Vierduizend Eilanden – Si Phan Don, Laos

Ik was in 2012 op reis door Vietnam Laos en Cambodja toen ik natuurlijk een paar dagen inlaste in dit gebied, Vierduizend Eilanden ; ofterwijl Si Phan Don in Laos. Ik had een aantal lange reisdagen achter de rug want ik was vanaf Phonsavan naar Pakse gegaan in 2 dagen. Toen ik eenmaal in dit geweldige gebied was moest ik bijtanken…

Het is een uniek waterrijk gebied met wat de naam als zegt vierduizend eilanden, wat de naam al zegt natuurlijk. Het is namelijk een rivier archipel in de Mekong in het zuiden van Laos en tegen de grens van Cambodja. De grootste eilanden zijn Don Khong, Don Det en Don Khon. Don  betekend logischerwijs ‘eiland’.

De eilanden zijn relaxed om te bezoeken en per fiets kun je makkelijk de omgeving verkennen!

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos

Omdat ik niet helemaal fijn was, ik had last van mijn nieren doordat ik te weinig gedronken had op de twee lange reisdagen. Ik had een reis van over de 20 uur gemaakt en een reis van over de 10 uur.. Toen ik uiteindelijk een plekje had gevonden op 1 van de vierduizend eilanden nl Don Khong heb ik alleen maar een tripje geboekt achterop een scooter het eiland over. Ik moet zeggen dat het achterop de scooter alles behalve fijn was omdat ik zo’n last van mijn nieren had…

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos

Irriwaddy Dolfijn

We gingen op weg om een boottochtje te maken op zoek naar de Irriwaddy dolfijn. Dit is een zoetwater dolfijn en die kom je tegen in de kustwateren en mangroves van ZuidOost Azie. Het wordt een dolfijn genoemd maar is een walvis uit de familie der grondeldolfijnen. Oke, lekker verwarrend dus. In uiterlijk lijkt het zeker op een dolfijn maar hij heeft een boller hoofd en forser lichaam.

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos

Even op de wateren van de vierduizend eilanden en genieten van het uitzicht was wel heel welkom. Ik had de boot alleen gehuurd en had dus alle ruimte en tijd voor mezelf. Het duurde een half uurtje voordat we ver genoeg waren en de bootjongen mij wees op een Irriwaddy dolfijn in de verte.

Ik heb ze niet van heel dichtbij gezien maar ze zijn goed te herkennen doordat ze best wel een log lichaam hebben vergeleken bij de dolfijnen die we allemaal kennen!

Irriwaddy Dolfijn – Vierduizend Eilanden

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos
Links in het water zie je een Irriwaddy dolfijn boven het water uit komen.

Khon Phapheng

Hierna werd ik gebracht naar het begin van een afgesloten natuur gebied. Er werd mij verteld dat als ik ongeveer 10 minuten zou lopen zou ik bij een waterval komen. Als ik dan verder liep was er een strandje waar ik wel even kon gaan zitten en genieten van de zon. Het weer was wisselvallig en het leek erop dat het ging regenen…

Ik vond het gebied waarin ik liep wel echt super!

Vierduizend Eilanden – Si Phan Don, Laos

De rotspartijen zijn echt super ruig en dat geeft het geheel wel een prachtig gezicht. Ik zag op verschillende plekken langs de rotsen touwen hangen en inventief gemaakte trappen. Er wordt namelijk volop gevist op deze plekken…met alle gevaren van dien.. Als je valt kun je het echt vergeten! Voor ons toeristen is het gebied dan ook verboden en sta je dus vanachter een hek te kijken naar deze geweldige waterval!

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos

Maar kijk dan toch naar die kolkende massa!
Met die dreigende wolken op de achtergrond heb je wel een super gave foto, vind ik 🙂

Vierduizend Eilanden - Si Phan Don, Laos

Het gebied vierduizend eilanden zijn super relaxed dus als je een plekje zoekt om even bij te komen in een laid back manier…dan ben je hier aan het goede adres. In 2012 toen ik hier was kwam ik niet enorm veel toeristen tegen en was de elektriciteit niet 24 uur per dag aanwezig.

Je kon je dus erg makkelijk terug trekken uit het dagelijkse leven en in een fijne omgeving je dag doorbrengen.

Ik weet nog dat ik me nog steeds niet lekker voelde en dacht dat ik goed, stevig voedsel nodig was. Toen ik een pizza bestelde kreeg een klein plat ding waar wel wat op lag maar wat echt niet het eten was waar ik naar op zoek was. Hierna ben ik al snel verder getrokken.

Pizza op de Vierduizen Eilanden – Laos

pizza op de vierduizend eilanden - Laos

Dus na het bezoeken van deze highlights en 2 nachten rust ging ik verder omdat ik nog lang niet lekker was zocht ik nabij Angkor Wat een heerlijk resort waar ik mijzelf goed hydrateerde en lekker at om zo weer de oude te worden.

Lees over de volgende dagen in Angkor Wat bezoeken – Cambodja

Vond je deze tip leuk? Deel hem dan!!

Wil je meer lezen?

Tuben in Vang Vieng? Laos

De mysterieuze Vlakte der Kruiken – Phonsavan, Laos

De gruwelijkheden van de Khmer – Phon Penh – Cambodja

Of ga heerlijk relaxen op Freedom Island – Koh Rong Samloem, Cambodja

Als jij gaat vliegen, let jij dan nog op de veiligheidsinstructie?

Veiligheidsinstructie vliegtuig : Letten we nog wel op?

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!

Tags:,
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *