Township toer in Knysna, Zuid Afrika

Als je naar Zuid Afrika gaat en iets wil begrijpen van de achtergrond moet je natuurlijk een township toer boeken.

Dus boekte ik een township toer in Knysna toen ik daar was. Ik had er al wel wat van gezien, zo langs de kant van de weg, vanuit het vliegtuig, vanaf een afstand dus. In elke stad zijn deze townships te vinden, dit zijn de gebieden waar de gekleurde en zwarte mensen naar verbannen werden in de tijd van de apartheid. Ik ben blij om te zien en te horen dat het nu er zeker niet meer zo aan toe gaat. Apartheid is weg….maar er is nog een lange weg te gaan voordat we echt op hetzelfde niveau komen te zitten. De zwarten en gekleurden zullen in de townships blijven leven, dat is uiteraard goed. Zij krijgen een betere levensstandaard en het geld wat zij verdienen zal daar gespendeerd worden. Aan de andere kant is het jammer dat blanke gebieden ook grotendeels blank blijven.

Zuid Afrika Township toer in Knysna

Emzini Tours – Knysna

Maar er is verandering, geld wordt ook vanuit de regering daar besteed waar het erg nodig is. De regering ziet de problemen en handelt er ook naar. De vrouw van het guesthouse waar ik verbleef in Knysna adviseerde mij om bij Ella en Penny van Emzini Tours de Township toer in Knysna te doen. Het is een bedrijfje wat door een zwarte vrouw, Ella en een blanke vrouw genaamd Penny gerund wordt. Lees hier de verhalen van deze vrouwen en hun bedrijf.

Geweldig te zien hoe de samenwerking tussen deze twee vrouwen tot iets goeds leidt!

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaIk werd in de ochtend opgepikt bij het guesthouse. We gingen in een bus, Ella leidde bus waar ik inzat. Er waren die dag twee bussen, de andere bus werd geleid door Penny.

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Ella verteld uit eigen ervaring – Emzini Tours

We begonnen aan het begin van de wijk. We stapten uit en Ella vertelde ons over het ontstaan van deze township. De zwarte mensen werden uit de stad gestuurd, zij moesten maar boven op de berg gaan wonen. Verder weg van de zee. Ze begonnen te bouwen met kleine hutjes en gebouwtjes. Deze kleine hutjes worden shacks genoemd. Deze oude shacks staan er nog steeds, zij zijn van golfplaten gemaakt. Dit zijn 1 kamer huisjes. Er wordt nu hard gewerkt om die allemaal te vervangen met de twee kamer huisjes van de regering. De regering investeert hier goed in, vertelt Ella.

Zuid Afrika Knysna Township Toer

Township toer in Knysna

Zuid Afrika Township Tour Emzini

Zuid Afrika Emzini

Ella vertelt dat het steeds beter gaat. De meeste huizen hebben wel watervoorzieningen zoals een wc en een douche. Ze hebben dan zelf geen geld om dit erin te laten bouwen maar het voor wat hoort wat systeem werkt heel goed. De een weet hoe de elektriciteitsbekabeling werkt en de ander kan iets aanleggen voor de watertoevoer. Dit werkt goed voor beide partijen.

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Tijdens de Township toer in Knysna zag ik ook veel winkels. Vele van deze winkels zaten in zeecontainers. Ik zag deze door de hele township overal staan. Een hamburgertent, en kleine supermarkt en andere winkels. Geweldig hoe je ziet wat er allemaal in gemaakt is en hoe ze het allemaal goed benutten kunnen.

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaBij de kapper tijdens de Township toer in Knysna – Emzini Tours

Bij een kapper ben ik naar binnen gegaan. Het was er wel warm binnen, de zon staat er natuurlijk constant op te branden. En dan was het nu nog niet eens zomer… Er zat wel een klein raam in de container en de deur stond open maar toch was het al goed warm. Ze waren druk bezig met het vlechten van het haar. Ik zag dat er veel nephaar bij ingevlochten werd. Ze waren er erg bedreven in en het ging zo snel dat je het haast niet kon volgen.

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Lagere school bezoeken tijdens de Township toer in Knysna

We gingen verder de township in en stopten bij een kleine school. Een school voor de kleintjes, de kleuterschool. De school zag er goed en netjes uit. Ze stonden net allemaal buiten en waren aan het zingen en dansen. Geweldig om te zien!

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaToen ze klaar waren en weer naar binnen wilden gaan werd er vanuit de groep snoep gegeven. De juffrouw liet ze allemaal netjes in de rij staan en om een snoepje aan te nemen moesten ze beide handjes ophouden. Geweldig die koppies!

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Bij Ella thuis, Xhosa les  –  Emzini Tours

Ons laatste bezoek tijdens de Township toer in Knysna was het huis van Ella. Ze had thee en koekjes voor ons klaar en zou ons een woordje Xhosa leren… Nou ja…1 woordje is al erg moeilijk met dat klik geluid erin. Dat hebben we nooit geleerd en krijgen we dus ook gewoon zo niet voor elkaar! Ik kan wel klikken maar niet met een letter ervoor en erna.  Wat is dat moeilijk zeg! Ella klikt als de beste!

Kijk dit leuke filmpje maar eens: Ella’s Clicksong Ik kwam dat tegen op YouTube 🙂

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaTownship Toer in Knysna Zuid AfrikaElla gaf ons ook nog drum les, zij zong er een mooi lied bij en gezamenlijk drumden we op het juiste ritme. Erg leuk om te doen! Het was een geweldig moment en een super sfeer gaf het in die kleine ruimte in haar huis.

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid Afrika

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaIk vond het super om mee te maken, drummen met Ella. We hebben allemaal ons e-mailadres gegeven en kregen foto’s toegestuurd die Penny maakte tijdens de toer. Wat een service!!

Ella-PennyElla vertelde over het project wat zij en Penny hebben. Ze hebben een safehouse zodat kinderen die niet meer veilig thuis kunnen wonen of jonge vrouwen daar kunnen verblijven zo lang zij dat nodig zijn. Ze helpen ook families om de hulp te krijgen waar ze recht op hebben, grotendeels is dit het helpen met het invullen van formulieren om zodoende subsidies te krijgen. Er zijn nog veel mensen die niet kunnen lezen en schrijven, zij weten niet hoe het systeem werkt. Zij worden weggestuurd met zo’n formulier en zullen nooit weer terug komen om het geld of de hulp waar ze recht op hebben op te eisen. Enorm belangrijk dat juist deze mensen geholpen worden zodat de kinderen wel een studiebijlage krijgen en zodoende een beter toekomst beeld voor zich krijgen. Ze beginnen dus te helpen bij het begin…bij de kinderen, bij de ouders..

Township Toer in Knysna Zuid AfrikaIk vond ook dit filmpje van Ella, ze verteld haar levensverhaal. Erg inspirerend!!

Township Toer in Knysna Zuid Afrika Emzini ToursHeel goed om te zien hoe zij hard werken voor een betere wereld!

Ik ben heel blij dat ik mijn township toer in Knysna maakte met Emzini Tours

Wil je meer verhalen lezen van mijn Zuid Afrika reis?

Walvis Spotten in de baai van Hermanus

De Pinquins bij Betty Bay

Safari at Tremisana Logde

In 2021 reisde ik door Namibie

Wat een uniek land ook weer!

Bezoek het unieke Kokerboomwoud en de Tuin der Goden – Keetmanshoop, Namibië

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld als ik

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *