Veilig Reizen – Uiteraard let jij op! Toch ben je jouw paspoort kwijt geraakt tijdens je reis
|Uiteraard let jij op als je op reis bent. Natuurlijk hou jij rekening met onverwachte gebeurtenissen en neem je de tips van iedereen ter harte. Jij hebt je paspoort altijd goed weggestopt in een tas. Of je draag juist je paspoort altijd in dat tasje op je lichaam zodat je het altijd bij je hebt? En toch is het jou overkomen, je bent jouw paspoort kwijt geraakt of je bent beroofd tijdens het reizen.
Er zijn honderden tips en voor iedereen werkt iets anders goed. Ik heb mijn paspoort altijd in een tas zitten die ik niet bij mij heb op straat. Deze ligt op de hotel kamer en mijn kleren en bagage zitten daarin. Daar heb ik dan ergens diep erin mijn paspoort verstopt, daar waar je vaak niet verwacht. Tenzij ik naar het vliegveld ga of de grens ergens oversteek dan heb ik hem bij mijn portemonnee. Gelukkig ben ik nog nooit mijn paspoort kwijt geraakt, niet thuis en niet tijdens het reizen.
Veilig Reizen – Paspoort kwijt geraakt
Wel was dit bijna het geval geweest toen ik beroofd werd in Otjiwarongo een paar maanden geleden in Namibie. Dat bracht mij aan het denken, wat als ik mijn paspoort kwijt geraakt was door deze beroving… Hoe had ik dat moeten oplossen? Het was ongeveer 2 weken voordat ik weer terug zou gaan naar Nederland maar voordat ik in een grote stad was duurde nog wel even. Hoe meld ik dat ik mijn paspoort kwijt geraakt ben in het buitenland.
Ja, ik ga naar de politie om aangifte te doen van deze beroving maar daarmee heb ik geen nieuw paspoort natuurlijk.
Uiteraard hoop ik niet dat jij ooit beroofd of bestolen wordt .. laat staan dat dit ook nog eens tijdens jou vakantie gebeurt. Je wil je tijd en energie juist dan alleen maar aan leuke en fijne momenten besteden. Je zit nooit te wachten op dit soort onheil natuurlijk maar al helemaal niet als je op reis bent en je in een vreemd land bent.
Maar het noodlot treft jou wel ..
Jij bent je paspoort kwijt geraakt tijdens je reis
Ga altijd naar de lokale politie om aangifte te doen
Ga altijd naar de politie om een misdrijf te melden. Uiteraard als jij beroofd bent of bestolen bent dan is het heel goed dat de lokale politie een onderzoek kan opstarten om de eventuele verdachte(n) op te sporen en aan te houden. Jij kan de specifieke kenmerken van de diefstal of beroving noemen. Jij bent de enige die dit weet, jij hebt die daderwetenschappen zoals we dat zo mooi noemen.
Als de politie een onderzoek start zijn deze wetenschappen van belang. Misschien is de werkwijze een bekende werkwijze van een bekende boef van de lokale politie. Wie weet komt het signalement dat jij eventueel opgeeft ook nog wel overeen met diegene. Je weet niet hoe een koe een haas vangt. Alles kan van belang zijn, probeer zoveel mogelijk van het voorval te onthouden. Schrijf het zo nodig op voordat je het vergeet, maak een filmpje of foto van de plek waar het gebeurd is. Zo weet de lokale politie precies waar het gebeurt is en kan het verhaal makkelijk op papier zetten.
Voorkom dat het paspoort nog gebruikt kan worden
Als jij aangifte hebt gedaan bij de lokale politie van jouw diefstal / vermissing van jouw paspoort is hij niet meer bruikbaar bij instanties. Het documentnummer van jouw paspoort wordt in een database gezet en wordt op deze manier gesignaleerd. Wil iemand er dan alsnog wat mee gaan doen dan gaat er een belletje rinkelen. Er komt dan een melding naar boven dat het desbetreffende paspoort niet meer in bezit van de rechtmatige eigenaar is.
Zo voorkom je dus ook dat er niet alsnog wat gebeurt met jouw paspoort waar jij verantwoordelijk voor wordt gehouden. Bijvoorbeeld een aankoop of uitreis op jouw naam (mensenhandel). Jij kan dan aantonen met jouw aangifte dat jij het paspoort op dat moment niet meer in je bezit had. Dit zou het onderzoek ook weer dichter bij een verdachte kunnen brengen, de verdachte van jouw diefstal.
Doe altijd aangifte bij de plaatselijke politie en in Nederland
Nederlandse Ambassade of het Consulaat
Als jij aangifte hebt gedaan van de diefstal/beroving van jou paspoort dan ga je naar de Nederlandse ambassade of het Consulaat in het land van waar jij je bevind. Je bent namelijk een noodpaspoort nodig om weer thuis te komen. Je moet je kunnen legitimeren op de rest van je reis en dat kan in een land buiten Europa alleen met een paspoort. Ben je binnen Europa dan kan dat natuurlijk ook met een ID kaart.
Als jij je paspoort kwijt bent geraakt en dit is niet door een misdrijf zoals diefstal of beroving gekomen dan mag je ook gewoon naar de Nederlandse ambassade of het consulaat. Jij hoeft dan geen aangifte bij de plaatselijke politie gedaan te hebben.. Je vult dan daar een verklaring van vermissing in en dan kun je op grond daarvan een nooddocument verkrijgen.
Tip: Het is zeer zinvol om de reisapp van de overheid (Buitenlandse Zaken en Douane) te downloaden. Hier staat veel informatie in die jij tijdens en voor je reis al wil weten maar… Ook de telefoonnummers van de ambassade of het consulaat van het land waar jij je op dat moment bevind kun je in die app vinden.
Deze app heeft nog meer informatie die makkelijk kan zijn als jij op reis bent. Denk bijv aan vermissing in het buitenland, ziekenhuisopname in het buitenland of zelfs een overlijden in het buitenland.
Bij een misdrijf neem je de aangifte mee naar de ambassade of het consulaat waarmee je aantoont dat jij je paspoort kwijt bent. Met dit bewijs kun jij een noodpaspoort of liassez-passer aanvragen. Dit is een nooddocument en dus ook alleen maar geldig voor de reis die jij moet gaan maken om naar Nederland te komen. Zo gauw jij in Nederland bent moet je met jouw aangifte naar je gemeente gaan om een nieuw paspoort aan te vragen. Bewaar dus de aangifte goed die jij hebt gedaan in het buitenland.
Als jij in Nederland een nieuw paspoort krijgt zal jouw oude gestolen of vermiste paspoort ook in Europa op de juiste manier gesignaleerd. De politie in het Schengen gebied kan in NSIS zien of iets gestolen is of als vermist is opgegeven. Dit is een handig systeem wat voor het hele Schengen gebied van toepassing is. Dit is bijna in heel Europa, Engeland is hier geen onderdeel meer van maar Ierland wel. Tijdens mijn werk zie ik vaker meldingen in dit systeem van documenten die niet meer in omloop moeten zijn. Ik kan dan het documentnummer controleren en kijken of dit niet toch het vermiste of gestolen document betreft.
Lees ook op de site van politie wat jij moet doen als jij bestolen of beroofd bent of als jij je paspoort kwijt geraakt bent in het buitenland.
Reis jij langer en ben jij een echt paspoort nodig om verder te reizen?
Geen nooddocument maar een paspoort aanvragen in het buitenland
Als jij langer rondreist en nog lang niet van plan ben om naar Nederland te gaan, wat dan? Dan vraag je bij de ambassade of consulaat geen nooddocument of liassez-passer aan maar een nieuw paspoort. Dit duurt uiteraard wat langer maar als jij ook wat langer rondreist dan moet je die tijd hiervoor vrij maken om de rest van jou gave wereldreis te kunnen laten doorgaan.
Denk eraan dat jouw visa ook niet meer geldig zijn
Zat jouw visum voor het land waar jij bent in jouw kwijt geraakte paspoort geplakt? En ook de resterende visa voor de rest van jouw reis? Dan is dit visum uitgegeven op grond van dat paspoort en is deze niet meer geldig. Je vermiste of gestolen paspoort is ongeldig nadat jij er aangifte van hebt gedaan en dus zijn ook de visa die erin zitten niet meer geldig. Deze zul je ook opnieuw moeten aanvragen. Ga er bij jouw nieuwe aanvraag van uit dat zij ook een bewijs van jouw aangifte willen zien. Je zult daar moeten aantonen (met jouw aangifte) dat jij bestolen of beroofd bent of dat jij de verklaring van vermissing van jouw paspoort bij jou hebt.
Kijk altijd even op de website van de Rijksoverheid en NederlandWereldwijd voor de laatste informatie.
De consumentenbond heeft informatie over voor jou als je je document kwijt bent geraakt. Zij hebben ook voor jou uitgezocht welke verzekeringsmaatschappij de kosten, die bij het aanvragen van een nieuw reisdocument komen, vergoed. Ook goed om te weten zodat jij je claim kan indienen.
Maak foto’s van je paspoort en visa
Iets wat ik eigenlijk altijd wel op mijn telefoon heb staan is een foto van mijn paspoort. Ook van de afgegeven visa maak ik vaak een foto, ook omdat ik ze leuk vind … maar ook omdat dit soms erg handig blijkt te zijn. Je kunt nu ook een kopieID-app downloaden en daarin een kopie van je ID bewaren.
Ik had ooit een brief van India ontvangen dat ik een evisa had gekregen. Ik was verder niets nodig en kon zo het land in, werd gezegd. Was ik toch even blij dat ik een foto van de brief had gemaakt en deze vrij vlot kon vinden toen ik bij de douane op Chennai airport stond en ze me niet geloofden…
Op je paspoort staan allemaal gegevens die jij zo niet uit je hoofd weet. Bijv jouw BurgerServiceNummer, je BSN. Er zijn mensen die hem kennen uiteraard maar je bent je BSN maar zo weinig nodig dat de meeste mensen deze echt niet uit hun hoofd kennen. Deze ben je wel nodig bij een heel aantal aanvragen voor bijv een nieuw visa of nieuw document. Ook staat dan op de foto het documentnummer van je paspoort. Op grond van dit document is je visa afgegeven, hoe handig is het dat je dan dat nummer zo tevoorschijn kan toveren? Of wat dacht je van de geldigheidsduur die ook best vaak gevraagd wordt…
Ik ben gelukkig nog nooit mijn paspoort kwijt geraakt, jij dan?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dus dan is het fijn om te weten hoe jij moet handelen. Ik hoop dat jij wat met deze tips kan … vooral als jij deze website vind als jij in het buitenland bent en een nieuw paspoort of noodpaspoort nodig bent. Sterkte!
Vond je deze informatie handig?
Deel ze dan!
Wil je nog meer tips over veilig reizen lezen?
Nachtelijke Avonturen – Waarom jij als het donker is niet meer op straat moet zijn
Tips voor Vrouwen – Veilig Wandelen als Vrouw Alleen
Tips voor Vrouwen – Veilig Reizen in India
Geef jou Reis een Extra Dimensie – Veilig contact met de Lokale Bevolking
Trekkingstokken – Veilig en een Totall Workout
En wat dacht je van wildkamperen in Zweden?
Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.
Bedankt voor de tips om veilig te kunnen reizen, een goede tip om je paspoort ergens diep weg te stippen op een onverwachte plaats. Ik ben gelukkig ook nog nooit mijn paspoort kwijtgeraakt, maar vind het wel eng om hem af te geven bij bijvoorbeeld hotels die daar naar vragen. Ze kunnen dan toch alle persoonsgegevens inzien. In Nederland maken gelukkig steeds meer bedrijven gebruik van een ID check voor ondernemingen, dat geeft mij een beter en veiliger gevoel.
Hoi Emma, dank je wel voor je reactie. Gelukkig maken hotels in de regel geen misbruik van dit inzien van al je gegevens en gebruiken ze het echt functioneel. Maar ik snap wel je gevoel.