Op zoek naar het Noorderlicht – IJsland

Ik ben in januari in IJsland geweest om het Noorderlicht te gaan bezien. Op zich is dat in een van de beste maanden om het Noorderlicht te zien.

Op zoek naar het Noorderlicht!

——

of terwijl het Aurora Borealis

Dat was ook mede de reden dat ik naar IJsland ging. Al jaren staat het Aurora Borealis hoog op mijn lijstje. Wat lijkt me dat magisch om te mogen aanschouwen. Toen ik dus naar IJsland ging boekte ik gelijk een trip om dit te gaan zien.

Noorderlicht - IJsland

Ik had thuis al even geoefend met mijn camera, ik heb maar een simpel camera’tje (Panasonic Lumix TZ70) maar als je de instellingen juist zet en de dus lens wat langer open kan laten staan zou het toch moeten kunnen dat ik het erop krijg.

Noorderlicht is in de wintermaanden te zien in IJsland

Als je geluk hebt 🙂

Daarnaast is het een natuurverschijnsel en dus moet je geluk hebben om het te mogen aanschouwen. De eerste trip die ik deed was een wandeling op de gletsjer Solheimajokull met daarna nog een IJslandse maaltijdsoep om daarna te gaan rondrijden in de hoop dat we het Noorderlicht zouden gaan zien.

Solheimajokull - Iceland

Foto vanaf de Solheimajokull Gletsjer

Het lukte maar niet. Het werd later en later en de gids gaf aan dat het niet meer wat ging worden vandaag. Hij had wel een ander voorstel, we zouden een grot gaan bekijken. Mocht er dan ondertussen toch ineens wel het licht te zien zijn gingen we uiteraard gelijk daar op af.

De grot werd deels uitgegraven, de ingang was vol gesneeuwd en we hebben wat klim en klauterwerk gedaan om beneden te komen. Ik vind dat dan ook wel weer leuk. Gelukkig ben ik daar wel handig in en dus was ik als 1 van de eersten beneden en kon via het touw de andere helpen met neerkomen en verder glijden. Het deel van de grot waar wij konden lopen was niet heel erg groot en het deel wat verder liep was niet begaanbaar. Daar stonden stenen….enorm te glinsteren..

Foto maken lukte me niet maar mooi was het zeker!

Raufarholshellir - IJsland

Erg slechte foto maar voor het idee…ja we waren in een grot. De Raufarholshellir, hij is 1350 meter diep en slecht begaanbaar. We hebben dus ook maar een klein stukje gelopen en een leuke inkijk gehad.

Jagen op het Noorderlicht  – IJsland

Omdat we het licht niet hadden gezien biedt Arctic Adventures, waar ik deze trip boekte, een soort garantie. Je mag met hen mee zo vaak nodig is. Dus ik ben een paar dagen later weer met hen meegegaan om het Noorderlicht te gaan zien. Dit keer gingen we in een enorme auto. Deze auto, een soort jeep had banden die wel 10x zo groot waren dan normaal. Om goed te kunnen rijden in het gebied waar volop sneeuw ligt is dit natuurlijk wel heel handig! We reden weer de stad Reykjavik uit en zijn weer een paar uur in de natuur geweest. Het was donker, de maan scheen. We hebben op verschillende paden en plekken gestaan maar we hadden helaas weer geen geluk!

Noorderlicht - IJsland

Als je dan zo buiten de stad rijdt zie je overal mensen langs de weg staan. Groepen mensen, stelletjes en mensen alleen. Ik ben ook op de dagen dat ik alleen was met mijn huurauto erop uit geweest. Je hebt overal gesprekken met mensen die ook op de parkeerplaatsen staan langs de weg. Ook zag ik auto’s te diep in de sneeuw staan, van de weg af daar waar het niet helemaal de bedoeling was. Wel blijven opletten hè? als je tijdens het rijden graag naar de lucht wil kijken 🙂

Wil je meer weten over het rijden in een huurauto in IJsland?

Ik vond het erg leuk om te doen alleen ook zoo jammer dat ik het niet gezien heb.

Noorderlicht - IJsland

Nee… dit is niet het Noorderlicht…

Wel een hele goede reden om natuurlijk in het winter seizoen nog eens terug te gaan. Ik ben van het zomerse weer maar IJsland heeft me positief verrast. Het was niet koud, rond het vriespunt en de wereld was helemaal wit, ik vond het geweldig!! Dat het allemaal helemaal wit is wil niet zeggen dat je geen diepte ziet en dat het niet juist ook erg mooi gekleurd is. Doordat de zon de hele dag door een beetje op en onder gaat had ik de hele dag super mooie luchten!!

Geen Noorderlicht maar wel gave luchten!

Feiten over het Noorderlicht

Beste tijd om het Noorderlicht te gaan bekijken in IJsland is: Half september tot eind maart.

Het is een natuur verschijnsel dus op geen enkele trip kan de garantie gegeven worden dat je het te zien krijgt.

Er worden weercijfers gegeven (1 t/m 8) en ik had een paar keer het cijfer 4 maar dat is nog niet voldoende om het te zien dus… maar een waarde van 4 of hoger geeft toch wel een kans op het zien van Noorderlicht.

Wist je dat ook in Nederland soms het Noorderlicht gezien wordt? Misschien moet ik dan toch eens wat vaker een wandeling in de late avond maken en mijn kunsten qua fotografie wat verbeteren in de nachtelijke uren! Dat vergt ook nog wel wat precisie en een tripodje!

Het Noorderlicht - IJsland

Als je deze blog leuk vond deel hem dan ook voor een ander 🙂

Wil je meer lezen?

Badderen in een winterlandschap

Een wandeling van 10 minuutjes… In de zomer!

Waar ik verbleef – Accommodaties in IJsland

Kan ik je ook inspireren om actief te zijn tijdens het reizen?

Fietsroute Kattegattleden, Zweden

Ik hoop dat je net zo geniet van deze mooie wereld als dat ik doe!!

Tags:
14 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *