Op de fiets naar de Vis van Tanji – The Gambia

Ik zeg het vaker…en ik blijf het ook zeggen… Op de fiets een nieuwe plek ontdekken is natuurlijk gezond, makkelijk en ik denk ook echt de beste manier om veel te zien en ontdekken in een plek in korte tijd. Je voelt de plek goed door dat je echt onderdeel van de omgeving bent net zoals bij lopen. Dit is wat ik ook deed toen ik net in Bijilo was en ik wilde graag de omgeving ontdekken en toen ik zag dat Tanji zo’n 13 km was had ik snel de beslissing genomen. Ik ging op de fiets van de vis van Tanji! Dat is toch super voor een mooi middagje?

Ben je ooit in The Gambia geweest?

Smiling Coast of West Africa

The Gambia is een klein landje aan de westkust van Afrika. Ze noemen het THE Gambia want de rivier die het land doorkruist heet Gambia river. Het land is totaal omsloten door Senegal en ik hoorde het woord Senegambia overal. Heel veel in dit land wordt gedaan in samenwerking met Senegal en dat is soms juist super goed maar kan ook zijn nadelige effecten hebben.

Cycling to the fish of Tanji
Dalasi – Valuta van The Gambia

Ik had dit kleine landje nog niet eerder bezocht maar hoorde wel van veel mensen positieve berichten. De Gambiaanse mensen zijn erg vriendelijk en het weer is gewoon super in onze winter periode. Ik ging eind februari en kwam begin maart weer terug. Het weer was er geweldig, in de ochtend en avond nog een beetje frisjes maar in de middag haalde het de 30 graden wel.

Cycling to the fish of Tanji
Strand van Bijilo – The Gambia

Op mijn eerste dag wandelde ik langs het strand, genoot van het weer en dit nieuwe land. De mensen waren erg aardig en iedereen wilde een praatje aangaan met mij. Niet bij iedereen ging het erom om geld binnen te harken, dus om een trip te verkopen of iets anders. Ik kwam in gesprek met iemand die zichzelf Captain Aka noemt. Hij was een visser en leefde in Bijilo. Na een leuk gesprek kwam het zover dat we de volgende dag samen een stuk gingen fietsen. Ik wilde graag fietsen en hij kon wel fietsen regelen, hij zou mij dan Tanji laten zien. Daar wilde ik naartoe voor de vele vissers waar het dorp bekend om staat.

Op de fiets naar de Vis van Tanji – The Gambia

We begonnen onze dag bij Lemon Creek, een hotel in Bijilo waar je ook fietsen kan huren net buiten de poort. Ik huurde twee fietsen voor de rest van de dag en we begonnen te fietsen. Eerst langs de hoofdweg.

Cycling to the fish of Tanji

Fietsen langs de hoofdweg is natuurlijk niet altijd even veilig. Blijf hier niet te lang fietsen dus maar duik snel ergens die leuke zijweggetjes in. Er is natuurlijk ook geen fietspad langs de hoofdweg zoals wij dat gewend zijn.

The Gambia heeft 1 hoofdweg, de snelweg zeg maar, dit is de weg die voor alles gebruikt wordt hoor. Het is niet een snelweg zoals wij die kennen. Deze loopt gewoon als belangrijkste verkeersader door het hele land. Buiten de bebouwde kom mogen ze niet harder dan 80 km rijden en binnen, zoals hier, mogen ze 50 km rijden.

Veilig Fietsen naar de Vis van Tanji

Ik vond het heerlijk!! Ik let altijd wel op, voor en achter me…. Maar als je niet te lang op de hoofdweg blijft kun je daarna lekker relaxed gaan fietsen. Daar heb je ook veel meer te bekijken natuurlijk!!

Al snel waren we bij Turntable, een rotonde die iedereen in The Gambia kent als turntable. Hier gingen we rechtsaf en na een klein stukje staken we over en gingen we de straten van Brufut in. Ik vond het fietsen hier echt leuk! We kwamen in gesprek met mensen die op een lokale markt wat verkochten en gingen zo kriskras de wijk door.

Cycling to the fish of Tanji

Cycling to the fish of Tanji

Cycling to the fish of Tanji

Ik hou van zulke lokale straten

Dit laat je echt zien hoe de Gambiaan zelf leeft

Cycling to the fish of Tanji

En wat vind je van de enorme Baobab bomen? Je ziet ze overal en ze geven de plek een geweldige uitstraling. Zo oud en zo dominerend aanwezig….voor al wel 100 jaar?? Ik kan me er niet eens een voorstelling bij maken dat men 100 jaar geleden hier al liep en dezelfde boom hier stond.

Dat is toch gewoon geweldig!!

Cycling to the fish of Tanji
De Eeuwenoude Baobab boom in Brufut

Fietsen naar de Vis van Tanji

Brufut – The Gambia

Cycling to the fish of Tanji

Cycling to the fish of Tanji

Nadat we in een aantal straten hadden gefietst gingen we door naar Tanji. Toch weer een stuk over de snelweg maar hier was het wel een stuk minder druk. Uiteraard moet je op het verkeer blijven letten en ervoor zorgen dat je zeker weet dat je gezien wordt. In de omgeving is genoeg te zien want je fietst langs een vogel natuur gebied. Er worden hier vele vogels gespot en pas op voor de apen die er ook rondlopen 🙂

Cycling to the fish of Tanji

En toen kwamen we bij het dorpje Tanji aan. Ik moet eerlijk toegeven dat het dorpje zich al aankondigde voordat we er waren. OMG wat een lucht! De plek is geweldig maar de geur is vreselijk!! Elke dag worden hier duizenden kilo’s vis aan land gesleept om de vele restaurants en hotels te bevoorraden.

Cycling to the fish of Tanji

De vis wordt gelijk schoongemaakt…

Cycling to the fish of Tanji
Oude diepvriezers om de vis koel en vers te houden

Cycling to the fish of Tanji

Ook worden ze er al gerookt!!

Cycling to the fish of Tanji

De Vis van Tanji

Cycling to the fish of Tanji

Ik vond het geweldig om allemaal te zien!!

Cycling to the fish of Tanji

Nadat we hier een tijdje rondliepen vond ik het wel genoeg. De geur begon me tegen te staan en we moesten ook nog terug fietsen. Aka stelde voor om over het strand terug te fietsen, super!!

Het strand was leeg en super fijn om over te fietsen, al pratend waren we zo weer terug in Bijilo!!

Cycling to the fish of Tanji

Ik heb echt een super leuke tweede dag in The Gambia gehad!!

Zou jij ook een dag zo kunnen besteden in The Gambia?

Kijk ook even het filmpje wat ik maakte die dag!!

Kosten & Duur + Tips

  • Ik huurde twee Fietsen voor een middag voor 300 Dalasis, dat is net over de 5 euro. Ik huurde ze bij hotel Lemon Creek. Er zijn natuurlijk nog meer plekken waar je fietsen kan huren.

  • Mijn trip startte rond 12 uur en rond half 4 waren we in Tanji. Het was er nog steeds druk met alle vissers en alle vrouwen die er de vis stonden schoon te maken.

  • Het is zo’n 15 km fietsen van Bijilo naar Tanji. In totaal dus zo’n 30 km fietsen in een middag. Een geweldige manier om op een sportieve en actieve manier de omgeving te ontdekken!

  • Neem water mee! Het was warm en vooral op de droge en stoffige wegen krijg je dorst!
  • En gebruik zonnebrandcreme en neem wat mee om je tegen de zon te beschermen. Het kan best snel gaan als je een paar uur fietst. Mijn arm was aan 1 zijde toch echt wel verbrand 🙂

Vind fietsen naar de vis van Tanji een leuke tip?

Aangezien mijn cirkeltje nog niet zo groot is online wil je deze dan delen

zodat anderen deze ook zien?

Wil je meer lezen?

Surfen in Kartong – The Gambia

Eten bij de Lokale Bevolking – Resirest

Wassu & Kuntaur 3 dgn/2 nachten

Veilig Reizen in The Gambia

OF meer tips voor leuke fietstrips?

Fietsen in de Souks van Marrakesh – Marokko

Fietsen langs de westkust van Zweden – Kattegattleden

Fietsen naar het strand van Playa Ancon – Trinidad, Cuba

Of kan ik je inspireren om in Bangkok te gaan fietsen?

Fietsen in Bangkok? Doe de Co van Kessel Fietstour – Thailand

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan dat ik dat doe!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *