Bezoek de eeuwenoude plaatsjes Peratallada, Pals en Begur, omgeving Estartit – Spanje

Als je gaat voor een vakantie waarin niks hoeft en niks moet is Estartit een geweldige relaxte plaats aan de Costa Brava in Spanje. Toch is het ook dan wel fijn om de omgeving te ontdekken en daarbij wat te leren van de plaatselijke cultuur en historie. Dus toen ik in Estartit was hebben we een dagje toeren in de omgeving ingepland.

Als je de omliggende eeuwenoude plaatsen verkent krijg je het idee dat je terug de middeleeuwen in gaat. Deze geweldige historie willen de Cataloniërs ook graag laten zien en daarom is het alles goed onderhouden en wordt in een mooie setting getoond aan de bezoeker!

Panorama View Begur, Cultuur en Historie

Panorama view bij Begur

Cultuur en historie – Omgeving Estartit – Catalonië 

Als je vanuit Estartit, een echte badplaats waar veel Nederlanders op een camping staan,  het binnenland inrijdt kom je door een mooi golvend Spaans landschap met hier en daar een grote authentieke Spaanse boerderij. Bij Torroella de Montgri kun je de C31 op en gingen we in de richting van Pals.

Ontdek Peratallada

Voordat we bij Pals aankwamen sloegen we af naar een klein plaatsje wat je zeker moet bezoeken. We hadden er al het een en ander over gehoord en het klopte: het hele dorpje is een museum, echt geweldig! Dit plaatsje heet Peratallada.

Peratallada panorama, Cultuur en Historie
Peratallada

In de tiende eeuw is hier een kasteel gebouwd en daaromheen is het dorp ontstaan. Dat wil dus zeggen dat het centrum van dit dorp het eigenlijke kasteel is en dat kun je zien. Dit centrum is aaneengesloten met smalle steegjes en oude uitgekerfde weggetjes waar je heerlijk in rond kan dwalen!

Straat Peratallada, Cultuur en Historie

Eeuwenoude Cultuur en Historie

Omgeving Estartit – Spanje

Het hele kasteel en nu dus dorp is gebouwd op rosten. Deze rotsen zitten in het dorp verweven en geven het een woest en ruig uiterlijk. In de straten zie je overal de uitgesleten karrensporen van het eeuwenlang gebruik van dit kasteel en het mooie dorp wat het geheel een geweldig aanblik geeft.

Peratallada uitgekerfde straat, Cultuur en Historie

Ontdek Pals 

Hierna hebben we uiteraard Pals bezocht. Pals is net als Peratallada een dorp in de setting van een middelseeuws museum. De oude huizen en wegen zijn erg goed onderhouden. Wederom liepen we in die smalle weggetjes die ons opnieuw lieten verbazen over de schoonheid van deze regio en dit dorp. Bij elke bocht die we namen kwam er opnieuw een authentieke Catalaanse straat in beeld. Uiteindelijk kwamen we hoger en hoger in het dorp om uiteindelijk uit te komen bij een geweldig uitzichtpunt over de omgeving.

Boogje Pals, Spanje

Street Pals, Cultuur en Historie
Er zitten veel winkeltjes in de straten waar je allerlei leuke kleding, souvenirs of woondecoratie kan kopen. Die winkeltjes zijn ook echt de moeite waard om even binnen te stappen.

Eeuwenoude Cultuur en Historie, Estartit - Spanje

Ontdek Begur

Het laatste dorp wat we bezochten was Begur, daar hebben we de typische Spaanse culinaire traditie:  Tapas geprobeerd. Wat heerlijk is dat zeg. Overal wat van proeven en alles durven te proberen omdat het toch maar kleine hapjes zijn. Geweldige manier voor de wat moeilijke eter om toch eens wat anders te proberen.

Deurknop Begur, Cultuur en Historie

Begur Baai View - Spanje
Feiten en Tips:
Ik was niet alleen op deze trip en mijn reisgezel Hans had zijn auto, bij zich en dus ideaal om van dorp naar dorp te gaan. Het waren allemaal afstanden van ten hoogste 50 km dus heel goed te doen op een dagje.

Eeuwenoude Cultuur en Historie omgeving Estartit

Deze drie dorpen zijn goed te bezoeken in 1 dag. Als je de eerste, Peratallada helemaal doorloopt ben je ongeveer uur nodig. Drink dan nog een lekker kopje koffie  op een van de vele leuke terrasjes en ga weer door.

Parkeergelegenheid was er volop bij elke plaats. In Peratallada vonden we een betaalde plek maar bij de andere plaatsen vonden we ook nog gratis plekken die veilig waren en op loopafstand van het centrum.

Tapas kun je uiteraard overal krijgen in Spanje. Wij zaten bij het kleine maar leuke restaurantje El Tapas de Begur.

Tapas Begur, Spanje

In Peratallada hebben wij gedineerd op het plein De les Voltes en bij restaurant Bonay. Een klein restaurantje waar net twee tafels buiten op het terras kunnen staan. Heerlijk gegeten en gezellig buiten gezeten met het uitzicht op het plein en heerlijk mensen kijken, leuke hobby!

Wat een super leuke dorpjes waren Pals en Peratallada! Zo hoorde ik laatst van nog een leuk dorpje maar dan op een andere manier. Heb jij wel eens gehoord van El Rocio? Dat is een dorpje in western stijl nabij de stad Sevilla. Ook zeker de moeite van het bezoeken waar

Deel je deze inspiratie?

Genieten van het mooie Catalonie in de omgeving van Estartit is een aanrader! Bezoek de plaatsen Peratallada - Pals - Begur eens!!

Meer lezen over Spanje?

Ontdek ook naar de Sierra Subbetica – Wees het grote publiek voor

Ga wandelen op de GR221 op Mallorca – Verslag etappe 2 & 3

Ontdek Ibiza & Formentera – Spanje

Wandelen langs de Costa Brava – GR92 – Lloret de Mar naar Tossa de Mar

Of ga wandelen langs de kust van Portugal op de Fishermen’s Trail

Of kan ik inspireren om wat te gaan wandelen op Karpathos – Griekenland?

Wandelpaden Karpathos – Griekenland – Avontuurlijk hiken en wandelen op Karpathos

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik.

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *