Bezoek Jeruzalem! Israël

Bezoek Jeruzalem als jij in Israël bent. De stad die zo bekend is en al zo lang in de historie mee doet mag jij niet missen! Het is alweer een tijdje geleden dat ik bijna een week in Jeruzalem was. Ik was er tijdens de conferentie van TBEX en had dus alle tijd om rond te dwalen in de geweldige oude stad en had het voorrecht om aan een aantal tripjes mee te mogen doen.

Ik denk dat iedereen Jeruzalem wel kent als het dan niet uit de bijbel is dan is het wel vanuit het nieuws…helaas.. Het is een van de 20 oudste steden van de wereld welke doorlopend bewoond is.  Deze oude stad is de bakermat van het jodendom en het christendom.

Er zijn dus een heel aantal plekken of plaatsen in en rondom deze stad die heilig zijn verklaard. Niet alleen door het christendom trouwens, ook de islam heeft hier een aantal plekken heilig verklaard.

Bezoek Jeruzalem! Israel

Ik ga verder niet in op de eeuwigdurende strijd tussen Israël en Palestina.

Wel kan ik zeggen dat het voor mij veilig voelde om rond te lopen in deze geweldige oude stad Jeruzalem.

Bezoek Jeruzalem - Israel

Ik heb niet op de grens gebalanceerd, ik ben veel in de oude stad geweest en ik had mijn hostel in The Post Hostel nabij Jaffa street. Als ik dan verder oude stad uitgaand liep kwam ik waar onze conferentie was: International Convention Centre, wat in de omgeving van het centraal station is.

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! De eeuwenoude stad in Israël

Wat kan ik je aanbevelen tijdens jou bezoek Jeruzalem?

 • Neem veel tijd om rond te dwalen in de oude stad!!

Er zijn zoveel kleine straatjes en steegjes waar je van alles kan zien. Vele winkeltjes natuurlijk die van alles en nog wat aanbieden maar op elke straathoek is zoveel historie te vinden. Zo nu en dan staat er een deur open en vraag je je af of je naar binnen  mag…

Brutaal als ik ben kijk ik om de hoek en zie ik dat ik verder kan… En zo loop je weer een kelder in waar een graf is geweest van een heilige of waar toch een oude kerk zit. Ik vond het echt geweldig om mee te maken. Zonder dat ik nu zo erg gelovig ben. Ik ben wel zo opgevoed en ken de verhalen dus wel.

Bezoek Jeruzalem! Israel

En ook de katten zijn super leuk natuurlijk!!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • De klaagmuur / Westmuur

Ik denk dat dit voor mij het bekendste punt was wat op mijn lijstje stond van te bezoeken plekken. Die muur waar je altijd foto’s van ziet dat de mensen tegen de muur aanstaan en een briefje wegstoppen tussen de grote stenen van deze eeuwenoude muur.

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

Waar komt de naam klaagmuur vandaan?

Toen ik in Jeruzalem was zag ik meer de naam westelijke muur of westmuur dan klaagmuur. Het lijkt een naam die bij ons veel gebruikt wordt en niet in Israël.

Deze muur is de westelijke muur van het plateau waarop een tempel stond. Omdat de tempel verwoest werd en de mensen dit heel erg vonden stonden zij te rouwen bij de muur en daar heeft de muur zijn naam aan te danken.

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • De souks van de oude stad

De oude steegjes van de souks moet je zoveel mogelijk bewandelen. Hier is de sfeer van de oude stad te vinden maar tegelijkertijd ook de moderne wereld die zich nu ook daar bevind. Ik vind de combinatie altijd zo wonderlijk. Diezelfde eeuwenoude ruimtes worden nu bemand door jonge vrouwen en mannen die mobieltjes hanteren en op internet zitten…

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Uitzicht vanaf de daken

Als je dan zo rondloopt kun je op verschillende plekken zijstraatjes in duiken. Doe dat ook!! Kijk waar je uitkomt en kom dan juist op de leukste plekjes uit. Het voelt soms zo brutaal…en soms is dat het ook wel moet ik eerlijk zeggen…

Maar ik liep op een gegeven moment een zijstraatje in en een jongen keek me aan en zag me staan en begreep kennelijk wat ik wilde toen hij een kant op wees.

Ik zag dat er een trap was waar hij naar wees en dus liep ik die op. Hierna nog een trap en een stuk verderop nog een trap en toen stond ik bovenop de daken van de souks van Jeruzalem!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Wat een geweldig uitzicht!

Onder de daken zijn die geweldige souks…

Maar ook wonen de mensen onder deze daken ..

Bezoek Jeruzalem! Israel

Ik kwam vanuit de poort midden in de foto deze binnenplaats oplopen ..

 • Via Dolorosa

Dit is wel een van de bekendste wegen in Jeruzalem. De Kruisweg… Ofterwijl de weg die Jezus aflegde nadat hij veroordeeld was tot zijn dood aan het kruis op de berg van Golgotha net buiten de stadsmuren.

Deze straat mag je dus in deze stad niet missen tijdens jou bezoek Jeruzalem

Delen van deze straat, toch door Jeruzalem zijn ten alle tijden druk. Elke rondreis zal deze weg aandoen en dus hele groepen toeristen lopen hier.

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Heilig Grafkerk

Op deze plek zou Jezus gekruisigd, begraven en opgestaan zijn. Sinds de 4e eeuw is dit een belangrijk pelgrimsoord. Op deze plek hebben meerdere kerken gestaan en de huidige kerk stamt uit 1149.

Op onderstaande foto zie je een graftombe waarvan gezegd wordt dat hierin het graf van Christus zou zijn.

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Tower of David

Bij de ingang Jaffa Gate in Jeruzalem bevind zich Tower of David. Deze toren is gebouwd om de oude stad te versterken en ter verdediging. Als je naar binnen gaat en op de toren staat heb je ook geweldig zich over de stad. Ik ben hier overdag geweest maar ook in de avond.

Om een super uitzicht over de stad te krijgen is dit wel een MUST VISIT.

Bezoek Jeruzalem - Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

Elke avond is er een geluid en licht show in de citadel. Ik vond het leuk om even mee te maken, het neemt je mee door de historie van de stad. het is echt heel leuk gemaakt. Ik ben hier geweest doordat dit aangeboden werd door TBEX, anders zou ik zelf niet snel naar zoiets toe gaan.

 • De Poorten van de Oude Stad

Ik vond ze geweldig om te zien en ik heb er een heel aantal gebruikt om in en uit de stad te gaan. Als ik terug kijk naar mijn foto’s zie ik toch dat ik er geen op de foto heb gezet. Desalniettemin vind ik dat je er zoveel mogelijk zou moeten nemen.

Probeer elke keer een andere ingang te nemen bijvoorbeeld.

Bezoek Jeruzalem - Israel
Langs de muren van de oude stad lopen op zoek naar mooie poorten

Wat je zeker moet bezoeken buiten de Oude Stad Jeruzalem

 • Yehuda Market

Een kleurrijke en geurige markt is altijd leuk om te gaan bezoeken. Deze Yehuda markt is voor de lokale bewoner goed oor de dagelijkse inkopen maar de toerist kan er allerlei souvenirs vinden.

Mooi om dus het dagelijkse leven van Jeruzalem te zien en als je nog een last minute souvenir nodig bent kun je ook hier terecht!!

Jersuzalem - Israel

Jersuzalem - Israel

Jersuzalem - Israel

 • Kerk van alle naties

Bezoek Jeruzalem! Israel
Kerk van alle naties met schuin links daarachter de Maria Magdalenakerk

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Het Hof van Getsemane

De eeuwenoude olijfbomen bevinden zich in het Hof van Getsemane. Dit hof is precies achter de kerk hierboven, de kerk van alle naties.

In het hof van Getsemane zou Jezus hebben gebaden in de nacht voor zijn kruisiging.

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Olijfberg met joodse begraafplaats

Bezoek Jeruzalem! Israel

Met een geweldig zicht naar de stad Jeruzalem en oude muur.

Bezoek Jeruzalem! Israel

Als je langs het Hof van Getsemane en de begraafplaats omhoog de Olijfberg op loopt kom je uiteindelijk uit bij de Dominus Flevit.

 • Dominus Flevit

Bezoek Jeruzalem! Israel

Zicht vanuit de kerk Dominus Flevit

Dominus Flevit is de plek op de Olijfberg waar, volgens overlevering, voorafgaande aan de intocht in Jeruzalem Jezus huilde over het lot van de stad.

 • Tomb of virgin Mary

Bezoek Jeruzalem! Israel

Aan de voet van de Olijfberg, in de Kidron vallei ligt de begraafplek van de Heilige Maagd Maria. Het is een grot en ik vond het best indrukwekkend om naar binnen te gaan.

Zoals je ziet hangen er honderden lampen..
Dit maakte dat er een hele aparte sfeer hing.

 • Stad van David (opgravingen)

Ben je geïnteresseerd in de achtergrond van de stad van David, vind je opgravingen super interessant en hou je van mooie uitzichten dan is dit museum een must.

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israël

Ooit ga ik weer terug naar Jeruzalem en wel hierom!!

In elke stad of op elke plek waar ik ben geweest zijn punten waarvan ik achteraf baal dat ik ze niet bezocht heb. Of omdat ik niet wist dat dit zo mooi zou zijn of omdat ik de tijd er niet voor nam. In Jeruzalem zijn dat de volgende:

 • Rotskoepel

Bezoek Jeruzalem! Israel

Echt een geweldig gebouw om te zien.

Ik was druk en de tijden dat je er mocht komen om hem te bezoeken waren voor niet-moslims beperkt. Dit kwam mij telkens niet goed uit en ik vind dit achteraf natuurlijk wel erg jammer!

 • Al Aqsa Moskee

Op een steenworp afstand van deze rotskoepel ligt de Al Aqsa Moskee. Ook hier kwam ik niet aan toe tijdens mijn bezoek. En eigenlijk moet deze toch wel op het te bezoeken puntenlijstje staan van je bezoek aan Jeruzalem.

 • Yad Vashem Museum

Een officiële staatsinstelling waar de Joodse slachtoffers van de Holocaust worden herdacht.
Een wereldbekend museum waar je zeker een halve dag door zou moeten brengen.

Bezoek Jeruzalem! Israël

En dan nog even wat extra tips voor jou bezoek Jeruzalem!

 • Austrian Hospice

Als je tijdens het slenteren door deze heerlijke stad zin in een kopje koffie krijgt is deze plek heerlijk om te zitten. Je zit in een oude hospice en je hebt goede WiFi en een terras waar je rustig alles naast je neer kan leggen en even je voetjes hoog kan doen.

In 1863 was dit het eerste pelgrims guesthouse wat de deuren opende voor gasten. Het ligt aan de Via Dolorosa en daar ga je vast nog wel naartoe tijdens dit bezoek. Op de hoek van de straat zit een grote deur, gewoon aanbellen en dan komt het goed!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Coffee to go is good too 🙂

Bezoek Jeruzalem! Israel
Onderweg naar de conferentie TBEX

 • Street Juice

Overal in de stad is vers sap te koop.

Les je dorst aan dit gezonde sapje!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel

 • Falafel eten is een must

In Israël en dus ook in Jeruzalem moet je falafel eten. Als je even lekker op een terrasje gaat zitten of zo uit de hand ik vond ze allemaal even lekker!!

Eh…hummus is ook altijd goed hoor!!

Ik vond de falafels waar ik ze ook kocht, allemaal even lekker!!

Als je vegetariër bent is het dus ook geen enkel probleem om heerlijk en goed te eten. Er is genoeg vegetarisch en dat is juist zo lekker hier!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Bezoek Jeruzalem! Israel
Jaffa Gate Falafel

Bezoek Jeruzalem - Israel

 • Hostels in Jeruzalem

Aangezien Jeruzalem en wat dat betreft heel Israel niet goedkoop is heb ik niet in een hotel geslapen maar koos ik voor een hostel. Als je alleen reist is dat ook wel net zo gezellig!! Ik vind als ik langer op reis ben het wel fijn om zo nu en dan een eigen plekje te hebben maar dat hoeft voor mij niet altijd. De ervaring om ergens te zijn gaat mij voor op het rustig en relaxed in een kamer op bed hangen…

The Post Hostel

Ik boekte mijn verblijf bij The Post Hostel. Ik vond het een super leuk hostel. De plek is ook fijn. Lopen naar de oude stad was zo’n 10 minuten.

Bezoek Jeruzalem! Israel
Ontbijt met Shakshuka in Israël!

Bezoek Jeruzalem! Israel

Abraham Hostel

Dit keten zit op meerdere plekken in Israel en in Tel Aviv boekte ik mijn verblijf daar. Ik kon via hen verschillende trips regelen en ook het vervoer tussen de verschillende steden.  Ik kan dit hostel ook echt aanbevelen.

Bezoek Jeruzalem! Israel
Ontbijtzaal van Abraham in Tel Aviv

Mijn bubbel op het internet reikt nog niet zover en dus zou ik het super vinden als je me helpt door deze post te delen!

Als je dan eindelijk verder reist na Jeruzalem ga dan ook naar:

Drijven in de Dode Zee

Waar een bloedbad zich afspeelde – Masada

Liften op de Shabbat

Slenteren door de oude stad Akko

Stadswandeling 1000 Steps of Haifa

of kan ik je inspireren om naar Kirgizië te gaan?

Een trekking per paard in Kirgizië – Centraal Azië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *