Even op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin, Colombia

Als je in Medellin, Colombia bent dan moet je natuurlijk een trip doen waarin je rondgeleid wordt in de voetstappen van Pablo Escobar. Dat deze trip zo letterlijk genomen werd wist ik nog niet toen ik hem via mijn hostel besprak.

Op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin

Die ken je wel …. de broer van Pablo…

Toen ik de prijs hoorde vond ik het wel wat te duur… Ik wilde annuleren maar hij was al besproken en ze deden dat liever niet. Ze hadden de trip besproken bij de broer van Pablo…het zou wel juist een hele mooie trip zijn waar je op plaatsen zou komen waar andere trips niet kwamen.

Hmm…oke, ik ging dus de volgende dag op bezoek bij Roberto Escobar….de broer van..

Op bezoek bij Roberto Escobar
Ooit was Roberto Escobar een veelbelovende wielrenner geweest. Ook had hij een goedlopend bedrijf in dat vakgebied….later werd dit bedrijf gebruikt om geld te witwassen en zo gleed ook Roberto Escobar dieper in de criminele wereld van zijn broer Pablo.

Was dat niet ook een “dikke” crimineel dan vroeg ik mij toen af? Zoveel had ik me niet voorbereid dat ik dat wist maar ik kon me niet voorstellen dat de broer een lieverdje was… Waarom zit hij niet vast dan? Ik weet dat we soms niet de hoogste straffen uitdelen aan mensen die ze juist wel verdienen…maar dit is toch Zuid Amerika? Iets minder vriendelijk als Europa? Toen ik het ging uitzoeken kwam ik erachter dat de broer wel degelijk vast gezeten heeft voor de vele criminele activiteiten maar dat hij vrij gekomen is nadat een bom in zijn gezicht is ontploft.

Toen ik de volgende dag naast hem stond kon ik duidelijk zien dat er iets niet helemaal fijn was. Ik zag dat hij littekens in zijn gezicht had. Onze gids vertelde ook dat hij nog weinig zicht had door de bombrief die bij hem bezorgd was in de gevangenis.

Nu kun je dus weer op bezoek bij Roberto Escobar

in het huis van Pablo Escobar….

Hij vertelde ook dat ze toen een zaak aangespannen hebben tegen de staat, zij konden hem kennelijk de veiligheid niet verzekeren. Om die reden en als een soort schadevergoeding is hij in vervroegde vrijheid gekomen en verdient hij nu zijn centjes in het toerisme.

Op bezoek bij Roberto Escobar
Verschillende boeken werden in de loop van de jaren uitgebracht. Dit boek werd door een medewerker van Pablo uitgebracht en is om die reden nogal omstreden als ik de chauffeur moet geloven. Onze chauffeur is nog steeds voorzichtig in zijn doen en laten….hij is nog steeds in dienst van de familie Escobar…

De Stad Medellin – Colombia

Vroeger het hart van de drugshandel

– Pablo Escobar –

De stad Medellin is een super stad om een paar dagen te zijn. Je kunt er goed in het centrum ronddwalen langs de vele restaurantjes en winkels. Het kunt er super winkelen en heerlijk eten! Ook is het een actieve stad, ik zag dat de wegen op zondag afgesloten waren voor het verkeer zodat er gesport kan worden. Ik ging op zondag ook de berg Cerro de las Tres Cruces beklimmen en zag daar bovenop de berg tientallen mannen en vrouwen trainen. Wat super!!

Tres Cruces - Medellin, Colombia

Maar oke, ik ging dus op bezoek bij Roberto Escobar… Eerst gingen we met de chauffeur naar het huis wat Pablo bouwde als gevangenis voor hemzelf….waar gek genoeg de staat mee eens ging??!? Hij zat dus gevangen in zijn eigen huis.. Dit huis kreeg de naam El Catedral. Alle handel en wandel ging natuurlijk door. Tegenover dit grote huis, wat meer een flatgebouw is en waar zijn hele familie in woonde en alle luxe aanwezig was, staat het politiebureau…hoe ironisch..

Op bezoek bij Roberto Escobar
Het adres van El Catedral in Medellin – Colombia

Op bezoek bij Roberto Escobar

Dat ze er ooit ingetrapt zijn…  Toen ze dat zelf ook dachten werd het niet meer toegestaan. Toen Pablo hier achter kwam is hij gevlucht uit zijn eigen gevangenis… En na een tijd van vluchten en op vele schuilplaatsen onderduiken is hij uiteindelijk gevonden toen hij een telefoontje pleegde met zijn familie. Dit telefoontje duurde te lang en zodoende konden ze hem traceren en neerschieten…of hij daardoor overleden is of dat hij toen zichzelf door het hoofd geschoten heeft blijft onbekend.

Even op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin

De gids vertelde dat Pablo als kind al begon te stelen. Hij vertelde ons, bij het graf van Escobar dat hij vroeger grafstenen wegnam en deze verkocht. Het was zijn moeder al snel duidelijk dat hij zijn eigen gang ging en dat dit geen braaf leven werd. Pablo werd geboren in een arm gezin, vader was boer en moeder een lerares.

Op bezoek bij Roberto Escobar
Op het kerkhof van Medellin waar Pablo Escobar en zijn familie begraven ligt. Met zicht over de stad.

Op bezoek bij Roberto Escobar

Toen we op de begraafplaats stonden begon onze chauffeur wat uit te pakken en konden we souvenirs kopen. Hij liet ons ook foto’s zien, hij zelf was te zien op de foto’s.. Hij had ook voor Pablo gewerkt vertelde hij en liet ons op de foto zien dat hij dichtbij Pablo zat. Toen hij uit de business wilde is hij gevlucht naar Spanje, hier heeft hij jaren gewoond en sinds een aantal jaren is hij terug in Medellin en werkt hij voor Roberto en is opnieuw chauffeur…alleen nu om toeristen delen van de drugs geschiedenis van Pablo Escobar te laten zien in Medellin.

Op bezoek bij Roberto Escobar

Op bezoek bij Roberto Escobar

Misschien was de reden dat Pablo veel gaf aan de armen dat zijn familie ook arm was. Pablo Escobar is geboren in een arme familie in Rionegro en hij groeit op als straatschoffie.  In zijn hele ‘carrière’ heeft hij altijd veel gegeven aan de armen in de stad. Op een gegeven moment liet hij huizen bouwen en schonk deze aan de arme mensen. Hij liet zich zien in de wijken en deelde eten uit. Ook had hij veel mensen voor zich werken. Ze deden alles wat hen opgedragen werd want ze verdienden zoveel dat ze zich het niet konden permitteren om nee te zeggen…

Toen Pablo Escobar zich later dan ook verkiesbaar stelde als president kreeg hij ongelooflijk veel stemmen. Zijn pad naar het Presidentschap duigen toen er schandalen naar boven kwamen en men erachter kwam hoe groot zijn criminele leven was. Dit was kennelijk nog niet bekend in de politiek en dit is dan ook het begin van zijn ondergang geweest.

En toen gingen we naar het huis van Pablo Escobar

op bezoek bij Roberto Escobar….de broer van…

Als laatste gingen we naar het huis van Pablo Escobar, we gingen op bezoek bij Roberto Escobar. Nadat hij vervroegd was vrijgekomen settelde hij zich in dit huis waar nooit beslag op was gelegd. Gek genoeg zijn er ook nog vele bezittingen van Pablo aanwezig. Je zou toch denken dat overal wel beslag op gelegd was om kapitaal terug te krijgen.. maar toen we door het hek reden en verwelkomd werden door Roberto zag ik ook gelijk een tweetal auto’s staan en daar dichtbij ook nog een jetski en een motor. Dit waren pronkstukken, ze stonden er met grote foto’s achter om aan te tonen, te bewijzen, dat Pablo op deze jetski gezeten had.

Op bezoek bij Roberto Escobar

Op bezoek bij Roberto Escobar

Op bezoek bij Roberto Escobar
Dit raam heeft in de rode auto hierboven op de foto gezeten waar Pablo zelf in reed. Er is met groot geschut op geschoten maar het ging er niet door en redde het leven van Pablo Escobar.

De grote auto (rechts), waarmee vroeger heel veel drugs mee gesmokkeld was had enorm zware deuren. Uiteraard mochten we die even testen. En ja…ook wij hebben kogelwerende deuren in onze dienstvoertuigen maar gelukkig zijn die niet zo zwaar als het portier van deze auto. Toen we verder de rondleiding kregen zagen we nog grote kogelgaten in de muren van het huis. Deze zijn afkomstig van aanvallen op Pablo….en ook toen Roberto er al woonde is er nog wel eens een aanval geweest. Er gaan verhalen dat er nog geld verstopt ligt…

Op bezoek bij Roberto Escobar
Ook zijn er verschillende aanvallen op de woning geweest. Er lag natuurlijk veel geld wat veel mensen wel graag zou willen hebben maar ook de bewoners waren uiteraard niet altijd geliefd door een ieder.

Op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin, Colombia

Pablo had namelijk alleen maar contant geld en als je dan de op 7 na de rijkste man ter wereld bent…. Hij had zoveel contant geld dat hij op een gegeven moment geen plek meer had. Hij kreeg zoveel contant geld vanuit zijn handel met Amerika, Miami…dat er zijn vliegtuig constant heen en weer vloog om alleen maar geld op te halen.

Op bezoek bij Roberto Escobar
Ook in dit huis waren natuurlijk allemaal verstop plekken aanwezig. Zo ook achter deze kast.. waar vroeger een grote stapel Dollars had gelegen…

En waar laat je al dat geld dan? Nog steeds is niet alles gevonden van zijn vermogen. Hij begroef het op verschillende plekken in het land. Er zijn nog steeds mensen die zoeken…en ook verhalen dat er soms nog geld gevonden wordt. Ook gaat het verhaal dat hij, toen zijn dochter ziek was, geld verbrande om haar warm te houden… Tja…als dat dan het enige is wat je nog hebt.. Wat is het dan nog waard hè?

En dan sta je daar zo in dat huis… Ik had deze trip met 1 andere persoon…we deelden op een gegeven moment onze beroepen met elkaar…Hij als advocaat vond het ook vreemd om in dit huis van de grootste drugsbaron ter wereld te staan….Ik als agente deelde dat gevoel totaal!!

De meest vreemde en bizarre trip die ik tot nu toe maakte

Op bezoek bij Roberto Escobar…de broer van..

En toen kwam Roberto Escobar erbij staan. Of we nog even met hem op de foto wilden? Beiden hadden we meer het gevoel dat hij het zelf ook maar net zo leuk vond al die aandacht en om dus nee te zeggen kwam niet in ons op. Ja hoor, we gaan graag met je op de foto. We mochten zelf een plek bedenken waar we dat wilden. We stonden op dat moment buiten en namen de foto daar….met op de achtergrond het WANTED aanplakbiljet uit die tijd..

Waarop zijn aanhouding werd verzocht…

Op bezoek bij Roberto Escobar

Heb jij ooit zo’n vreemde trip gemaakt?

Ik vond het super interessant om alle historie rond Pablo Escobar te leren maar aan de andere kant wilde ik te maken hebben met de familie Escobar. Om dan dus de broer in levende lijve te ontmoeten vond ik heel vreemd…en dat mijn geld wat ik betaalde voor deze trip op zijn rekening terecht kwam… Ja daar ben ik ook minder blij mee.

Even op bezoek bij Roberto Escobar

Als je deze blog deelt maak je mij toch wel blij 🙂

Even op bezoek bij Roberto Escobar – Medellin, Colombia

Wil je meer lezen over mijn reizen?

Bogota Ontdekken – Te voet, per fiets en vanaf Mount Monserrate

Cerro de las Cruces oprennen – Medellin

Wat dacht je van de volgende avonturen:

Wandeling door het Kleurrijke Trinidad – Cuba

Liften op de Shabbat in Israel

Een indrukwekkende 10 dagen stilte – Vipassana Meditatie

Of bezoek deze iconische plek

Avontuurlijk Reizen – Sossusvlei en Deadvlei, het meest iconische plekje van Namibië – Sesriem

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *