Een auto huren in IJsland? Ik zeg Ja!

Toen ik naar IJsland ging begin dit jaar heb ik een auto gehuurd en ben ik er een paar dagen in mijn eentje op uit gegaan. In IJsland moet je haast wel een auto huren omdat er weinig tot geen openbaar vervoer is. Er is geen trein op het eiland en de bussen rijden vrij beperkt in de grote steden.

Auto huren of toch een camper?

Als je dus op pad wil ben je erop aangewezen om zelf vervoer te huren. Toen ik mij ging inlezen kwam ik er al snel achter dat ik geen camper kon huren. Ik wilde dit erg graag en er dus wat meer dagen helemaal op uit maar in de wintermaanden zijn de staplaatsen niet toegankelijk en verhuren ze simpelweg geen campers (nov-dec-jan-febr). Dus het werd een auto huren.

Auto huren in IJsland

Net buiten Reykjavik, rijden naar het Nationaal Park Pingvellir

Waar moet je dan zoal aan denken als je een auto gaat huren?

Leeftijdsgrenzen

Voordat je een auto mag huren in IJsland moet je wel 20 jaar zijn en je rijbewijs een jaar in bezit hebben. Maar wil je een grote auto huren uit de W klasse, zoals een Nissan Patrol Arctic dan moet je tenmiste 25 jaar zijn.

 Auto huren in IJslandPingvellir Nationaal Park

Verkeersregels
Je moet je gordel uiteraard dragen in IJsland. Ook is het niet handsfree bellen achter het stuur strafbaar. Ik las dat er op alcohol achter het stuur erg hoge straffen staan, wat ik heel logisch vind.

De meeste regels waar je mee van doen krijgt zijn dezelfde als in Nederland, tegen grote verrassingen zul je niet aanlopen. Wel moet je altijd je licht aan hebben als je rijdt. Dit is iets wat de meeste mensen in Nederland ook al wel doen, je valt gewoon meer, beter en eerder op maar is in Nederland nog steeds niet verplicht.

4 Wheel Drive
Als je van de ringweg 1 afgaat en de andere grote wegen, en dus kiest voor de F wegen, dan is het vereist dat je een 4 wheel drive auto of camper hebt. Als je dus een doorsteek wil maken door het binnenland dan ben je hiertoe verplicht. Bij zulke doorsteken komt het vaak voor dat je door kleinere rivieren moet. Deze kunnen soms ook wel iets dieper zijn door de wisselende weersomstandigheden. Deze wegen zijn van juni tot augustus open, hierna kan het zijn dat het niet meer mogelijk is om de doorsteek te maken en dat de weg afgesloten is.

Auto huren in IJsland3 Seizoenen

Er gelden 3 seizoenen in IJsland. De huurprijs is hierop gebaseerd. Je hebt het voor- en naseizoen, dit is van 1-3 / 14-6 en 1-10 / 31-10. Dan heb je het hoogseizoen van 15-6 / 31-8 en het tussenseizoen van 1-9 / 30-9. Al deze seizoenen hebben dus hun eigen tarieven. In de tijden die niet genoemd zijn kun je dus geen camper huren.

GPS
De GPS wordt ook overal extra bij geleverd. Daar moet je dus apart voor bij betalen. Je kunt misschien met je telefoon je weg navigeren door het land maar ik vond het toch wel handig om die gewoon in de auto te hebben.

Betaling
Als je een auto wil huren moet de huurder een Credit Card hebben van bijv Master Card, Visa of American Express.

Zorgenvrij pakket bij het huren van je auto

auto huren in IJsland

Bij mijn huren van mijn auto had ik het Zorgenvrij pakket afgesloten. Dat hield in dat als ik schade zou rijden dit gewoon allemaal verzekerd was. Het CDW wat er standaard geboden wordt dekt bepaalde schades niet. Deze is te vergelijken met de WA verzekering. Dit zorgenvrij pakket had nog een aantal andere voorwaarden zoals met volle tank ophalen en volle tank afleveren, een onbeperkt aantal km’s en dat het bedrijf waarbij de auto gehuurd was goede recensies had. Het belangrijkste vond ik dat ik er geen schade bij mij geclaimd zou worden als er een ongeval zou zijn. Ik ging wel in een sneeuwlandschap rijden en daar hebben we in Nederland nu niet heel erg veel ervaring mee.

Auto huren

Ik had Stoelverwarming

Ik kreeg een Renault Clio, toen ik er in ging zitten voelde ik me gelijk thuis. Ik had net een half jaar in dezelfde auto gereden voor mijn werk en was er dus helemaal bekend mee. Dat vond ik heel fijn. Wat deze auto ook had tot mijn verbazing was stoelverwarming. In eerste instantie was dat veel te warm maar in de daarop volgende dagen vond ik het maar al te fijn dat als ik even buiten had gestaan of een stuk had gelopen ik in een mum van een tijd weer warm was door die stoel.

Auto huren – Rijden

Auto huren in IJsland

Het rijden in IJsland met winters weer is mij eigenlijk heel erg meegevallen. Vooral als je na gaat dat er overal sneeuw lag en dat het wel frisjes was, rond het vriespunt. Het kan dan dus glad zijn.. Als je nagaat dat als we in Nederland zulk weer hebben we gelijk in paniek raken, we het niet meer redden met het schoonhouden van de wegen en er dus ronduit chaos in het verkeer ontstaat. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik had het gevoel dat het gewoon reed als in elk ander land en elk weer soort….zo goed als. Je moet uiteraard rekening houden met de omstandigheden en je snelheid aanpassen en dan is er niks aan de hand.

Auto huren – Onderhoud van de wegen in IJsland

De wegen zijn super onderhouden. Alle grote wegen, waar je ook mag rijden met je gehuurde auto zijn over het algemeen sneeuw en ijsvrij gemaakt. Als die weg waar je in wil gaan dat niet is moet jij je misschien afvragen of je wel op die weg mag rijden met je huurauto.

Het asfalt is anders dan in Nederland

Het asfalt is anders dan het asfalt wat wij kennen. Er zitten stenen in, deze zullen het asfalt wat langer aaneen houden als het bevroren is en krimpt en uitzet vermoed ik. Ook maakt je auto daardoor een heel ander geluid, dat viel me op als ik in de stad liep maar ook als ik zelf reed.

Auto huren

Tanken bleek ook een dingetje 😉

Als je gaat tanken kun je aangeven dat je hem vol wil laten lopen. Je betaald vooraf en geeft dan aan of je een bepaald bedrag gaat tanken of dat je toestemming geeft om het bedrag van je rekening af te laten schrijven totdat de tank vol zit. Ik zag die melding eerst niet en heb dus een aantal keren gegokt en reed dan weer met een halve of driekwart volle tank weg 🙂

Voetgangers hebben altijd voorrang!

Dat hebben ze vaak hier in Nederland ook wel maar in IJsland viel het me op dat auto’s altijd voor je stoppen. Waar je ook staat op de weg, of het een logische plek is of gewoon maar langs de kant van de straat ze stoppen en laten je netjes oversteken. Toen was ik er eindelijk aan gewend en begon ik iets brutaler te worden maar…. de travelbusjes en lijnbussen stoppen toch niet.. Dus wel blijven opletten!!

Auto huren in IJsland
De ochtend van mijn laatste dag rijden – Olavsik, IJsland

Auto huren – Hoe hard mag je rijden in IJsland?

Als je in de stad of de dorpen rijdt is de snelheid gewoon 50. Dit staat goed aangegeven. In de wijken en op sommige stukken is het 35 of 30. Overal is het eigenlijk wel goed aangegeven dus als je een beetje oplet moet dat goed gaan. Op de rondweg van Reykjavik heb je stukken van 60 en 70 km per uur. Ook dit staat wel weer duidelijk aangegeven….weet je het niet rij dan gewoon met de meute mee….of 60.

 30 – 50 – 70 – 90 zijn de meest voorkomende snelheden

Op de wegen buiten Reykjavik, de grote wegen dus, de ringweg (1) die je helemaal rond IJsland zou kunnen brengen als je hem afrijdt, of de 35 en de 36, de wegen die je volgt als je de Golden Circle gaat rijden zijn allemaal 90 met heel soms een uitzondering.
Op die wegen heb ik wel een paar flitsers gezien en mijn navigatie gaf die ook aan, dat is toch altijd wel handig. Je wil niet toch net te hard langs die palen rijden en als je thuis bent nog een naheffing ontvangen.

Auto huren – Onderhoud wegen

De grote wegen, de ringweg 1 en de 35/36 wegen zijn goed onderhouden. Er wordt dagelijks gestrooid en ze waren allemaal netjes. Ik heb veelal 90 kunnen rijden zonder het idee te hebben gehad dat het onveilig was. Er zitten geen heftige bochten in de wegen, zo wel dan wordt dit ruim op tijd aangewezen met snelheidsbeperkingen.

 Auto huren in IJslandDe meeste borden zijn voor ons goed te begrijpen.
Deze is zelfs te lezen: Blindhaed 🙂

Wel is het van belang dat je bij afslagen goed afremt. Zorg dat je heel gecontroleerd de bochten ingaat, je weet natuurlijk nooit of er ijs/sneeuw/greffel in de bochten ligt. Als dat het geval is dan zul je gelijk de bocht uitvliegen als je te hard rijdt. Ik las dat de meeste schades hierdoor gereden worden en hier wordt dus voor gewaarschuwd vanuit het verhuurbedrijf. De IJslanders zelf zorgen ook dat ze goed afremmen en zacht door de bochten rijden. Dit viel me telkens weer op als ik een rotonde nam. Ik ga daar veel sneller overheen dan de gemiddelde IJslander in het verkeer. Dat was ik wel over verbaasd.

Auto huren – Groene Energie

99% is al groene energie in IJsland

In IJsland genereren ze enorm veel groene energie. Je hebt uiteraard de warmte die ze aan de aarde kunnen onttrekken en daarmee werden de kassen verwarmd en zodoende kunnen ze enorm veel gewassen verbouwen. Ze verbouwen zelf bananen en hoeven die dus niet meer te importeren, super! Ook de energie voor wonen wordt uit de groene energie voorzien. Er werd mij verteld dat er in IJsland 99% op groene energie geleefd werd. Die ene procent die ze nog niet kunnen voorzien zijn de voertuigen en de vliegtuigen. Nou…dan doen ze het toch al heel goed vergeleken met ons!!

Auto huren – Ongeval / Pech

Tijdens het noorderlicht spotten ben ik op 1 avond twee auto’s tegen gekomen waarin jongeren zaten met blijkbaar weinig rijervaring. Op een rechte weg zag ik ineens alarmlichten en toen ik dichterbij kwam zag ik dat er een auto van de weg afgeschoven was. Misschien even niet opgelet en zoekend naar het Noorderlicht iets van baan veranderd en dan toch in de sneeuw beland. De sneeuw is dan wel zo diep dat je er zelf niet meer uit kwam. Ze hadden al iemand gebeld en stonden op deze pikdonkere weg te wachten op hulp. Ook zag ik iemand met een lekke band, dit kan natuurlijk een ieder overkomen maar als je dan op een weg in het buitengebied staat kan ik me voorstellen dat het niet fijn voelt. Het is er oerdonker en dus valt elk licht op maar toch …. als iemand niet oplet…zoals die auto welke toch van de weg afgleed…

auto huren in IJsland

Ook in IJsland 112 bellen bij een noodsituatie

Als je zelf een ongeval hebt kun je als dat nodig is het noodnummer 112 bellen. Dit is dus hetzelfde nummer als in Nederland. Dat is wel fijn natuurlijk!

Daarnaast krijg je van de maatschappij waar je de auto huurt ook een nummer wat je kan bellen als er iets aan de hand is. Ik kreeg een nummer voor kantooruren en een voor buiten de kantooruren. Gelukkig ben ik deze niet nodig geweest. Op het contract wat je krijgt staan deze duidelijk genoteerd. Het is dus wel handig als je deze in het dashboard kastje bewaard tijdens je reis zodat je die bij de hand hebt mocht er iets gebeuren.

Oude of nieuwe schades herkennen

Auto huren in IJsland
De schades die al aan het voertuig zaten werden op mijn auto gemarkeerd met een klein rond stickertje. Op die manier kunnen ze makkelijk zien of er nieuwe of andere schade aan de auto is ontstaan. Los van die stickers stonden deze schades ook vermeld op een voertuig rapport wat ik mee kreeg en waar ik ook voor getekend heb bij ontvangst van het voertuig.

Ophalen en inleveren van mijn Clio

Ik huurde mijn auto via de website van Easy Terra en deze werd via Pro Car geregeld, ik heb hem opgehaald bij een punt in het centrum van Reykjavik. Deze was dichtbij de bekende Sun Voyager beeld, ook wel Solfar genoemd en op loopafstand vanaf mijn eerste hotel. Ik heb hem toen ik wegging weer ingeleverd dichtbij het vliegveld. Zij hadden een inlever punt een paar km voor het vliegveld, bij Alex Motel. Ik ben even doorgereden naar het vliegveld om hem natuurlijk vol te tanken en heb de medewerker erg vroeg die ochtend wakker gemaakt. Hij bekeek snel de auto even en reed mij toen naar het vliegveld, een service die ze dan verlenen. Goed geregeld!

Ik maakte een kort filmpje om te laten zien hoe geweldig het eruit ziet!

Vind je ook niet?

Daar wil je toch ook gewoon zelf rondrijden?

Lees meer over mijn reis in IJsland

De eeuwenoude Solheimajokull beklimmen

Op zoek naar het Noorderlicht

Badderen in een Winterlandschap

Wandeling: In de zomer 10 minuutjes werd mij verteld

Wil je weten waarom ik geen winacties deel op mijn website?

Winacties delen op mijn Website – Waarom ik dat Niet doe – Zinvol Leven

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

Tags:
14 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *