De berg Popa beklimmen – Bagan, Myanmar

Toen ik in Old Bagan, Myanmar, was nam ik ook een trip naar de berg Popa net buiten het gebied van al die geweldige tempels, stupas en pagodes!! Ik had daar inmiddels een paar dagen op een fiets rondgereden en kon wel even mijn cirkel iets groter maken.

Een van de highlights tijdens je reis in Myanmar is natuurlijk wel Bagan. Dat moet je bezocht hebben als je in Myanmar een rondreis maakt. Welke reisroute je ook kiest je zal altijd een dag of 2 in oud of nieuw Bagan doorbrengen.  Ik vond dat ook echt geweldig!

Lees maar eens hoe ik naar mijn eerste zonsopgang liep in Bagan.

Deze trip ging per auto omdat het nog wel een stukje buiten het gebied van alle tempels was. Met de fiets alleen had ik al heel veel gezien en ik vond het echt helemaal geweldig! Maar even de omgeving van Bagan wat verder ontdekken is niet verkeerd.

De berg Popa beklimmen – Bagan, Myanmar

Climbing the 700 steps

Is dit echt geweldig?

Climbing the 700 steps

Die dag werd ik opgepikt bij mijn hotel samen met een Bulgaarse man die ook deze trip had geboekt. We reden door het geweldige landschap van Bagan op weg naar de berg Popa. Onderweg werd er nog even een leuke stop ingelast bij een traditionele olie en alcohol makerij… Ze maakten dat van pinda’s en het was best leuk om even te zien. Uiteraard werd er een demonstratie gegeven, een kabau cirkelde rond het maalsteen en zodoende werden de pinda’s vermalen. Ik mocht natuurlijk even op de molen staan zoals de locals die in vroeger tijden ook deden 🙂

De Bulgaar kocht pinda’s en dat is natuurlijk een mooie manier om de locals hier te steunen!

Climbing the 700 steps

De 700 Treden van Popa

Maar eerst..

Vallen om de beste foto van de berg Pop te kunnen maken

Na een uur ongeveer rijdend in dat geweldige landschap van Myanmar kwamen we bij het uitkijkpunt. Vanaf daar konden we de berg mooi zien en even een foto maken. Ik was blij om even uit de auto te kunnen en liep naar de plek die onze gids aanwees. Aan het eind van de weg had ik goed zicht op de berg. Ik hoorde er zachtjes de muziek van de tempel die iets hoger stond en op de achtergrond hoorde ik ook de priester chanten. Maar eerst wilde ik die foto maken… toen ik die kant op liep en net niet goed genoeg oplette verstapte ik me en viel…

Het ging zo vreemd!! Ik hield mijn camera vast terwijl ik langzaam naar de grond stortte…. Het leek wel in een slowmotion te gaan!

Ik herinner me dat ik ondertussen keek naar waar ik vandaan kwam. Ik zag de Bulgaar kijken… Ik kwam met mijn knie op de grond en ondertussen hield ik mijn camera hoog zodat die niet de grond zou raken. Ik heb het gered…. Heel langzaam viel ik, toch best hard, op mijn knie en elleboog. Mijn camera bleef heel en ik rolde om en zat op de grond.

De Bulgaar kwam er aan en vroeg me wat ik deed… Hij dacht dat ik ging zitten om een foto te maken… Zo langzaam viel ik kennelijk !!
Zo langzaam voelde het ook… Hoe kan dat?

Maar uiteindelijk kon ik wel een geweldige foto maken
van die tempel boven op de berg Popa!

Climbing the 700 steps

De berg Popa beklimmen, 700 tredes

Uiteindelijk kwamen we aan in het dorp waar de berg Popa is. We werden zo ergens in het midden van de straat gedropt. het was een gewone winkelstraat zoals je die in veel Aziatische dorpen ziet. Door de huizen en winkels zag ik de berg niet meer en ik vroeg me af waarom we hier werden afgezet. Maar zoals altijd wordt je al snel een kant op geleid door een local en wordt alles duidelijk 🙂

Apen op de trappen van de berg Popa

In de straat liepen allemaal apen, ze waren allemaal aan het bedelen bij de mensen. Ze krijgen natuurlijk altijd wat van toeristen en dus wordt je lastig gevallen. De Bulgaar waar ik mee was had pinda’s gekocht eerder en begon die uit te delen. Nou ja…dan is het einde zoek natuurlijk. Ze wilden meer en begonnen zelfs aan hem te zitten. Ik was allang blij dat hij de aandacht kreeg en niet ik.

Mijn advies?

Voer apen nooit! Ze hebben misschien ziektes in hun lichaampje en je wil hier niet mee besmet worden. Apen zijn en blijven wilde beesten en je kunt ze niet vertrouwen. Bekijk ze gewoon van een afstandje, maak een leuke foto en loop door!!

We begonnen aan de trappen om de berg Popa op te gaan. Ingang zit ergens tussen de winkeltjes verborgen. De trappen waren schoon en netjes maar let op… her en der ligt wel wat poep van de apen! Nog steeds kwamen er nieuwe en die wilden natuurlijk ook wat pinda’s. De Bulgaar begon het ook minder leuk te vinden naarmate de apen brutaler werden…

Climbing the 700 steps

De berg Popa beklimmen – Bagan, Myanmar

Het duurde natuurlijk even voordat de apen hem met rust lieten.. Na een tijdje was het over en konden we rustig onze weg vervolgen naar boven. Het zouden 700 treden zijn las ik ergens. Ik denk dat de apen ons met rust lieten na ongeveer 500 treden??

Ondertussen zijn er allemaal winkeltjes langs de route naar boven en dus kun je nog een souvenir kopen of een ijsje.. Of wat water als je buiten adem bent en een droge mond krijgt 🙂

Climbing the 700 steps

Het begon ook al lekker warm te worden natuurlijk, het was rond 10.30 uur toen we bijna boven waren.

Nat Tempel – Berg Popa

Ik kan niet zeggen dat ik de tempel nu zo super vond. Het was een Nat tempel en die had ik nog niet eerder gezien. Het is dan wel weer de oudste religie van Myanmar en om die reden wel even interessant om te zien. Het is een onderdeel geworden van het Boedhisme begreep ik en dus nooit uit de harten van de Birmese mensen verdwenen. De oorsprong ligt in het animisme, de Nat is een beschermgeest die in een huis, op een plek of in een mens huist. Deze wordt aanbeden en er wordt aan geofferd.

Climbing the 700 steps

We hebben even rondgelopen en wat foto’s gemaakt 🙂

Climbing the 700 steps

Het uitzicht over de omgeving is natuurlijk wel mooi als je 700 treden naar boven bent gegaan!

Na de berg Popa te hebben beklommen gingen we uiteraard niet gelijk terug naar ons hotel maar bezochten we het dorp Minnanthu op de terugweg naar Bagan. Het is super leuk om even door zo’n klein dorp te lopen en te zien hoe zij leven. Uiteraard kun je daar ook wat lokale souvenirs kopen als doeken, sjaals en lekkers als pinda’s of snoep daarvan gemaakt.

De berg Popa beklimmen

Ook hier is het landschap nog doordrenkt met stupas!!

De berg Popa beklimmen

  De berg Popa beklimmen

Als afsluiter van deze mooie dag hadden we de zonsondergang bij een tempel. Volgens mij is de naam van de tempel waar wij naartoe gingen Nagayon Guphaya. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik er was en ik maakte toen minder foto’s en nog niet zozeer om jullie allemaal te inspireren om ook naar deze plek te gaan. Ik zie dan ook dat mijn foto’s uiteraard anders zijn dan hoe ik ze nu zou nemen…

En de kwaliteit laat te wensen over…
but you’ll get the picture right?


Hoe kan het ook anders dan dat je met een zonsondergang afsluit bij een dagtrip op reis 🙂

De berg Popa beklimmen

De berg Popa beklimmen

De berg Popa beklimmen

Als je deze tip leuk vind deel je hem dan op je sociale  media?

de berg popa beklimmen

Ben je nieuwsgierig naar andere avonturen?

De bekende Beenroeiers op het meer van Inle

2 dagen hiken nabij Hsipaw

De bekende U Bein Brug bij Amapurna

of…

Bezoek de drijvende stad op het Tonle Sap meer in Cambodja

Bezoek de stad Mumbai en mis niks met deze reisgids!

Wil je ook naar India?
Check deze 10 dagen in Sikkim!

10 dagen rondreis door voormalig koninkrijk Sikkim – India

Ik hoop dat je net zo geniet van deze wereld dan ik!

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *