Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan – De Filipijnen

Als je naar het geweldige eiland Palawan van De Filipijnen gaat is het eerste wat je aan denkt natuurlijk de witte stranden en de prachtig blauwe zee! En dat is natuurlijk ook dat waar ik voor ging toen ik naar El Nido ging, ik wilde ook die bekende eiland hoppen trip doen waar ik zoveel mensen over hoorde! Een heerlijke relaxte dag in de baai van El Nido!

Palawan is een provincie van de regio Mimaropa, het is de grootste provincie van De Filipijnen.

Palawan heeft ongeveer 1780 eilanden en rotseilandjes rondom het grote eiland en is alleen al om die reden echt de moeite waard om te bezoeken.

Er wordt gezegd dat ze 2000 km kustlijn en dus mooie witte stranden hebben met het geweldige uitzicht over die helblauwe zee met daarin karststenen rotsen!

Dat moest ik zien!

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Eiland Hoppen bij El Nido

Als jij ook een eiland hoppen tour wil boeken bij El Nido dan heb je 4 opties. A, B, C of D en ze zijn allemaal in hetzelfde gebied maar bezoeken een aantal verschillende plekken en eilanden. Check deze site voor alle details van de tours.

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Ik boekte uiteindelijk tour A omdat C volgeboekt was. A en C zijn de populairste tours. Als ik meer tijd zou hebben gehad had ik zeker een van de minder populaire tours geboekt om te ontdekken waarom deze minder in trek zijn bij de toeristen. Maar ik koos ervoor om de andere dag die ik in El Nido te besteden had aan het duiken te wijden 🙂

Eiland Hoppen bij El Nido – Tour A

7 commando strand

Ik vond mijn dag op en bij de zee echt geweldig! We gingen eerst naar het 7 commando strand. Ik begon met een heerlijke verse kokosnoot, hydration is zoo belangrijk! Nog even lekker gezwommen in die heerlijke zee en daarna was er nog tijd om aan een touw te slingeren als Jane 🙂

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Is dat niet geweldig? Heerlijke warming-up voor deze super dag!!

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Small Lagoon & Big Lagoon

Small Lagoon en Big Lagoon

Hierna gingen we naar de Small Lagoon en de Big Lagoon. Op beide plekken huurde ik een kayak om de plek te bekijken en lekker even rond te varen. Ik vond dat zeker beide keren wel de moeite waard. Je moet uiteraard voor de kayaks betalen en ze vragen telkens 300 pesos voor het gebruik van de kayak.

Bij Shimizu Island kregen we snorkels te leen en konden we even gaan zwemmen, snorkelen en ons vermaken in dit geweldige gebied! Ondertussen werd er door de crew eten klaar gemaakt en toen we aan boord kwamen omdat het eten klaar was werden we verrast met een heerlijk opgediende lunch!

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Het water is echt super helder! Geweldig om er zo rond te dobberen, op zoek naar wat vis en het koraal.

Zoals je ziet is het koraal helaas niet meer mooi gekleurd en zoals het er uitziet op de foto hieronder is het eigenlijk dood. Dit is natuurlijk wel het gevolg van de hoeveelheid toerisme die hier elke dag is.

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Ik had geweldige mensen om mij heen, een stel uit Amerika en een stel uit India!

Eiland Hoppen bij El Nido

Secret Lagoon

Na een heerlijke lunch en rust gingen we verder varen. We gingen naar de secret Lagoon. Vanaf de boot konden we daar heen zwemmen en lopen en door een kleine opening in de karststenen rotsen konden we naar binnen. Ik zag een kleine ronde ruimte waar het water ondiep was.

In de wachtrij voordat ik naar binnen kon zag ik op de rotsen allemaal kleine visjes kruipen 🙂 Ze liepen bijna..Leuke manier om je tijd aan te besteden in een wachtrij 🙂

Ja… een wachtrij.. Het is een druk gebied de baai van El Nido. De omgeving is ook geweldig en ik snap zeker waarom! Ik loop eigenlijk liever op plekken waar weinig toeristen zijn maar dit plekje moest ik natuurlijk ook zien!

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

De reden waarom het zo druk is.. Het is ook een unieke plek!

Secret Lagoon – El Nido, Palawan

Ik heb echt genoten van mijn dag in de baai van El Nido. Ik vond de plekjes echt super, op de boot was alles goed geregeld, we hadden genoeg water en de lunch was heerlijk! Als je meer tijd te besteden hebt snap ik dat je een meerdaagse eiland hoppen trip gaat boeken in dit geweldige gebied.

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Wat een feestmaaltijd!!

Tour A, B, C en D

Voor mij was 1 dag eiland hoppen wel genoeg in El Nido. Ik zag dat ze veel aanbiedingen hadden om 2 of meer dagen achtereen te doen. Ik kan me ook echt voorstellen dat er meer van deze geweldige plekken te bezoeken zijn in deze super mooie baai! Zoals ik al zei heb ik mijn tweede dag aan het duiken besteed wat ook altijd een leuke ervaring is op en in de zee!!

Kosten en duur

Om 9 uur in de ochtend werden we opgehaald bij het hotel en rond een uur of 5 a 6 waren we weer terug. De hele dag is dus in de baai van El Nido gespendeerd en toen ik weer ’thuis’ was vond ik het ook genoeg! Ik had gezwommen, gekayaked en gesnorkeld 🙂

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

Ik heb 1200 PHP betaald voor de hele dag en als je de toeslag voor het El Nido baai natuurpark nog moet betalenkomt er 100 PHP bij op. Dus in totaal zou je dan 1300 PHP betalen en dat is zo rond de 20 euro. Dat is niet verkeerd voor een hele dag varen in het geweldige gebied van El Nido en een heerlijke lunch!!

De kosten die erbij komen zijn dus de kayaks op de verschillende plekjes onderweg. Ik huurde die twee keer voor 300 PHP per stuk. Er wordt dus lekker bijverdiend op die huur. Je weet hoe het werkt he?

Ik kan wel echt aanbevelen om die kayaks te huren! Zwemmen naar die plekjes kan… is soms best ver en je ziet de helderheid van het water natuurlijk niet zo als je er in ligt.

Waarschuwing!

Op de grond liggen zee-egels en daar wil je niet opstappen! Kyle van het Amerikaanse stel waar ik de dag mee besteedde stapte uit de kayak en op de egels.. Dat zag er naar uit en wil je niet! Het water buigt je zicht naar de bodem en dus is het moeilijk inschatten waar je wel en niet kan staan.

Zwemmen oké, maar ga gewoon niet op de bodem staan.
Ook om het koraal te beschermen is het beter om dat niet te doen 🙂

Heel veel reizigers gaan wel door naar Port Barton. Ik heb dat helaas niet gedaan maar hoor er veel goeds over. Het is een super relaxed plaatsje en je kunt er dus heel fijn nog een paar dagen in het paradijs door brengen. Lees deze post van Linda eens over Het Fijnste Plekje van de Filipijnen

Eiland Hoppen bij El Nido, Palawan - De Filipijnen

En zie je die boot? Zie jij wat het is?

Het is het afval wat naar het vaste land wordt vervoerd.

Ik werd hier blij van!!

Dat betekent dus dat ze het afvoeren en ik hoop dan maar dat het op de plek waar ze het heen vervoeren ook goed verwerkt wordt!! Wij, toeristen, betalen de fee natuurlijk voor het behoud van dit gebied en ik hoop dat ze dit ook echt doen!!

Keep El Nido Clean!

Toen ik terug ging naar Puerto Princesa ben ik wel langs de Ondergrondse Rivier gegaan, ook echt wel even leuk als je toch in de buurt bent! Maar nu las ik dat ik de Sabang X zipline heb gemist! Wat zou ik die leuke gevonden hebben!

Vond je deze trip leuk?
Ik zou het super vinden als je deze blog verspreidt op je sociale media kanalen 🙂

Sharing is Caring

Wil je nog meer avonturen lezen in de Filipijnen?

Osmena Peak beklimmen – Cebu Eiland

Trekking naar de Top van Mt. Pulag – Filipijnen

Dagtrip op Bohol – De Filipijnen

Op de eeuwenoude Rijstterrassen lopen, Banaue – Luzon

Ontdek de zomerhoofdstad Baguio

Als je zoekt naar een geweldig hotel in El Nido… Check Viewdeck Cottages!

Een nachtje alles wat je kan wensen – Viewdeck Cottages – El Nido

Of kan ik je inspireren om een Camino te gaan lopen?

Een dag uit het leven van een pelgrim – Camino Frances

Ik hoop dat jij net zo van deze mooie wereld kan genieten als dat ik dat doe!!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *