** Niet in de late avond alleen op straat

In de avond ben ik als soloreiziger vaak in het hotel of in de nabije omgeving daarvan. In de avond hangt er toch altijd een andere sfeer op straat. Er komen andere mensen op straat en die mensen hebben soms andere bedoelingen dan de mensen die je overdag treft. Mijn doel in mijn reizen is om zoveel mogelijk van het land te zien en van de mensen en hun gewoontes, rituelen en leefwijzes en dat kom je toch het meest overdag tegen. Ik gebruik de avond bijna altijd om mijn ervaringen op te schrijven en om het thuisfront op de hoogte te stellen.

Lees ook 5 Tips om je Veiligheid te vergroten als het Donker is

Veilig als SoloreizigerNapels, Italie.
’s Avonds bij een metrostation.

** Vertrouw op je gutfeeling

Als je met iemand praat of als je ergens staat en het voelt niet goed….luister daar naar. Je instinct is het beste wat je hebt om een situatie in te schatten. Luister daar altijd naar. Het is helemaal niet erg als je dan dus iemand of iets afwijst op basis van het gevoel dat het ‘misschien’ niet goed zit.

Je hebt dan misschien het gevoel dat je een kans laat lopen…..of dat je iets gaat missen….of het daarna veel geld gaat kosten…. Nou en!! Veiligheid eerst en als het niet goed voelt doe je het niet. Alles komt goed en vaak, is mijn ervaring, komt er later nog een andere leukere en betere aanbieding die wel goed voelt!!

Veilig als Soloreiziger

Die keer dat we wel opgelicht werden 🙂
Marrakesh, Marokko

Veilig als SoloreizigerWeer een ervaring rijker 😉

** Belangrijke papieren – paspoort/geld

Ik heb nooit veel geld bij mij als ik op straat loop. Ook neem ik nooit erg veel contant geld mee vanuit Nederland. Ik heb wel wat Euro’s bij mij voor het geval dat, kan altijd handig zijn natuurlijk. Maar toch vond ik tijdens mijn laatste reis naar India dat geld wat ik goed verstopt had terug….Volgens mij zat het er al meer dan een jaar in. Altijd leuk zo’n verrassing maar het bewijst ook dat ik het dus niet nodig ben geweest op reis.

Je kunt in deze tijd bijna overal pinnen….echt bijna overal!! Heel vaak zijn de pinautomaten ook nog beveiligd met beveiligers. Ook wordt er vaak wel gezegd bij reisbureautjes of hostels daar waar je beter niet kan gaan pinnen.

En doe dat dan overdag, als het licht is, als er mensen lopen en dus toezicht is!

En als je dan eens geen geld bij je hebt is er altijd nog de keuze om met je creditcard of gewone bankpas te betalen. De noodzaak om contant geld bij je te hebben wordt echt steeds kleiner….en dat is voor je veiligheid ook weer beter. Het is dus niet meer zo dat de toerist met veel geld op straat loopt en dus per definitie een doelwit bent voor zakkenrollerij in het buitenland.

  • Mijn paspoort heb ik altijd bij mij.

Die zit altijd in de tas die ik dagelijks bij mij draag….op reisdagen zit mijn dagtas in mijn backpack en zit dus mijn paspoort in mijn kleine rugzak die dan als dagtas fungeert. Die is erg belangrijk zodat ik als ik alles kwijtraak toch weer terug naar huis kan….of als ik niks meer kan zeggen…in het ergste geval….men wel weet wie ik ben en waar ik vandaan kom. Daarnaast heb ik in mijn backpack een kopie van mijn paspoort en van het visum van het land, of de landen waar ik mij bevind of welke ik die reis bezoek, zitten. Kan altijd handig zijn als je hem dan toch kwijt raakt…

Veilig als Soloreiziger Rond de Wereld

Ik heb ook altijd het gele boekje bij mij, daarin staat welke inentingen ik heb gehad en hoe lang deze nog geldig zijn, ook is mijn bloedgroep erin vermeld. Ik ben dit nog nooit nodig gehad gelukkig maar als je in het ziekenhuis, om welke reden dan ook, terecht komt kan dit wel heel handig zijn.

Lees voor meer informatie eens deze blog: Veilig op Reis met je Dagtas

VISA STAMPS PASPOORT** Geen dure sieraden oid

Ik draag altijd een gouden kettinkje met daaraan een olifantje, in Azië wordt deze altijd opgemerkt en wordt er gezegd dat ik Ganesha bij mij heb en dat ik beschermd ben. In Europa wordt deze niet opgevallen…vind ik altijd wel erg leuk, die verschillen!! Daarnaast is dat ook het enige sieraad wat ik draag.

Ik ben nu eenmaal  niet een persoon die veel sieraden draagt maar ik denk ook dat het goed is wat je laat zien op straat aan de arme medemens in de landen die je bezoekt. Je laat een bepaalde status zien die ook aangeeft of je rijkdom hebt of niet als je veel goud en edelstenen draagt.  Alleen in de Filipijnen, Manilla, is mij verboden om zelfs met dit kettinkje de straat op te gaan.

Mijn hostel wilde niet dat ik de straat op ging met en voor ik weg ging moest ik hem in mijn tas gedaan hebben 🙂

IMG_20150207_165043

Papanasam Beach in Varkala, Kerala – India

Ik draag altijd 1 kettinkje: For good luck!!

Deze blog is geschreven voor en gepubliceerd op Travel Chronicles

Vond je deze tips leerzaam?
Deel ze dan voor anderen en maak mij blij 🙂

Zoek je meer tips of verhalen?

Liften op de Shabbat in Israël

Ik ontmoette Sunil in Kochi – Kerala, India

Wat te doen als je overvallen wordt? #Tips

Wandelen in het Springendal, Nederland

Veiligheidsinstructie in het Vliegtuig, letten we nog wel op?

Lijk het je wat om als soloreiziger te gaan backpacken?
Wat dacht je van Borneo?

https://safeandhealthytravel.com/borneo-tips-backpacken-maleisisch-borneo/

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *