Markelo: De Borkeld – 18km – Overijssel – Gegarandeerd Onregelmatig

Het heeft even geduurd maar als het dan ineens enorm lekker weer is dan ga ik er wel weer op uit. Op deze eerste echte lekkere lentedag, die ik dan ook nog eens vrij was, ging ik mijn eerste lange wandeling maken van dit jaar! Na een lange pauze omdat ik eigenlijk nog steeds snel last had van die overbelaste spier in mijn bovenbeen vond ik het nu tijd om weer eens verder dan 10 km te gaan.

Ik zocht een wandeling uit het boekje Twaalf Twentse Tochten van Truus Wijnen en kon dus in de omgeving blijven. Ik koos deze in Markelo wandeling van 18 km door dorp en natuur.

Deze wandeling bracht me naar Markelo en omgeving en dus het mooie natuurgebied De Borkeld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit eerder was geweest. Alleen vanuit het werk, midden in de nacht, om te zoeken naar personen die niet gewenst zijn.. Bij meldingen van verdachte situaties dus.. Verder kende ik het hele plaatsje niet.

Markelo: De Borkeld

Markelo: De Borkeld – Gegarandeerd Onregelmatig

De wandeling begint in het centrum en ik loop vanaf de VVV rechtsaf terug het centrum in  voor de grote kerk langs die daar een geweldig mooi plekje heeft. Wat een mooi gebouw zeg! Op de voorzijde staat een tekst, dat zie je toch ook niet vaak?

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Al gauw ga ik via een paar wegen, en langs een mooie oude boerderij, het dorp uit en loop ik tussen de weilanden. Het is eigenlijk nog iets fris en ik ben blij dat ik mijn fleece jas aan heb en voor het geval dat een windjack in mijn rugtas.

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Toch gaat het al snel langs de bosrand verder en loop ik dus lekker uit de wind. Er is wordt informatie gedeeld over de omgeving in dit bosje en dat is altijd leuk! Na dit pad steek ik een weiland over en ga ik vervolgens het volgende bos in. Het is onderhand zo’n 11 uur geworden en de zon wordt warmer. Wat een heerlijke dag!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Wandelen bij Markelo

Ik vind het heerlijk lopen, ook de paden buiten het bos en soms langs de weg een stukje. Overal zie je dat dit gebied iets heuvelachtig is. Ik steek een grotere weg over en loop langs een watergang. Ik zie daar de tekenen van de lente!! Kikkerdril, hoe leuk!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Dwarsritschuren nabij Markelo: De Borkeld

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Net voordat ik bij mijn pauze plek aan kom loop ik tussen een aantal oude boerderijen door. In het boekje word ik erop gewezen dat Markelo de enige plaats is waar dwarsritschuren staan. En dit weggetje laat mij er een aantal zien. Het geeft het geheel een geweldig aanzicht!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Als ik dan de bocht om loop zie ik een plek bij uitstek om even mijn voeten wat rust te geven. Een heerlijke cappuccino is geen straf met zo’n zonnetje!!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Op een gegeven moment kom ik meer in het gebied van deze titel, De Borkeld. Ik loop door bos en het wordt ook steeds meer open en heide-achtig gebied. Ik hoor veel vogels en zie van alles vliegen en voorbij zoomen aan insecten.

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Op het heide gebied heb je echt mooie vergezichten zeg! Ik vind dit toch altijd wel heel mooi, ook juist heel fijn als het lekker warm is zoals nu 🙂 Iets een windje maar wel de beschutting van wat enkele bomen her en der en een bosrand in je rug. Heerlijk!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig
Is het geen schatje? Lekker te sabbelen aan dat draad 🙂

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Uitgestrekte heide bij Markelo!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Na dit stuk kom je weer in de meer bewoonde wereld terecht. Voor ik het pad verder volg neem ik de tip ter harte en ga even links in plaats van recht. ( Laatste punt onder 3) Ik kom dan uit bij het Borkeld Labyrint. Dit heeft… hier gemaakt in… En dat is toch wel even de moeite waard om te bekijken vond ik.

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig
Op het bijbehorende bord staat dat dit labyrint de mogelijkheid biedt om wandelend te mediteren. Door de vele wendingen ervaar je de natuur van verschillende kanten. Hoe leuk!!

Meer ook omdat er nu zoveel schapen met lammetjes naast stonden 🙂

Hoe lief!!

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

Lente wandeling!

In Markelo: De Borkeld

Ik loop nog een stuk door een bos en kom dan weer tussen de weilanden te lopen die mij uiteindelijk terugvoeren naar het plaatsje Markelo.

Een heerlijke wandeling waar ik uiteindelijk ruim 4 uur over gedaan heb.

Markelo: De Borkeld - Gegarandeerd Onregelmatig

De wandeling was dus 18 km en na ruim 17 km en met dus het eind in zicht begon ik last te krijgen van mijn overbelaste spier in mijn bovenbeen. Nou wat super toch? Ik heb het gehaald, zonder pijn en met frisse moed om dit jaar toch nog vele mooie wandelingen te kunnen gaan maken!!

Heb jij nog mooie wandelingen in het vooruitzicht?

Of doelen die je op dit gebied wilt halen?

Zou jij ook dit boekje willen hebben? Kijk dan bij Gegarandeerd Onregelmatig en je kunt hem zo bestellen!!

Ik had er ook nog een filmpje van gemaakt, check die even hier:

Wil je me ook op YouTube volgen klik dan even op subscibe

Als je deze wandeling leuk vond deel je hem dan?

Benieuwd naar meer wandelingen?

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

3 Korte Wandelingen bij de Engbertsdijksvenen – Vriezenveen

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum

N70 wandelroute – Rijk van Nijmegen

Knapzak route Hooghalen – Drenthe

Maar in het buitenland wandelen is ook leuk!!

Wandeling door kleurrijk Trinidad, Cuba – Ontdek het lokale Trinidad

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan dat ik dat doe!!

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *