Ochtend Rituelen bij de Ganges – Varanasi, India

Als je naar Varanasi (ook wel Benares genoemd) gaat dan moet je een ochtend vroeg eruit om alle ochtend rituelen bij de Ganges te aanschouwen. Zorg dat je vroeg aan de oever van de heilige rivier de Ganges bent voor dit spektakel. De dag zien ontwaken met een mooie zonsopgang vanaf de heilige rivier de Ganges. Toen ik voor de tweede keer in Varanasi was boekte ik toch weer een boot om deze tocht op de Ganges rivier te maken met mijn vader. En eerlijk is eerlijk, als ik weer een keer in Varanasi kom doe ik het weer!!

Zonsopgang bij de Heilige Ganges – Varanasi

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Voor elke Hindoe is het de beste manier om je dag te beginnen bij de heilige rivier de Ganges. Voor ons is het een rivier die erg vies en zeer verontreinigd is. Ik denk dat als wij een klein slokje binnen krijgen wij echt een paar dagen ziek zijn.

Onze boat man bad tot de zonsopgang en na dit ritueel zag ik dat hij met zijn hand in het water ging. Hij bracht het beetje water wat in zijn hand achterbleef naar zijn mond en dronk het op.

Echt…hij spuugde het niet uit!!

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Hindoe Ochtend Rituelen bij de Ganges – Varanasi, India

Iedereen die ik zag aan de kant van de Ganges, op de vele Ghats waarlangs wij voeren zag ik rituelen uitvoeren en zich zelf helemaal onderdompelen in de rivier. Ik vind het een geweldig gezicht, de devotie in de mensen te zien.

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Indrukwekkende Hindoe Rituelen

Ganges – Varanasi

Heilige Rivier de Ganges

Voor de Hindoe is de Ganges rivier de Heilige Rivier, zij vereren hierin de Riviergodin Ganga. Jaarlijks trekken miljoenen Hindoes naar de rivier om zich te wassen in de rivier om zo hun ziel te reinigen. De Hindoe wordt gecremeerd en als het kan dan worden zij uitgestrooid in de Heilige Rivier Ganges.

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Je komt ook langs de ‘burning Ghat’. Daar worden elke dag vele overledenen verbrand, voor de hindoe ook de beste plek om gecremeerd te worden. Ik heb mij dan ook laten vertellen dat er hier zo’n 500 lichamen per dag worden gecremeerd.

Een aantal jaren voor dit bezoek wandelde ik over deze Ghat.. Zeer indrukwekkend om te zien hoe familie met de doden omgaan en hoe zij samen alle rituelen uitvoeren.

De doden wordt 3 x onder gedompeld in de heilige rivier en dan gaan ze op de brandstapel van deels sandelhout. Dit brengt die speciale geur met zich mee die je nooit meer vergeet… Dit speelt zich af op de Ghat, wat voor ons te aanschouwen is. De familie is er en blijft erbij totdat er nog as over is en dat zullen zij aan de rivier offeren.

Rituelen in Varanasi

Heilige Moederrivier Ganges  – India

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

  • Kosten en duur

Als je een boot wil huren moet je onderhandelen. Zoals overal in Azië is dat ook hier normaal. Ze beginnen uiteraard met een hoog bedrag en als je begint bij een derde van dit bedrag kom je als je geluk hebt uit op de helft. Deze keer werd er INR 3200 gevraagd en uiteindelijk zouden we INR 800 betalen voor een half uur.

Binnen een uur werd ik gebeld op mijn hotelkamer dat ze alsnog hadden geregeld dat het een uur zou worden en dat de prijs hetzelfde bleef. Dus INR 800 voor een uur, dat is net iets meer dan 10 euro. Het is dus zeker goed om af te dingen en te zorgen dat je daar serieus in genomen wordt.

Ochtend Rituelen bij de Ganges - Varanasi, India

Ochtend Rituelen bij de Ganges – Varanasi, India

  • Je kan ook een motorboot huren als je wat verder langs de vele Ghats wil.

  • Ook in de avond is het mooi om vanaf de boot te kijken naar de rituelen, de Puja (pooja) die er elke avond opgevoerd worden. Dit is bij de main Ghat: Dashashwamedh Ghat)

Kijk eens voor de vele culturele tripjes die geboden worden in Varanasi

Vond jij dit ook interessant?

Deel het dan!

Check nog meer Indiase avonturen op mijn site!

Zonsopgang bij de Taj Mahal – Agra, India

De Streetfood Cultuur in Mumbai

10 Dagen rondreis door het voormalig Koninkrijk Sikkim

Op zoek naar de Tijger bij het Periyar Tiger Reserve – Kerala

Srinagar en het Dal meer – Kashmir

Lees hier hoe je makkelijk je Visum voor India kan Aanvragen

Of kan ik je inspireren om een actieve trip te ondernemen?

Duiken bij Sipadan #1 volgens CNN travel

Dit waren de mooiste duiken die ik ooit heb gedaan!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *