Wat te doen bij Millstätter See – Reisgids Seeboden / Millstätt – Oostenrijk

Toen ik in Oostenrijk was om een aantal etappes van de Alpe Adria Trail te gaan lopen begon ik in Seeboden, nabij het Millstätter See. Ik vond het een super plekje om een paar dagen te vertoeven. Ik was een dag te vroeg namelijk maar heb mij er geen secconde verveelt wat er is veel te doen rondom het Millstätter meer. Dus daarom deel ik je deze tips over wat te doen bij Millstätter See vanuit Seeboden en Millstätt am See.

De eerste tip die ik je geef is dat je moet zorgen dat je de Millstätter See Inclusive card (MIC card) in je handen krijgt. Deze komt samen met een informatief boekje waarin je veel informatie over de omgeving kan vinden maar wat ik meer belangrijk vond: Je krijgt kortingen of mag zelfs gratis mee met vele activiteiten. Oostenrijk is niet de goedkoopste bestemming natuurlijk om op vakantie te gaan dus dit vond ik wel super!

Wat te doen Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk

Wat te doen bij Millstätter See – Oostenrijk

Egelsee Mountainbike tour

Als eerste koos ik natuurlijk een actieve mountainbike toer. Ik wilde wel graag de omgeving even vanaf een ander zichtpunt zien. Ik heb gebeld en hoorde dat ze de volgende ochtend de Egelsee route gingen fietsen en ik was van harte uitgenodigd. Met de kaart is deze deelname gewoon gratis!! Hoe gaaf is dat!

We fietsen Millstätt am See uit en gaan langs het meer naar Seeboden om daar naar de andere kant van het meer te fietsen. Daar gaan we de bergen in. Wat een fijne tocht met toch wat flinke klimmetjes is het. Alles ging gewoon over de onverharde wegen en dus geen smalle behendige paden te fietsen. Voor iedereen dus goed te doen!

Pauze mountain bike tour Egelsee

Korte pauze bij een super uitzichtpunt over de omgeving om daarna even verder de fiets weer te parkeren voor een langere pauze bij de Egelsee. Wat heerlijk zeg! Even in het zonnetje met de voeten in het water.

Mountainbike tour Egelsee

Ik vond het een heerlijke ochtend!

Omdat we aan het begin van de ochtend naan de andere kant van het meer waren begonnen namen we nu de boot terug het meer over! Dus ook nog een leuk boottochtje over het Millstätter meer erbij voor niets als je de MIC card hebt. Hoe leuk!

Rond het middaguur was ik weer in Millstätt en kon ik dat plaatsje even verkennen!

Mountainbike tour Egelsee

E-Bike verhuur

Je hoeft natuurlijk niet zo hard te werken om de omgeving te verkennen met de fiets. Met de MIC card krijg je 10% korting op de huur van je E-bike!!

 

Activiteiten met korting langs het Millstätter meer

In het boekje bieden ze ook op een cursus bergklimmen aan. Je hebt hiervoor verschillende opties zoals in de Peter Santner klimtuin of aan de bergwand langs het meer. Ze zijn niet altijd gratis maar wel altijd met korting.

Wat dacht je van een introductieles golfen? Of voor de kleintjes voetbalgolf?

Wat te doen bij Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk

Zoek je wat vertier voor de tieners op het water? De discoboot lees ik, maar ook de tubes en andere leuke vormen hebben ze om je voort te trekken over het water met een lekker vaartje! Als het lekker warm is wil je natuurlijk even het meer op! Ook deze worden met een beetje korting aangeboden als je de MIC card in je bezit hebt.

 

Strandbaden

Langs het Millstätter See zijn een aantal strandbaden gelokaliseerd. Je kunt hier met de kaart gratis gebruik van maken, anders betaal je een toegangsentree van 6 euro. Je kunt er een ligbed huren of gewoon op het gras gaan liggen. Bij de strandbaden zit een restaurant en dus eten en drinken binnen handbereik. Als je je eigen eten en drinken meeneemt is dat geen enkel probleem!

Strandbad Ertl - Seeboden Oostenrijk
Strandbad Ertl

Wat te doen bij Millstätter See – Oostenrijk

 

Cultuur in Millstätt am See

In Millstätt am See moet je ook zeker even een uur of 2 rond gaan lopen. Ik kwam er langs de kerk, een klooster ‘Stift Milstatt‘ en de pleinen en straatjes zijn zeker de moeite waard om te bekijken.

Wat te doen Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk

Uiteraard zijn er ook musea te bezoeken zoals het museum voor volkscultuur. Als je de MIC Card hebt dan zijn deze bezoeken gratis.

En even een lekkere kop cappuccino met groot stuk torte mag natuurlijk niet missen als je in Oostenrijk bent toch? Deze gold gelijk ook voor mijn  lunch, 2 vliegen in 1 klap 🙂

Rathauscafe Millstätt - Kaffee mit torte
Rathauscafe Millstätt – Kaffee mit torte

Reisgids Seeboden / Millstätt – Oostenrijk

Cultuur Seeboden

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet om te wandelen. Bij elke is er een thema bedacht zoals de Kunstroute of de tuinenroute maar ook bij het plaatsje Tangern en Treffling een dorpsronde. Deze laatste twee plaatsjes liggen iets van het meer af en dus iets hoger waardoor je ook kans hebt op mooie uitzichten over het Millstätter See.

In Seeboden heb je de Promenade Zum See waar aan erg leuke kunsvoorwerpen stonden. Met name leuk omdat ze interactief zijn, je mag ze aanraken…Sterker nog om ze te activeren moet je ze aan slingeren, draaien of wat dan ook. Ik zie dat ik er geen foto’s van gemaakt hebt…Ik was vast te druk om ze allemaal te bekijken en in werking te zetten haha! Waar ik wel een foto van maakte is deze leuke bibliotheek onder aan de promenade.

Bibliotheek Promenade Zum See Seeboden

Seehofstrasse / Klingerpark Seeboden

Aan dit straatje zaten verschillende winkeltjes en restaurants. Ik vond het een super leuk en gezellig straatje om te wandelen. Vanaf hier kun je ook makkelijk het Klingerpark in waar het start- en eindpunt van Etappe 11 -12 van de Alpe Adria Trail is. Ook een heerlijk plekje om van de zonsondergang te genieten.

Wat te doen bij Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk

Ze hebben er een super leuke spot in het water voor gemaakt!!
The perfect spot om met je lief van de zonsondergang te genieten toch?

Wat te doen bij Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk

Wandelen nabij Millstätter See

Als je wil wandelen vanuit Seeboden of Millstätt am See dan heb je een goede locatie gekozen. Ik zag in de kern van Millstätt een bord dat je de pelgrimsroute Hemmapilgerweg kon starten daar. Een route van 4 dagen die je uiteindelijk naar de Dom in het plaatsje Gurk brengt.

Daarnaast staan er in het boekje een drietal Almstrassen (Tschiernock, Lammersdorf en Millstätter) aangeprezen, je kunt hier met een shuttle service naartoe gebracht worden en dan daar een heerlijke wandeling maken. Als je de MIC card heb is het gratis en anders betaal je 6 a 7 euro voor de shuttle. Tijdens mijn Alpe Adria Trail wandeling kwam ik wel langs Tschiernock en ik vond dat een mooi plekje! Geweldig uitzicht over het Carintische landschap!

Tschiernock Oostenrijk nabij Millstätter See

Yoga Am See

Op maandag en vrijdag bieden ze ook een yogales aan om 17.00 uur bij Hotel See-Villa of in het weekend (zaterdag en zondag) om 8.30 uur. Wat goed he? Helaas was ik niet in de gelegenheid om hieraan deel te nemen maar dat zou ik uiteraard echt super hebben gevonden. Als je de MIC card niet hebt dan kost je de les 7 euro maar met kaart mag je gratis deelnemen!!

Yoga in de Alpen - Oostenrijk
Yoga in de Alpen

Overige trips met korting omgeving Seeboden / Millstätt

Dan lees ik dat er voor gezinnen ook nog leuke dagen zijn bedacht zoals een dagje werken op een heuse boerderij, of uitleg krijgen over hoe de productie van melk gaat of hoe kaas gemaakt wordt. Ook kun je in de omgeving geocachen en summer tuben! Dus…als je een weekje in deze omgeving bent zul jij je niet hoeven te vervelen! In de omgeving zit ook nog een leuk waterpark!!

Wat te doen bij Millstätter See

Eten rondom Millstätter See

Ik heb in de dagen dat ik er was 2 restaurants bezocht en omdat ik in Seeboden mijn hotel had heb ik ook daar mijn diner genoten.

 

Pichler

Omdat het andere restaurant in een zijstraatje zit en je in een soort kelder terecht komt wilde ik de laatste dag dat ik er was toch heel graag aan het meer zitten. Lekker buiten en met het uitzicht op het Millstätter See. Ik koos toen voor Strandhotel Pichler en nam er een heerlijke spaghetti.

Wat te doen Millstätter See - Reisgids Seeboden / Millstätt - Oostenrijk
Pasta bij Pichler – Seeboden

 

Ofenloch

Ik hoorde dat Ofenloch bekend stond om zijn bekende aardappelgerechten dus dat moest ik natuurlijk uitproberen. Het restaurant is een beetje weggestopt en toen ik het vond had ik het idee dat ik in een soort kelder terecht was gekomen. Het was er best druk en ik kon nog een tafeltje krijgen. Alles wat je je maar kan bedenken hebben ze met aardappel, van voorgerecht tot aan het dessert 🙂

 

Nockmobil

Ze hebben in de omgeving van Millstätter See een taxi service die ze de Nockmobil noemen. Ik zag er her en der borden van staan met het mobiele nummer zodat je ter plaatse kan bellen. Hij rijdt maar liefst in 18 plaatsen, dwz de hele gemeente Millstätt. Als je de MIC card hebt dan krijg je uiteraard weer korting, ik lees op elke route zo’n 3 euro eraf.

Nockmobil Millstätter am See

Wel goed om te weten is dat als jij en je medereizigers boven de 6 uitkomen dan moet je de Nockmobil een dag vooraf bestellen zodat ze rekening kunnen houden met het voertuig.

Alpe Adria Trail

Toen ik Seeboden verliet deed ik dat wandelend. Ik was in Seeboden omdat ik daar begon met de Alpe Adria Trail etappe 12. Ik heb hierna 8 etappes gelopen en vond het echt super! Wat is het heerlijk om in de Alpen te wandelen. Wat een verrassend mooi landschap, het was voor mij de eerste keer dat ik in Oostenrijk was en dat ik in de Alpen liep. Ik ben zeker van plan om daar weer terug te keren en de eerste etappes te gaan doen…of de volgende etappes die me naar een volgend land brengen, namelijk Slovenie!! Ook een land waar ik nog nooit ben geweest!

Vond je deze reisgids ‘Wat te doen bij Millstätter See’ handig?

Deel hem dan met anderen!

Meer inspiratie lezen?

Bezoek sprookjesachtig Monschau – Eifel, Duitsland

Ontdek Ibiza & Formentera, Spanje

Ontdek Muiden Vesting en het Muiderslot

Stedentrip Trondheim – Noorwegen

Lee Trail Luxemburg – 3 dagen wandelen

En ga ook eens een paar dagen achtereen wandelen in Duitsland!

Wandelen in Duitsland: Net over de grens vind je de wandelroute Hermannshohen

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze mooie wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *