Mijn 1e nacht in een sleeperbus in Vietnam – Hanoi tot Hue

Toen ik voor het eerst solo ging reizen (2012) vond ik dat best spannend. Lees hoe ik mijn eerste trip naar Halong Baai en Cat Ba Island beleefde. Op die trip leerde ik echt hoe het in zijn werk ging en hoe ik alles makkelijk kon regelen zoals de bekende sleeperbus in Vietnam. Vanuit die trip nam ik dan ook de sleeperbus in Vietnam en reisde ik van Hanoi naar Hue.
Een geweldige manier van reizen en in de komende weken zou ik die sleeperbus in Vietnam nog vaker nemen!

Nog nooit had ik in zo’n sleeperbus gezeten laat staan dat ik er het bestaan van af wist. Ik stond te wachten op de bus, niet wetende wat ik kon verwachten. Al snel werd ik opgepikt door een jeep en ik werd naar het busstation gebracht. Na een aantal stops in de jeep kwam een stel wat ik leerde kennen op de boot in Halong Baai ook in de jeep. Het stel was onderweg naar Hoi An waar ik later deze reis ook een aantal dagen met heel veel plezier zou doorbrengen!

De reizigerswereld is best klein en je komt elkaar toch snel weer tegen!!

Bij het busstation was het druk. De sleeperbus stond er al en het drukke verkeer van Hanoi raasde er langs. We konden gelijk instappen en ik zocht een plekje uit. In de bus waren alleen toeristen, ik heb geen lokale Vietnamees gezien. Allemaal backpackers!!

In de sleeperbus in Vietnam is er niet echt plek om je rugtas neer te zetten. Omdat ik een bed had op de grond kon ik hem gelukkig naast me neerzetten in het gangpad. Als je boven in ligt moet je hem dus naast je neerzetten of op het blad boven je voeten, waar je ook evt wat eten of drinken op kan zetten. Als je geluk hebt past je rugzak.

Sleeperbus - Vietnam

Je grote backpack is uiteraard onderin de sleeperbus geplaatst. Je hoeft je daar dus geen zorgen meer om te maken. Ik knoopte mijn rugzak aan een stalen paal naast mijn bed vast zodat als ik zou slapen hij niet kon wegschuiven als we remden of door de bocht gingen. De sleeperbus was helemaal vol toen we eenmaal weggingen. Voor mij lag een Duitse vrouw. Ik had het laatste bed en dus had ik niemand achter mij. Naast mijn voorganger zag ik ook een meisje, ze was een boek aan het lezen. Ze had heel handig een lampje aan het boek bevestigd en kon zo in het donker toch nog lezen.

Daar had ze goed over nagedacht. Ik begon steeds meer te leren hoe je het jezelf makkelijk kon maken tijdens het backpacken!!

Sleeperbus - Vietnam

Na een tijdje hadden we een korte stop. We konden even nog wat snacks of lekkers kopen alleen zag ik helemaal geen winkeltjes en dus bleef ik maar in de sleeperbus. De Duitse die voor mij lag ging wel even naar buiten. Toen de Duitse terug kwam zag ik dat ze een hele ananas had gekocht die uiteraard al in stukjes was gesneden. Heerlijk!! Iedereen om haar heen kreeg een stukje en dus ik ook. Wat heerlijk!! Ik bedankte haar en was er super blij mee want eigenlijk had ik niet veel in mijn tas bij mij om te eten.. Ik was dus nog niet echt voorbereid 🙂 #leerpuntje

We waren al even onderweg en toen gingen de lampen uit.
Het was tijd om te gaan slapen.

Met de sleeperbus in Vietnam van Hanoi tot Hue

In elk bed lag een deken. Ik gebruikte hem om op te liggen, het was niet echt koud namelijk. Wel had ik geen lange broek aan en dus gebruikte ik mijn handdoekje die ik altijd in mijn rugzak heb als dekentje. Ook had ik een opblaasbaar kussentje en die kon ik ook goed gebruiken als ik op mijn zij lag, onder mijn heup zodat die iets hoger lag. Het bed is niet helemaal recht namelijk en voornamelijk bedoeld om op je rug te liggen.

Iedereen was stil en leek te gaan slapen of tenminste probeerde zoveel mogelijk rust te krijgen toen ik ineens iemand van vooruit de bus zag komen. Het was een medewerker van de sleeperbus zelf. Hij opende een luik in het gangpad en hij stapte in het gat …. terwijl we nog aan het rijden waren!! Ik hoorde het geluid van de motor binnen komen door het luik en het leek alsof we nog net zo hard reden als daarvoor…

Mijn eerste nacht in de Sleeperbus

Ik zag de man in dat gat staan en keek vol verbazing..  Bij deze verbazing viel ook nog mijn open toen hij zich omdraaide en gewoon echt onder de sleeperbus verdween. Hij hing dus nu gewoon onder de rijdende sleeperbus!! Ik ga er maar vanuit dat het echt nodig was om op dit moment iets te maken… toen de man weer terug in de bus kwam keek hij me een keer lachend aan. Hij sloot het luik en liep weer naar voren.

Haha we keken elkaar allemaal even aan zo van: ECHT?!?

Helaas was ik net niet snel genoeg uit mijn verbazing om een camera te pakken en een foto te maken hahaha!

Mijn eerste nacht in een sleeperbus in Vietnam - Hanoi tot Hue

Ik werd vroeg wakker die morgen en zag dat de zon net op gekomen was. Ik had nog best wat geslapen en kon er eigenlijk wel weer een dag tegen aan. Wel keek ik uit naar een echt bed om in te slapen 🙂

Het duurde niet lang meer voor we aankwamen in Hue.
Ik had mijn eerste nacht in een sleeperbus in Vietnam overleefd!!
Wat een heerlijk avontuur was mijn eerste soloreis in 2012!

Hoe werkt de sleeperbus in Vietnam?

Je kunt een open bus ticket boeken met verschillende stops die je vooraf aangeeft. Ik boekte uiteindelijk stops in Hoi An, Dalat en Mui Ne. Als je dan een dag vooraf aangeeft dat je verder wil reizen kijken ze voor je wanneer er plek is in de bus. Aangezien de bus 3 keer per dag langs komt is er alle kans dat je op kan stappen om door te gaan naar je volgende bestemming. Ik vond het een prettige manier van reizen juist omdat ik de ene keer iets langer wilde blijven op een bestemming en de volgende keer gelijk door wilde. Alles is mogelijk met dit open bus ticket.

Ik gebruikte de sleeperbus in Vietnam van Hanh Cafe. Er zijn meerdere bedrijven zoals The Sinh Tourist die ook open bustickets kan regelen voor je vervoer door Vietnam tijdens je rondreis.

Tips die ik meenam voor de sleeperbus in Vietnam waren:

  • Altijd wat te eten en drinken bij je hebben

Je zit/ligt de avond te lezen en te niksen. Een knabbeltje of wat anders lekkers is helemaal niet verkeerd. Ook is het fijn dat je iets kan uitdelen als je ook net als mij zo’n aardige Duitse voor je hebt die ook uitdeelt!

  • Lange broek aan

Het is niet koud maar ik had het wel veel fijner gevonden als ik geen blote benen had gehad. Gelukkig had ik een handdoekje bij mij maar het is natuurlijk fijner als je gewoon bedekt bent en de airco of andere frisse lucht niet langs je blote benen waait. Daarnaast mistte ik ook een paar sokken… Je steekt je voeten in zo’n gat waarvan je niet weet wat daar allemaal ligt. Dan is het wel fijn om sokken aan te hebben!!

Lees hier meer tips over Veilig Reizen in Bus of Trein

Deel deze blog en maak mij blij 🙂

Wil je zien wat ik deed in Hue?

Wat te doen Hue – Vietnam – De keizerlijke stad in Vietnam

Wil je meer lezen over Vietnam?

De Bekende Cu Chi Tunnels

Canyoning in Dalat

Hanoi ontdekken in een dag

Mui Ne Bezienswaardigheden

En… zorg jij dat je contact hebt met de lokale bevolking op jouw reis?

Extra Dimensie Reizen: Veilig Contact met Lokale Bevolking

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik!!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *