Wandelen naar Zwolle, 17.5 km – Overijsselse Buitenplaatsen – NS Wandeling

Op een heerlijke lente dag besloot ik weer eens een NS wandeling te gaan doen. Ik zocht in de omgeving en vond op de NS site de wandeling Overijsselse Buitenplaatsen. Wandelen naar Zwolle in 17.5 km vanuit Dalfsen. Helemaal perfect! De wandeling zou mij langs 3 landgoederen brengen, over 65 % zandwegen en bospaden en mij brengen naar het oude centrum van de Hanzestad Zwolle.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling - Wandelen naar Zwolle

Ik ging met de auto naar het station van Dalfsen, ik woon er zo’n 15 minuten rijden vanaf dus ideaal. Parkeren kan dus handig en gratis bij het station en vanuit daar pakte ik de wandeling Overijssels Havenzatenpad op. Gelijk achter het station volg je de weg die van het station af loopt in de richting van de eerste havezate, het eerste landgoed namelijk Den Berg.

Wandelen naar Zwolle (17.5 km)
Overijsselse Buitenplaatsen – NS Wandeling

Havezate Den Berg Dalfsen

Ik was tijdens de landgoederenroute Dalfsen ook langs Havezate Den Berg gekomen maar nu ging ik net ervoor het bos in en kreeg ik een veel mooier zicht op het landgoed en de havezate. Ik was nadat ik zo’n 15 minuten ervoor de wandeling naar Zwolle startte al helemaal blij met deze wandeling.

Wat een heerlijk gebied, super leuke paden met geweldige uitzichten.

landgoed van havezate Den Berg

Het weer was perfect en ik liep heerlijk in mijn eentje.
Ik werd alleen door mijn eigen gedachten afgeleid en keek heerlijk om mij heen.

Hierna kwam ik over een lange laan te lopen om linksaf te slaan de volgende lange laan in het bos te lopen. Het was heerlijk, het bos was afwisselend en de paden waren heel goed. Ik kwam even tussen de weilanden te lopen waar ik verwelkomd werd door een aantal paarden en een aantal vliegende ooievaars. In de verte hoorde ik een geklepper van de ooievaars. Even later zag ik dat het een nest was op een paal voor de ooievaars, erop zag ik een stel staan.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Overijsselse Buitenplaatsen NS WandelingOverijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Ook zag ik in het stukje natuurgebied waar langs ik liep een aantal koeien onder een boom, nabij het water wat er voor lag een paar mooie eenden. Ik hoorde vogels alom en ook al liep ik langs een verharde weg, de natuur was overal om mij heen. De zon scheen en ik kan mijn geluk niet op.

Ik word altijd zo happy van dit soort momenten.

Overijsselse Buitenplaatsen – NS Wandeling

Even later sla ik linksaf de Klapvoortweg in en loop ik richting landgoed Mataram. Aan de weg staat een mooi natuur bankje, van een omgevallen boom gemaakt en hierop kan ik heerlijk zitten. Ik eet mijn appel en wordt verwelkomd door een man op een statig paard wat langs komt stappen. In de verte hoorde ik de hoeven van het mooie zwarte paard al, de man zit er mooi rechtop op en het geheel vind ik altijd super om te zien.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Wandelen naar Zwolle
Ik ging gelukkig wel iets sneller dan deze slak 🙂

Wandelen naar Zwolle - NS wandeling

Als ik verder loop kom ik langs een droge gracht te lopen die rondom Mataram ligt.  Ik maak hier een foto van de slak die net van de okergele zwavelzwam afglijdt. Het pad waar ik net voor de brug moet afslaan ligt vol met boomwortels van de oude hoge bomen die er naast staan. Wat geeft dit het geheel weer een geweldige oude sfeer!

Mooie pauzeplekken tijdens het wandelen naar Zwolle

Ook dit vind ik weer een heerlijk stukje om te wandelen. Het is al flink aan het opwarmen en in het bos is het nog lekker frisjes. Net na dit pad kom je ook langs de Observatiepunt Emmertochtsloot. Het bordje wijst je naar links terwijl we naar rechts moeten, het is echt 50 meter lopen en als je nog geen pauze hebt gehad of er al wel weer een wil dan is dit een heerlijk plekje om even te pauzeren.

Observatiepunt Emmertochtsloot

Tijdens het wandelen naar Zwolle kom je door verschillende natuurgebieden waar je fijne pauzeplekjes vindt. Observatie Emmertochtsloot is er zo een. Heerlijk uitzicht vanaf een plateau op zo’n 2 meter hoogte.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling Wandelen naar Zwolle
Observatiepunt Emmertochtsloot

Landgoed De Horte

Hierna kom ik langs het Witte Huis, net te groot als tiny house maar goh wat zou ik hier wel graag in willen wonen. Nabij landgoed De Horte, geweldige uitzicht aan de achterzijde, aan de rand van een mooi bos. Een grote hoge kamer zie ik als ik van afstand naar binnen kijk. Als ik aan de andere kant loop zie ik dat het verhuurd wordt zodat je er een nacht of 2 zou kunnen verblijven. Ik snap helemaal dat dit veel verhuurd wordt. Er staat ook een auto en dus ook nu was het verhuurd, anders was ik even de tuin in gelopen om het van dichterbij te bekijken 🙂

Na landgoed De Horte loop ik nog een klein stukje door een bos.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Wandelen naar Zwolle – Wijthmenerplas

Als ik het bos uit kom begin ik op een weg te lopen tussen de weilanden, langs de koeien en zijdelings langs Wijthmen. Ik loop langs een beekje en door een natuurgebied kom ik langzaam in stedelijk gebied. Ik zie steeds meer mensen om mij heen, zwemmers die naar de Wijthmenerplas gaan. Kort hierna kom ik langs een toegangspoort en langs de Wijthmenerplas te lopen. Aan de andere zijde kan ik lekker even een ijsje kopen, het is warm dus ik doe het maar het ijsje valt me toch tegen.

Kant en klaren ijsjes is toch vaak niet voor me weg gelegd, ik ben al helemaal geen ijsjes eter en dus snap ik na het eten van dit ijsje weer waarom ik dit vaak langs mij heen laat gaan.

Binnenkomst Hanzestad Zwolle - NS Wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

Ik heb trek en als ik na een klein half uurtje langs het golfterrein ben, over de brug en langs het water Zwolle in loop ga ik zitten bij Park Paviljoen de Wezenlanden. Ik geniet er heerlijk van het mooie terras en zo nu en dan kan ik het niet laten om gerookte zalm te nemen en dat doe ik.

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Wat een heerlijk broodje!

Wandelen naar de Hanzestad Zwolle

Het laatste stuk van het wandelen naar Zwolle loop ik wat langzamer, het is al 16 uur geweest en reizen in de daluren komt er niet meer van. (ik heb het dalvrij abonnement nl) Dus daar waar de wandeling afbuigt naar het station besluit ik de stad juist nog even door te lopen. De straatjes en bruggen bekijken van de oude hanzesstad Zwolle.

De oude Vestingmuur van de Hanzestad Zwolle

Wandelen naar Zwolle
De historische binnenstad van deze oude Hanzestad is zeker het bezoeken waard

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Overijsselse Buitenplaatsen NS Wandeling

Het was een heerlijke dag wandelen, ik heb volop genoten van het groen, de zon en de mooie uitzichten

Volgens NS is de route 35% verhard en dat klopt wel. Ik ben grotendeels over mooie paden en lanen gegaan in natuur. Als je dus van onverhard lopen houdt dan is deze route een aanrader. Daarnaast kom je langs of over 3 landgoederen dus je krijgt ook wat achtergrond van de omgeving mee.

Opsommend is deze wandeling van Dalfsen naar Zwolle voor mij wel zeer geslaagd!

Vind je deze wandeling ook een aanrader?
Bewaar hem in je favorieten!

Wil je meer wandelinspiratie?

Wandelen bij Wilhelminaoord – Maatschappij van Weldadigheid – 15 km

Krishnamurti Wandeling Ommen – 13 km

Het Nederlands Kustpad 2

Wandelen in Twente – Stuwwalroute 55 km

Wandelen door Salland – Sallandse Zandloper 45 km

Of ga je de uitdaging aan om een wandelvakantie te boeken? Ik ging 8 dagen wandelen in Oostenrijk op de Alpe Adria Trail en vond het geweldig!

8 dagen wandelen op de LAW Alpe Adria Trail in Oostenrijk

Ik hoop dat jij net zo geniet als ik van deze mooie wereld

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *