Ochtend Wandeling op de Ghats, Varanasi – India

Vroeg in de ochtend, 5 uur, zijn we voor een ochtend wandeling op de Ghats gegaan. We wilden de mensen en hun rituelen zien ontwaken bij de Heilige rivier de Ganges. Ik vond het magisch gezicht. Ik zag mensen zich wassen in de rivier en mensen allerlei rituelen uitvoeren. Het voelde als een eer om het te mogen aanschouwen. Als jij ook naar Varanasi gaat moet je echt zorgen dat een wandeling op de Ghats een onderdeel van je bezoek is!

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Ochtend Wandeling op de Ghats, Varanasi – India

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Helaas begon het even later te regenen. Het kon mij niet tegenhouden al had de gids wel willen schuilen. De temperatuur was alsnog prima en ik wilde graag gaan zien hoe de dag tot leven kwam aan de Ganges. We gingen op een boot en konden zo van een afstandje zien hoe alle activiteiten zich afspeelden op de Ghats.

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Varanasi – India

Op een gegeven moment kwamen bij de ‘burning Ghat’ de ghat waar de overledenen ritueel verbrand worden. dit hadden we de avond ervoor ook al gezien op een Ghat waar een enkele persoon werd verbrand.Op deze burning Ghat waren het er zeker 5 a 6 tegelijkertijd die verbrand werden. Er is mij verteld dat er zo’n 2 a 300 per dag verbrand kunnen worden.

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

De dag ervoor stonden we dus bij zo’n enkele verbranding en zagen we een been en een voet uit de vlammen steken. Er kwam een man bij om deze er terug in te ‘vouwen’. Dat is toch wel heel apart om te aanschouwen. Je kunt je niet bedenken dat er zoiets in Nederland ergens maar zou afspelen. Ik heb dit ritueel aanschouwd vol verwondering in mijn blik. Voor iedereen hier is het gewoon de manier waarop dit gebeurt, het is juist een eer dat het gebeurt in Varanasi, aan de Ganges.

Verbrandingen op de Ghats van Varanasi

De kinderen spelen rondom deze verbrandingen. Zij groeien op met deze manier en voor hen is het normaal.  Het mooiste wat ik zag, waar ik mij het meest over verwonderd heb is dat een kind aan het spelen was. Hij had volgens mij gezwommen of zich gewassen en kwam naar het vuur om zijn korte broek te drogen. Hij hield op voor het vuur en stond daar even. Ik moest er om lachen, ook een beetje in ongeloof van wat ik zag maar ook om het ‘doodgewone’ gedrag van dit kind. Vuur is vuur en daar kan ik mijn broek aan drogen. Super!! Je ziet hier wel hoe dicht het leven en de dood dan bij elkaar zijn en in elkaar verweven.

Je zou misschien ook denken dat het er enorm moet stinken. Ik vond het enorm meevallen. Er wordt veel sandelhout verbrand en veel wierook en dat maskeert de geur van de lichamen dan waarschijnlijk. Ik vond het niet stinken. Wij hadden daarnaast ook het geluk misschien dat het geregend had en dat de lucht verfrist had.

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Indrukwekkende ochtendwandeling bij de Ganges in Varanasi

Ik vond dit heel indrukwekkend om te zien. Het was mijn eerste bezoek in 2009 aan India dat ik deze boottocht boekte via RiksjaTravel. Nadien ben ik ook nog met mijn vader in Varanasi geweest. Ik heb toen weer wat tijd doorgebracht op het water en ook in de stad natuurlijk.

Wil je meer zien van het indrukwekkende India?

Taj Mahal bij zonsopgang – Agra, India

Thajiwas Glacier beklimmen – Sonamarg, Kashmir

Op zoek naar de Tijger! Periyar Tiger Reserve, Kerala

De streetfood cultuur in Mumbai, India

Lokale kookles… Te Lokaal.. Varanasi, India

Of kan ik je inspireren om te gaan duiken?

Diving at Sipadan #1 Spot to Dive in the World

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!!

Tags:,
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *