Surfen in Kartong – Gambia

Voordat ik weg ging naar Gambia werd ik benaderd op Instagram, waar de sociale media al niet goed voor is!! Een vrouw, Yandeh, vroeg me of ik het leuk zou vinden om te gaan surfen in Kartong als ik in Gambia was. Ze organiseerde een surfweekend en zocht uiteraard deelnemers!! Hmm… ik had nog nooit gesurft, ik hou van een uitdaging dus ja… Ik ga graag mee!

Had je dat gedacht?

Surfen in Kartong, Gambia!!

Surfen in Kartong was de beste manier om mijn reis in Gambia af te sluiten! En ik denk dat je me nog wel vaker ziet surfen! Wat een super gave sport en de beste workout voor je lichaam!!

Surfen in Kartong - Gambia

Het laatste weekend van mijn 2 weken reis in Gambia was het zover. Ik werd opgehaald in Bijilo en onderhand zaten de instructeur en nog twee deelnemers in de auto. Ik maakte kennis met Babacar, onze instructeur uit Dakar, Senegal. Ook zaten Katharina (Pools/Canadees) en Joan (Frans) in de auto.  Ze hadden elk een leuk verhaal en een interessant leven dus het werd al snel gezellig in de auto en voordat ik het wist waren we in Kartong.

Surfen in Kartong - Gambia

De techniek van het surfen leren

Snel inchecken en gelijk beginnen met de eerste les. Het was nog een uurtje licht en dat kon dus mooi! Korte warming up en toen de basics leren van hoe je van liggen op het surfboard naar staan komt terwijl de golf onder je doorgaat. En dan in evenwicht blijven. De truc daar was dat je niet rechtop ging staan maar dat je dus door je knieën gebogen blijft staan zodat je makkelijk kan corrigeren.

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong –  The Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

En dan ben je klaar om de zee in te gaan.

Dan moet je gaan ervaren, gaan doen, gaan voelen hoe een golf zich beweegt en hoe je die kan pakken…

De eerste avond werd ik natuurlijk volop geholpen. Mijn surfboard werd goed vastgehouden en dus was het evenwicht best snel gevonden en surfte ik al snel een paar keer de golven af…

maar toen ik de volgende ochtend wat minder hulp kreeg… Op het moment dat ik opstond viel ik al. Nog een keer… Ik stond bijna maar viel al om doordat de golf niet precies achter me rolde.. De volgende werd ik gelijk omgeslagen in de golf.. Ik werd moe en kwam niet eens meer omhoog.. Wat een gevecht, wat een workout!! Wat een heerlijke uitdaging!!

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong

En dan is het een gevecht tegen en met de golven. Je moet de golven lezen… Katharina vertelde me later dat ze het een hele levenstheorie vond. Lees een golf, pak je hem of laat je deze voorbij gaan. Is het de juiste tijd of net niet… Pak je hem maar bleek hij toch niet goed en fijn te zijn begin je weer opnieuw en wacht je een volgende af.

De levenstheorie achter surfen…

Net als in het leven, er zijn kansen die je laat gaan…kansen die je neemt…die anders uitpakken dan vooraf gedacht en dus begin je weer opnieuw…

Wat heerlijk om er zo over na te denken… en om weer in gevecht te gaan met die golf om met je bord weer terug te komen daar waar je een golf zou kunnen pakken. Klaar liggen in de zee voor die ene kans…

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Ik heb er wel echt een hobby, lees: uitdaging, bij.

Ik ga dit blijven doen, net als dat ik zo nu en dan op reis een paar dagen aan het duiken wijdt ga ik nu ook plekjes zoeken waar ik een paar dagen kan surfen!! Een goede, gezonde hobby!!

Surfen in Kartong - Gambia
Misschien dan ooit deze op het water?? #yoga

Check dit filmpje ook even!!

  • Verblijf: Kartong – Gambia

Kartong is een plaats net boven de grens van Senegal. Het is een klein uurtje rijden vanaf Bijilo en dus heel goed te doen ook voor een dagtrip!!

Ik verbleef met de groep in Boboi Beach Logde maar bekeek ook nog Kurumbo Logde van de Nederlandse Ria.

Surfen in Kartong - Boboi Beach Logde
Boboi Beach Lodge met verschillende gelegenheden. Boomhut met uitzicht op de zee, ronde hut of je eigen tent.

Surfen in Kartong - Kurumbo Logde
Het leuke en intieme Kurumbo Logde. Achter deze afgelegen logde kun je zo de rivier op stappen om een mooie tocht te maken!

Beide erg leuke gelegenheden om te verblijven. De een aan de kust en de ander in het binnenland ver verwijdert van alles. Dus wil je rust en wil je het platteland verkennen? Of ga je voor strand en surfen?

  • Kosten: Surfen in Kartong

Voor minder dan 100 euro was ik een weekend onder de pannen. Ik betaalde mijn eigen drinken maar eten, verblijf, de lessen en het materiaal (surfboard/wetsuit) waren allemaal inbegrepen!

Wat kun je nog meer doen

dan alleen surfen in Kartong?

  • Je kunt de reptielen farm bezoeken. Lokale mensen die overlast hebben maken ze niet altijd meer dood maar brengen ze naar deze farm. Er zijn hier veel verschillende slangen te bezien maar ook varanen, salamanders, schildpadden en krokodillen.

  • Overal in The Gambia kun je birds spotten en dus ook hier. Langs de rivier en in de mangrove kun je veel verschillende kleurrijke vogels spotten!

  • Daarnaast is een tocht op de river Allahein waar je de mangrove in gaat en het landschap van The Gambia voorbij ziet gaan een heerlijke bezigheid op een warme Afrikaanse middag!!

Surfen in Kartong - Gambia

Surfen in Kartong - Gambia

Als je deze blog leuk vond deel hem dan!! Maak me blij 🙂

Lees ook

Bezoek Wassu & Kuntaur – Het binnenland van The Gambia in

Op de fiets naar de Vis van Tanji – The Gambia

Eten bij de lokale bevolking – Resirest

Leer meer over de slavenhistorie van Georgetown / Janjanbureh

En bezoek ook Fort James

Een bezoek aan Fort James Eiland – Juffureh, The Gambia – De geboorteplaats van Kunta Kinte

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

11 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *