De Cu Chi Tunnels – Vietnam

Iedereen die vroeger Tour of Duty heeft gekeken en naar Vietnam op vakantie gaat moet uiteraard de indrukwekkende Cu Chi Tunnels bezoeken. Ik boekte deze trip in Ho Chi Minh stad en ging vanuit daar de lange dagtrip beginnen.

De Cu Chi Tunnels - Vietnam

Voor ik ’s morgens vroeg de bus instapte nog even een lekker broodje gekocht op de hoek van de straat, hoe heerlijk is dat altijd in Azië! Deze broodjes zijn goedkoop en ik vond ze echt super!

Vanuit Ho Chi Minh stad kun je een dagtrip boeken die, voordat je naar de tunnels gaat, langs de grootste Cao Dai Tempel gaat van Vietnam in Tay Ninh. Erg interessant en zeker de moeite waard!

Dagtrip vanuit Ho Chi Minh – Cu Chi Tunnels Bezoeken

Voor deze trip vanuit Ho Chi Minh stad zit je in totaal die dag wel ongeveer 5-6 uur in een bus omdat het best nog wel ver rijden is. Maar ik vond het zeker de moeite waard.

  • Con Dao Tempel

De Cu Chi Tunnels - VietnamHet plein voor de tempel

De Cu Chi Tunnels - VietnamVooraanzicht van de Cao Dai Tempel

Dit is een tempel waar meerdere geloven in 1 tempel zit, het is een soort van Disneyland uitziende tempel met alle kleuren en vormen.  We hebben daar een gebed gezien wat door honderden monniken werd bijgewoond. Er werd gezongen en gebeden. Aan de verschillende kleuren van de gewaden kun je zien bij welk geloof de monnik hoort. De gele gewaden horen bij de Boedistische monnik, de blauwe bij de Taoistische en de rode bij de Confusionistische.

Cao Dai Tempel – Vietnam

Ik vond het  erg mooi om te zien maar meer nog om het feit dat er meerdere geloven in 1 kerk zitten en met elkaar hetzelfde principe aanbidden. Waar dit toch eigenlijk ook  opgaat voor elk geloof dat er bestaat.

De Cu Chi Tunnels - Vietnam

Toen we dan eindelijk bij de tunnels aankwamen werden we eerst geadviseerd om ons goed in te spuiten met anti mosquito. We gingen uiteraard de bossen in en daar zouden veel muggen kunnen zitten. Voordat we het bos inliepen kregen we een uitleg over hoe de tunnels waren opgebouwd en hoe het leven eruit zag in de tijd van de oorlog met de amerikanen. Het gebouw waarin we zaten tijdens deze uitleg was half in de grond. Het dak was dus maar erg laag en van afstand kon je dit niet goed herkennen. Ik denk dat als er camouflage overheen zit je dit goed over het hoofd zou kunnen zien als het bos een beetje begroeid is.

  • Cu Chi Tunnels

De Cu Chi Tunnels - Vietnam

Tijdens die uitleg lieten ze op een groot bord zien hoe het stelsel opgebouwd was. Er lopen verschillende tunnels onder elkaar door. Die verschillende tunnels werden voor verschillende doeleinden gebruikt.

  • De hoogste, minst diepe dus, is 2 meter diep en werden gebruikt om zich te bewegen en op verschillende plekken boven de grond te komen voor aanvallen op de vijand.
  • Lager in de grond, dan heb je het over 5 en 10 meter diep, was het voor opslag en leven.

Je kon erg goed zien hoe ze bijv de vijand op het verkeerde been zetten door een afvoer van de keuken schuin omhoog te laten komen. De stoom van het koken kwam dus een stuk naast de tunnels uit de grond. Zou de vijand dan gaan graven dan kwamen ze naast de tunnels uit. En voordat ze dan in de buurt kwamen hadden ze al veel tijd om een aanval voor te bereiden.

Indrukwekkende historie van de Cu Chi Tunnels

Om het nog minder te laten opvallen werd er alleen in de ochtenduren gekookt. Dan was er nog mist en viel het minder op dat er rook of stoom uit de afvoer kwam. Er werd dan voor de hele dag gekookt.

De Cu Chi Tunnels - Vietnam
Na deze uitleg zijn we gaan lopen. Overal in het bos zag je bulten en kuilen. Op veel van die plekken waren vroeger in- en uitgangen geweest van de tunnels. Die uitgangen waren nu natuurlijk mooi en stevig gemaakt maar in de tijd dat ze gebruikt werden zagen ze er uiteraard anders en minder zichtbaar uit 🙂

De Cu Chi Tunnels - Vietnam

De Cu Chi Tunnels, Vietnam

Mierenhoop als luchtgatenZo op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat je hier een grote mierenbult ziet. Niks is minder waar, dit zijn luchtgaten voor de onderliggende Cu Chi tunnels.

Het verbergen van de Cu Chi Tunnels, Vietnam

Langs de paden lieten ze zien hoe het leven er in die tijd uit gezien had. Ze hadden verschillende poppen opgesteld en dit liet een plaatje zien van hoe ze er toen bij hebben gezeten.

De Cu Chi Tunnels, Vietnam
Ook stond er nog een oude Amerikaanse tank, deze was gebombardeerd en achtergelaten.

De Cu Chi Tunnels, Vietnam

De Cu Chi Tunnels, Vietnam
En dan zagen we ook nog de bekende vallen. De zogenaamde boobytraps die zij in die tijd gebruikten. Dit waren vreselijke vallen, als je erin viel dan werd je gespietst aan enorme bamboe of ijzeren palen die uit de grond staken. De dood die de soldaten daarin stierven was vreselijk. Doordat de dood zo vreselijk was werd er hard geschreeuwd door het slachtoffer, dit had wel weer een functie voor de Vietnamees want die hoorde zodoende de vijand aankomen.

De Boobytraps van de Vietcong

De Cu Chi Tunnels, Vietnam
Op een gegeven moment kwamen we aan bij een punt waarbij we zelf in een uitgang van de Cu Chi Tunnels konden gaan waar de Vietnamezen gebruik van maakten. Het was een klein gat met daarop een deksel. Daarop lag in die tijd uiteraard groen blad of ander bos afval om de deksel te maskeren. Het gat leek wel zo klein dat er een aantal van ons echt niet doorheen zouden passen. Een paar van onze groep wilden er wel in gaan, ik uiteraard ook. Het bleek toch iets meer in te kunnen dan zo op het eerste oog leek. Onder het gat was een kleine ruimte waarin je kon zitten. Vroeger was deze ruimte aangesloten op het tunnelstelsel maar dat was nu niet het geval.

En dan echt de Cu Chi Tunnels in

Toen ik de deksel dicht deed zat ik in een totaal donkere ruimte, ik zat echt in de Cu Chi Tunnel!

Er kwam geen enkel lichtstraaltje meer naar binnen. Ik ben gauw weer opgestaan en heb de deksel er weer af gedaan. Het was wel een aparte gewaarwording om deze handeling te verrichten en daadwerkelijk in een stuk te staan waar vroeger, in een oorlogstijd, gebruik van werd gemaakt.

De Cu Chi Tunnels, Vietnam

De Cu Chi Tunnels, Vietnam
Toen we verder liepen kwamen we bij een grote, nieuw gemaakte, ingang uit  om in de tunnels te gaan lopen. Nou ja, lopen… Wij als westerse mensen zijn te groot om in de Cu Chi tunnels te kunnen lopen. Ook de Vietnamezen kunnen er niet in lopen. Ik ben er in gegaan en heb zo’n 100 meter gelopen/gekropen in de Cu Chi Tunnels. Dat geeft toch wel een heel apart gevoel. Wetend dat zoveel mensen/gezinnen in die tunnels hebben geleefd voor een langere tijd. Na 100 meter was er een nieuwe uitgang met een trap omhoog weer om eruit te komen.

De Cu Chi Tunnels, Vietnam

De Cu Chi Tunnels, VietnamJa, dat is toch echt best wel laag!!

De Cu Chi Tunnels zijn heel apart stelsel. Als de ingangen zo verstopt zijn als de kleine ingang waarin ik even heb gezeten dan zie je die totaal niet weer. Er was toen uiteraard geen pad wat er naartoe liep maar zo ergens in het midden van het bos verdwenen ze zonder ook maar een spoor achter te laten. Ik kan me voorstellen dat je totaal paranoia wordt als je zo in de jungle loopt, ver weg van huis.

Bezoek de indrukwekkende Cu Chi Tunnels – Vietnam

Je aangevallen wordt van alle kanten zonder ooit echt je vijand te zien. Wat een vreselijke oorlog, voor beide kanten!! Als er zo’n ingang werd gevonden werd deze uitgerookt door er brand in de stichten. Je moet er dan ook niet aan denken dat je in een tunnel zit en geen kant op kan…

De Cu Chi Tunnels - Vietnam

Gelukkig voor ons hadden ze een mooie trap gemaakt

En dan kwam het toeristische trekkertje van de tour…

Aan het eind van de rondleiding hebben ze een stuk ingericht om te schieten. Ze hebben verschillende  wapens die gebruikt werden in de oorlog en daarmee mag je dan schieten. Ik heb samen met met een Amerikaanse wat munitie gekocht. Die moet je betalen en die mag je dan afschieten op de schietbaan.

Met een AK47 hebben we geschoten, hoort er toch even bij om te doen 🙂

De Cu Chi Tunnels - Vietnam
En toen nog weer de lange rit terug naar Ho Chi Minh stad waar ik heerlijk even mijn ogen dicht heb gedaan in de bus 🙂

Ik vond het een erg interessante dag en zeker de moeite waard om eens de Cu Chi Tunnels van dichtbij te zien en te ervaren!

Vooral omdat ik vroeger de serie Tour of Duty veel gezien heb… Dan heb je er toch een heel beeld bij en had ik het gevoel dat ik goed wist wat er zich hier allemaal afgespeeld had. Om dan ook echt eens te zien waar het was vond ik zeer indrukwekkend!

Vind je de Cu Chi Tunnels ook interessant?

Deel hem dan voor anderen!!

De bekende Cu Chi Tunnels

Bezoek ook dit tijdens je reis in Vietnam

Hanoi ontdekken in een dag

Kookles bij Red Bridge in Hoi An

Mui Ne Bezienswaardigheden (  Zandduinen )

Canyoning in Dalat

De Keizerlijke stad Hue ontdekken

En lees deze tips eens voor een veilige reis met je smartphone!

Apps voor op reis – Veilig & Handig

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *