Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Toen ik naar The Gambia ging had ik zeker in de planning om rond te gaan reizen. Ik had weliswaar een resort voor de gehele 2 weken met ontbijt maar je ziet mij daar toch niet hangen aan het zwembad en alleen maar met Nederlandse toeristen omgaan??

Begrijp me niet verkeerd…Het Baobab resort was heerlijk! Niet super de luxe maar alles wat je nodig hebt.. En een heerlijk klein zwembadje waar ik zeker een heel aantal keer van genoten heb! Check hun website.

Ik hou ervan om en land te ontdekken en dat deed ik ook in The Gambia. Alleen nam ik deze keer een lokale visser mee om me te begeleiden. We konden het ook nog eens goed met elkaar vinden en hebben een super leuke tijd gehad!

Maar ik wil natuurlijk het land verkennen. Ik wil weten hoe het land eruit ziet en hoe de lokale mensen hier leven!! De eerste dag dat ik in The Gambia was begon al super omdat ik werd uitgenodigd door een gids om bij zijn familie te gaan eten. Twee andere NL toeristen gingen ook mee en dus leek me dat heel vertrouwd.

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

En dat was het ook, we hebben een super leuke avond gehad en het eten was heerlijk! We zaten in een compound in Brufut en dus helemaal tussen het lokale Gambiaanse leven.

Hoe gaaf is dat?

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Ik vertelde overal dat ik alleen het binnenland in wilde. Ik wilde naar Kuntaur/Wassu om daar 2 of 3 dagen te verblijven. En dan wilde ik natuurlijk met het openbaar vervoer gaan reizen. Stuk voor stuk werd me dit afgeraden.. Nou ja, daar heb ik wel ervaring mee en dus doe ik daar lang niet altijd wat op uit. De adviezen die je krijgt zijn om alle risico’s te beperken zodat je zeker, zeker, zeker weten niks overkomt. Nou, ik wil wel iets risico lopen en heb daar over het algemeen hele goede ervaringen aan over gehouden en juist de mooiste herinneringen. Ik zal proberen jullie uitleggen waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia.

Als je alleen op straat loopt duurt het niet lang voordat je aangesproken wordt. Men wil met je in gesprek, soms een kort leuk gesprekje maar veelal toch hopend op een langere samenwerking of misschien juist wel intiemer.. Ik ben wel wat gewend maar dit was toch wel extremer. Gewoon rustig rondlopen bleek iets lastiger dan in andere landen.

Daarnaast zei echt iedereen dat het heel lastig zou zijn en daarom heb ik Aka, die ik de eerste dag leerde kennen op het strand, meegevraagd om naar St. James Island te gaan met het openbaar vervoer. Dan kon ik zien hoe het er allemaal aan toe ging.

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia
Strand van Banjul

Met 3 verschillende bushtaxi’s waren we zo in Banjul om de overtocht te maken. De Bushtaxi’s zijn goedkoop en rijden trajecten, per traject betaal je 7 dalasi. Maar toen hadden we pech want de ferry liep niet. We moesten met een lokale boot…en om in die boot te komen moest ik gedragen worden … Of ik kon natuurlijk tot mijn middel de zee in lopen om mijzelf dan in de boot te heisen.. Oke, Aka regelde iemand voor 10 dalasi die ons beide de boot in droeg. Ik had vast het tienvoudige betaald als ik alleen was… Als ik al had bedacht dat er ook nog boten gingen 😉

Ik zat op de boot en had het gevoel een vluchteling te zijn zoals we die wel eens op het journaal zien. Met 100 man op een boot waar er eigenlijk maar 50 op zouden kunnen (mogen) zitten. Veiligheidsvesten werden uitgedeeld maar bij 25 stuks hield de voorraad op…

Dit was nog maar het begin… Ik begon mijn twijfels te krijgen of ik dit allemaal alleen wilde gaan doen.. De rest van de dag ging super en goed hoor! We hebben een taxi gehuurd voor de rest van de rit en de rondleiding op het eiland en het museum waren super.

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia
Yoga Pose onderweg naar Juffureh

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Maar de terugweg was weer niet te geloven… Het begon goed, de ferry liep weer en we konden in de rij aansluiten.. De rij was lang en iedereen was ongeduldig. Ik begreep dat sommigen al vanaf 12 uur zaten te wachten en het was onderhand al 17 uur. Toen uiteindelijk de poort open ging voor de voetgangers om naar de ferry te lopen was het oorlog!! Iedereen wilde tegelijk door de smalle poort en mensen vielen, werden vertrapt en kinderen verdrukt.. Die babies achterop de rug.. Je moet er niet aan denken!!

Toen ik loskwam uit de verdrukking en door de poort struikelde zag ik verschillende tassen liggen en slippers… Mensen waren die kwijtgeraakt en moesten doorlopen omdat de stroom aan mensen hen doordrukte..

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia
Ferry van Barra naar Banjul

Maar dit was nog niet alles… De ferry kon niet weg omdat hij te zwaar beladen was. Er stonden auto’s op en voor de rest was het letterlijk zwart van de mensen. Elk vrij stukje was benut en overal stonden mannen, vrouwen en kinderen. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Azië is druk en daar kennen ze ook niet echt grenzen…maar dit had ik nog niet eerder meegemaakt..

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Uiteindelijk is alles goed gekomen en was ik weer terug op het resort. Ik zou de volgende dag vertrekken landinwaarts maar stelde het een dag uit. Ik heb toen toch gevraagd aan mijn vriend Aka of hij met mij mee wilde. Uiteraard wilde hij dat, hij had dat ook al een aantal keren aangegeven…

En dan is het toch fijn dat hij alles kan regelen,

de prijzen lokaal afspreekt en de weg kent..

Toch handig!

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia
Op weg naar Kuntaur – Lokale bus

Het voordeel was nu wel…

Mijn reis werd er juist meer lokaal door en dat vind ik nog het mooiste! Aka is namelijk visser en geen gids.. Wat ik in eerste instantie dacht 🙂 En omdat The Gambia zo klein is kent hij allerlei mensen en mensen kennen hem.. Het is allemaal familie van familie of ze hebben bij elkaar in de klas gezeten of op de boot gewerkt. Echt super!!

En dat is dus waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

En ik heb veel lol met Aka gehad ook nog. We konden goed met elkaar opschieten en lagen veelal op 1 lijn met hoe we tegen de wereld aankeken.

Heel fijn dus!

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Binnenkort ga ik meer delen natuurlijk van mijn reis.

Ik ben net terug en druk aan het schrijven 🙂

Was jij al eens in The Gambia geweest?

Waarom ik er voor koos niet alleen te reizen in The Gambia

Wil je deze post delen? Graag!!

Benieuwd naar andere reizen?

10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Highlights of Cuba ( 3 weeks )

2 weken rondreis Rajasthan, India

2 weken backpacken op de Filipijnen

Of kan ik inspireren met wat Yoga?

Yoga Inspiratie – Do It Yourself

Ik hoop dat jij net zo kan geniet van deze mooie wereld als dat ik doe!

Tags:
7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *