Tuben in Vang Vieng? – Reisgids Vang Vieng, Laos

Ik ging naar Laos in 2012 en had vooraf wel wat uitgezocht natuurlijk. Ik wist dus wel iets van het beruchte tuben in Vang Vieng, de wildste verhalen gingen de ronde. In 2012 was het deels al niet meer uit de hand gelopen zoals het daarvoor was. Het werd nog steeds veel gedaan maar de talloze barretjes langs de Nam Song Rivier waren enorm afgenomen. Ik drink bijna geen alcohol maar was wel nieuwsgierig naar het fenomeen…

Tuben in Vang Vieng? Laos

Ik hou wel van een uitdaging en tuben in Vang Vieng leek er zo een in eerste instantie, toch ging ik een andere activiteit doen op de Nam Song Rivier en had een geweldige dag!!

Vang Vieng is een plaats zo’n 160km ten noorden van de hoofdstad Vientane. De plaats heeft zo’n 25.000 inwoners en ligt aan de rivier Nam Song. Totdat het ontdekt werd door toeristen was het een dorp waar de tijd heeft stil gestaan. Nu heerst er een hippie sfeer en is het relaxt vertoeven in het centrum van het dorp.

Ik reisde met de nachtbus van Hue naar Vientane maar toen ik daar kwam was het zo druk in de hoofdstad door een belangrijke meeting waardoor alles vaststond en alles volgeboekt was. Ik ben hierdoor maar gelijk door gegaan met de bus naar Vang Vieng. Ik had na een reis van 22 uur echt wel de behoefde aan wat relaxen in dit heerlijke plaatsje!!

Tuben in Vang Vieng? Laos

In de meeste restaurants in Vang Vieng kun je heerlijk relaxen zoals je ziet!!

Wist je dat ik in 2012 op de menu kaarten bij een aantal van deze restaurants ook paddo’s en wiet zag staan? Zij hadden dit dan verwerkt in een gerecht…

Ik boekte in Vang Vieng gelijk een leuke tour voor de volgende dag.

Tuben in Vang Vieng EN veiligheid

Ik had natuurlijk al die verhalen gehoord over ongelukken en zelfs verdrinkingen in de jaren ervoor door alcohol (mis)bruik maar ook drugs. Nu had ik dus wel gehoord dat de barretjes weg zouden zijn. Fun hebben is natuurlijk belangrijk maar veiligheid hoort natuurlijk altijd voorop te staan. Onder de jonge backpackers zijn er toch veel die hier niet gelijk zelf aan denken of bij stil staan.

Bij het reisbureau waar ik mijn trip boekte werd mij een andere trip aanbevolen. Een beetje tuben in Vang Vieng… en daarnaast het overgrote deel kayakken op de Nam Song Rivier. En het beetje tuben was dan ook nog de Nam Tham grot in, dit leek me wel een super leuke trip en dus boekte ik deze.

Tuben in Vang Vieng? Laos

En ja, dat is Azië. Onderweg kregen we een lekke band en werd de bus verwisseld 😉

Ik boekte dus de nieuwe, veiliger en ook meer actieve trip in Vang Vieng! Ik kan je vertellen dat ik het een heerlijke dag vond. Het weer was heerlijk en de groep was gezellig. Twee Nederlandse meisjes, een meid uit de US en een man uit Israël.

Tuben in Vang Vieng? Laos

Eerst gingen we een grot bezoeken, ze noemden die de olifant grot. Zoals bij vele grotten en steenformaties weet je dan al dat je dus iets tegen komt wat lijkt op een olifant 🙂

  • Tham Xang Grot

Tuben in Vang Vieng? Laos

Zie je de olifant?

Tuben in Vang Vieng? Laos

De grote liggende Boeddha in de grot.

Hierna zijn we een stuk gaan lopen door het geweldige landschap en langs een aantal dorpjes. We waren onderweg naar de plek waar we zouden gaan tuben in de grot. Zoals je ziet sta je midden in het plattelands leven van Laos, heerlijk om te zien!

Tuben in Vang Vieng? Laos
Is het niet heerlijk wandelen met dit soort inkijkjes?

Ik vond het wandelen echt heerlijk, zie die bergen op de achtergrond!!Tuben in Vang Vieng? Laos

Korte wandeling door het Laotiaanse landschap

Tuben in Vang Vieng

De omgeving van Vang Vieng is echt super. De hoge bergen en de rijstvelden, super om te zien. We zagen door deze wandeling ook goed hoe de lokale bevolking hier leeft.

Niet veel later kwamen we aan bij de plek waar we de grot in zouden gaan, per tube. We kregen een lamp voor op ons hoofd zodat we tenminste nog wat zouden zien. Aan het plafond van de grot hing een dik koord waar we ons aan konden voort trekken. We zouden ongeveer 45 minuten in de grot zijn. Sommige stukken waren erg ondiep en we hebben dus ook nog stukjes gelopen met onze tube achter ons aan slepend 🙂 In het begin was het nog wel een beetje frisjes maar omdat je wel lekker bezig bent met je tube is het goed te doen.

Tuben in Vang Vieng, niet op de Nam song River

Maar in een grot!!

Ik vond het echt super leuk! Ik had mijn camera niet meegenomen de grot in en dus heb ik geen foto’s. Ik had geen waterdichte tas helaas. Maar je kunt je er vast een voorstelling van maken. Dat je zo’n grot in gaat en het steeds donkerder wordt… Alleen de lampjes van alle mede-toeristen die de grot belichtten. Super leuke ervaring!

Tuben in Vang Vieng? Laos

  • Tham Nam Grot

Tuben in Vang Vieng? Laos

Op de achtergrond zie je de grot waar we in waren geweest

Tuben in Vang Vieng? Laos

Wat heerlijk toch!! Zie jij jezelf al zitten aan de kant, geniet van het uitzicht en het zonnetje? Het was een heerlijk begin van de middag, we kregen een lekker BBQ lunch en genoten van ons uitzicht.

Hierna liepen we weer terug naar de auto, weer door het heerlijke landschap van Laos.

Tuben in Vang Vieng? Laos

Tuben in Vang Vieng? Laos

Tuben in Vang Vieng? Laos

Tuben in Vang Vieng? Laos

Tuben in Vang Vieng? Laos

Gewoon achterin de open bak van de auto zoals overal in Azië

  • Kayaken op de Nam Song River

We gingen 18 km met de kayak de rivier af naar het plaatsje Vang Vieng terug. Ik heb achteraf echt niet het idee gehad dat het zo ver was hoor.. Het heeft ons wel een tijd gekost en ik vond het een heerlijke bezigheid!

Na een tijdje reizen en weinig actief kunnen zijn (22 uur in de bus van Vietnam naar Laos) was het echt heel fijn om even weer de spieren te gebruiken!
Tuben in Vang Vieng - Laos

Halverwege gingen we aan wal om even wat te drinken.

Ik zag daar dat er alcohol verkocht werd en dat het ze het vreemd vonden dat ik gewoon wat fris wilde. Er waren nog wat andere toeristen, zij waren wel met een tube. Toen we weer verder gingen waren er een heel aantal tubers die het te langzaam vonden gaan en vroegen of ze zich aan onze kayak konden vasthouden. Toen ik dat zag en hoorde was ik helemaal blij dat ik voor de kayak versie van deze trip gekozen had!!

Je kunt alleen maar drijven en een beetje peddelen met je handen op een tube, hard ga je dus zeker niet. Je drijft langzaam de Nam Song rivier af naar Vang Vieng….

Tuben in Vang Vieng - Laos

Ik vind het altijd heerlijk om wat kleur op de foto te krijgen

Tubing in Vang Vieng - Laos

Onderweg naar Vang Vieng zag ik nog steeds wel mensen met een biertje in hun hand in de tube liggen, dobberend de rivier af. Het kan natuurlijk niet helemaal verboden worden maar ik was wel blij dat ik niet zo super veel barretjes zag onderweg.

Tubing in Vang Vieng - Laos

 Wat moet je naast het tuben in Vang Vieng eigenlijk ook doen?

Ik heb echt een super dag gehad!
De volgende dag ging alweer verder naar Luang Prabang maar hoorde ik ook dat een bezoek aan de Blue Lagoon ook echt wel een aanrader is als je in Vang Vieng bent!!

Nou ja, je moet toch een reden hebben om nog eens terug te gaan 🙂

En die zijn er genoeg!

Toen ik later wat meer tijd nam om te bekijken wat er allemaal in de omgeving te doen was had ik er spijt van dat ik zo snel door gereisd ben. Ik hou er altijd van om de omgeving op de fiets te ontdekken, je hebt de route van 26 km die West Vang Vieng Loop wordt genoemd. Dat was ook een super leuke optie geweest.

  • Karstgebergte in de omgeving ontdekken

Als je dan op de fiets de omgeving in gaat kun je naar het Pha Ngeun observatieplatform gaan. Om zodoende nog even een leuke klim aan je middag toe te voegen en natuurlijk een geweldig uitzicht over het plaatsje Vang Vieng te krijgen.

  • Tham Phu Kam Grot

Deze grot wordt door de Laotiaanse bevolking als heilig beschouwd. Deze moet je natuurlijk even bezoeken als je naar de naastgelegen Blue Lagoon gaat om een duik te nemen.

  • Tham Jang Grot

Een van de vele grotten in de omgeving van Vang Vieng. Deze grot werd vroeger in de oorlog met China gebruikt als bunker. Er is dus genoeg ruimte om even rond te lopen en omdat de grot wat hoger ligt biedt het je wederom een geweldig zicht over het landschap rondom Vang Vieng.

Fietsen rondom Vang Vieng Laos

  • Ballonvaart

Heb je nog niet genoeg van het landschap rondom Vang Vieng en de mooie panorama views die het je kan bieden boek dan een ballonvaart. Elke dag zie je er vele over het dorp en de omgeving varen.. Ik heb in Cappadocia ooit een vlucht gedaan en het geeft je zeker een mooi beeld van de omgeving en het is natuurlijk een geweldige ervaring om eens te doen!

Ballonvaart Vang Vieng Laos

  • Beklim een rots

Ben je actief in gesteld en hou je wel van een leuke klimpartij? Er zijn voldoende mogelijkheden om een rots echt te gaan beklimmen! Ik zou het zeker gedaan hebben als ik er een aantal jaar later was geweest.

Mijn eerste soloreis liet ik mij leiden door alles wat op mijn pad kwam en had ik ‘nog’ geen rust in de kont… Ik was overal een dag, hooguit 2, en ik ging weer door. Nu doe ik dat anders 🙂

Vond je dit een leuke trip? Pin hem dan!!

Wil je meer zien van Laos?

De helblauwe Kuang Si Waterval – Luang Prabang

The Beautiful sunset on Mount Phu Si – Luang Prabang (Engels)

De Mysterieuze Plain of Jars – Phonsavan

Beste uitzicht Ever… voor een Toilet

Lees mijn tips eens over je veilig met je dagtas omgaat op reis!

7 Veiligheidstips voor je tas op Reis – Veilig Reizen met je Dagtas

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *