Ontdek Göteborg met de GO Card – Zweden

Ontdek Göteborg met de GO Card! Die geweldige stad Göteborg ligt aan de westkust van Zweden en in de provincie Vastra Gotalands Ian. De stad is na Stockholm de grootste van het land. Göteborg is een havenstad en heeft dan ook de grootste haven van het land. Göteborg is gesticht in 1621 door Gustaaf II Adolf van Zweden en beelden en zijn naam vind je dan ook overal weer in de stad. De stad is door de Nederlanders, Duitsers en Schotten gebouwd maar door het vele water in de stad kregen de Nederlanders de meeste invloed op het stadsplan.

Een leuk weetje voor ons als Nederlanders:
de tweede burgemeester van de stad Göteborg was een Nederlander.

Toen ik in Göteborg was kocht ik een GO Card om de stad te verkennen.

Met deze GO Card krijg je toegang tot al het openbaar vervoer, alle musea en parken etc. Ik kocht deze kaart voor 48 uur hiermee kreeg ik kans om de hele stad door te gaan in die 48 uur om naar de attracties te gaan en daarbij had ik de entrees al betaald. Dat geeft toch altijd een fijn gevoel dat je dan je kaartje laat zien en niet meer je portemonnee hoeft te trekken.

 Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

TIP: Uit veiligheidsoogpunt is dit natuurlijk ook fijn. Je kunt je portemonnee diep in je tas laten en hoeft deze niet her en der weer te voorschijn te toveren!

GO Card Göteborg

Ik neem vaak een hop on hop off bus om de stad globaal te verkennen. Ik krijg dan goed een beeld van hoe ver iets van elkaar verwijderd is en de structuur van de stad krijgt een vorm in mijn hoofd. Hierdoor verdwaal ik later nauwelijks tot niet meer. Wat een nadeel is van de GO-card optie…je mag niet on hoppen en off hoppen…wat eigenlijk het voordeel van deze bus zou moeten zijn. Ik gebruik vaak een heel rondje voor mijn stadsorientatie en ga dan lopen of reis dan naar het punt waar ik naartoe wil met de bus.

Tip: De tram en bus mag je wel onbeperkt gebruiken en dus kun je die als hop on hop off bus gebruiken in de rest van je dag(en).

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

  • Vintage Tram

En als je in Göteborg bent moet je zeker een keer in de metro natuurlijk. Dat heb ik dan ook gedaan, niet alleen de nieuwe blauwe metro die je in het straatbeeld van Göteborg niet weg kan denken maar ook het vintage trammetje. Met deze tram mag je ook een ronde maken als je de GO-card hebt namelijk. Erg leuk om even te doen 🙂

Of ga naar een andere Scandinavische stad zoals Trondheim, Noorwegen. Ook niet ver van Nederland en voor een weekend super leuk om te bezoeken.

  • Vinga

GO Card Göteborg

Met de kaart kun je ook naar het eiland Vinga en dat wilde ik wel erg graag. Even de stad uit en een mooie boottocht door de archipelago van Göteborg gaan. Er was een optie voor een hele middag of een avonddeel. Ik heb gekozen om deze op de tweede dag in de avond te doen. Zodoende had ik twee volle dagen om alles in de stad te bekijken.

De boottocht naar het eiland was echt heerlijk. Tegen de avond en dus heerlijk om even niks te doen en alleen maar lekker genieten van alles wat langs ons kwam. We gingen langs de kust en dus zag ik een heel aantal dorpjes voorbij komen. Op het eiland was het ook rustig, ik heb een mooi rondje gelopen naar de vuurtoren en wat alternatieve paden gezocht. Uiteindelijk waren er dat niet zoveel maar met de rode huizen die er op stonden, de zon die inmiddels onderging heb ik toch een heel mooi beeld van dit eiland gekregen. De mensen die wonen op het eiland zijn seizoenswerkers, zij zijn er een aantal weken in hun vakantie en zorgen dat alles op het eiland gedaan wordt.

Wat een heerlijk eiland om even rond te wandelen!

Als je er de hele dag bent kun je er natuurlijk even een duik nemen in de zee!!

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

  • Alvsborg Fort

Ik ging naar Alvsborg Fort wat voor de kust van Göteborg ligt. In de middeleeuwen beschermde dit fort Göteborg voor al het gevaar wat van de Noordzee en de Atlantische oceaan kwam. Je kunt hier met de boot naartoe en dit deed ik de eerste middag. Hij vertrok om 14.30 uur en ik was rond 18.00 uur weer terug. Op het eiland, bij het fort wordt je in stijl ontvangen en wordt er een rollenspel gedaan. Helaas was dit in het Zweeds en verstond ik er dus geen bal van maar het zag er leuk uit en was erg humoristisch. De toeristen werden zo op een leuke manier rond geleid om daarna nog even de tijd te hebben om zelf rond te kijken.

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

Ik vond het heerlijk om er even zo rond te lopen en een heerlijke kop koffie met een geweldig uitzicht te drinken! Er zijn natuurlijk stoelen en tafels….maar ik nam mijn kop mee naar de vestigingswal!!

  • Universeum Science Centre

GO Card Göteborg

Ik ging naar het museum Universeum. Het is een heel leuk museum om met kinderen naartoe te gaan. Ik las dat er een regenwoud werd nagebootst en wilde dat wel graag zien. Als je binnen komt in het museum ga je met een lift naar boven en loop de langs de wereld aan natuur naar beneden. Overal laten ze soorten dieren zien. Het begon met vissen, toen amfebieen en dergelijke. Daarna kwamen we door een stukje waar ik de luiaard zag en uiteindelijk kwam ik in het regenwoud waar ik een aantal mooie vogels en aapjes heb gezien. Erg leuk en leerzaam gemaakt!

  • Paddan Canal Boat

Ook nam ik de hop on boat om door de mooie grachten van Goteburg de stad te bekijken. Je gaat onder veel mooie oude bruggen door. Je krijgt weer een totaal ander beeld van de stad, geweldig!

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

  • Saluhallen

GO Card Göteborg

Toen ik stond te wachten op de boot bleek ik nog even de tijd te hebben om The Market Hall te bezoeken. Een grote hal die mij deed denken aan de markthallen die ik in Spanje ook bezocht en die ik steeds meer ziet. Hetzelfde idee heeft FoodDock in Deventer ook, super!! Mooi opgezet en met vele verschillende verkooppunten van etenswaar met een hoogwaardig karakter. Het heeft een super uitstraling en omdat ik wilde eten bij de ‘Viskerk’ heb ik niks gekocht.

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

  • Feskerkorka Fish Market Hall

Dit gebouw heeft deels de vorm van een kerk en dus heet hij ook zo. Er werd op de paddan boot nog gekscherend gezegd dat er zelfs iemand getrouwd was in deze kerk. Nou ja…het is wel een apart gebouw voor een vismarkt. Ik hoorde er al over toen ik aan het fietsen was op de Kattegatleden en dus moest ik hier zeker even naartoe.

Tip: Ga niet voor het avondeten plannen maken om verschillende soorten vis te proeven… De markt gaat gewoon om 18.00 uur dicht. Ik heb dus de eerste dag ergens anders gegeten en ben de volgende dag rond 16.00 uur terug gekomen.

Ik heb toen verschillende soorten haring geproefd. Hier eten ze de haring ook wel rauw maar dan wel in zuur of in andere heerlijke sausjes!! Heerlijk!

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

Lapstiftet – GO Card Göteborg

Ook nam ik de lift naar de bovenste verdieping van wat de Zweden het lelijkste gebouw van Göteborg vinden. Ze hebben het dan ook de lippenstift genoemd. Het is een vreemd gebouw wat nabij de mooie haven staat en hoog boven alles uittorent en zeker wel opvalt met de rode kleur! Ik vind het een heel apart gebouw, het is futuristisch…iets wat niet in het plaatje past naast de vele oude schepen die in de haven liggen.

Ontdek Göteborg met de GO Card - Zweden

Maar het geeft je natuurlijk wel een super uitzicht over de stad wat je niet mag missen!!

Ontdek Göteborg met de GO Card - ZwedenIk deelde deze foto ook op Instagram

Extra’s van de GO Card – Göteborg  

Daarnaast kreeg ik bij de GO Card nog een heel aantal kortingsbonnen voor met name voor winkelen. Het centrum van Göteborg is bezaaid met leuke winkels en ook met flinke winkelcentra. Als je wil winkelen zit je hier wel goed, dat kon ik zelfs zien ook al ben ik geen echte shopper 🙂

Hoe leuk zijn die winkeltjes? En dit waren zeker niet de enige twee…ik had er haast een blog over kunnen vullen. Jammer dat je het zou moeten verschepen als je wat koopt maar ik zag best wat leuke dingetjes!! 🙂

—-

Wist je dat je ook met de boot van Kiel in Duitsland heel relaxed naar Goteborg kan varen?  De tocht duurt 14.5 uur en ondertussen lig jij lekker te slapen in je hut. Lees meer over de Stena Line van Kiel naar Goteborg.

Deel deze post op de sociale media Sharing is Caring 🙂

Wil je meer lezen van mijn Zweedse avonturen?

Ik zat heerlijk in een sauna boven de zee in Batad

Hotel Tip in Goteborg: Hotel Waterfont!

Ondertussen kun je Kamperen volgens het Allemansrecht

Kelthisch kruis op Alvsborg Fort

—-

Ik vond het veelal veilig fietsen in Zweden!

Veilig fietsen in Zweden #Kattegattleden

Ik hoop dat jij net zo geniet dan ik van deze mooie wereld.

21 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *