3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen – Overijssel

Vandaag ging ik samen met Truus Wijnen van Over Wandelen Gesproken op pad om te kijken waar we voor een programma as vrijdag een stukje gingen wandelen…. en waar ik geïnterviewd ga worden. Hierover ga ik te zijner tijd echt wel meer vertellen hoor.. Maar nu nog niet 🙂 Nu eerst meer over de 3 korte wandelingen in de Engbertsdijksvenen – Overijssel.

We zijn vanaf 3 verschillende hoeken de Engbertsdijksvenen – Overijssel op gegaan. Ik vond het wel heel toevallig dat dit gebied uit gekozen was. Ik stond hier namelijk een paar dagen geleden nog tijdens de dienst.. Toen probeerden we een zonsondergang op de foto te zetten met een weerkaatsing in het water daar. Toen dit niet lukte heb ik zelf geposeerd!!

Ik ben in dit gebied ook werkzaam

Werken @ Engbertsdijksvenen – Overijssel

Nu zochten we dus een plek voor een doel. Een kort stukje lopen, een mooi uitzicht en een plekje waar je even kan zitten.

Het eerste uitgangspunt was Bergweg onder Kloosterhaar. Het gebied is daar meer heide en begon dus al mooi paars te kleuren. We zijn door gelopen naar het uitkijkpunt en hebben daar even genoten van het uitzicht en het heerlijke weer!!

3 Korte Wandelingen @ Engbertsdijksvenen – Overijssel

Heide bij de Engbertsdijksvenen

Wat mooi paars alweer he? Ik vind de kleur echt geweldig…alleen zegt dit ook dat de zomer over zijn hoogste punt heen is en we richting herfst gaan. Waar het er in de natuur juist super mooi word maar ik wat minder van het weer kan genieten.

Engbertsdijksvenen - Overijssel

Engbertsdijksvenen - Overijssel

Zeg nou zelf… dit is toch prachtig natuur gebied?

Truus en ik op de Engbertsdijksvenen - Overijssel

Dit punt was nogal een stukje lopen vanaf de parkeerplaats dus of het echt geschikt is weet ik niet. We zijn dus door gereden naar het tweede beginpunt. Dit is een parkeerplaats aan de Paterswal in Bruinehaar. Een klein straatje wat het gebied in loopt en net voor een brug kun je de auto aan de kant parkeren en zo het gebied in lopen.

We liepen nog maar net toen we op deze kanjer stuitten!!

De adder in de Engbertsdijksvenen - Overijssel

Adder @ Engbertsdijksvenen – Overijssel

De adder in de Engbertsdijksvenen - OverijsselZo langs het pad. We stonden er echt bijna bovenop. Truus dacht achter ons wat te zien en daardoor stopten we. Ik keek voor me en dacht eerst dat ik een dikke veter ofzo op de grond zag liggen 🙂 Kun je nagaan hoe je hersenen zoiets verwerken, referentiekader!! Ineens besef ik dat het een adder is. Hoe gaaf!!

Ik heb een kort filmpje gemaakt en … ja ik kan me mond dan niet houden. Je hoort aan me dat ik het gaaf vind!!

3 korte wandelingen

Engbertsdijksvenen – Overijssel

Op dit pad hebben we echt wel de meeste en leukste dieren en insecten gezien. Op een gegeven moment werd het uitzicht breder, het eerste stuk is in een veenbos en daarna loop je tussen weilanden en meren. We kwamen een man tegen die vertelde dat hij een grote adder had gezien die heerlijk opgerold in het gras lag. we hebben gezocht op zijn aanwijzing maar helaas die niet gevonden.

Ja, dit is wel een plekje waar ik terug ga komen en langer ga wandelen en meer ga opzoeken!!

Of zoek jij korte wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug?

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Ooit wordt dit een mooie vlinder 🙂

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Het vleesetende plantje Zonnedauw @ Engbertsdijksvenen

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Wespspin of Tijgerspin – Hoe gaaf?!?

Engebertsdijksvenen – Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Dit was zo groot als een vuist en het had een koker vorm. Daar zit een hele grote spin in kan ik je verzekeren…helaas zagen we hem niet.

Engbertsdijksvenen - Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen – Overijssel

Eigenlijk was ik er al wel uit…dit was het mooie stukje waar ik vrijdag wilde gaan lopen. Maar om die andere ook echt uit te sluiten gingen we uiteraard daar ook nog even naartoe.

Dit is als je naar De Pollen rijdt over de Oude Hoevenweg dan heb je al vrij snel aan de linkerkant een parkeerplaats zitten, in de lange bocht. Vanaf deze parkeerplaats loop je weer makkelijk het gebied in.

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Je loopt eerst weer door een bosgebied, we gingen rechtsaf bij de t kruising en al snel zagen we in de berm orchideeën. Het was Truus die me hierop wees, ik had er zo langs gekeken. Nu ik ze zag herkende ik het blad ook wel, ik heb thuis ook een orchidee en dat blad komt overeen. In vervolg zal ik deze dus ook gaan herkennen!!

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel Herken jij dat blad van de orchidee ook? De structuur?

Engbertsdijksvenen - Overijssel

En als snel loop je weer in dat typische veengebied met veel water en dus mooie weerkaatsingen en vergezichten!!

Engbertsdijksvenen - Overijssel

3 korte wandelingen @ Engbertsdijksvenen - Overijssel

Ik zag dit kikkertje nog net voordat hij weg sprong

We kwamen aan het eind van dit pad uit op het pad waar wij eerder die adder zagen. Dus je kan het pad doorlopen en dan terug op zo’n 10 km uitkomen….schat ik in. Wij zijn weer terug gelopen en een iets andere terugweg gekozen. Daar zagen we deze mooie blaarkoppen staan.

Engbertsdijksvenen - Overijssel

Blaarkoppen – Engbertsdijksvenen

Staatbosbeheer

Toen ik nog een keer omkeek zag ik ineens dat er eentje wel een beetje vreemd bij stond. Wat bleek? Hij stond buiten het hek, op de een of andere manier was hij uit de omheining gekomen. Ik zag nergens een verbreking en dus geen idee waar ik dat beest heen moest leiden… Dus maar geprobeerd te bellen met Staatsbosbeheer. Dat duurde even en met tussenkomst van de politie meldkamer toch contact gekregen en zij hebben de boer op de hoogte gesteld van dit feit. Hij zou het gaan oplossen. Fijn!!

Engbertsdijksvenen - OverijsselZoals je ziet staan zijn vriendjes net aan de andere kant…en staat deze vriendelijke blaarkop achter een hek…

Zoals je ziet heb ik een geweldige middag gehad. Ik heb veel gezien en weer vanalles meegemaakt 🙂 Dat is toch altijd het mooie aan buiten zijn en aan de natuur. Het blijft onvoorspelbaar en daardoor juist zo mooi!!

Welk gebied vind jij juist mooi om te wandelen?

Geef mij en andere lezers inspiratie en deel je mooie wandeling in de comments hieronder!!

Welke wandeling binnen Nederland ik nog meer deed:

Wandeling in het Springendal – Ootmarsum

Schokland; een voormalig eiland in de Zuiderzee

Kennemerduinen, een NS route

N70 wandelroute – Rijk van Nijmegen

Wandeltocht Hoonhorst – Gegarandeerd Onregelmatig

Of wat vind je hiervan?

Lopen en rennen…tegelijk!!

Ik hoop dat jij net zoveel geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!! #Enjoy

6 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *