In de zomer 10 minuutjes werd mij verteld.. Thingvellir – IJsland

Als je in IJsland bent ga je uiteraard naar het Thingvellir Natuur Park. Dit is een geweldig mooi natuurgebied waar de tektonische platen van de Amerika en Eurazie langzaam uit elkaar schuiven. Waar je lavavelden, watervallen en beekjes tegenkomt in een gebied van 6 km bij 40 km, dus 9270 hectare.   

Thingvellir – IJsland

Thingvellir - IJsland

De tektonische platen van Eurazie en Amerika

Een pad langs die enorme wand van Thingvellir – IJsland voert je langs een aantal mooie uitzichtpunten en als je een hele dag hebt kun je een enorme wandeling maken door het park en ik ben gelijk gaan lopen en geniete van het uitzicht toen ik aankwam. Toen ik hierna informatie vroeg bij het informatiecentrum van Thingvellir – IJsland. Die bij parkeerplaats 1 is, werd mij verteld dat ik vanaf parkeerplaats nummer 2 makkelijk kon lopen naar een waterval. Dit is vanaf 1 nog wel een stukje lopen en nadat ik tijdens mijn wandeling al bijna bij parkeerplaats 3 was keerde ik ook om. Vanuit P2 rijd je ook makkelijk verder de Golden Circle in.

Thingvellir - IJsland P2

Thingvellir – P2 start van mijn uitdagende wandeling

De vrouw die mij te woord stond gaf aan dat als ik een mooie wandeling wilde dat ik vanaf parkeerplaats 2 zou moeten gaan. In de zomer duurde deze tocht 10 minuten…het was winter uiteraard….dus ze kon niet zeggen hoe lang ik er over zou doen. Ik had het haar ook al tegen mijn voorganger horen zeggen, ze lachte er elke keer bij om aan te geven… IJsland is elke dag anders….er kan sneeuw bij zijn gekomen of zijn verdwenen afgelopen nacht en ze kon dus geen enkele garantie geven over de conditie van bepaalde paden.

Thingvellir - IJsland

Nou ja…ik ga graag een uitdaging aan en wijk ook graag van de meest belopen paden af dus ik besloot om dit te doen. Ook gaf deze vrouw mij de tip om te overnachten in Fludir en om een avondbad te nemen bij de Secret Lagoon. Dit leek mij ook een heel goed plan.

Thingvellir – IJsland

Tussen de kloof wandelen naar de waterval

Thingvellir - IJsland Klimmen en klauteren in het geweldige Thingvellir in IJsland. Met als beloning een waterval...wat wil je nog meer?

Ik ben dus naar die parkeerplaats (P2) gereden. Daar was ik de enige en zag een enkel pad het park inlopen. Deze ben ik gaan volgen en kwam al snel bij een kloof uit waar als je goed keek je een onmogelijk pad zag lopen. Dit was het pad wat ik moest volgen om bij de waterval te komen. Ik denk dat er in de zomer een soort trapje loopt? Nu was het een glijbaan naar beneden. Ik zag wel dat meerdere mensen dit al gedaan hadden…dus ik ging ook. Zitten op het randje…en dan langzaam naar beneden glijden. Het lukte!! Ik gleed niet te ver en ik kon vrij snel weer opstaan! Ik had een spijkerbroek aan en wilde ook niet te nat worden natuurlijk! Mijn huurauto had daarentegen wel lekkere stoelverwarming maar toch!

Thingvellir - IJsland Kloof

Toen ik terug keek bedacht ik me alvast hoe ik weer omhoog zou klimmen. Gelukkig was er aan de andere kant van het pad een kortere zijde en kon ik daar nog een voet halverwege zetten en ik schatte in dat ik daar wel vlot weer omhoog zou zijn.

Hoge wanden die veroorzaakt werden door de tektonische platen in Thingvellir – IJsland

Ik liep nu tussen twee hoge wanden in. Die tektonische platen hadden deze wand veroorzaakt…. Ik liep dus tussen Europa en Amerika! Hoe apart is dat? Deze platen schuiven op jaarbasis zo’n 2 a 2,5 cm uit elkaar. Zij drijven op de vloeibare aardkern. Dat is toch niet te bevatten eigenlijk? Vooral als je dan op zo’n dik pak koud sneeuw loopt! Het land van vuur en ijs…met recht 🙂

Thingvellir - IJsland

Doorlopend kwam ik bij een volgende afdaling. Ik kon dit weer op dezelfde manier aanpakken als de vorige. Afglijden aan de lange, minder steile zijde en dan als ik terug zou komen kon ik de steile zijde pakken en me dan vastpakken, iets om hoog trekken…zo lang ik niet zou uitglijden zou ik mezelf dan over de rand kunnen trekken!
Thingvellir - IJsland

Na deze tweede glijbaan was het pad niet meer zo steil en zag ik in de verte ook al mensen lopen. Zij kwamen vanaf de zijkant op dit pad, dat zal voorbij parkeerplaats 3 zijn geweest. Toen ik uiteindelijk bij de waterval kwam zag ik niet zo’n hoge waterval maar hij was wel geweldig ingevroren met allerlei ijsformaties! Het beekje wat er vanaf loopt was ik eerder al overheen gelopen. Het water stroomt enorm en je hoort het al van een afstand.

Oxara waterval in Thingvellir – IJsland

Thingvellir - IJsland

Thingvellir - IJsland

Na even wat foto’s gemaakt te hebben, de omgeving bekeken te hebben ben ik weer terug gewandeld. En inderdaad…dat wat ik bedacht had lukte nog aardig ook. Ik kon me, nadat ik een paar keer bijna terug gleed toch best makkelijk weer de rand overtrekken en verder lopen. Dit deed ik twee keer en ik was weer terug bij parkeerplaats 2.

Thingvellir - IJsland

Helemaal in mijn element!

Thingvellir - IJsland

Een sportieve uitdaging op een super interessante plek in deze mooie wereld!!

En in de zomer 10 minuten was in de winter toch wel zeker 25 a 30 minuten klimmen en klauteren.

Helemaal geweldig dus!

Zou jij deze wandeling ook hebben gedaan?

Als je meer wil lezen over mijn reis door IJsland

Badderen in een wit winterlandschap

Wandelen op de Eeuwenoude Gletsjer Solheimajokull

Roadtrip IJsland

De Beste Hamburger van IJsland

Lees ook eens mijn 5 redenen waarom ik dankbaar ben

Mijn 5 redenen waar ik dankbaar voor ben – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet dan ik van deze mooie wereld.

Tags:
9 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *