De 5 Mooiste Witte Dorpen van Sierra Subbetica – Hop van dorp naar dorp in de Sierra Subbetica – Roadtrip Andalusie, Spanje

Als je over Spanje hoort is het toch veelal de grote bekende steden of de mooie kustlijn die ze hebben. Maar ga eens het binnenland in en ontdek de rijke historie en cultuur. In april 2023 bezocht ik de Sierra Subbéticas in Andalusië. Dit is het natuurgebied boven Malaga, Sierras Subbéticas UNESCO Global Geopark is de officiële naam van dit mooie uitgestrekte gebied.

Sierras Subbéticas is een uniek ruig gebied met vele karst rotsen en bevat een heel aantal grotten en mooie canyons. Er is voldoende te doen in dit gebied zoals bijv wandelen en fietsen op de Via Verde of in de canyons. In deze blog deel ik de leukste en mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica om te bezoeken.

Zuheros - Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Spanje
Straatje in Zuheros met zicht op het oude kasteel van Zuheros

De 5 mooiste Witte Dorpen van Sierra Subbetica – Andalusië

In het natuurpark Sierra Subbetica wonen zo’n 75.000 mensen ( dit is een oude telling )  en het geopark telt zo’n 8 dorpen. Ik bezocht er een aantal en deel deze leuke inspiratie graag met je.

Ik zet de mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica voor je op een rijtje in volgorde van hoe leuk ik ze vond 🙂

Het witte stadje Priego de Cordoba

De eerste van deze 5 mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica is stiekem toch een stad. Maar wat een leuke stad! Het witte stadje Priego de Cordoba zou ik me wel een hele dag kunnen vermaken in de kleine straatjes, de mooie pleinen en het prachtige uitzicht vanaf Balcon de la Villa over de olijfgaarden in de omgeving. En daarom heeft deze dus voor mij met stip de eerste plek hier gekregen.

Uitzicht vanaf Balcon de La Villa van Priego de Cordoba - Spanje
Het geweldige uitzicht vanaf Balcon de La Villa aan de rand van het oude stadsdeel Barrio de La Villa.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - De smalle straatjes van Barrio de La Villa
Struin door de smalle straatjes van Barrio de La Villa

Ik heb de meeste tijd in dit oude deel ‘Barrio de La Villa’ rondgelopen en liep de straatjes meerdere vanuit verschillende hoeken keren. Heerlijk struinen en verdwalen door de smalle straatjes. Maar bezoek ook zeker het kasteel in het centrum van de stad. Pak die hoogste plek om een mooi uitzicht te krijgen over de olijfplantages in de omgeving.

Ga de kerk in het centrum van Priego de Cordoba in en verbaas je over de barok / rococco stijl inrichting. In de grote kerk moet je echt even links het kapelletje in. Aan de rechter muur hangt een donatie kastje waar je een euro in kan doen, echt.. Dat is echt een aanrader en is echt wel een euro waard. De lichten gaan dan aan en dan heb je helemaal goed zicht op alle pracht en praal.

De katholieke kerk in Priego de Cordoba in Rococco stijl - Sierra Subbetica

In Priego de Cordoba hebben ze nog een mooie traditie. Een religieuze traditie die mij deed denken aan de poaskearls die in Ootmarsum elk jaar gaan vlöggeln… Hier doen ze dat elke zaterdagnacht. In het donker gekleed en vrij traditioneel ook nog lopen ze door de stad en spelen ze een lied.

Alleen mannen liepen in eerste instantie mee maar vrouwen zijn ook welkom begreep ik. Naderhand wordt er nog even flink wat geborreld natuurlijk… Dit gebeurt vanuit een andere kerk (Iglesia Virgen de la Aurora y San Nicasio) die minstens zo mooi versierd was en waar wij ook even binnen zijn geweest. Daar zie je ook de kleding van deze traditie hangen en de lantaarns die ze met zich mee dragen.

Iglesia Virgen de la Aurora y San Nicasio - Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Spanje
Normaliter kom je niet zo dichtbij deze maagd. Dit beeld zit hoog in de kerk en goed zichtbaar vanaf de bankjes. Wij mochten even naar boven en een foto van dichtbij maken en alle versieringen eens goed bekijken

Maar mis ook zeker de mooie oude markthal, Carnicerías Reales, niet met de fotogenieke gedraaide trap in de rechterhoek.

Bezoek de mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica
tijdens een roadtrip door dit unieke gebied

Het witte dorpje Iznájar

Je kunt er niet omheen als je in Iznájar bent, het grote stuwmeer. Het is het grootste stuwmeer van Andalusië en het een na grootste stuwmeer van Spanje. Het is een belangrijke watervoorraad voor de mensen maar ook voor de agrarische sector. Sierra Subbetica ligt overvol met olijfgaarden en daar is ook wel wat water voor nodig natuurlijk. Op het moment van mijn bezoek was het meer maar voor 20% gevuld.

Het stuwmeer van Iznájar met kasteel van Iznájar op de achtergrond

In de zomer is het meer een trekpleister voor het toerisme. Denk aan zwemmen, kayakken etc.

Op de foto kun je een brede kale rand zien langs het stuwmeer. Het water had eigenlijk tot aan daar moeten staan. Vooral in de lente, als de meeste regen valt of al gevallen is. Benieuwd hoe men het redt in de zomer van 2023.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Het stuwmeer van Iznájar

Maak ook een mooie stadswandeling in Iznájar. De straatjes van de dorpjes zijn zo leuk, zo fleurig en geven telkens zulke andere uitzichten over de omgeving of het dorp. Door het heuvelachtige gebied van de Sierra Subbetica is het uitzicht telkens weer een verrassing.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - De straatjes van Iznájar

Ga helemaal naar boven naar het kasteel en bekijk de omgeving vanaf de toren. Ook dan krijg je een nog beter zicht over het meer en de heuvels met de duizenden olijfbomen van Andalusië.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica – Patio de las Comedias

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica -Patio de las Comedias - Iznájar

Dichtbij het kasteel heb je het mooiste patio! Ik kon het niet laten en ging er even op mijn hoofd staan. Patio de las Comedias. Er zijn een aantal huisjes die aan dit geweldige pleintje grenzen en 1 van de bewoonsters kwam even naar buiten. Gelijk hierna nodigde ze ons binnen om ons te laten zien wat ze aan het bakken was. Het was een lichte koek met wit zoet omhulsel, en ja, uiteraard kregen we allemaal een stukje.

Yoga Pose op Patio de las Comedias - Iznájar - Spanje

Wist je dat de mensen die hier aan het plein wonen geen kosten voor het waterverbruik hoeven te betalen aan de gemeente? Dit omdat ze Patio de las Comedias zo mooi onderhouden en dat natuurlijk veel water kost. Dit trekt veel toeristen aan wat in het dorp inkomsten genereert. Wat goed he?

Lees meer over dit unieke geopark op de website van de Sierra Subbetica.

Hop van dorp naar dorp in de Sierra Subbetica

Het witte dorpje Cabra

Cabra heeft een flinke oude stadsmuur die deels in de laatste jaren ere hersteld is. Ook zie je in Cabra nog veel van de Moorse invloeden terug. Er loopt een mooie wandelroute door het oude deel van de stad, nabij de oude stadsmuur en langs mooie grote oude deuren. Als je een app download kun je de aanwijzingen die in stenen in de straat liggen scannen en krijg je achtergrond informatie.

Ik hou van deze oude straatjes, jij niet?

Cabra - Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Spanje

We werden meegenomen het oude klooster in. Daar zit nu een school en een bezoek moet je vooraf plannen. Het is wel echt een prachtig gebouw om te zien. Er staan overal museumstukken, zo apart om dan gelijk ernaast een klas aan het werk te zien. De kinderen laten de museum stukken met rust en zodoende kan dit nog samen blijven op deze manier.

Mooiste witte dorpjes - Sierra Subbetica - Spanje

Het torentje met de mooie glas in lood ramen is echt bijzonder maar ook de kerk onderin het gebouw is het bezoeken waard.

Ga ook even naar patio Circulo de la Amistad de Cabra wat vroeger een club was voor rijkere mensen om een cafe con leche te drinken 🙂 Of zoals ze vroeger deden, wat bord- of kaartspelen in de schaduw op het warmst van de dag.

Circulo de la Amistad de Cabra - Spanje

  • Klik voor de exacte locatie van Cabra – GPS Cabra

Het witte dorpje Zuheros

Zuheros hoort ook echt thuis in het rijtje bij de 5 mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica. Zuheros heeft een prachtig kasteel waar helaas niet veel van over is maar wel een unieke strategische plek in geopark Sierra Subbetica heeft. Van verre is deze al te spotten over de olijf plantages!

De eerste foto in dit blog is ook in Zuheros genomen. Het wandelen door het dorpje geeft je weer super plaatjes, net als al die andere dorpjes natuurlijk! De witte huizen langs de oude straten met de vele bloemen zo in de lente geven alles een heerlijk aangezicht.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Uitzicht over de olijfplantages in Zuheros

Het museum in Zuheros herbergt veel oude werktuigen en gereedschappen en laat je een goed beeld krijgen van hoe het leven er in vroegere tijden aan toe ging op de olijf plantages van Andalusië.

Mooiste witte dorpen van Sierra Subbetica - Museum in Zuheros
Uitzicht over de omgeving vanuit het museum

In Zuheros kun je ook een kleinste huisje bezoeken. Hier leefde ze vroeger met wel 15 mensen in heb ik mij laten vertellen. Het is nu een doorgang geworden van de ene straat naar de andere. Maar als je oplet kun je nog links het oude keukentje inkijken, waar niets meer in zit, en als je de binnenplaats door bent kom je door het deel waar vroeger de dieren stonden. Op het binnenplaatsje was ook een toilet gesitueerd tegen de linkermuur. Je kunt het je niet voorstellen….

Kleinste huisje in Zuheros - Spanje

De hangbrug achter het kasteel is ook een leuke om even over heen te lopen. En op die manier maak je je wandeling zo weer rond naar het begin van het dorpje. Je komt namelijk uit op de weg onderaan het dorp, als je hier weer omhoog loopt kom je weer bij het museum uit.

De grot cueva de los murciélagos is ook hier te vinden. Ook deze is een bezoek waard. Je kunt er een wandeling in de grot met gids doen en als je geïnteresseerd bent in de sterrenhemel kun je eens informeren of de sterrenwacht open is en je een avond mee mag turen naar de hemel.

  • Klik voor de exacte locatie van Zuheros – GPS Zuheros

Het witte dorpje Rute

Rute staat bekend om het feit dat het vanaf halverwege september al in kerstsfeer kleurt. Dit is de reden waarom dit dorpje in de Sierra Subbetica met name een must visit is in die periode. Ik was er in april en heb dat niet mogen ervaren maar kom je er later in het jaar ga de kerstsfeer in Rute dan beleven.

Met name Anselmo van Museo del Anis en zijn patio veranderen in een oase van kerst.
Een echte must-see dus in het witte dorpje Rute.

Wij hadden een heerlijke lunch in die mooiste Patio con Duende van Rute. Een heerlijk plekje verscholen achter een mooie bodega in de straten van Rute.

Patio van Anselmo - Rute - Spanje

Bezoek in Rute ook het Museo del Anis waar je vele verschillende anijs likeurtjes mag proeven. Naast het museum vind je het fabriekje Machaquito del Anis. Hier leer je alles over de achtergrond en het proces van de anijslikeur. Deze twee musea liggen aan het centrale plein in Rute. Een plek waar je heerlijk in de schaduw kan zitten en het Spaanse leven aan je voorbij kan laten trekken.

Anijslikeurtjes proeven in het anijsmuseum van Rute

Net buiten het witte dorpje Rute heb je ook een ezel opvang. Ik ben hier niet geweest maar het schijnt een super leuke plek te zijn om wel even te bezoeken als je tijd hebt .

  • Klik voor de exacte locatie van Rute – GPS Rute

Hop van dorp naar dorp in de Sierra Subbetica – Roadtrip Andalusië, Spanje

Deel jij deze inspiratie?

Meer lezen over Spanje?

Alle hoogtepunten uit de Sierra Subbetica – Spanje

8 dagen pelgrimeren op de Camino Frances

Omgeving Estartit – Oude plaatsjes Pals, Begur etc

Ontdek Ibiza en Formentera – Spanje

Camino Frances – Eerste 200 km

Of ga wandelen langs de Atlantische kust in Portugal!

Fishermen’s Trail in Portugal – Wandelen langs de Atlantische Oceaan – Zinvol Reizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik.

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *