Een bezoek aan Fort James Eiland – Juffureh, The Gambia – De geboorteplaats van Kunta Kinte

Toen ik in The Gambia was ging ik een paar dagen landinwaarts en bezocht ik Janjanbureh. Daar zag ik een aantal plekken van dichtbij waar de slavenhistorie levendig was. Ik was hier erg van onder de indruk. Ik had van deze plek gehoord toen ik in Juffureh, The Gambia, was om Fort James Eiland te bezoeken. Dit is de geboorteplaats van Kunta Kinte uit de bekende serie Roots. Ik bracht een bezoek aan het bekende Fort James Eiland in de Gambia River.

Gelukkig staat Fort James Eiland sinds 2003 op de UNESCO werelderfgoed lijst waardoor het een beschermde status heeft en kan rekenen op hulp bij onderhoud. In 2011 heeft Fort James Eiland de nieuwe naam Kunta Kinte Eiland gekregen tijdens het International Roots Festival.

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia
Kunta Kinte Eiland, The Gambia

Een bezoek aan Fort James Eiland
Juffureh, The Gambia

Het was nogal een avontuur om er te komen omdat de waterstand te hoog was en het water te onstuimig gingen de veerboten niet en konden we alleen op de grote vissersboten naar de overkant. Dit besloten wij dan ook te doen. Ik had een Gambiaan bij mij die voor mij onderhandelde en als gids diende. Lees waarom ik deze manier van reizen fijner vond in The Gambia. Na een korte onderhandeling werd ik op de schouders genomen van een Gambiaan die mij bracht naar de boot die net voor de kust lag. Dat was al een avontuur op zich.

Het avontuur van met de veerboot van Banjul naar Barra
Wat te doen als de veerboot niet gaat van Barra naar Banjul. Dan ga je met een vissersboot en vele lokale Gambianen mee!

Even later werd ook Amadou, ook wel Aka genoemd, ook op de schouders gezet en naar de boot gedragen. De boot werd natuurlijk overvol beladen en het woord veilig was ver te zoeken. Toch bleef ik zitten en gingen we op een gegeven moment de tocht maken. En ik schrijf het nu hier en dus ja…we hebben veilig de overkant gehaald! Je moet soms wat hè? Uiteraard kan ik dit niet aanbevelen maar zelf zou ik het zo weer doen. Ik vond het een geweldige ervaring!

Juffureh, The Gambia

Aan de overkant regelden we een taxi en gingen we op weg naar Juffureh, The Gambia. Over stoffige rode zandwegen reden we om uiteindelijk aan de kust aan te komen waar een klein museum is gemaakt.

Over stoffige Gambiaanse wegen
Over stoffige Gambiaanse wegen

Even later stapte we weer op een bootje om naar het eiland toe te gaan. Als je er goed bedenkt wat hier is gebeurd wordt je er zo naar van. Je kunt je eigenlijk geen voorstelling maken van het leed wat hier geleden is… De mensen wiens levens kapot zijn gemaakt om het leven van andere mensen te vergemakkelijken… Vreselijk!!

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia

Het is zo’n andere tijd… het verkopen van mensen als slaaf.. Het leed van de mensen die niet meer als mens werden gezien..

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia
NEVER AGAIN

Een bezoek aan Fort James Eiland
Kunta Kinte Eiland

Fort James Eiland

Als je naar The Gambia gaat mag je deze plek uiteraard niet overslaan. Als je landinwaarts gaat kom je ook bij Georgetown. Ook een plek waar slaven werden verzameld door de slavendrijvers. Deze werden op het schip gezet om op Fort James Eiland de laatste plek op Gambiaans grondgebied te hebben alvorens de wereld in verscheept te worden.

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia

Fort James Eiland is erg beroemd geworden door de serie Kunta Kinte en daardoor meer toerisme krijgt. Kunta Kinte is de Afrikaanse slaaf uit de serie Roots, Kunta Kinte heeft zijn herkomst in het plaatsje Juffureh, The Gambia.

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia

Op het eiland staan alleen nog wat overblijfselen van de gebouwen waar de slaven indertijd werden vastgehouden. Hier zaten zij in erbarmelijke omstandigheden soms dagen te wachten op de boten die hen verder de wereld in zouden verschepen.

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia

Kunta Kinte Eiland - James Island, The Gambia

Juffureh, The Gambia
De geboorteplaats van Kunta Kinte

Hoe er te komen

De meeste mensen die The Gambia bezoeken zullen een hotel of resort hebben aan The Strip. Dit is een lange weg langs de kust en strekt zich langs de plaatsjes Kotu, Kololi en uitlopend langs Bijilo. Hierna worden de hotel/resort minder en kom je meer in het lokale Gambia.

Als je op de strip een (bush/shared)taxi neemt of de zgn Gelly-Gelly. De gelly-gellys rijden allemaal een vaste route en dus moet je dan 3 verschillende taxis nemen om in Banjul te komen. Je kunt natuurlijk ook een gewone toeristen taxi nemen, iets duurder maar die brengt je wel in 1 keer naar de haven om de overtocht te maken.

Het avontuur van met de veerboot van Banjul naar Barra
Als de veerboot niet gaat van Banjul naar Barra – The Gambia

Van Banjul ga je met de boot naar Barra om daar weer een taxi te nemen die je naar Juffureh brengt. Dit is een tocht van ruim een uur door het Gambiaanse landschap. Er is genoeg te zien en te beleven onderweg. Ik heb mij geen seconde verveelt met wat zich langs de kant aanbiedt aan beelden.

De bonte IJsvogel aan de kant van de weg, The Gambia
De bonte IJsvogel aan de kant van de weg. Onderweg naar Juffureh, The Gambia

Kosten & Tijd

Als je aan komt in Juffureh is er een klein museum wat je gaat bezoeken en daarna pak je de boot naar het eiland. Daar heb ik ook zo’n 45 minuten rondgelopen. Al met al ben je ruim 2 uur kwijt om alles te zien incl boottocht van Juffureh naar Fort James Eiland of dus Kunta Kinte Eiland.

Perikelen op de Veerboot van Barra naar Banjul
De veerboot lag vast door overbelading… Het duurde uren voor we los waren en van Barra terug naar Banjul konden!

Maar om deze trip te doen moet je zeker de hele dag uittrekken zoals je leest. Voordat je in Juffureh bent heb je al een heel avontuur meegemaakt. Dit maakt het reizen in The Gambia ook juist wel zo leuk en avontuurlijk!!

Yoga in The Gambia
Onderweg even stoppen om te genieten van de omgeving…en om even op de kop te staan natuurlijk!

Vond je deze tip handig?
Deel hem dan!!

Wil je meer lezen over The Gambia?

Op de Fiets naar de vismarkt van Tanji – The Gambia

3 dagen Wassu & Kuntaur –  Stenen Cirkels en Baboon Island

Surfen in Kartong – The Gambia

Eten bij de Lokale Bevolking – The Gambia

Of ga naar Marokko – Ontdek Fes

Of wat dacht je van Kenia? Bezoek NP Masai Mara

Ga je op safari? Lees dan eens mijn tips!

7 Tips voor Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Ik hoop dat jij net zoveel geniet van deze mooie wereld dan ik!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *