Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken – Sri Lanka

Ik deed een rondreis van 10 dagen door Sri Lanka met Denithru en natuurlijk zorgde ik ervoor dat walvissen spotten bij Mirissa in deze trip werd opgenomen. Ik had erover gehoord en aangezien de kans erg groot is dat je walvissen spot wilde ik daar wel heel graag vroeg mijn bed voor uit!

Walvissen spotten bij Mirissa mag je niet missen op je rondreis door Sri Lanka!

Ik verbleef in Ambalangoda en om te gaan walvissen spotten bij Mirissa moest ik er vroeg uit zodat we net na zonsopgang op de boot zaten om uit te varen. Op de heenweg stopten we even voordat de zon opgekomen was in het stadje Galle. Dat was wel even apart, de straten waren toen nog helemaal leeg en donker..

Al snel even een glimp opvangen van het stadje met vele  Nederlandse invloeden.

Ambalangoda - Sri Lanka
Dakterras in Ambalangoda

In de kustplaats Mirissa aangekomen zag ik dat er vele boten klaar lagen en dat er nog veel meer toeristen  aankwamen. Dus… wees op je hoede voor een toeristisch uitje deze dag! Ik zit liever niet tussen de hordes toeristen maar ik wil ook wel graag de walvis spotten… dan moet je op een korte solo rondreis als deze concessies doen.

Dus ik stapte op die boot met tientallen andere toeristen uit allerlei verschillende landen.

Walvissen spotten bij Mirissa
Galle bezoeken – Sri Lanka

Walvissen Spotten bij Mirissa

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Niet lang daarna kreeg ik een broodje en een kopje koffie als starter. Even later begonnen we te varen, het was al licht en achter mij zag ik Sri Lanka kleiner worden. Ik had er zin in… Mijn gids en ik waren optimistisch gestemd!

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Ik ging enorme walvissen spotten bij Mirissa!!

En misschien zou ik wel meer dan 1 walvis als ik geluk had. Het duurde niet lang of we zagen in de verte wat bewegen. Wat dan wel echt heel jammer is als je met zo’n menigte bent… elke boot rondom jou schiet op hetzelfde doel af. En dan hoop je dat de bootmannen manieren hebben maar dan blijkt al snel dat dit niet zo is.

Er was 1 boot die echt te dicht bij ging om zijn toeristen het beste zicht te laten hebben, op de eerste rang zitten.

Wij, de toeristen irriteerden ons eraan maar ook de bootmannen die zich wel gedroegen. Erg jammer! Ik weet helaas de bedrijfsnaam niet meer…Anders zou ik hem zeker noemen hier. Dus…mijn tip aan jou. Google bij wie je gaat boeken.. Dat deed ik deze keer pas achteraf… En dus verderop in deze blog deel ik een bedrijf welke wel goed zijn best doet om de dieren niet te storen en je wel op afstand de walvissen laat zien!

Verantwoord Walvissen Spotten bij Mirissa

Natuurlijk wil je de walvissen spotten maar daarvoor hoef je niet op de eerste rang te zitten. Zo’n beest is groot genoeg om het op afstand te spotten. Ik geniet meer van het zicht als het puur natuur is dan dat het zich moet aanpassen aan ons.

Jij wil ze niet storen in hun leven… Natuurlijk wil je ze zien…
Je wilt ze aanschouwen!

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Uiteindelijk heb ik wel een heel aantal verschillende walvissen gezien. Er zijn vele soorten die voor dde kust van zuid Sri Lanka voorkomen en als je geluk hebt dan spot je de vinvis of de blauwe vinvis, potvis, orka’s en walvis haaien. Daarnaast zijn er natuurlijk dolfijnen te spotten, vliegende vissen, schildpadden of wat dacht je van een indrukwekkende mantarog?

Ik vond het zeer indrukwekkend om die enorme walvissen te zien en met mij de vele andere toeristen. Je kunt het je haast niet voorstellen hoe groot zo’n beest is!! Na elke walvis sighting voelde je de spanning op de boot … En dan allemaal juichen toen we de staart als laatste weg zagen zakken het water in!! Dat zie je niet elke keer als je een walvis boven zit komen. Die laatste staart was wel echt gaaf om te zien!!

Echt zo’n toonaangevend beeld wat je al zo vaak op documentaires zag…
en dan nu in het echt!!

Walvissen spotten in Mirissa - Sri Lanka

Ik vond het super om de walvissen te zien …
maar ik stoorde me uitermate aan de boten die te dichtbij kwamen!

Tijdens deze reis boekte ik niets zelf maar liet ik mij rondleiden door Denithru. Als ik dit zelf zou boeken had ik meer onderzoek gedaan en was ik bij een kleinere boot uitgekomen en misschien op een andere plek om zodoende de meute te vermijden.

Tip:

Als jij voor jezelf deze trip gaat boeken let er dan op dat jou organisatie is aangesloten bij WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society). Dan houden zij zich aan de richtlijnen gesteld door hen waarbij het behoud en welzijn van de walvissen en dolfijnen voorop staat. Ik kom een aantal keren de naam Raja &  the Whales tegen die het heel goed doen en je een super trip kunnen bieden!

Beste tijd om de walvis te spotten

In onze winterperiode is het de beste tijd om de walvis te spotten in het zuiden van Sri Lanka.  Dus de maanden november tot april zijn de beste maanden om in Sri Lanka de walvis te spotten. Langs de gehele zuidkust vind je verschillende bedrijven waarbij je deze trips kan boeken.

Na het walvis spotten gaan we naar Galle!

De stranden en de kust van Sri Lanka is erg in trek om te surfen en dus zie je overal surfscholen en fijne stranden met strandbedden voor de vele toeristen!

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

De speciale vissersstijl van Sri Lanka?

Je ziet ze hier overal langs de kust!! De meesten zitten hier wel om een centje bij te verdienen want ja… het toerisme is hier groot. Maar dan nog vind ik het een gaaf en uniek gezicht en maak ik de foto 🙂

De vissers van Sri Lanka

De vissers van Sri Lanka

Na dit heerlijke avontuur begonnen we aan de terugweg. We gingen langs de kust op weg naar het super leuke stadje Galle. De kleine, smalle straatjes zitten vol met leuke winkeltjes, cafe’tjes en ateliers. Je kunt je hier zeker wel een dag vermaken hoor!

Kuststad Galle Bezoeken

Galle is een stadje waar je heel veel Nederlandse invloeden vindt. Vanaf 1602 tot 1796 heeft de VOC het gezag uitgevoerd over de gehele kuststrook rondom het eiland. Hierna namen de Engelsen in overleg met de vorst van Kandy het gezag over. Galle ligt op het zuidwestelijke puntje van Sri Lanka en dus in vroegere tijden een geweldig strategisch punt in de Ladacciven zee. Vanaf Colombo naar Galle is bijna 120 km.

Galle Bezoeken – Sri Lanka

UNESCO Galle - Sri Lanka

In Galle vind je een heel aantal voorbeelden van de Nederlandse tijd terug zoals het fort, de Nederlands Gereformeerde kerk en vele huizen die je doen wanen in een oud Nederlandse setting.

Ik vond het heerlijk om even alleen rond te wandelen. Mijn gids gaf ik even vrij en mocht even blijven hangen op de parkeerplaats terwijl ik een wandeling maakte door dit leuke stadje! Ik liep in zo’n 2 a 2,5 uur het centrum kris kras door. Heerlijk rondkijken en wandelen!!

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Ik begon mijn wandeling bij het fort aan de kust. Het fort met de vele Nederlandse namen die ik voorbij zie komen. Het was ooit een handelsnederzetting van de VOC en dus hebben de Nederlanders hier een diepe voetafdruk achtergelaten. Er zijn 3 grote bastions met daaromheen een aantal kleinere bastions. Deze kleinere bastions hebben Nederlandse namen gekregen die wij allemaal kennen zoals bijv. Utrecht, Akersloot of Zwart. Andere namen zijn Neptune of Aurora oa.

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

UNESCO Galle - Fort

Even de zilte wind in je haren en de zon op je gezicht genietend van dit uitzicht.

Ik vond het heerlijk om er even rond te dwalen zonder tijdslimiet en zonder dat iemand mij van het ene punt naar het andere loodst. Dat is echt de reden waarom ik bijna niet meer in een groep rondreis.

Wat ik lastig vind aan dit soort plekken met Nederlandse historie is hoe wij ons in die tijd gedroegen.. Dat is met alles natuurlijk in het verleden, er waren andere normen en waarden.. Het is niet netjes wat we gedaan hebben. Handeldrijven in die tijd ging helaas vaak gepaard met oorlog voeren en land bezetten en het je dan dus deels gewoon toe-eigenen.

UNESCO Galle - Fort

Galle bezoeken – UNESCO

Uiteindelijk liep ik het stadje Galle weer in en kwam ik uit bij de Protestantse kerk. Ook een gebouw wat gelijk wel opvalt door de bouw. Het straatbeeld hoort eigenlijk niet thuis in Azië… De kerk is gebouwd rond 1755 en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

UNESCO Galle - Protestantse Kerk

UNESCO Galle - All Saints' Church

Hier op de achtergrond zie je de All Saints’ Church. Ook een mooi gebouw wat qua architectuur niet thuis hoort in deze plaats. Het geheel van dit soort kerken en huizen en met name het fort geeft dit plaatsje een unieke sfeer. Daarnaast is het een plek geworden waar vele kunstenaars zich hebben gevestigd. En dus vind je in de straten vele ateliers met de meest mooie kunst!

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Galle bezoeken en de winkelstraat Leyn baan Cross street

Leyn Baan Cross Street

Deze straat moet je zeker even bezoeken, nu ook de Ropeway Street genoemd. Als je nog een leuk cadeautje voor je familie zoekt of zelf een leuke herinnering aan Sri Lanka wil hebben dan kun je hier de leukste winkeltjes vinden. Niet alles is goedkoop natuurlijk maar uniek zijn ze zeker!

Galle bezoeken en de winkelstraat Leyn baan Cross street

Galle bezoeken en de winkelstraat Leyn baan Cross street

Of haal gewoon even lekker een ijsje! Ik was toen ik dit ijsje kocht al meer dan 3 maand op reis en ik herinner me dat ik deze foto aan mijn familie deelde met de tekst… Ook ik haal dan eindelijk mijn eerste ijsje 🙂

Ik vind ijs best lekker maar ik merk dat ik over het algemeen dan toch voor een lokaal streetfood lekkernijtje kies!! Jij dan?

Galle bezoeken en de winkelstraat Leyn baan Cross street

Galle bezoeken en de winkelstraat Leyn baan Cross street

Galle bezoeken - Oude Vesting muur

De oude toegangspoort tot de vesting Galle zie je een stukje verderop in deze oude vestingmuur. Ik heb er in het donker een foto van gemaakt, voordat we de walvissen gingen spotten bij Mirissa. Maar deze foto is niet duidelijk aangezien het toen nog donker was. Ik heb hem niet weer op de foto gezet zie ik nu 🙂

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Walvissen spotten bij Mirissa en Galle bezoeken

Ik vond het super om hier rond te lopen. Er rond lopen met geopende mond uit verbazing van hoe mooi het hier is en hoe de vele verschillende invloeden een plek hebben gevonden in het dagelijks leven van Galle. Ik heb het grotendeels over de Nederlandse invloed gehad maar daarvoor waren de Portugezen er ook al.…En de Britten zijn er natuurlijk ook geweest..

Je kunt je voorstellen dat dit dus een aparte mengelmoes van culturen en historie heeft veroorzaakt.

Deel jij deze site voor anderen en voor mij?

Ben jij al eens in Sri Lanka geweest?

Lees meer over Sri Lanka!

10 dagen op het Schone en Groene Sri Lanka

Lion Rock  Beklimmen & Dambulla bezoeken

Op Safari in Kaudulla NP

Het persoonlijke verhaal van de Tsunami in Sri Lanka

Lees deze tips eens over het reizen in India als vrouw alleen!

6 Tips voor Vrouwen – Veilig reizen als vrouw alleen in India

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *