Bezoek aan Robbeneiland, Kaapstad – Zuid Afrika

’s Morgens zijn we op tijd naar de haven gegaan om de eerste boot naar Robbeneiland te kunnen pakken. Het eiland waar Mandela zoveel jaren in gevangenschap doorbracht is een must om te bezoeken als je het mij vraagt.

Toen we bij het opstappunt kwamen was het er al best druk. Mijn moeder had gelukkig via internet al een kaartje gekocht. Het zou anders haast onmogelijk zijn om nog op korte termijn een plekje te kunnen bemachtigen. Rond 9 uur vertrok onze boot zo konden we de ochtend Robbeneiland bekijken en de middag naar de Tafelberg. Onderweg naar Robbeneiland hadden we uiteraard een mooi zicht op Kaapstad en de Tafelberg.

Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland is een eilandje van ongeveer vijf vierkante kilometer voor de kust van Kaapstad. Robbeneiland is vernoemd naar de vele zeehonden die de Nederlandse kolonisten op het eilandje tegenkwamen. Nadat Jan van Riebeeck zich in 1652 in Kaapstad vestigde werd het eiland gebruikt als gevangenis door de VOC. Robbeneiland was een goede gevangenis vanwege de sterke stromingen, scherpe rotsen en het koude water rond het eiland. Autshumato van de Khoisan-stam, in het Nederlands ‘Harry die Strandloper’, was in 1658 de eerste gevangene op Robbeneiland. De laatste gevangenen werden in 1991 vrijgelaten waarna, na het einde van de apartheid in 1994, in 1996 de gevangenis gesloten werd. Tegenwoordig staat Robbeneiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoek aan Robbeneiland, Kaapstad – Zuid Afrika

Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland, Kaapstad  Robbeneiland, Kaapstad

Aangekomen op het eiland liepen we richting de gevangenis. We gingen onder een poort door en daar werden we opgevangen. Er stonden een aantal bussen waarin alle toeristen konden en daarmee gingen we eerst een tocht over het eiland doen. Er zijn natuurlijk verschillende gebouwen op het eiland waarin gevangenen afgezonderd werden. Maar ook een kerk of huizen waar de bewakers leefden.

De man die ons de historie vertelde gaf aan dat sommige gevangenen soms maanden in zo’n kleine ruimte afgezonderd werden. Vreselijk!

Bezoek Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland, Kaapstad

Ook werd er onder zware omstandigheden werk verricht. Vele zijn hierbij om het leven gekomen. Om deze te herdenken zijn hier stenen neergelegd door voormalige gevangenen.

Robbeneiland, Kaapstad

Helemaal aan de andere zijde van het eiland was een klein gebouwtje waar we een korte pauze hadden. Daar kon je koffie kopen en een toilet bezoeken. Daar waren ook enorm veel Ibissen te zien. Dit zijn beschermde, zeldzame vogels.

Toen we bij de gevangenis aankwamen gaf onze gids aan dat we vrij waren om de gevangenis in te gaan.

Robbeneiland, Kaapstad

Informatiepanelen op Robbeneiland

Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland, KaapstadWe werden daar opgevangen door een ex gevangene. Hij zou ons in de gevangenis een rondleiding geven. Dat is wel een aparte gewaarwording. Hij kon uit eigen ervaring vertellen hoe het er aan toe ging binnen de muren van de gevangenis.

Robbeneiland, Kaapstad

Bezoek de cel van Mandela op Robbeneiland, Kaapstad

Toen we uiteindelijk in een grote ruimte terechtkwamen, waar zo’n 30 gevangenen konden zitten vertelde hij over het leven binnen de muren. Ze hadden elk een bed en een kastje ernaast. Hij vertelde hoe men met elkaar om ging. Hoe men ervoor zorgde dat je beter buiten kwam dan dat je erin ging. Degenen die konden schrijven en lezen leerden dat aan degenen die dat niet konden. Als er eens een krant binnen kwam, via een bewaker, dan werd die behandeld en werd er gedebatteerd over wat er aan de hand was en hoe men het zou moeten behandelen. Op die manier werd er een duidelijke mening gevormd. Op die manier moest men nadenken en had men afleiding.  Erg indrukwekkend dat men zo de spirit omhooghield!

Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland, KaapstadBinnenkant van een kastje naast een bed.

Na deze uitleg liepen we verder en kwamen we in de gang waar Nelson Mandela jaren lang gezeten heeft. In totaal heeft hij 18 jaar in deze gevangenis gezeten. Dit was van 1964 tot 1982. De cel waar hij zat was de enige cel waar nog een tafel en krukje stond. We liepen er allemaal langs en iedereen nam een foto van die ene cel. De cel was niet groter dan bijna 2 meter bij 1 meter, schat ik. Het nummer 46664 kom je op veel souvenirs tegen als je bij het winkeltje bij de uitgang wat wil kopen. Dit is het detentienummer van Mandela geweest.  Dit nummer staat nu ook symbool voor het aidsbestrijdingsproject wat Mandela startte.

Robbeneiland, Kaapstad

Robbeneiland, Kaapstad

Souvenirs op Robbeneiland, Kaapstad

Weer buiten gekomen werden er nog een aantal vragen gesteld aan de voormalige gevangene. Hij wilde niet ingaan op vragen die met de regering hadden te maken. Over zaken die nu speelden liet hij zich niet uit. Wel gaf hij alleen aan hoe het er toen aan toe was gegaan en wat zij hadden gedaan om te overleven. Ik vond dat wel apart. Hij gaf aan dat hij hier nu was om te laten zien wat er toen speelde en dat zijn mening van nu er niet toe deed. Hij heeft daar natuurlijk wel gelijk in.

Robbeneiland, Kaapstad

Toen we weer weggingen zag ik weer die oude boot die in het begin van de haven lag. Dit was de boot waarop de gevangenen van en naar het eiland gebracht werden. Op foto’s van de vrijlating van Mandela kun je deze zelfde boot zien.

Deel deze indrukwekkende historie op je sociale media!!

Wil je meer lezen van mijn Zuid Afrika reis?

De pinquins van Betty’s Bay – Zuid Afrika

Walvis Spotten in Hermanus Bay – Zuid Afrika

Township Tour in Knysna – Zuid Afrika

De derde dag van mijn Wildlife Avontuur! – Kruger Park

Of ga met een 4WD door het gave Namibië?

Wat je moet weten voor je rondreis met 4×4 – Do’s en don’ts met je 4WD – Rondreis Namibië

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *