De Mysterieuze Vlakte der Kruiken – Phonsavan, Laos

Toen ik in Laos was wilde ik natuurlijk alles zien wat de moeite waard is. Niet dat dit altijd lukt….want zoveel tijd heb ik niet…maar ik besloot dat de Mysterieuze Vlakte der Kruiken hier zeker deel van uitmaakte. Het lag helemaal niet op de route maar ik had het er voor over om er een dag extra voor te reizen. Ik wilde dat mysterie wel met eigen ogen aanschouwen!

De Mysterieuze Vlakte der Kruiken ligt bij de stad Phonsavan in de hooglanden van Laos. Phonsavan is de hoofdstad van de provincie Xhieng Khuang en de stad heeft een inwonerstal van 60.000. Het is nog steeds een raadsel waar ze de kruiken voor gebruikten. Er zijn een aantal velden gevonden en deze zijn voor toeristen toegankelijk gemaakt. Ik koos de kruik velden 1 en 3 om te bezoeken.

Op veld 3 liggen zo’n 150 kruiken op een klein stukje en op veld 1 liggen honderden kruiken op een uitgestrekt veld. Van een aantal wordt gedacht dat ze maar liefst 2000 jaar oud zijn.

De Mysterieuze Vlakte der Kruiken

Phonsavan – Laos

Welkom op de Plain of Jars

Om er te komen moesten we een stukje lopen, heel fijn juist! Ik hou er wel van om door een landschap te lopen en juist zodoende het gevoel van het land te krijgen. Op weg naar de mysterieuze vlakte der kruiken liepen we langs de lokale boeren en over de mooie rijstvelden. Heerlijk om al die geluiden van het platteland te horen, de zon op je huid voelen..

Doordat Phonsavan een stuk hoger gelegen is was het nog fris in de ochtend. En dus toen de zon erdoor kwam was die best welkom!
Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken
Lopen naar veld 3
Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

En dan sta je ineens voor zo’n mysterieus veld. Een veld midden in het Laotiaanse landschap en er liggen enorme stenen kruiken… en als je beter kijkt zie je er nog meer…en meer…
Zo apart!

De Mysterieuze Kruiken in Phonsavan

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

 De Mysterieuze urnen in Phonsavan

 Kun jij je voorstellen dat je hier loopt?

Op de Mysterieuze Vlakte der Kruiken in Laos

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

Mysterieuze Vlakte der Kruiken – Phonsavan

In de tweede Indo China Oorlog werd Laos totaal gebombardeerd. Laos is een van de meest gebombardeerde landen ter wereld. En in Laos is Phonsavan het meest getroffen deel. Dus .. we lopen er wel maar moeten nog steeds oppassen waar je loopt. We mogen niet van het pad afwijken en overal zie ik bordjes staan met waarschuwingen. Er wordt namelijk nog steeds gewerkt om alles uit de grond te halen en om het veilig te maken.

Nog steeds komen er per jaar zo’n 60 mensen om door bommen die alsnog ontploffen.

Waarschuwing bomkrater Phonsavan
Bom kraters uit de oorlog 1964 – 1973

Tip: Wees dus erg alert en blijf ten alle tijden op het gemarkeerde pad! Phonsavan – Vlakte der Kruiken – is de gevaarlijkste archeologische site ter wereld doordat er nog steeds zoveel onontplofte explosieven liggen.

Tijdens deze trip werd ik dus een aantal keren duidelijk gewezen op de bordjes en op het feit dat het nog steeds niet veilig was om zomaar ergens te lopen hier. Op die bordjes zag ik de volgende afkorting: MAG, Mines Advisory Group.

Laotiaanse bevolking

Laotiaanse arbeiders in hun middagpauze

De grootste kruik die is gevonden ligt op veld 1.

Het is echt ongelooflijk hoe groot die is, als je er naast staat voel je je heel klein worden… Ik begon me echt af te vragen hoe men toch eigenlijk zo’n enorme kruik gemaakt had uit dat harde steen. En dan ook nog .. hoe ze het nog weer verplaatst hadden? Er werd mij verteld dat het steen wat ze gebruikt hebben voor deze kruiken kilometers verderop wegkomt..

Het Mysterieuze Vlakte der KruikenHet is niet makkelijk om in de kruik te kijken!
Zie je hoe groot die is?

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

De Mysterieuze Vlakte der Kruiken

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

Wat een geweldig gebied hè?
En hoe vreemd is het dat er nog steeds zo weinig over de herkomst bekend is?

De velden met kruiken - Phonsavan

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken

Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken
Sommige kruiken hadden deksels. Dan zou je dus wel denken dat er iets in bewaard werd, eten of andere goederen.

Op de achtergrond zie je vele gebouwen.  Er is een vliegveld gebouwd voor de toerist om makkelijk in de omgeving te komen. Wel heel jammer dat ze het gewoon ook in het zicht van de velden hebben gebouwd, vind je ook niet?

Een trip  plannen:

Zo gauw als je in de stad aan komt, met bus of vliegtuig, staan er gidsen je op te wachten. Boek nu niet gelijk bij een gids wat maar spreek af dat die in de avond bij jou hotel of hostel komt. Ik deed dit ook en ik had het geluk dat ik toen een stel had getroffen die natuurlijk precies dezelfde tour als ik wilde doen en zodoende konden we mooi een prijsafspraak samen maken en de dag ook samen doorbrengen.

De gidsen proberen je toch alleen mee te krijgen en ik snap dat. Meer gidsen die werk hebben en zodoende per saldo meer verdienen. Ik was heel blij met mijn gezelschap en met de prijs die ik nu betaalde voor deze super dag! Mijn ervaring is uit 2012 maar vaak veranderen dit soort werkwijzes niet 🙂

Centrum Phonsavan
Phonsavan zelf is niet veel aan, het is een stad maar had op het moment dat ik er was niet een bruisend centrum om het zo maar te noemen… de toeristen die er komen bezoeken de Vlakte der Kruiken en gaan weer verder.

Omgeving:

  • Phonsavon Food & Drinks

In Phonsavan at ik de twee dagen dat ik er was bij  het restaurant Bamboozle, heel goed en een mooi restaurant. Het had WiFi en dat vind ik altijd wel heel fijn. Maar echt, het eten was er heerlijk! Je kunt er gewoon aan een tafel zitten maar ze hadden ook een lekkere lounge area die je veel in de laotiaanse restaurants ziet.

  • Phonsavan Accommodatie

Mijn verblijf had ik in het Nice Guest House aan de overkant van de weg. Daar verbleef ik 2 nachten en ik heb er de douche niet gebruikt omdat die echt te klein was 🙂 Je weet wel…dat je eigenlijk op je wc zit tijdens het douchen.  Maar het bed was heerlijk en dat is natuurlijk wel het belangrijstek!

Ik ben wel heel blij dat ik er naartoe ben gegaan ook al was het een 8 uur busrit vanaf Luang Prabang. 
Het Mysterieuze Vlakte der Kruiken
De omgeving van de Vlakte der Kruiken is ronduit geweldig, vind je ook niet?

Denk jij er ook aan om naar de Mysterieuze Vlakte der Kruiken te gaan?

Pin deze tip!

Het mysterieuze Vlakte der Kruiken

Nieuwsgierig geworden naar andere trips die ik op deze mooie wereldbol nam?

Tuben in Vang Vieng +  Reisgids – Laos

Sunset vanaf Phu Si & Reisgids Luang Prabang – Laos

En wat dacht je van het Beste Uitzicht Ever… vanaf het toilet.. Laos

Kookles bij Silom Cookingschool in Bangkok, Thailand

De bekende U Bein Brug bij Amapura, Myanmar

Of kan ik je inspireren met de volgende blog?

Mind Over Matter

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik doe

Tags:,
8 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *