De heilige berg Popa beklimmen nabij Bagan, Myanmar

Toen ik in Old Bagan, Myanmar, was ondernam ik ook een trip om de berg Popa te beklimmen. Deze berg staat net buiten het magische gebied van al die geweldige tempels, stupas en pagodes! Ik had inmiddels een paar dagen op een fiets rondgereden door het magische Bagan en kon wel even mijn cirkel iets groter maken.

Een van de highlights tijdens je reis in Myanmar is Bagan. Dit moet je bezocht hebben als je in Myanmar een rondreis maakt. Welke reisroute je ook kiest je zal altijd een dag of 2 in oud of nieuw Bagan doorbrengen.  Ik vind Bagan tot op heden ook echt nog een van de meest mooie en magische plekken van waar ik geweest ben.

Lees eens hoe ik beleefde dat ik naar mijn eerste zonsopgang liep in Bagan.

De berg Popa is een stratovulkaan en 1518 meter hoog. Deze berg ligt zo’n 60 km ten zuidoosten van Bagan zelf. De berg Popa zelf is een heilige berg voor de Birmezen en om die reden staat er dan ook een tempel bovenop. En juist die tempel wilde ik natuurlijk bezoeken.

Om de berg Popa te gaan beklimmen ging ik met een gids en auto. Met de fiets alleen had ik al heel veel gezien maar ik kon er nog niet genoeg van krijgen. En dus even de omgeving van Bagan wat verder ontdekken was niet verkeerd.

De berg Popa beklimmen – Bagan, Myanmar

De berg Popa beklimmen nabij Bagan - Myanmar

Is dit echt geweldig?

De berg Popa beklimmen nabij Bagan - Myanmar

Start dagtrip berg Popa bezoeken

Die dag werd ik opgepikt bij mijn hotel samen met een Bulgaarse man die ook deze trip had geboekt. We reden door het geweldige landschap van Bagan op weg naar de berg Popa. Onderweg werd er nog even een leuke stop ingelast bij een traditionele olie en alcohol makerij. Ze maakten dat van pinda’s en het was best leuk om even te zien. Uiteraard werd er een demonstratie gegeven, een witte waterbuffel cirkelde rond het maalsteen en zodoende werden de pinda’s vermalen. Ik mocht natuurlijk even op de molen staan zoals de locals die in vroeger tijden ook deden 🙂

De Bulgaar kocht pinda’s en dat is natuurlijk een mooie manier om de locals hier te steunen!

De berg Popa beklimmen nabij Bagan - Myanmar

De 700 Treden van Popa

Maar eerst..

Vallen om de beste foto van de berg Pop te kunnen maken

Na een uur rijden ongeveer, in het geweldige landschap van Myanmar, kwamen we bij het uitkijkpunt. Vanaf daar konden we de berg mooi zien en even een foto maken. Ik was blij om even uit de auto te kunnen en liep naar de plek die onze gids aanwees. Aan het eind van de weg had ik goed zicht op de berg. Ik hoorde er zachtjes de muziek van de tempel die iets hoger stond en op de achtergrond hoorde ik ook de priester chanten. Maar eerst wilde ik die foto maken… toen ik die kant op liep en net niet goed genoeg oplette verstapte ik me en viel…

Het ging zo vreemd! Ik hield mijn camera vast terwijl ik langzaam naar ter aarde stortte…. Het leek wel in een slowmotion te gaan!

Ik herinner me dat ik ondertussen keek naar waar ik vandaan kwam. Ik zag de Bulgaar kijken… Ik kwam met mijn knie op de grond en ondertussen hield ik mijn camera hoog zodat die niet de grond zou raken. Ik heb het gered…. Heel langzaam viel ik, toch best hard, op mijn knie en elleboog. Mijn camera bleef heel en ik rolde om en zat op de grond.

De Bulgaar kwam er aan en vroeg me wat ik deed… Hij dacht dat ik ging zitten om een foto te maken… Zo langzaam viel ik dus!
En zo langzaam voelde het ook… Hoe vreemd?

Maar uiteindelijk kon ik wel een geweldige foto maken
van die tempel boven op de berg Popa!

De berg Popa beklimmen nabij Bagan - Myanmar

De berg Popa beklimmen, 700 treden hoog

Waar kun je de berg Popa vinden?

De berg Popa bevind zich in het Mt. Popa National Park. Klik voor GPS Mt Popa. In de tijd dat ik hier was, 2014, hoefde ik hiervoor geen entree te betalen.

De 700 treden van berg Popa omhoog

Uiteindelijk kwamen we aan in het dorp waar de berg Popa is. We werden zo ergens in het midden van de straat gedropt. het was een gewone winkelstraat zoals je die in veel Aziatische dorpen ziet. Door de huizen en winkels zag ik de berg niet meer en ik vroeg me af waarom we hier werden afgezet. Maar zoals altijd wordt je al snel een kant op geleid door een local en wordt alles duidelijk 🙂

Apen op de trappen van de berg Popa

In de straat liepen allemaal apen, ze waren allemaal aan het bedelen bij de mensen. Ze krijgen natuurlijk altijd wat van toeristen en dus wordt je lastig gevallen. De Bulgaar waar ik mee was had pinda’s gekocht eerder en begon die uit te delen. Nou ja…dan is het einde zoek natuurlijk. Ze wilden meer en begonnen zelfs aan hem te zitten. Ik was eigenlijk blij dat hij de aandacht kreeg en de apen mij dus links lieten liggen.

Mijn advies voor de apen op Mt Popa 

Voer de apen niet! Eigenlijk geldt dit ook op andere plekken en in andere landen. Ze hebben misschien ziektes in hun lichaampje en je wil hier niet mee besmet worden. Apen zijn en blijven wilde beesten en je kunt ze niet vertrouwen. Bekijk ze gewoon van een afstandje, maak een leuke foto en loop door! Dit geldt natuurlijk ook voor al het andere wild wat je tegen komt tijdens je reis.

We begonnen aan de trappen om de berg Popa op te gaan. Ingang zit ergens tussen de winkeltjes verborgen. De trappen waren schoon en netjes maar let op… her en der ligt wel wat poep van de apen! Nog steeds kwamen er nieuwe apen om de hoek kijken. Ze wilden natuurlijk ook wat van die lekkere pinda’s. De Bulgaar begon het ook minder leuk te vinden naarmate de apen brutaler werden…

De berg Popa beklimmen nabij Bagan - Myanmar
De aap pakt de Bulgaar zijn broek vast en trekt op deze manier aandacht

De berg Popa beklimmen – Bagan, Myanmar

Het duurde natuurlijk even voordat de apen hem met rust lieten.. Na een tijdje was het over en konden we rustig onze weg vervolgen naar boven. Het zouden 700 treden zijn en ik denk dat de apen ons met rust lieten na ongeveer 500 treden?

Ondertussen zijn er allemaal winkeltjes langs de route naar boven en dus kun je nog een souvenir kopen of een ijsje.. Of wat water als je buiten adem bent en een droge mond krijgt 🙂 Handig natuurlijk maar ook soms wel lastig als er telkens mensen staan die je maar al te graag wat willen verkopen.

Climbing the 700 steps

Het begon ook al lekker warm te worden natuurlijk, het was rond 10.30 uur toen we bijna boven waren.

De Taung Kalat Klooster op de berg Popa

Nat Tempel – Berg Popa

Ik kan niet zeggen dat ik de tempel nu zo super vond. Het was een Nat tempel en die had ik nog niet eerder gezien. Het is dan wel weer de oudste religie van Myanmar en om die reden wel interessant om te bezoeken. Het is een onderdeel geworden van het Boedhisme en dus nooit uit de harten van de Birmezen verdwenen. De oorsprong ligt in het animisme, de Nat is een beschermgeest die in een huis, op een plek of in een mens huist. Deze wordt aanbeden en er wordt aan geofferd.

Climbing the 700 steps

We hebben even rondgelopen en wat foto’s gemaakt 🙂

Climbing the 700 steps

Voordeel aan de berg Popa beklimmen is dat je ook uitzicht over de wijde omgeving krijgt!
Zou jij ook deze trip boeken tijdens jou bezoek aan Bagan?

Bezoek aan dorp Minnanthu

Na de berg Popa te hebben beklommen gingen we uiteraard niet gelijk terug naar ons hotel maar bezochten we het dorp Minnanthu op de terugweg naar Bagan. Het is super leuk om even door zo’n klein dorp te lopen en te zien hoe zij leven. Uiteraard kun je daar ook wat lokale souvenirs kopen als doeken, sjaals en lekkers als pinda’s of snoep daarvan gemaakt.

De berg Popa beklimmen

Ook hier is het landschap nog doordrenkt met stupas!!

De berg Popa beklimmen

  De berg Popa beklimmen

GPS locatie Minnanthu

Zonsondergang Nagayon Guphaya

Als afsluiter van deze mooie dag in de omgeving van Bagan hadden we de zonsondergang bij een tempel. De naam van de tempel waar wij naartoe gingen is Nagayon Guphaya. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik er was en ik maakte toen minder foto’s en nog niet zozeer om jullie allemaal te inspireren om ook naar deze plek te gaan. Ik zie dan ook dat mijn foto’s uiteraard anders zijn dan hoe ik ze nu zou nemen. Ik kan helaas geen GPS locatie van deze tempel vinden. Maar ik kan je wel verzekeren dat waar je ook ben in Bagan, de zonsondergang is altijd mooi!

Ook de kwaliteit van de foto’s laat te wensen over…
but you’ll get the picture right?

De berg Popa beklimmen

Hoe kan het ook anders dan dat je met een zonsondergang afsluit bij een dagtrip op reis 🙂

De berg Popa beklimmen

De berg Popa beklimmen

Als je deze tip leuk vind deel je hem dan op je sociale  media?

de berg popa beklimmen

Ben je nieuwsgierig naar andere avonturen?

De bekende Beenroeiers op het meer van Inle

2 dagen hiken nabij Hsipaw

De bekende U Bein Brug bij Amapurna

of…

Bezoek de drijvende stad op het Tonle Sap meer in Cambodja

Bezoek de stad Mumbai en mis niks met deze reisgids!

Wil je ook naar India?
Check deze 10 dagen in Sikkim!

10 dagen rondreis door voormalig koninkrijk Sikkim – India

Ik hoop dat je net zo geniet van deze wereld dan ik!

4 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *