Historisch Çavuşin bezoeken en de Fairy Chimneys, Zelve Open Air museum bekijken – Göreme, Cappadocië

Als je naar Cappadocië gaat denk je er niet gelijk aan om het historisch rijke Çavuşin te bezoeken. Jij ziet natuurlijk de mooie beelden voor je van de luchtballonnen die elke dag de lucht in gaan bij zonsopgang en aan de meest mooie rotsformaties in het gebied. Dat was natuurlijk ook de reden van mijn bezoek aan Cappadocië. Ik heb meerdere wandelingen gedaan om de omgeving te voet te verkennen. Lees meer over de valleien Rose & Red Valley en over hoe jij je tijd zou kunnen verdelen tijdens jou bezoek aan Cappadocië.

luchtballonnen van Cappadocië - Turkije
Uiteraard ging ik er een paar keer vroeg uit die week om de luchtballonnen van Cappadocië te aanschouwen

Maar in deze update wil ik je kennis laten maken met de Fairy chimneys en het leuke kleine dorpje Çavuşin. Beiden bezocht ik wandelend uiteraard. Çavuşin bezoeken is een must vind ik en je bent er ook nog zo een keer lopend vanuit Göreme. De Fariy Chimneys in Zelve Open Air museum zijn wel iets verder weg en zou ik plannen met een tour of taxi.

Historisch Çavuşin bezoeken

De grootste redenen om historisch Çavuşin te bezoeken zijn de twee oude kerken. De St John the Baptist chapel is er midden in het dorp op een dominant aanwezige berg. Het is het de moeite waard om alleen al op de berg te staan en de verschillende ruimtes daar te zien. En natuurlijk van het uitzicht genieten. Daarnaast is er de Çavuşin Church, net buiten het dorpje in een grot.

Ik heb de laatste tijd al wat meer plekken van St John bezocht, namelijk de plek waar hij onthoofd werd in Madaba, Jordanië.

Het oude centrum van Çavuşin - Cappadocië

Het oude centrum van Çavuşin - Cappadocië

De eerste keer dat ik Çavuşin binnen kwam lopen kwam ik zo de kruising op lopen waar je vol zicht heb op de berg waarop de kapel van St John is. Helaas is de helft van de berg afgesloten door instortingsgevaar. De tweede keer dat ik het dorp in kwam lopen zocht ik wel naar een pad om naar boven te gaan en kwam ik rechts bij een mooie trap waar meer toeristen naar boven gingen.

Het oude centrum van Çavuşin - Cappadocië

Het oude centrum van Çavuşin - Cappadocië
In een grotwoning boven op de berg. Het lijkt er ook haast op alsof het niet lang geleden nog echt bewoond was.

Het oude centrum van Çavuşin - Cappadocië

Historisch Çavuşin bezoeken

Ook de Çavuşin Church was helaas afgesloten op het moment van mijn bezoek. Na een kort praatje met de bewaker mocht ik toch even in de meest linkerkant van de rots naar boven. Daar was kennelijk minder kans op instorting dan in de eigenlijke kerk, de opgang aan de midden voorzijde. Het schijnt een super mooie en grote kerk te zijn met prachtige beschilderde wanden.

De kerk in Çavuşin - Cappadocië

Uitzicht vanaf de berg in Çavuşin - Cappadocië
Uitzicht vanaf de berg in Çavuşin – Cappadocië

Ook al waren de kerken dus gesloten tijdens mijn bezoek aan Çavuşin.. Alsnog vond ik het een heel sfeervol en leuk plaatsje. Er hangt een eeuwenoude sfeer in de hoofdstraat onderaan de berg. De vele winkeltjes en terrasjes zijn ook erg leuk om even te bezoeken.

Fairy Chimneys

Als je net voorbij de Çavuşin church zie je rechts de eerste Fairy Chimneys. Op mijn laatste dag in Cappadocië ben ik vanuit hier verder het gebied in gaan wandelen. Was een leuke uitdaging en wel eentje met een aantal omwegen omdat veel wegen hier dood lopen. Het is geen wandelgebied maar wijngaard gebied. Toch kwam ik op een gegeven moment uit bij een plek waar ik naar boven kon klimmen en ineens tussen de vele toeristen stond. Via een klein (illegaal) paadje was ik het museum Zelve Open Air Museum ingekomen.

Wandelen tussen Çavuşin en Zelve Open Air Museum

Ik vond het super om hier te wandelen. Wel liep ik een aantal keren een doodlopende weg in en had het idee dat ik een beetje aan het dwalen was in het gebied totdat ik ineens voor een klim stond die mij in het museum bracht. Uiteraard is dit niet de bedoeling want ik heb de entree niet betaald…

Wandelen tussen Çavuşin en Zelve Open Air Museum

Dit kan ik natuurlijk niet aanbevelen maar ik moet bekennen dat ik niet door had waar ik precies was. Pas toen ik het gebied doorgelopen was en naar de grote weg liep zag ik dat ik door een aantal poortjes moest om er weer uit te komen. Ik was kennelijk in het Zelve Open Air Museum terecht gekomen. Ik heb er toen nog even heerlijk op het terras gezeten met een kop cappuccino en genoten van het wijde uitzicht.

Historisch Çavuşin bezoeken
& Fairy Chimneys – Zelve Open Air museum

Zelve Open Air Museum - Cappadocië

Dit is ook wel weer een heel gaaf gebied met heel veel mooie fairy chimneys. Net voorbij de kerk in Çavuşin staan er ook een paar en kun je er al even kennis mee maken. Ik vond dit museum wel echt even leuk om te lopen maar je loopt er wel gelijk tussen tientallen toeristen.

Zelve Open Air Museum - Cappadocië

Komen en gaan

Çavuşin ligt zo’n ruime 4 km van Goreme af.

Het is dus een fijne wandeling als je de tijd hebt. Als je dan iets het gebied van Red & Rose Valley induikt pak je wat mooiere paden dan zomaar langs de grote weg te lopen.

Net buiten Çavuşin bij de begraafplaats - Cappadocië
Net buiten Çavuşin bij de begraafplaats – Cappadocië

Zelve Open Air Museum ligt op zo’n 8 km van Goreme af

Dit is dus eigenlijk beter te bereiken door de grote weg te nemen. De paden lopen deels dood en je moet op gevoel wandelen en juiste richting aanhouden. Ik kan dit dus niet aanbevelen. Ook omdat je dan niet bij de ingang uitkomt 🙂 Als je een dolmus neemt of taxi pakt ben je zo bij de ingang van het museum.

Ook zijn er een heel aantal dagtours die aangeboden worden bij de verschillende hotels die ook Zelve museum in hun programma hebben opgenomen. Zo deed ik de green tour en deze bracht mij bij ook bij Ihlara Valley en de underground city.

Devrent Valley ligt nog verder van Göreme.

Een aantal tours die je kunt boeken komen ook langs dit uitkijkpunt. Ik liep er naar toe maar kan je dit zeker niet aanbevelen. Het is op weg naar Ürgüp en mooie paden door het gebied kon ik er niet vinden dus ik liep over de verharde weg en de auto’s reden hard langs mij. Ach ja, een beetje avontuur hoort erbij toch? Ik liep die laatste dag ruim 25 km en dit waren zeker niet de mooiste km’s die ik maakte in het geweldige Cappadocië.

De weg bij Devrent Valley wat een mooie uitzichtpunt biedt op wederom mooie rotsformaties

Als je nog tijd in Turkije hebt en verder op reis kan zou het super zijn natuurlijk om even aan de Turkse Riviera te vertoeven. Bijvoorbeeld in het mooie Side

De weg bij Devrent Valley wat een mooie uitzichtpunt biedt op wederom mooie rotsformaties

Wil je meer lezen?

Wandelen in Cappadocië – Turkije

Wandelen in Sword, Red & Rose Valley – Cappadocië

Ga eens wandelen in een Wadi – Jordanië & Oman

Wandelen in Dana Biosphere Reserve – Jordanië

Wandeling in de Wadi Shab – Oman

Of ga wat dichterbij huis op een ultiem wandel avontuur!
4 dagen wandelen en daarbij 2500 hoogtemeters overwinnen!

Wandelen rondom Winterberg, Duitsland – De Winterberger Hochtour wandelen – Wandelen over de skipistes van Winterberg – Duitsland

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *