Badderen in een winterlandschap – IJsland

Lopend naar boven kon ik mij niet voorstellen dat ik even later in bikini in een beekje zou liggen en het ook nog warm zou hebben.

Maar niks was minder waar.

Na een tocht door een dik pak sneeuw zag ik in de verte stoom omhoog gaan. We werden op tijd gewaarschuwd want hier waren een aantal warmwaterbronnen waar het water uit de grond spoot. Bij een was het zelfs zo dat het water richting het pad sputterde. Dit water was zo heet dat het door je kleding heen een brandplek kon veroorzaken op je huid. Het water was er op kooktemperatuur, het stonk naar rotte vis en de lucht wilde ik eigenlijk niet inademen. Het was helaas een lang stuk zodat ik het wel moest inademen…

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Nog een stukje lopen en daar zag ik een beekje. Ik zag al een man lopen met alleen nog een zwembroek aan, een rood lichaam en een fototoestel in zijn hand. Het is toch ongelooflijk? Overal waar je kijkt zie je sneeuw…behalve daar waar die man liep in de beek. Daar zag je een zomers tafereel zich afspelen.

Hoe dichterbij ik kwam hoe meer ik van het tafereel zag. Er lagen nog twee mensen badderen in het water. Zij lagen heerlijk te genieten, je kon zien dat ze het warm hadden… De man liep er nog steeds met het fototoestel. Het was de gids van dit stel begreep ik later. Onze gids sprak met hem in het IJslands en hij vertelde dat het water hogerop te warm was voor hen.

Badderen in een Hot Spring

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Hot Spring in een winterlandschap

Wij liepen wel eerst verder. Ik zag een aantal houten schuttinkjes staan, deze waren in een kruis geplaatst zodat je vier plekken had waar je evt uit de wind kon staan en je kon omkleden. Ik zag de kleding van de mensen in het water liggen bij een van deze schuttingen. Bij de laatste stonden wij, daar was het water ook het warmst. Een vrouw uit onze groep had al snel haar schoenen en broek uit en stond in het hete water…. Ze merkte al snel dat het water te heet was voor haar. Ze stapte uit het water….op de koude, besneeuwde grond en stapte er weer in. Dit herhaalde zich een paar keer totdat ze stroomafwaarts liep en daar kon blijven staan.

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Iets meer stroomafwaarts, dus verder van de warmwaterbron af, is het water van het beekje al wat meer vermengd met koud water zodat er een betere temperatuur ontstaat om in te badderen.

Ik stond daar nog met mijn kleding aan. Ik had ondertussen wat te eten gepakt en kreeg het kouder van het stilstaan. Toen ik mijn lunch op had, had ik het echt koud gekregen en kon mij al helemaal niet meer voorstellen dat ik mijn kleding nog uit zou gaan doen en in mijn ondergoed het water in zou stappen. Je hersenen kunnen het toch slecht verwerken…geloven… In het witte landschap waar je staat is het koud, blijft het koud en wil je het liefst je handschoenen en muts erbij aan houden.

Ik kon het me nog steeds niet voorstellen….

om mij heen kijkend en alleen maar sneeuw zien…

maar lekker gaan badderen?

Toen er toch een aantal van onze groep in het water lagen te badderen en het zichtbaar warm hadden ben ik mij ook gaan omkleden. Ik had het water al wel gevoeld en ja….erg lekker warm! Alsof je je hand in een badkuip steekt in een badkamer. Nadat ik mij omgekleed had ben ik in mijn winterjas naar het water gelopen. Het beetje wind wat er stond maakte het best koud en de jas was nog heerlijk warm.

Badderen in een Winterlandschap

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Ik heb het gedaan en vond het geweldig!!

Al snel waren mijn voeten gewend aan het hete water, ik heb mijn jas uitgedaan en ben gaan zitten. Ik gooide telkens wat heet water over mijn lichaam totdat ik het kon hebben en heb mij verplaatst naar een iets dieper deel. Het stroompje is niet diep maar op sommige plekken kun je wel helemaal onder het water. Wat heerlijk zeg!! Ik denk dat we een uurtje hebben liggen badderen. Ik heb een tijdje op mijn buik gelegen….wat een surrealistisch beeld heb je dan.

Ik zag water…met aan weerszijden hoge wanden vol met sneeuw…als ik verder vooruit keek zag ik ook alleen maar sneeuw.

Badderen in een winterlandschap -IJsland

Dit is wel de grootste tegenstelling die ik heb meegemaakt denk ik.

In een sneeuwlandschap zijn, in de kou zijn maar vervolgens in natuurwater liggen te badderen en het warm hebben!!

Zonsondergang in een winterlandschap -IJslandToen we uiteindelijk terugliepen, na een paar uur boven te hebben doorgebracht werd het al donker. Het was rond 4 uur in de middag en in januari heb je zo’n 8 uur licht per dag. Dus zagen we de zon al ondergaan terwijl we weer naar onze bus liepen.

Geweldige ervaring!!

Er zijn nog veel meer van deze geweldige warmwaterbronnen over het hele eiland. De bekendste ken je vast wel, Blue Lagoon! Toen ik op IJsland was waren ze daar aan het renoveren en kon ik die niet bezoeken…maar ik bezocht wel een andere: De Secret Lagoon. Ook een geweldige ervaring in de avonduren!

Warmwaterbron elders in IJsland

Slechte foto maar een super herinnering!

Deze warmwaterbron was bij Fludir, een plaatsje nabij de Golden Circle die iedereen die het eiland bezoekt natuurlijk aflegt. Ik koos ervoor om er 2 dagen over te doen en nam een overnachting in dit kleine plaatsje met een heerlijk avond bad in deze Secret Lagoon.

Tip

Benieuwd naar andere warmwaterbronnen? Er zijn er namelijk genoeg en elke heeft weer een super uitzicht en andere unieke eigenschappen.

Kijk eens bij Chital Travels op haar blog over de IJslandse warmwaterbronnen.

Hot Spring Hunt, badderen in een winterlandschap

Delen van deze blog?

Dan maak je mij natuurlijk blij 🙂

Wil je meer lezen over mijn trip door IJsland? Lees Roadtrip IJsland

Lees ook over de accomodaties die ik gebruikte tijdens mijn week in IJsland

De Beste Hamburger van Reykjavik

Een auto huren in IJsland? Ik zeg ja!

Op zoek naar het Noorderlicht

Of kan ik je inspireren om wat yoga te gaan doen op mooie plekjes?

Yoga en ondertussen ook de Camino lopen 🙂

Tags:
18 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *