Sigiriya, Lion Rock beklimmen + Dambulla, Sri Lanka

Op rondreis in het geweldige Sri Lanka kan de activiteit om de enorme Lion Rock te beklimmen  niet ontbreken!! Hij staat op de UNESCO werelderfgoedlijst samen met nog 6 andere plaatsen in Sri Lanka. Het was voor mij geen vraag of ik ook helemaal naar boven ging. Uiteraard ging ik boven op Lion Rock staan om van het geweldige uitzicht te genieten! Een beetje teleurgesteld was ik wel dat toen ik ernaar toe reed het regende…

Je snapt wel wat dat met het uitzicht deed ..

Rondom en op de Lion Rock liggen de ruïnes van de oude stad Sigirya. De ruïnes bestaan uit delen van het oude zomerpaleis en winterpaleis. Er zijn lusthoven rondom de Lion Rock en die muren en grachten daaromheen reiken zover als 8 km in de omgeving.

Het is een immens bouwwerk wat in slechts 7 jaar gebouwd werd om maar 18 jaar bewoond te zijn… Wat nu nog te zien is zijn overblijfselen uit een ver vervlogen tijd.

Als je in de omgeving rijdt zou je van ver al de grote Lion Rock uit de jungle moeten zien steken, dat was voor mij dus iets minder. Door de wolken zag ik wel dat het een enorme rots moest zijn. Wat mij meer opviel was het vogeltje wat zielig in de regen op een takje zat…

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka
Lion Rock nabij Sigirya

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka
Smyrna IJsvogel (White Throated Kingfisher)

Ik voelde het uiteraard als een uitdaging om wel de Lion Rock te beklimmen. Ik hoorde van een aantal dat ze toch niet helemaal naar boven waren gegaan maar bij de laatste opgang waar de grote leeuwenpoort staat zijn gestopt. Ook vanaf daar heb je al een geweldig uitzicht over de omgeving.

In eerste instantie zijn we, mijn gids en ik, even het museum in geweest en daarna de enorme tuinen door. De gids ging toen niet meer mee en zou ik aan de andere kant weer treffen op een andere parkeerplaats. De tuinen zijn mooi geweest, dat kun je zo zien. Vele verschillende facetten en met verschillende waterpartijen moet het heerlijk vertoeven zijn geweest in deze tuin.

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Uiteindelijk kom je bij enorme rots aan, Lion Rock: de Leeuwenrots. Ik begon de treden te nemen omhoog. Er zijn verschillende plateaus en dus kun je telkens nog even genieten van de omgeving onder dat je weer op adem komt.

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Het was gelukkig wel droog toen ik aan mijn klim begon…. ik was vroeg dus super warm was het nog niet. Het zal zo rond de 30 graden zijn geweest. Ik was in december in Sri Lanka, de gemiddelde temperatuur in Sri Lanka ligt altijd rond de 30 graden maar deze middag zou het nog warmer worden..

Met een beetje inspanning en die luchtvochtigheid hou je het niet droog 🙂

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Achter de afscherming (helemaal boven in de foto) zaten muurschilderingen, fresco’s. Er mochten geen foto’s gemaakt worden en er stond tevens beveiliging bij … dus ik heb het ook maar niet geprobeerd. De flits is uiteraard schadelijk voor de fresco’s.

De zon ook natuurlijk en daarom is het nu afgeschermd.

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Geweldig als een hond ligt te poseren bij dit super uitzicht?

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

En toen was ik aangekomen bij de leeuwenpoort. De laatste lange trap nog en dan was ik bij het paleis van koning Kasyapa!! Bijna had ik het volbracht: Lion Rock Beklimmen! Ik heb een korte pauze in gelast, even wat water gedronken en afkoelen en toen verder omhoog!

Niets ontbrak eraan bij dat paleis! En dan kun je inderdaad denken aan mooie tuinen, waterpartijen en een zwembad. En dat op die hoogte …en in de 5e eeuw!! Ik vind dat altijd apart om voor te stellen, wij denken dat wij het altijd zo luxe hebben in deze tijd maar toen konden ze er ook wat van!

Die koning Kasyapa had het goed voor elkaar!

Het is allemaal in verval geraakt en er is weinig van over… Maar als je er zo loopt kun je er zeker nog een beeld van vormen hoe geweldig plekje dit moet zijn geweest, met een beetje fantasie! Hoe jammer is het dan dat het maar 18 jaar bewoond is.

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Paleis op de Leeuwenrots – Lion Rock

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Toen ik boven was kon ik nog steeds niet heel erg ver kijken. Dat is natuurlijk wel erg jammer..

Toch vond ik het geweldig om te doen en om te zien.

Het is een unieke plek in de wereld als je het mij vraagt!

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

Sigiriya, Lion Rock beklimmen - Sri Lanka

En dan mag je weer beginnen aan die tocht naar beneden 🙂

Sigiriya, Lion Rock beklimmen – Sri Lanka

  • Tips voor de omgeving van Sigiriya

Pidurangala Rock

Wat ik niet deed maar achteraf op meerdere sites lees… Je zou ook Pidurangala Rock moeten beklimmen! Vanaf deze rots heb je een geweldig zicht op de Leeuwenrots. Als je dan deze rots meepakt voor een mooie zonsondergang heb je toch een heerlijke dag?

Ik lees dat de entree voor Pidurangala maar 2.50 bedraagt dus dat kan je zeker niet tegenhouden!

Grot Tempel – Dambulla

Als je nog niet weet wat je de middag gaat doen nadat je Lion Rock hebt gezien denk dan eens aan Dambulla. Daar is de Gouden Tempel (UNESCO werelderfgoed) met daarachter de Grot Tempel die ook zeker het bezoeken waard is.

Gouden Tempel - Dambulla, Sri Lanka

Ten eerste is de wandeling omhoog even heerlijk en als je dan boven bent hangt er een serene rust zo buiten de drukte van het verkeer. Daarbij krijg je hoe hoger je komt steeds een mooier uitzicht over de omgeving.

Zicht op omgeving - Dambulla, Sri Lanka

Toen ik er was liepen er niet zo heel erg veel andere toeristen rond en dus kon ik mooi even de tijd nemen voor alle beelden en muurschilderingen. Er zijn meerdere grot tempels en sommigen zijn gesloten. Deze zijn alleen even open op het moment dat er een ceremonie is.

En daar kun je op wachten hoor, die zijn er best veel!

Grot Tempel - Dambulla, Sri Lanka

Grot Tempel - Dambulla, Sri Lanka

Was jij al eens bij Lion Rock geweest?
Of in de omgeving bij Dambulla?

Of heb jij een andere indrukwekkende rots beklommen?

Bekijk mijn reisroute eens van mijn 10 daagse rondreis?

Wat je ook zeker in deze omgeving moet doen is een Jeepsafari in Kaudulla NP!

Ik heb nog maar weinig gedeeld van deze reis helaas. Wel was ik op tweede kerstdag, exact 12 jaar na de tsunami, op die plek waar het noodlot toesloeg. Ik sprak daar met een overlevende en zij vertelde mij haar persoonlijke verhaal.

Kan ik je wel inspireren om naar Azië te gaan?

2 Dagen Hiken nabij Hsipaw – Myanmar

Kookles bij Red Brigde – Hoi An, Vietnam

Duiken bij Sipadan #1 Spot in the World volgens CNN Travel

Freedom Island – Koh Rong Samloem – Cambodja

En wat dacht je van deze nachtelijke uitdaging?

Avontuurlijk Reizen: Slapen in een Grot – Harau Vallei, Sumatra

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!!

Tags:,
2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *