Complete reisgids Fes – Bezienswaardigheden Fes marokko

Een van de wereldberoemde koningssteden in Marokko is de stad Fes. Een stad die je zeker moet bezoeken op een rondreis door het geweldige diverse land Marokko. Fes heeft een lange historie en daardoor een geweldig levendige oude binnenstad waar je zeker een paar uur rond dolend moet door brengen. Deze complete reisgids is een must als je alle bezienswaardigheden Fes wilt bezoeken van deze geweldige koningsstad!

Er zijn meerdere rondreizen die deze stad meenemen. Als je een rondreis langs de koningssteden van Marokko boekt dan kom je zeker ook een paar dagen in Fes. Helemaal super! Ik vind Marokko echt een geweldig land, het is maar een paar vliegen maar je bent in een totaal andere wereld beland.

Complete reisgids Fes - Medina

Welke bezienswaardigheden Fes moet je nu zeker bezoeken tijdens je citytrip?

De Medina van Fes

De oude Medina waar ik het al over had natuurlijk. Voor mij was dit zeker bezienswaardigheid nummer 1 tijdens mijn citytrip in Fes. De kleine steegjes en de mooi afbuigen de straatjes die, als de zon er in schijnt, je geweldige kiekjes laat schieten! Neem ergens een lekker Marokkaans kopje thee en loop weer heerlijk door!

Bezienswaardigheden Fes marokko

Er werd me verteld dat ze hier vroeger de eerste ‘riolering’ hadden maar ergens staat me bij dat ze dit ook zeiden in Marrakesh..

Alles wat je nodig bent kun je vinden in de oude medina van Fes. Je kunt het zo gek niet bedenken: van fruit, kruiden tot aan kleding en je huisinrichting aan toe 🙂

Let ook op de oude poorten die toegang bieden tot dit mooie stukje oude stad. Wij zaten met onze riad Rcif dichtbij de onderstaande toegangspoort (met dezelfde naam Rcif) naar de medina. We hebben hier heerlijke een tijdje gezeten en het Marokkaanse leven aan ons voorbij laten gaan..

Oude Poort naar de Medina in Fes
Bab Rcif

En zie alle mooie bewerkingen in de muur en al die gekleurde tegeltjes overal!

Als je het mij vraagt moet je tijdens je citytrip Fes in deze oude buurt je hotel boeken voor een optimaal verblijf in Fes! Je kunt dan tot in de donkere uurtjes nog in die mooie straatjes rondlopen en het gevoel van de medina ten volle in je opnemen.

In de oude stad, dwalend door de medina, Fes vind je verschillende oude moskees. Een aantal zijn zeker de moeite waard om even op te zoeken.

Complete reisgids Fes - Oude straatjes van de Medina

Bezienswaardigheden Fes marokko - Moskee

Wij bezochten op aanraden van onze gids deze oude school, Al Attarine Madrasa, in de medina. Een super mooi en goed onderhouden gebouw waar je zeker even in rond moet lopen.

Deze school is tevens een oude bibliotheek en huist vele oude boeken.

Complete reisgids Fes - Al Attarine Madrasa

Complete reisgids Fes

Bezienswaardigheden Fes marokko

De tannerie

De leerververij is een must visit, ook al stinkt het er enorm en kun je er om die reden haast niet zijn… Je wil hier toch echt even zijn!!

In Marrakesh liep ik naast de verfbakken en dan is het echt 100x erger… maar hier bleef ik bij het uitzicht punt en genoot ik alleen van het uitzicht met een paar blaadjes verse munt onder mijn neus.

Complete reisgids Fes - de tannerie / leerververij in de medina

Het blijft een geweldig gezicht om te zien. Een kijkje in het verre verleden..

Het Paleis Dar el-Makhzen

Even de binnenstad van Fes uit en wat meer ruimte om je heen. Dit paleis ligt in stadsdeel Fés el-Jedid en is niet open voor bezoek maar de enorme poort en het plein ervoor zijn fotogeniek! Dus ik kan je wel aanbevelen om hier even een korte stop te maken.

Complete reisgids Fes

De Joodse wijk Mellah

Vanuit het paleis loop je zo door de Joodse buurt in. Bekijk de vele winkeltjes en het goud wat ze er verkopen. Alleen het straatbeeld al wat dit met zich mee brengt is de moeite waard om een kort ommetje te maken!

Borj Nord – Borj Sud

Dit zijn forten die natuurlijk mooi zijn om even te bezoeken. Dee forten zijn er om strategische redenen geplaatst en hebben dus ook mooi zicht over de stad Fes.

De complete reisgids voor Fes
Zicht over Fes vanaf Borj Sud

Dus als je een mooi uitkijkpunt over de stad Fes (met name de medina) tijdens zonsondergang zoekt is dit wel de place to be. Ik was bij Borj Sud overdag, daardoor had ik op mijn eerste dag in Fes een mooi uitkijkpunt over de stad en had ik een goed beeld van hoe de stad eruit zag en waar ik mij bevond.

Bezienswaardigheden Fes marokko

Later liep ik toevallig wandelend, dwalend eigenlijk, langs Borj Nord. Ik kan mij voorstellen dat je vanaf dat punt ook een mooie zonsondergang kan beleven. Ik was beide keren niet met een zonsondergang daar maar maakte wel deze foto vanaf het dakterras van onze riad!

Kleuren van de zonsondergang – Medina Fes

Complete reisgids Fes - Zonsondergang vanaf de riad in de medina

Bezienswaardigheden Fes marokko

Cultuur & Vakmanschap

Als je een stadstoer Fes boekt wordt je vast ook even mee genomen naar een werkplaats waar ze nog op authentieke manier werken. Altijd leuk om even te zien en als je nog een souvenir nodig bent is dit de manier om wat te bemachtigen.

Bezienswaardigheden Fes marokko

Extra tip:

Kookles in Fes bij Fez Cooking

Ik kwam er niet meer aan toe maar tijdens mijn volgende bezoek ga ik zeker een kookles boeken bij Lahcen van Fez Cooking. Hij zit net naast de oude souks en dus lopend makkelijk te bereiken. Leer wat Marokkaanse gerechten om je vakantiegevoel thuis ook te creëren.

Verblijf Fes

€€ Riad Rcif in de oude medina

Geweldige plek die je echt even moet weten te vinden. Hij is in de kleine straatjes van de medina maar als je op de juiste manier erin duikt kom je de bordjes voor Rcif tegen en volg je die zo en kom je uit bij dit pareltje!

Bezienswaardigheden Fes marokko - Rcif

Dakterras van Riad Rcif

Complete reisgids Fes - Riad RcifEen van de kamers die Riad Rcif rijk is.

De meeste kamers zijn groot!! Zo ook deze. De plek vanaf waar ik de foto nam was de ingang naar onze badkamer die er ook nog eens geweldig uitzag!

Medina Social Club (hostel)

Complete reisgids Fes - Medina Social Club

Ook gevestigd in een oude riad en heeft dus mooie ruimtes en een mooi dakterras. Je kunt hier in dorms verblijven maar ook een solo kamer boeken. Ik vond het een mooie locatie dicht aan de rand van de medina!

Wil je die kookles doen dan zit je met deze riad heel dicht in de buurt van zijn kookschool.

Eten in Fes

Dar Happiness

Midden in de medina is in een geweldige oude riad dit restaurant gevestigd. We hebben hier genoten van alle verse salades en het heerlijke brood wat daarbij geserveerd werd. Het is er vaak druk en ook daaraan kun je afleiden dat ze goed eten serveren 🙂

Complete reisgids Fes - Bezienswaardigheden Fes marokko

Le Tarbouche

Een leuk klein restaurantje in de medina wat heerlijke gerechten biedt. En waar ik mijzelf trakteerde op een heerlijk toetje 🙂 En natuurlijk een verse Marokkaanse munt thee!!

Complete reisgids Fes - Bezienswaardigheden Fes marokko

Of in je Riad ..

Overal maken ze de heerlijke tajine voor je klaar. Met veel groenten en couscous blijft dit een heerlijk gerecht.

Complete reisgids Fes - Bezienswaardigheden Fes marokko
Riad Rcif

Kopje thee of koffie op het dakterras bij de poort Bab Bou Lejoud was o mijn laatste dag ook helemaal niet verkeerd. Leuk uitzicht op de straat en de poort en natuurlijk alle bewegingen op straat zelf en natuurlijk nog even van dat winterzonnetje genieten!!

Complete reisgids Fes - Bezienswaardigheden Fes marokko

Wanneer bezoeken?

Je kunt hier natuurlijk het hele jaar goed terecht. Het wordt er wel warm in de zomer maar het is goed te doen. Mijn bezoek was in december en dat is een geweldige periode om Marokko te bezoeken. Heerlijk warm en in de avond koelt het nog wel af. Een dun zomerjasje was ik zeker wel nodig. In de woestijn was het zelfs nog echt heet… Wat ik ook fijn vond is dat de meeste toeristen in een ander deel van het jaar komen en het dus niet super druk was. Ook wel fijn  🙂

Na deze citytrip ging ik door de woestijn in!!
Wat een gaaf avontuur was dat!

Lees er meer over in mijn blog Marokko in 4 dagen

Vond jij deze bezienswaardigheden Fes mooi?
Deel ze dan voor anderen!

Wil je meer Afrikaanse inspiratie?

3 daagse Safari in de Masai Mara – Kenia

Op de fiets naar de vis van Tanji – The Gambia

Veilig op Safari – Welke regels gelden er?

Surfen in Kartong – The Gambia

Werken in Tsavo NP – Kenia

Of kan ik je inspireren om naar Zuid Afrika te gaan? Bezoek dan ook Hermanus Baai!

https://safeandhealthytravel.com/walvis-spotten-in-hermanus-baai-zuid-afrika/

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *