Reisgids Salzburg – Oostenrijk / Alle Tips voor een weekend Salzburg!

Na mijn geweldige wandeling in de Oostenrijkse Alpen ben ik een paar dagen in Salzburg geweest. Niet dat ik heel veel in de stad heb gedaan maar toch genoeg om jou te laten kennis maken met deze geweldige stad met een diepe historie! Daarom waag ik er toch maar een reisgids Salzburg aan. Daar waar ik niet was zal ik wel benoemen zodat jij hierin je eigen keuze kan maken!!

Als je aan Salzburg denkt komt bij mij als eerste natuurlijk Mozart in mijn gedachten! Ook bij jou? Of je nu klassiek bent op gevoed of de film Amadeus hebt gezien…. Hoe dan ook, Salzburg is onlosmakelijk verbonden met Wolfgang Amadeus Mozart. Dus het bezocht ik ook het geboortehuis van Mozart.

Alle Tips vind je in deze reisgids Salzburg!

Zicht over Salzburg vanaf Kapuziner Kloster Oostenrijk

Of ben jij van die andere film… Sound of Music. Ik moet eerlijk bekennen dat ik stukjes van de film heb gezien maar nooit de hele film. Toen ik in het Mirabell park rondliep hoorde ik wel de muziek en liepen er een aantal acteurs helemaal in stijl van de film en zongen liedjes, leuk! Dit was heel toevallig.. Er werd iets opgenomen op dat moment, dit is dus niet altijd zo!

Altstadt Salzburg

Ik vond de oude binnenstad van Salzburg echt super om rond te lopen. Ik heb hier de meeste tijd door gebracht. Er zijn leuke terrasjes en pleinen waar je kan zitten vanaf je ontbijt tot aan een laat diner. Ik heb verschillende plekjes uitgeprobeerd natuurlijk. Omdat ik de tijd had, eh nam moet ik eerlijk zeggen. Normaliter ren ik bij wijze van spreken van hoogtepunt naar hoogtepunt.. maar nu heb ik ook op bankjes en muren van eeuwenoude fonteinen gezeten om gewoon om mij heen te kijken en de sfeer te proeven.

St Sebastian Friedhof Salzburg

Aan de winkelstraat zit de oude begraafplaats  St Sebastians Friedhof. Gelijk vanuit de drukke winkelstraat loop je in een oase van rust… Dubbelzinnig natuurlijk voor een begraafplaats maar hij is mooi groen en dus hoor je de vogeltjes en waan je je even buiten de drukke binnenstad.

Ontdek de historische stad Salzburg
met deze reisgids Salzburg

Pleinen van Salzburg

Residentzplatz / Mozartplatz

Mooi pleinen horen echt thuis in de reisgids Salzburg. Deze pleinen grenzen aan elkaar en zul je zeker bezoeken tijdens jou bezoek aan Salzburg. Ik heb er ook heerlijk gezeten op verschillende plekken. Ik heb er mijn lunch aan genoten een keer maar ook in de avond een tijdje doorgebracht omdat er muzikanten aan het spelen waren. En echt super mooie muziek ter gehore bracht! Dat geeft het geheel natuurlijk helemaal een mooie sfeer!

Kapitelplatz

Op het moment dat ik in Salzburg was waren er de zomerfeesten en dus overal muziekvoorstellingen en concerten. Ik zat te wachten op de start van een klassiek concert toen de zon onderging en ik deze foto maakte. Op de achtergrond, nog in de zon, zie je kasteel Hohensalzburg. Wat een prachtig plaatje! Als je alleen al naar Salzburg gaat om de mooie fonteinen te bezoeken dan zou ik dat totaal snappen!!

Fontein aan het Kapitelplatz - Salzburg Oostenrijk

Reisgids Salzburg – Oostenrijk

Stolpersteine

Overal in Europa kom je deze stenen tegen. Ook waar ik woon valt regelmatig mijn oog op een steen. Deze zijn gelegd op plekken, voor huizen, waar Joden woonden. Op de stolpersteine staan de namen van Joden. In dit geval van Joden die niet vermoord zijn maar weg zijn gegaan door de dreiging van het Hitler regime en de Tweede Wereld Oorlog.

Stolpersteine in Salzburg - Oostenrijk

Wandel langs de rivier Salzach

De rivier Salzach loopt dwars door de stad en deelt de stad in tweeën. Aan de ene kant bevind zich merendeels van de nieuwe binnenstad maar ook het woonhuis van Mozart en andere bezienswaardigheden zoals Mirabell Garden. Ik verbleef mijn eerste dagen in The Keep en liep om in de stad te komen een stuk langs de rivier. Dit geeft toch wel weer een mooie sfeer aan de stad. Aan de nieuwe stadskant heb je heerlijke hotel en restaurants aan deze lange boulevard. Er zijn meerdere fiets- en wandelbruggen die je over de rivier kan brengen en weer terug.

Wandelen langs de Salzach in Salzburg

Rivier Salzach splijt de stad Salzburg in tweeën

Mozart´s Geburtshaus

Ik ben in dit geboortehuis van Mozart wel geweest. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet heel indrukwekkend is. Het is het huis en er staan nog wat spullen maar erg leuk aangekleed is het niet. Je hebt ook het wohnhaus als museum maar of dat beter is weet ik niet. Dit wohnhaus is in het andere deel van de stad, aan de andere kant van de rivier Salzach.

Piano Mozart Salzburg Oostenrijk

Kastelen / kloosters in Salzburg

Hohensalzburg Kasteel

Vanuit elke hoek in de stad kun je dit kasteel zien liggen. Ook om die reden mag je deze natuurlijk niet overslaan. Je kunt makkelijk vanuit de oude stad naar boven lopen, of het treintje nemen natuurlijk. Het is een leuke en echt niet heftige klim hoor dus als je een beetje sportief bent dan wandel je lekker naar boven.

reisgids Salzburg Oostenrijk - Hohensalzburg kasteel
Reizen in corona tijd… aug 2020

Kastelen spreken altijd tot de verbeelding

Er zit een museum in het kasteel en je kunt door de oude kamers van het kasteel lopen met een headset wat je uitleg geeft over de verschillende ruimtes. Kastelen hebben altijd wel iets! Ik ga er graag even naartoe om te voelen hoe het er is… En niet dat ik zo fijngevoelig ben maar er hangt altijd een aparte sfeer. Je weet dat er veel is gebeurd tussen de muren waar je staat.

reisgids Salzburg Oostenrijk - Hohensalzburg kasteel

En het uitzicht over de stad en omgeving is natuurlijk ook niet verkeerd.

Schloss Mirabell

Bij het slot ben ik niet binnen geweest maar ik heb wel even doorgebracht in de oude paleistuin. Deze is vrij toegankelijk en is heerlijk om even te zitten. Veel bloemen, mooie paden en prachtige fonteinen maken deze tuin een fijne plek!

reisgids Salzburg Oostenrijk - Mirabell Garden

Kapuziner Kloster

Ook dit klooster is de klim zeker even waard, vanaf verschillende zijden kun je hier naar boven. Vanuit de winkelstraat kun je een straatje omhoog pakken maar ook vanaf de Salzach kun je de trappen nemen om boven te komen. Ik ging niet zozeer om het klooster te bezoeken, die was ook dicht voor bezoek toen ik er was. Het Kapuziner kloster is ook nog altijd in gebruik en of je het uberhaupt kan bezoeken kan ik niet goed vinden.

Je kunt er mooi even rondom lopen door het bos en aan de onderzijde van het uitzicht over de Salzach naar kasteel HohenSalzburg en aan de andere zijde over de oude stad kijken. Zeker de moeite waard om hier even van te genieten.

reisgids Salzburg Oostenrijk

Alle Tips voor een weekend Salzburg!

Kerken en kathedralen

Meerdere kerken zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Ik ben in een heel aantal kerken even binnen geweest. Ik vind het geloof altijd intrigerend en dus bezoek ik ze even om te kijken en sfeer op te snuiven. De kerken of kathedralen van Salzburg die de moeite waard zijn : Salzburg kathedraal,  St Peters Abbey, St. Peters Church.

Kerken, kathedralen van Salzburg

Bruggen over de rivier Salzach

De meest bekende brug over de rivier Salzach mag natuurlijk niet missen in deze reisgids Salzburg. Je zal meerdere keren de Salzach oversteken, de rivier die de stad Salzburg in tweeen deelt. De bekendste brug moet wel de Mozartbrug natuurlijk. Deze is ook bekend vanuit de film The Sound of Music. Ik kwam hier pas later achter 🙂 Gelukkig had ik hem toen toch gevonden en viel de brug mij op door de charmante vorm!!

Mozart Steg

Mozartbrug in Salzburg Oostenrijk

Reisgids Salzburg

Bekende brug uit The Sound of Music mag je niet missen

Marko-Feingold Steg

De brug waar de slotjes opgehangen worden door verliefde stelletjes. Je ziet ze in elke stad en hoewel ik het gevoel van de mensen snap die ze ophangen…snap ik niet dat ze er dan vervolgens jaar na jaar blijven hangen. Sommige bruggen, Parijs is een voorbeeld, dreigen te bezwijken onder de last en worden dan uiteindelijk geleegd. Het symbool is leuk….de nalatenschap is iets waar we iets mee moeten in een eerder stadium…

Marko-Feingold Steg Salzburg Oostenrijk

En zo zijn er natuurlijk nog meer bruggen die elk een eigen uitzicht over Salzburg en het kasteel Hohensalzburg geven. Als je iets meer uit het centrum verdwijnt krijgt je uiteraard een beter zicht op dit deel van de stad. De Mullner Steg is iets meer buiten het centrum en is om die reden natuurlijk even goed om naar toe te lopen.

Bezoeken buiten Salzburg

 

Schloss Hellbrun

Ik heb een dag een fiets gehuurd en dan ga ik ook echt gebruik maken van die fiets. Ik had me dus al voorgenomen om Schloss Hellbrun te gaan zien en naar Berchtesgaden te gaan. Ruim een half uur tot 40 minuten fietsen. Mooi een stuk langs de rivier en later een stuk landinwaarts. Het was makkelijk te vinden en ik vond het leuk om er even rond te lopen. Ik heb er een lekker kopje cappuccino gedronken en door de tuinen gewandeld.

Schloss Hellbrunn - Salzburg Oostenrijk

Berchtesgaden – Duitsland

Hierna ben ik doorgefietst naar Berchtegaden. Het adelaarsnest waar ik in principe naartoe wilde was dicht dus ging ik alleen maar voor het plaatsje. Ik moet zeggen dat het nog best wel een stukje fietsen was en ook niet altijd langs de mooiste wegen.. Ik fietste gewoon op zgn provinciale wegen en een paar mooie fietspaden. Maar ik kon de beweging wel even goed gebruiken en dat vond ik heerlijk!

In Berchtesgaden heb ik heerlijk rondgewandeld en op het terras mijn lunch genoten. De gebouwen zijn daar echt super! Wat een geweldig kleurrijk plaatsje!! Het is moeilijk te bedenken dat zo een kwaad man als Hitler hier veel kwam.

Berchtesgaden - Duitsland

Als jij hier ook naartoe gaat hoop ik voor je dat het Adelaarsnest, ook Kehlsteinhaus genaamd, open is. Het lijkt me goed om te bezoeken en er dan bij stil te staan dat de wereld nu goed is en we dat we dat nooit meer willen en laten gebeuren!

Verder Reizen in Oostenrijk

Ik wandelde vooraf een aantal etappes van de Alpe Adria Trail. Salzburg kan natuurlijk perfect dienen als begin- of eindpunt van je reis.

Wat mij ook erg mooi had geleken maar gewoon echt niet handig was om te doen vanuit Salzburg in 2 dagen was de Wolfgangsee, Mondsee of Attensee. Ik was met het openbaar vervoer en de verbindingen waren niet al te fijn om dan genoeg uit je dagen te halen. Dus die bestemmingen zet ik voor ene volgende keer op mijn lijstje!

Tips voor Eten en Slapen
Reisgids Salzburg – Oostenrijk

Eten in Salzburg

Mister Le Healthy Asia

Soms heb je gewoon zin in Pad Thai! En deze kleine keet heeft de heerlijkste Aziatische gerechten voor je! Op een regenachtige dag was dit de perfecte oplossing… Onderweg naar mijn hotel Neutor (een paar honderd meter verderop in deze straat) kocht ik hier Pad Thai en Dimsums… Heerlijk comfort food op bed eten en tv kijken. Iets wat ik niet vaak doe op reis maar soms wel echt lekker is 🙂

Mister Le Healthy Asia - Salzburg Oostenrijk

Wokman Natural Kitchen

Vietnamese Pho of andere Aziatische gerechten in een klein smal Salzburg straatje. Ik heb genoten van deze Vietnamese Pho en toen bleek dat ik alleen maar met contant geld kon betalen moest ik het restaurant verlaten zonder dat ik betaald had… Ze vertrouwden erop dat ik terug kwam nadat ik elders gepind had en mijn rekening kon betalen 🙂 Uiteraard beschaamde ik dat vertrouwen niet!

Mister Wen Asia Food

Aangezien ik het niet kon laten om op de Aziatische toer te gaan zit deze reisgids Salzburg vol met Asian food. Ik stapte na de pho en pad thai ook gewoon door naar de Sushi. Bij Mister Wen Asia Food kun je snel even binnen stappen en je bestelling plaatsen. Binnen 5 a 10 minuten heb je de meest heerlijke sushi voor je staan. Ik at deze als pre diner… Heerlijk!!

Sushi bij Mister Wen Asia Food - Oostenrijk

Ik kan het dan toch niet laten #Azie

Herr Leopold

Ontbijtje op het terras bij het plein Universitatsplatz met een mooie imposante kerk die je even van binnen moet bekijken na je ontbijtje 🙂 Ze kleden je ontbijttafel fijn aan als je een broodmaaltijd kiest…maar ook een cruesly met yoghurt en fruit ziet er super uit! Alles smaakte mij heerlijk en gaf me de energie voor een dag Salzburg ontdekken!

Cafe Glockenspiel

Ontbijt op het terras van cafe Glockenspiel. Ik vond dit een heerlijk plekje om te zitten met een breed uitzicht over het plein Mozartplatz. Ook in de avond een erg leuk plein waar muziek ter gehore wordt gebracht. Gelijk hiernaast is het Residentzplatz wat ook een mooi en interessant plein is om even te bezoeken.

Ontbijt in Salzburg - Oostenrijk

Hotel Altstadt (Radisson) – Restaurant Syphonic

Een super mooi plekje in de altstadt om even op fijn terras te zitten. Er is genoeg te zien doordat je precies aan het begin van de winkelstraat zit. Ik nuttigde hier een Club sandwich met patat.  Als hotel, uitgangspunt om de stad te verkennen, is dit plekje ook super natuurlijk!

Slapen in Salzburg

The Keep Eco Residence

Erg leuk hostel met een goede intentie. Omdat ik toch wel graag een eigen badkamer wilde ben ik na twee nachten door gegaan naar een ander hotel…maar achteraf had ik die graag op de koop toegenomen. Het terras voor het hotel, de gemeenschappelijke ruimten zijn altijd zoveel fijner dan in een hotel waar je grotendeels op je kamer mag vertoeven als je er niet op uit bent… De kamer was ook super leuk ingericht met natuurlijk hout.

The Keep Eco Residence - Salzburg, Oostenrijk

The Keep Living – Hostel Salzburg

Am Neutor hotel

Prima kamer en fijne badkamer. Het hotel heeft niet veel extra’s en straalt helaas geen gezelligheid uit. Het is dichtbij het historische centrum: 5 minuten lopen door de tunnel Siegmundstor. En precies naast Mister Le waar ik heerlijke afhaal Pad Thai en Dimsums haalde!!

 

Wat ook zeker aan te bevelen is en niet mag missen in deze reisgids Salzburg:
Maak een avondwandeling om de fonteinen en oude historische gebouwen verlicht te aanschouwen!!

Salzburg - Oostenrijk by night

Ik heb deze uitgebreide reisgids Salzburg kunnen maken doordat ik zo’n 5 dagen in Salzburg verbleef. Dat is langer dan de meeste citytrips die ik doe…. Ik vond het een heerlijke stad en kan zeker aanbevelen om een paar dagen plannen Salzburg te verkennen. De historische stad Salzburg heeft je veel te bieden!

Vind je deze reisgids Salzburg handig?
Bewaar of deel hem dan 🙂

Meer lezen?

Wat te doen bij Millstätter See – Seeboden, Oostenrijk

Bezienswaardigheden Trondheim – Noorwegen

Wat je niet mag missen in Porto – Portugal

De Lekkerste Pizza van Napels – Italië

Ontdek de eilanden Ibiza en Formentera – Spanje

Of ga eens een mooi stuk wandelen in Twente

Wandelen in Twente – De Stuwwalroute – 55 km van Mander naar Oldenzaal

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *