De Pinguïns van Betty’s Bay – Bettysbaai Zuid Afrika

Als je Zuid Afrika gaat bezoeken mag je de leuke pinguïns van Betty’s Bay niet missen! Voordat ik naar Zuid Afrika ging had ik dit zo niet zelf bedacht. Bij pinguïns dacht ik altijd aan koude en wit besneeuwde plekken maar daar kwam voorgoed verandering in. Overal langs de kust zijn plekken en stranden waar de vele pinguïns zich ophouden. Ik ben op twee plaatsen geweest tijdens mijn rondreis door Zuid Afrika waar je pinguïns kan zien. In deze blog vertel ik je meer over Betty’s Bay, ook wel Bettysbaai genoemd.

Op zoek naar de Pinguïns van Betty’s Bay, Zuid Afrika

Pinquins van Betty's Bay, Zuid Afrika

Voorproefje van de bekende Tuinroute – Zuid Afrika

Waar kun je de pinguïns spotten in Zuid Afrika?

Toen ik in Kaapstad was heb ik een tripje gemaakt naar Kaap de Goede Hoop en onderweg stopten we bij Simonstad of ook wel Simon’s Town genoemd. Bij Simonstad heb je Boulders Beach, hier kun je zo even naar het strand toe lopen. Ik vond het een erg leuke plek om de pinguïns even te bekijken. Het is gratis en wat makkelijk toegankelijk dan Betty’s Bay. Later in deze blog zal ik je vertellen hoe je er komt, wat de locatie is van Boulders Beach.

Maar nu ga ik je meer vertellen over Betty’s Bay en het Stony Point Nature Reserve.

Rijden naar Betty’s Bay – stukje tuinroute proeven

Die ochtend vertrok ik samen met mijn moeder vanuit Kaapstad. We reden over een mooie en goed onderhouden kustweg eerst naar Stellenbosch. Erg leuke stad en zeker de moeite waard om even rond te lopen. Wij namen hier even een lunch en liepen een klein stukje rond. Daarna reden we verder over de mooie kustweg naar Betty’s Bay om natuurlijk de pinguïns te bezoeken.

Het is zo’n 60 km rijden vanaf Kaapstad en de route over de R44 leidt je langs de geweldige kust van Zuid Afrika.  Het is een voorproefje op de bekende tuinroute, je kan onderweg genieten van geweldige panorama uitzichten. Wist je dat de tuinroute zo heet omdat de omgeving zo groen is? Het is niet zo dat je veel tuinen tegenkomt onderweg.

Er zijn best veel plekken langs de kant van de weg om even te stoppen om foto’s te maken. En uiteraard hebben we dat dan ook gedaan. Zie die bergen eens op de achtergrond! Omdat je langs de kust rijdt heb je na elke bocht weer een nieuw uitzicht te bewonderen.  Ik vond het echt een prachtige route en had ook echt wel de tuinroute willen rijden. De eigenlijke tuinroute start in Mosselbay, een stuk verder langs de kust en loopt door tot aan Port Elisabeth.

Pinquins van Betty's Bay, Zuid Afrika

Als je dan het plaatsje Bettysbaai binnenrijdt zie je gelijk bordjes met verwijzingen naar de plek waar je de pinguïns zal zien. We volgden nauwkeurig deze bordjes en kwamen uit in een soort wijk. We hadden daardoor eigenlijk het idee dat we niet goed zaten. Juist toen we dachten: we draaien om… Zagen we een bordje dat we er waren!

Pinguïns van Betty’s Bay

Toen we de auto geparkeerd hadden hoorden we al geluiden op de achtergrond.
Ik herkende dit later pas als de pinguïns van Betty’s Bay!

Hierna was het makkelijk, volg gewoon de bordjes naar Stony Point Nature Reserve.

Pinquins van Betty's Bay, Zuid AfrikaJe betaald een entree om het Stony Point Nature Reserve in te komen

Als je dan gaat lopen komt het geluid steeds dichterbij en als je goed kijkt zie je de pinguïns al tussen het groen zitten. In stelletjes lopen ze daar. Het zijn de kleine Afrikaanse pinguïns.

Ze zeggen dat er 180.000 pinguïns nog zijn. Voor ons is dat een groot getal. Maar het is helaas niet zoveel meer als dat het ooit geweest is.

In 1910 waren er nog 1.45 miljoen pinguïns aan de Afrikaanse kust. In vroegere jaren werden er jaarlijks zo’n 450,000 eieren gezocht en voor consumptie gebruikt.

Nu zijn er dus stukjes beveiligd als leefgebied om zo de populatie pinguïns te beschermen tegen ons, de mensheid. En dan hopen we maar dat de populatie weer gaat groeien natuurlijk. Bij Bettysbaai is het leefgebied Stony Point Nature Reserve en op die manier worden ze beschermd.

Pinquins van Betty's Bay, Zuid Afrika

De boardwalk bij Betty’s Bay

Ik vond wel dat ze het wel mooi gemaakt hadden bij Betty’s Bay. Je wil natuurlijk allemaal vooraan staan kijken bij de leuke pinguïns. Dat hadden ze goed gezien en dus hebben ze een boardwalk gemaakt. Ook al loop je met veel toeristen op de boardwalk toch heb je het gevoel dat je er met alleen staat te kijken. Dat is wel een fijn gevoel, dat massatoerisme is niet echt mijn ding. Maar daar waar de massa heen gaat is kennelijk het wel de moeite waard dus daar wil je wel naartoe. Hier loop je langs de kust en kan dus richting land of zee kijken waar de pinguïns lopen en geen mensen.

De boardwalk is lang en dus sta je allemaal op de eerste rang te kijken.

Er is genoeg plek op de boardwalk bij Bettysbaai zodat een ieder een eerste rang plekje kan bemachtigen. Aan beide kanten heb je wat te zien en soms lopen ze even onder de boardwalk door. Je kunt pinguïns dus van heel dichtbij bewonderen bij Bettysbaai, veel dichterbij dan bij Simonstad.

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

En dan loop je de bocht om en is dit je uitzicht!

Dat is toch geweldig?

Op slag verliefd op de Pinguïns van Betty’s Bay

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

De zee was nogal ruw voor die kleine Pinguïns

Betty’s Bay

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

We zagen verschillende pinguïns zwemmen in de zee. En die zee was behoorlijk ruw en onrustig. Ze zien er zo klein en kwetsbaar uit als je ze ziet rond waggelen. Maar ze duiken er zo in, ze wachten een goede golf uit en daar gaan ze.. dichtbij de rotsen..  Als mens maakt je je dan zorgen omdat je ze zo tegen een rots aan ziet botsen in je gedachten. Maar ik heb er niet een tegen een rots aan zien komen..

Wat een kundige duikers en zwemmers zijn pinguïns.

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

Overal zie je pinguïns lopen en staan in de omgeving 🙂

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

Familie Pinguïn.

 Je ziet pinguïns het meest in paren rondlopen.

Zien ze er niet lief uit?

Pinguïns van Betty’s Bay

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

pinguïns van Betty's Bay, Zuid Afrika

Simonstad of Betty’s Bay?

Later deze reis ben ik dus ook nog naar Boulders Beach in Simonstad geweest. Daar zijn ook veel pinguïns op het witte strand te bewonderen! De plek om ze te bezichtigen is misschien fijner omdat er ook wat meer aanwezig voor de toerist. Je kunt er namelijk een kopje koffie drinken en wat souvenirs kopen. Toch vond ik Betty’s Bay mooier wat betreft de plek waar je de pinguïns ziet. De ruwe kust en hoe dicht je bij de pinguïns kon komen zonder dat ze daar zelf last van ondervonden.

Bij Boulders Beach liepen we met veel toeristen op een kleiner stuk, er waren wat uitkijkpunten gemaakt waar je dan met z’n allen staat. Om dan eerste rang even te staan moet je gewoon wat langer wachten. Ik wil er dan ook niet een half uur blijven staan hangen en kijken, wegdromen bij het mooie zicht. Achter je staan namelijk de volgende toeristen alweer te trappelen om ook de pinguïns te bewonderen.

De pinguïns zijn uiteraard net zo leuk en geweldig om te zien!

Penquins of Betty's Bay, South Africa

Bij Betty’s Bay zagen we ook de Afrikaanse Rock Hyrax of ook wel Dassie genoemd in het Afrikaans.

Rock Hyrax bij de Pinquins van Betty's Bay, Zuid Afrika

Wat een leuk diertje!

Rock Hyrax bij de Pinquins van Betty's Bay, Zuid Afrika

Kosten Betty’s Bay

De toegangskosten voor Betty’s Bay zijn voor volwassenen 30 Rand en voor kinderen 20 Rand. Stony Point Nature Reserve is niet inbegrepen bij de Wild Card als je die hebt aangeschaft voor je reis door Zuid Afrika.

GPS locaties voor de pinguïns

Wil jij ook de pinguïns bewonderen bij Betty’s Bay? Voer dan GPS Stony Point Nature Reserve in en kom voor de ingang van het park uit. Neem ook de mooie route langs de kust van Zuid Afrika en bewonder de mooie uitzichten onderweg.

Als je ervoor kiest om naar Boulder’s Beach bij Simonstad te gaan voer dan deze GPS Boulder’s Beach in. Je rijdt er zo naartoe vanuit Kaapstad als je richting Kaap de Goede Hoop gaat.

Wil je meer lezen over mijn reis in Zuid Afrika?

Wil je graag Walvis Spotten? Dan ga je naar Hermanus Baai

Een township toer moet je ook meemaken, ik deed deze in Knysna.

Een dag in Johannesburg, ook onvergetelijk!

Of kijk voor meer Zuid Afrika op deze pagina

Wil je deze blog delen?

Safe and Healthy Travel

Of wil je naar Namibie?

Wat moet je weten voor je rondreis in Namibie met 4×4

7 dagen Etosha NP – Op safari met je 4×4 in Etosha

Het meest iconische plekje van Namibie – Deadvlei en Sossusvlei

Alles wat je moet weten voor jou bezoek aan Spitzkoppe

Ik reed 10 weken rond in Namibie. Lees het volledige verslag eens!

Solo Rondreis Namibië met 4WD – 10.000 km Alleen in Namibië rondreizen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik

10 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *