Bogota ontdekken – Colombia – Te voet, per fiets en vanaf Montserrate

Zoals bij velen startte ook mijn trip door Colombia in Bogota. Ik kwam vanuit Cuba naar Colombia en zat 2 maanden in mijn wereldreis van 5 maanden. Ik was lekker op gang en had er zin in!

Bogota is de hoofdstad van Colombia en een inwonersaantal van 8 miljoen. Je kunt je dat haast niet voorstellen he? De helft van de inwoners van Nederland woont dan gewoon in 1 stad. Bogota heeft de vierde plek op het lijstje van hoogste steden in de wereld en ligt op 2640 meter hoogte. Om die reden is het weer erg onvoorspelbaar en is het altijd een goed idee om een regen poncho bij je te dragen.

Ik kwam laat in de middag aan en boekte een hostel in de wijk La Candelaria. Al snel lukte het me om met de bus naar het centrum te reizen. Een andere toerist hielp me daarbij, legde me uit hoe de stad werkte qua straten. Ze hebben namelijk Calles en Carreras, beiden hebben nummers kon je aan de hand daarvan vinden. Calles lange wegen en de Carreras stonden daar haaks op, de korte zijwegen. Dat klonk mij handig in de oren.

Bogota Ontdekken – Te Voet

De eerste dag ben ik gaan wandelen in Bogota. Natuurlijk begon ik in de wijk waar ik verbleef: La Candelaria. Ik vond het geweldig om de mensen te zien, de kleurrijke straten en hoe deze stad tegen heuvel aan ligt. Ook vond ik het super om weer eens helemaal in een andere omgeving te zijn, mijn meeste reizen ben ik in Azië. En dan is ook juist fijn om eens in Zuid Amerika te zijn en die cultuur te ervaren. Het leven is goed!

Bogota ontdekken - Colombia

La Candelaria – Bogota Ontdekken

Bogota ontdekken - Colombia

Bogota ontdekken - Colombia

Boek een Free Walking Tour Bogota

met Beyond Colombia

Op een gegeven moment in de middag ben ik mee gegaan met een Free Walking Tour. Deze toers worden in veel steden over de hele wereld gegeven. Ze worden gegeven door jonge studenten of vrijwilligers en meestal zijn ze erg enthousiast.

Ze zijn gratis, zoals de naam al wel doet vermoeden, maar er wordt zeker wel van je verwacht dat je wat geeft naderhand. Meestal wordt er verwacht dat je geeft wat je normaal ook zou betalen voor een trip maar er is geen vastgestelde norm voor zover ik weet. Ik vind deze tripjes wel erg leuk omdat je enthousiaste mensen treft die graag hard werken voor een goede tip. Ze kunnen je vaak ook erg veel vertellen over de lokale eigenaardigheden en hun cuisine.

Bogota Ontdekken – Te Voet

Bogota ontdekken - Colombia

Bogota ontdekken - Colombia

Bogota Ontdekken te voet, per fiets & van bovenaf

Bogota ontdekken - Colombia
Bolivar square met de Monserrate op de achtergrond

Bogota ontdekken - Colombia

Moordaanslag op Jorge Eliécer Gaitán in 1948

Tijdens de walking tour zal de gids je de indrukwekkende geschiedenis vertellen van dit land. De politiek en natuurlijk Escobar is een belangrijk onderdeel van deze historie.

Op Carrera 7, de winkelstraat in het centrum van Bogota is de jonge politicus Jorge Eliécer Gaitán vermoord. Nog steeds zijn er foto’s en aanplakbiljetten te zien op die plek in de straat. Op het moment dat hij doodgeschoten werd stond hij er goed voor om de nieuwe president te worden. Zijn moord heeft ook geleid tot vele protesten. Er zijn 20.000 mensen gedood in die protesten die erg lang geduurd hebben. Na deze gebeurtenis zijn de meeste querilla’s die Colombia rijk is, gevormd. Tot op de dag van vandaag heeft het land nog problemen met die querilla groepen.

Bogota Ontdekken - Colombia

Bogota ontdekken – Colombia
Te voet, per fiets en vanaf Montserrate

Bogota Ontdekken per Fiets

De volgende dag wilde ik natuurlijk meer zien van deze grote stad dus boekte ik een trip bij Bogota Bike Tours. Fietsen door een stad is altijd gaaf! En als je dat dan doet met een lokale gids zie je natuurlijk meer. Dit was ook weer een geweldige dag in Bogota!

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets
Zoals je aan de donkere lucht kan zien hebben we die middag regen gehad

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets

We zijn naar de lokale markt nabij La Candelaria geweest en konden allerlei soorten fruit testen. Super gezond natuurlijk en zo leer je ook weer wat nieuwe soorten fruit kennen.

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets
Bogota heeft veel mooie gekleurde straten vol met street art

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets

Bogota Ontdekken – Colombia – Te Fiets

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets
Een goede kop koffie mag je in Colombia natuurlijk niet missen

Bogota Ontdekken - Colombia - Te Fiets
Cafe de la Fonda

Deze kant van Bogoto mag je niet missen!

Bogota Ontdekken vanaf Mount Monserrate

Bogota Ontdekken vanuit de lucht!

Mount Monserrate

Mijn hostel Explora was dichtbij de voet van deze mooie berg Monserrate. Je kunt deze berg bezoeken en dus ging ik de volgende ochtend wandelen. Ik liep eerst een stukje verkeer en kwam in een buurtje terecht waar geen enkele toerist meer te vinden was. Maar uiteindelijk vond ik wel waar ik naar boven moest en kon ik een kaartje kopen voor de kabeltrein naar boven.

Bogota Ontdekken - Colombia - Vanuit de lucht
Je kent me al een beetje? I besloot natuurlijk om recht op mijn doel af te lopen… Alleen boog de weg af en leek ik ineens ergens anders terecht te komen. Uiteindelijk vond ik het wel en kon ik na een extra kilometer in de kabeltrein stappen.

Weet dat er twee manieren zijn om naar boven of naar beneden te gaan.

De trein wordt gebruikt om in de ochtend naar boven te gaan en toen ik weer naar beneden ging kon ik die niet meer gebruiken en moest ik de kabelbaan nemen om weer naar beneden te gaan. Juist super leuk dat ik ze allebei kon gebruiken en ervaren dus dat is wel even goed om je vooraf bewust van te zijn. Als je een kabelbaan niet fijn vindt is het goed om de tijden in de gaten te houden. Je kunt altijd nog naar beneden wandelen heb ik begrepen. Daar ben je wel wat meer tijd voor nodig maar ik denk dat het een geweldige wandeling is!

Bogota ontdekken - Colombia - Te voet, per fiets en vanaf Montserrate

Bogota Ontdekken – Colombia

Op mount Montserrate kun je veel flora en fauna bewonderen. Ik vond de wandeling echt super leuk en nam er goed de tijd voor. Ik ben zeker een paar uur boven geweest om het uitzicht te bewonderen, vele vogels te spotten en de vele informatieborden te bestuderen.

Bovenop Mt Monserrate - Bogota

Bogota gezien vanaf Mount Monserrate
Bogota gezien vanaf Mount Monserrate

Bogota gezien vanaf Mount Monserrate
Zie je de vogel in de bovenste foto? Het is de zwaardkolibirie. Ik was super blij dat ik die op de foto kon krijgen. Ik moest daar best lang voor wachten en stil staan voordat hij eindelijk lang genoeg stil zat 🙂

Bogota gezien vanaf Mount Monserrate

En ook in de bovenstaande foto kreeg ik eindelijk een vogeltje op de foto. Ze zijn zo snel en vliegen zo onvoorspelbaar langs. Maar wat zijn ze mooi! Als je naar Mount Monserrate gaat kom je de mooiste en meest mooi gekleurde vogels tegen. Ik heb er een hele tijd aan besteed om de vogels te zien en er een paar op de foto te zetten.

Exploring Bogota by foot, by bicycle & from high above!!
View on the backside of Mount Monserrate

Mount Monserrate is een religieuze heilige plek vanuit de geschiedenis. Ooit was dit een Muisca (inheemse indianenstam) plek voor pelgrimage. Maar nadat de Spanjaarden Colombia innamen en het Katholicisme introduceerden is de plek omgeturnd in een katholieke kerk. Vanuit de ingang van de kerk heb je een geweldig zicht over de stad Bogota.

Bogota ontdekken - Colombia - Te voet, per fiets en vanaf Montserrate

Bogota ontdekken – Colombia
Te voet, per fiets en vanaf Montserrate

Street Art in de straten van Bogota

Ik zeg altijd als je een stad wil ontdekken, ga wandelen of fietsen. Als je door veel straten wandelt of fietst kom je veel mooie street art tegen. De straten zijn super kleurrijk en de tekeningen zijn echt super! Het is echt de moeite waard om er voor op zoek te gaan en een middag een fiets huren. Je kunt natuurlijk ook lokaal een trip boeken bij BogotaGraffiti

Bogota Graffiti - ontdek de street art te voet of per fiets

Bogota Graffiti - ontdek de street art te voet of per fiets

Bogota Graffiti – ontdek de street art te voet of per fiets

Bogota Graffiti - ontdek de street art te voet of per fiets

Bogota Graffiti - ontdek de street art te voet of per fiets

Ontdek Bogota Colombia

En dan is er nog een andere manier om de stad Bogota te ontdekken.Zie je de foto hieronder? In de hele stad zijn deze beelden aanwezig. Ik heb zo’n 5 a 6 gezien maar er zijn er veel meer! Vraag je gids van de stadswandeling (free City walk) er eens naar. Hij weet er vast meer te vinden

Bogota ontdekken, te voet, per fiets & vanaf Mount Monserrate

Bogota ontdekken, te voet, per fiets & vanaf Mount Monserrate

Practische tips:

  • Bezoek meerdere musea in Bogota

Bogota heeft vele musea, zoals bijv Museo del Oro (Goud museum), Museo Botero (bekende Colombiaanse artiest), Museo del 20 julio (Onafhankelijkheidsmuseum) etc. Vooral aan het begin je reis door Colombia is het goed om wat meer te weten te komen over het land en haar historie. De meeste musea zijn gratis en het is altijd een goede manier om een regenachtige dag op deze manier te besteden.

  • Waar heb ik geslapen?

Tijdens mijn bezoek aan Bogota verbleef ik bij Explora Hostels. Ik vond dat echt een heerlijke plek! Daar had ik een prive kamer maar wel een gedeelde badkamer. Alles was erg schoon en zag er heel netjes uit. De medewerkers waren super aardig en hadden tips en informatie voor me. Ik ben hier 3 nachten geweest en kan het voor jou ook aanbevelen. Het is in de wijk La Candelaria en zo’n 10 minuten wandelen vanaf het Bolivar plein. De plek waar je zeker naartoe moet en het kloppende hart van Bogota is.

Explora Hostel - Bogota Colombia

  • Opladen van je equipment

Je bent een speciale stekker nodig om je telefoon etc op te laden. Ik kocht deze bij Explora zelf en vond het super fijn dat hij zo klein was. Ideaal natuurlijk als backpacker en je wil zo min mogelijk in die tas meeslepen. De paarse is USB zoals je ziet en de onderste (ook lekker klein) is voor een echte stekker. Ze zijn beide makkelijk te verkrijgen in Bogota en ik zou dus nooit meer zo’n grote wereldstekker kopen die je in NL kan krijgen. Ook scheelt het je geld natuurlijk als je lokaal koopt en je sponsort de lokale economie.

Stekkers kopen in Bogota

Bogota ontdekken – Te voet, per fieys en vanaf Mount Monserrate

  • Valuta

In Colombia hebben ze de Colombiaanse Peso. Ik kon mijn bankpas overal gebruiken bij de pinautomaten. Ook bij de meeste hotels of hostels kon ik online betalen dus dat deed ik. Op die manier hoefde ik niet veel geld op zak te hebben. Altijd een veiliger en beter idee als je het mij vraagt. Ook bij veel winkels en restaurants kon ik met mijn kaart betalen tenzij je heel lokaal eet. Hou hier rekening mee. Mijn advies, neem niet te veel geld mee op zak maar zorg wel dat je altijd wat hebt om toch die leuke kleine dingetjes te doen/eten.

Ik benadruk dit toch even omdat je soms echt nog mensen ziet die met pakken geld over straat gaan omdat ze een fee betalen over het pinnen. Ik betaal dan toch liever een keer die fee dan dat ik telkens met veel geld op zak reis. Mensen die er op azen zien dat, die letten daarop en je bent dus eerder slachtoffer van een beroving of zakkenroller. Neem dat risico niet en pin wat vaker, betaal wat vaker met je kaart.

  • Veiligheid in Bogota

Overdag voelde ik mij overal veilig in de stad. Ik ben niet in een buurt geweest waar ik me overdag onveilig voelde. Uiteraard moet je ook in het toeristische deel van een stad alert zijn op zakkenrollers. Beetje alertheid en weten wat er rondom je gebeurt is altijd goed. Ik heb er een blog over geschreven, wie weet lees je mijn tips even. Misschien kun je ze eigen maken.

Maar in die donkere uren is het leeg op straat in Bogota. Niemand loopt meer op straat, geen toeristen maar ook geen lokale mensen. Dat had ik niet verwacht. Ik liep op een gegeven moment met een Nederlandse medereiziger naar een restaurant. Dit was super dichtbij ons hostel maar toch kregen we er geen fijn gevoel bij. Het was donker, een twee mannen liepen verderop in de straat en dat gaf gelijk een onveilig gevoel. We gingen naar het hotel en daarna linea recta terug naar het hostel.

Dus wees daar extra voorzichtig mee. Ga gewoon niet en zeker niet alleen in het donker de straten van Bogota op. Ik heb er gelukkig geen ervaring mee of zo ook geen verhalen van gehoord maar mijn onderbuikgevoel sprak duidelijk genoeg.

Bogota Ontdekken - Bolivar plein

Bogota Ontdekken – Colombia

Vind jij deze tips handig? Deels ze dan!

Meer inspiratie uit Colombia lezen?

Even op bezoek bij Roberto Escobar, de broer van Pablo.. – Medellin, Colombia

Cerro de las Cruces oprennen – Medellin, Colombia

Reisroute voor 3 weken Cuba

Of even heel wat anders:

10 dagen avontuurlijke rondreis Oman

Alpe Adria Trail – Etappes 1 t/m 6

Of kan ik je inspireren om naar de historische stad Petra te gaan?

Bezoek de Historische stad Petra – 2 dgn – Wadi Musa, Jordanië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *