Wandelen in Cappadocië, Turkije – Hiken in Pigeon Valley & Zemi Valley

Begin mei 2022 ging ik naar Cappadocië in Turkije om te gaan wandelen. Het gebied is bij uitstek geschikt om te gaan wandelen en rondom de stad Göreme bevinden zich verschillende valleien. Uiteraard heb ik geprobeerd om in elke vallei een fijne wandeling te maken. Het is me gelukt om in de Red & Rose Valley, de Love Valley en nu dus te hiken in de Pigeon Valley en Zemi Valley.

Om te gaan hiken in de Pigeon Valley kun je zo Göreme uitlopen. Ideaal dus als je een paar dagen kan doorbrengen in dit geweldige gebied. Als je een echte wandelaar bent en de hele dag onderweg wil zijn dan doe je op de terugweg de Zemi Valley om dan via Görkündere terug in Göreme te komen.

Pigeon Valley - Wandelen in Cappadocië, Göreme - Turkije
Uitzicht bij het kopje koffie in de Pigeon Valley

Als je gaat hiken in Pigeon Valley vanuit centrum Göreme kun je het beste Empire Cave Hotel invoeren in je google maps. Als je daar aangekomen bent vervolg je de weg Göreme uit en zo kom je als vanzelf in de Pigeon Valley te wandelen. Het pad is in eerste instantie nog best breed, meer een weg. Nadat je bij een vervallen restaurant aankomt wordt het echt een wandelpad.

Pigeon Valley - Wandelen in Cappadocië, Göreme - Turkije
Göreme nog in zicht op de achtergrond

Hiken in Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Göreme uitwandelen de Pigeon Valley in

Hierna kun je links aanhouden en onderin de vallei blijven om bij de waterval te komen.. Dit deed ik zonder dat ik het wist. Het is een leuk en een beetje een avontuurlijk pad. En dat ik er een schildpad zag lopen maakte het natuurlijk dubbel zo leuk. Als je eenmaal bij de waterval bent kun je niet verder en moet je hetzelfde stukje terug wandelen.

Pigeon Valley - Wandelen in Cappadocië, Göreme - Turkije
Kleine maar hoge waterval in de Pigeon Valley – Göreme – Turkije

  • Je bent hier een klein half uurtje voor onderweg, heen en terug.

Als je na het vervallen restaurant rechts aanhoudt en omhoog gaat krijg je mooie uitzichten en kun je het pad goed volgen. Na een flinke klim kwam ik aan bij een restaurant / theehuis wat een heerlijk terras heeft. Uiteraard heb ik een pauze genomen om een fijn bakje koffie te bestellen. Ik hou van cappuccino en dus was ik twee keer zo duur uit als dat je een Turks kopje koffie neemt of een kopje thee. Alsnog is het niet heel duur natuurlijk.. Maar het is instant en twee keer zo duur dus qua prijs /kwaliteit is het een beetje raar… Toen er een hele groep Italianen aankwam ben ik door gelopen.

Hiken in Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Het pad rechts bovenlangs

Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Kopje koffie in de Pigeon Valley bij Göreme

Gelijk na de koffiestop zag ik een informatiebord en bleek het pad links omhoog te gaan. Als je hier rechtdoor loopt kom je uit op de doorgaande weg tussen Göreme en Uchisar. Boven gekomen krijg je weer mooie vergezichten over het gebied waar je net daarvoor liep. Mooie paden lopen uiteindelijk allemaal dezelfde richting op. Verder hiken de Pigeon Valley in en uiteindelijk weer afzakkend naar beneden.

Hiken in Pigeon Valley – Turkije

Hiken in Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije

Op een gegeven moment begin ik me toch echt af te vragen waarom deze vallei Pigeon Valley heet. Ik heb er uiteraard wel wat zien rondvliegen maar niets meer dan in de andere valleien. Een dag later kreeg ik het antwoord van een gids op de groene tour. Hij vertelde dat er heel veel duiventillen waren in deze vallei. En ja, die had ik wel gezien…zonder dat ik wist dat het duiventillen waren. De kleine vierkantje hokjes in het steen welke je ziet waren vroeger afgeschermd en daarin zaten de vele duiven. Het duivenpoep werd gebruikt om de wijngaarden mee te bemesten. Om die reden waren hier de druiven erg mooi en groot.

Helaas is deze traditie grotendeels voorbij want de oudere generatie kan niet meer de duiventillen legen, ze zijn namelijk lastig te bereiken. Ik ben bij een paar van die rotsen naar boven geklommen en vond dat inderdaad erg lastig. De jongere, nieuwe generatie koopt mest bij een groothandel.

HIken in Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Wat vroeger dus afgeschermd was en wat als duiventillen dienden

Aan het eind van de Pigeon Valley kwam ik in een groot huis te lopen. Ik moest er wel een stukje voor klimmen maar dat had ik er zeker voor over. Wat een geweldig stukje Cappadocië dit zeg. De rotswoning had meerdere verdieping en meerdere kamers. Het zag er echt nog heel goed en mooi uit. Je zou er haast zo nog in kunnen trekken.

Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Binnen in een oude rotswoning

HIiken in Pigeon Valley bij Göreme - Cappadocië, Turkije
Het sprookjesachtige landschap van Cappadocië

Na deze plek zorgde ik dat ik door liep en niet de pigeon vallei uitging. Hiken in Pigeon Valley ging hier over in de Zemi vallei. Via een mooi tussenstuk kwam ik uit op een provinciale weg, ik hield links aan. Kort hierna zag ik ook een bord staan met de aanwijzing Zemi Valley links aanhouden. Ik had de juiste weg te pakken, via maps.me zag ik globaal welke kant ik op moest. Ik zag ook een viewpoint op de map staan en daar heb ik me in eerste instantie op gericht.

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije

Deze bevind zich net links naast de weg die de Zemi Valley induikt. Dus ik liep van de weg af en kwam over de rug van een rots te lopen. Alle rotsen zijn hier erg brokkelig en uitglijden is in Cappadocië aan de orde van de dag. Dus ik liep er erg voorzichtig over heen en had op een aantal punten mijn armen gespreid om mijn evenwicht te behouden. Op het eind is een breder stukje waar ik mijn selfiestick neer kon zetten en waar ik een paar foto’s heb gemaakt.

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije
Super gaaf toch?

Echt een heel mooi stukje en zeker de moeite waard voor een kleine pauze als je het mij vraagt.
Als je tenminste over het smalle pad durft te lopen.

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije
Ja, van zulke tochten word ik wel blij!

Hiken in Pigeon Valley en Zemi Valley

Hierna vervolgde ik de grotere weg de Zemi Valley in. Hier kwam ik mijn tweede schildpad tegen van vandaag. Hij liep op een weg waarvan ik dacht dat dit niet helemaal fijn was en dus heb ik hem een stukje geholpen 🙂 Hierna kwam ik uit bij een wijngaard en theehuisje waar niemand aanwezig was. Ik zag er in de boom een geitenhoofd hangen?? Zal vast tot nut hebben dat het andere dieren afschrikt?

Hierna bracht het pad mij door een groene omgeving de vallei in en door een soort bos met hier en daar een rots. Weer een heel ander gebied waar je dan in komt te lopen. Ook om die reden is het wel erg mooi om ook deze vallei mee te pakken. Elke vallei heeft zo zijn eigen natuur en cultuur.

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije
Zemi Valley geeft je weer een heel ander beeld – Cappadocië – Turkije

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije
Keuze stress…

Toen ik bij een bord kwam waar ik linksaf een kerkenroute kon doen of rechts door het dal kon lopen koos ik voor de kerkenroute. De route was erg mooi en ik kwam wel wat borden tegen van oude kerken maar helaas heb ik geen echte kerk kunnen vinden waar ik nog naar binnen kon. Het duurde hierna ook niet lang voordat ik uit de vallei was en weer op een provinciale weg te lopen kwam. Na een kilometer kwam ik het bord tegen voor Görkündere tegen kwam. Het zei me iets en dus ben ik rechtsaf gegaan en ben ik dit gaan volgen.

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije

Zemi Valley - Cappadocië - Turkije
De rots op de achtergrond zal een kerk zijn geweest. Toch had ik gehoopt dat ik weer ergens in had kunnen klimmen.

Al snel kwam ik weer in een vallei te lopen en vond het pad heerlijk! Ik kon weer kiezen voor een hogere route, een breder pad, of een lagere route en een smaller pad. Deze gaf mij ook weer een mooi uitzicht over deze vallei en na een korte tijd over Görkündere Breakfast Cafe in de verte. Het pad bracht mij bijna een tuin door en zo naar dit cafe.

Gürkündere Valley - Cappadocië - Turkije

Avontuurlijk wandelen in Cappadocië

Gürkündere Valley - Cappadocië - Turkije
Ook in Gürkündere Valley kreeg ik weer geweldige uitzichten.

Gürkündere Valley - Cappadocië - Turkije
De mooie tuin van Gürkündere Breakfast Cafe

De mogelijkheden van hiken in Pigeon Valley

Wil je alleen hiken in Pigeon Valley? Dan ga je aan het eind van de Pigeon Valley naar boven en kun je Uchisar even bezoeken. Ik liep de Pigeon Valley in zo’n 2 uur door. Daarna kun je een taxi of Dolmus terug nemen naar Göreme.

Hiken in Pigeon Valley - Wandelen in Cappadocië, Göreme - Turkije
Hiken in Pigeon Valley, nabij Göreme – Turkije

Wil je ook de terugweg door Zemi Valley doen? Zorg dan dat je door blijft lopen in de Pigeon Valley. Ik vond het erg verrassend hoe het pad liep. Aan het eind links aan houden op de grote provinciale weg en dan kom je het bord Zemi Valley tegen. Ook deze vallei kostte me zo’n 2 uur om door te gaan.

Hiken in Pigeon Valley - Wandelen in Cappadocië, Göreme - Turkije
Neem wel wat te eten en vooral voldoende water mee op je wandeltocht door de valleien

Aan het eind kwam ik via Görkündere Breakfast Cafe weer terug in Göreme. Ik heb er heerlijk in een soort schommelbank gelegen in de schaduw en een frisdrankje gehad. Ze hebben er een heerlijke tuin om te zitten. De naam zegt het natuurlijk al….ze serveren alleen maar breakfast maar dat wel de halve dag door.

Vond jij deze wandeling ook gaaf?
Bewaar deze blog voor op jou reis
of deel de inspiratie met je familie en vrienden

Wil je meer lezen over mijn Turkije of het Midden-Oosten?

Historisch Cavusin bezoeken en de Fairy Chimneys en Zelve Museum bekijken – Cappadocië

Sprookjesachtige woestijn Wadi Rum Bezoeken in Jordanië

Alles wat je moet weten voor een reis naar het sultanaat Oman

Drijven in de Dode Zee – Israël

Wandelen in Dana Biosphere Reserve – Jordanië

Soms .. tussen al het reizen door is het goed om eens een heliview op je leven te pakken.
Lees hoe ik dat deed

Heliview op je leven pakken – Even het grotere plaatje zien – Het door jouw bewandelde levenspad bezien – Zinvolle Inspiratie

Ik hoop dat jij ook geniet van deze mooie wereld

7 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *